Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden! - Kampeermeneer.nl

Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!

Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
4.1 (82%) 10 votes

Iedere keer als ik naar het programma ‘Ik vertrek’ kijk, doe ik dat met een mengeling van jaloezie, bewondering en leedvermaak.  Eigenlijk wil ik dat ook, zo’n eigen camping beginnen op een pittoreske en warme plek in Europa of zelfs in Nederland. Wel zou ik het natuurlijk allemaal beter regelen, toch?

Een tijd geleden was het bijna zo ver. We stuitten op een monumentaal pand met een stuk grond, dat alles had om een eigen camping, B&B en vergaderlocatie te beginnen en nog betaalbaar was ook. Dus we maakten een afspraak met de makelaar.

Een eigen camping beginnen, typisch post burn-out

Een eigen camping beginnen. Het klinkt als een standaard uitkomst van een coachingtraject na een burn-out. Toch denk ik dat als het er op aankomt er slechts een handje vol mensen zijn die echt die stap durven te nemen.

Een eigen camping betekent namelijk vaak ook grote investeringen en geld lenen, hard werken, werken wanneer de rest van Nederland vakantie viert en andersom en als het een kleinschalige camping wordt, is het geen vetpot. Ondanks dat we ons bewust zijn van deze bezwaren blijven Karlijn en ik regelmatig dromen over zo’n eigen stek.

KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!

Onze eigen droomcamping

Als we zo zitten te filosoferen, dan zien we een kleinschalige camping in een mooi stuk natuur. Veel ruimte, een karaktervol pand waarin nog ruimte is voor een aantal B&B kamers en een toiletgebouw.

De veldjes zijn speels opgezet met in het midden een simpel en natuurlijk speeltuintje en af en toe een aanschuifmaal rondom het kampvuur op de centrale ontmoetingsplek. Naast gewone kampeerplekken is er een mix van yurds, pipowagens, tipi’s en huurtenten. (Zowel een de Waard huurtent als een gezellig ingerichte Glamping verwentent).

Op een centrale plek op het terrein misschien nog een mooi houten gebouw, het liefst hoog zodat er mooie uitzichten zijn, waarin de gasten bij slecht kunnen vluchten uit hun kleine tent en die we in de andere seizoenen als vergaderruimte kunnen aanbieden of er zelf en met anderen workshops kunnen houden. Naast de camping willen we eigenlijk beide nog een deeltijdbaan behouden, voor de afwisseling en omdat we gewoon heel leuk werk hebben.

En daar was de fundavondst!

Karlijn vond dé plek voor onze droom op één van haar fundasafari’s (er vinden er meerdere per week plaats). Ik moest een nachtje aan het idee wennen, maar zag al snel de mogelijkheden.

Lees ook:  Kleine camping of Kaemping bij de duinen op Texel

Een monumentaal pand waarvan mijn klushanden gingen jeuken, een halve hectare eigen boomgaard vol fruitbomen en  de mogelijkheid om extra grond te pachten bij de buren. En dan ook nog op fietsafstand van Nijmegen en op een paar honderd meter van de Waal en een recreatiegebied. En oh ja, nog betaalbaar ook!

Geen verhuizingen naar verre oorden, geen nieuw netwerk hoeven opbouwen, eigenlijk was het gewoon perfect. We zouden dus gewoon kunnen verhuizen en dan langzaam stukje bij beetje onze droomplek opbouwen.

In ons hoofd hadden we het huis af verbouwd, de pipowagen al gepimpt, het kampvuur brandend en een camping vol gasten. Dus we besloten te gaan kijken.

KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!
KAMPEERPRAAT PERSOONLIJK Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!

Uitzicht op de Waal

Voor de afspraak hebben we de bestemmingsplannen bij de gemeente gecheckt en de mogelijkheden om een kampeervergunning te krijgen. Alles bij elkaar waren er wel een paar haken en ogen waar we achteraan moesten gaan,  maar niets leek onoverkomelijk!

In het lentezonnetje parkeerden we onze auto op de plek waar we onze kampvuurplek al hadden bedacht. Het huis was niet groot en er moest flink aan vertimmerd worden maar dat zagen we wel zitten. In gedachten hadden we de tent al in de tuin opgezet terwijl er binnen een zomer lang werd verbouwd.

De bijgebouwen waar we twee B&B kamers en een toiletgebouw hadden gepland bleken helaas te laag en te klein daarvoor, maar geen nood daar zijn wel oplossingen voor. Terwijl we door de boomgaard lopen, kijken we uit op de Waaldijk.

De sfeer is er nog niet helemaal maar we voelen de potentie, helaas voelt het ook alsof we op een soort kussentjes lopen. De grond is drassig en heeft regelmatig last van opkomend kwelwater. Dat baart mij wel enige zorgen want een moerascamping is een uniek marketingconcept maar heel aantrekkelijk klinkt het mij als kampeerder niet in de oren.

De camping is open

Als we teruglopen naar de auto kijken we nog even rond maar zeggen weinig. In onze gedachten is de camping al open. In de auto besluit ik al snel dat de haken en ogen voor mij een te groot risico vormen en bovendien dat het moment er niet rijp voor is met twee kleine handenbinders.

In de weken daarna komt bij ons beiden de twijfel nog een paar keer terug. ‘Het zag er zo gaaf uit, die camping die we in gedachten al waren gestart’.  We staan achter de keuze maar besluiten ook dat we als de kinderen een paar jaar ouder zijn het een serieuze optie blijft.

Lees ook:  De nieuwe vouwwagen is er! Zo was onze eerste keer

Durf jij het?

Bij veel ‘Ik vertrek’ stellen zal het ongeveer hetzelfde gaan, maar zij kiezen er wel voor het risico te nemen en hun droom te bouwen! Ik benijd dat lef.  Durf jij het? Een eigen camping beginnen? Hoe zou jouw droomcamping er uit komen te zien? Ik ben benieuwd!

Like de Kampeermeneer facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste kampeertips, gave campings en geniet het hele jaar door van kampeerinspiratie.

Fotobron: Funda

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. Marijke Romkema Says: maart 24, 2016 at 5:56 pm

  Hoi Tjerk

  Dit verhaal herken ik zo! Wij zijn ook jaren lang bezig geweest om een eigen camping te beginnen. (in gedachten dan) Het leek ons ook zo leuk om te gaan doen, maar wij hadden toen 3 handenbindertjes, dus kwam het er niet van. Ervan dromen is zo mooi en goedkoop!
  Ik hoop dat je met jouw kampeermeneer een beetje van jullie droom waar kan maken!
  Heel veel succes.

 2. Zooo herkenbaar. En wat een geweldige plek hadden jullie gevonden!

 3. Anne mallant Says: maart 27, 2016 at 3:25 pm

  Hoi tjerk, wat leuk jouw blog!ik ben ook een trouwe kijker van ik vertrek, met gevoelens van afschuw en ontzag. En ook wij houden ervan te camperen, met de kinderen bramen plukken en jam maken en vervolgens heb je een aantall kledingstukken, die nooit meer de oude zouden worden. Slaapfeestjes op de camping met andere kinderen, die ze net hadden leren kennen laatst zelfs nog een voetbaltoernooI op de camping in Italië, Nederlanders tegen Italianen, waarbij Joost mee mocht doen met Italië en alle italiaanse moeders hem hartstochtelijk toejuichen! Alleen maar mooie campingverhalen, dat maak je toch niet mee als je in een huisje gaat zitten? Veel succes met de blog en blijf dromen en vooral ook doen.

  • Hoi Anneke, Ja dat heerlijke ongedwongen leven op de camping en de onverwachte ontmoetingen maken het kamperen telkens weer een ontspannen avontuur. Genoeg om over te blijven schrijven en dromen dus. 😉

 4. heel herkenbaar. Mochten we geen kinderen hebben, we verkochten ons huis om ergens in de Franse Alpen een B&B met camping en workshops te beginnen. Maar nu, met 4 kleuters in huis, blijft het bij dromen. De sprong wagen, financiële onzekerheid hebben en de kinderen uit hun vertrouwde omgeving trekken, het houdt ons tegen.

  Maar wie weet… Ooit 🙂

 5. De kampeermeneer is het dus geworden! 😉 Naar het buitenland vertrekken wil ik zeker. Mijn vriend heeft reuma en het zou voor hem een goed idee zijn wat warmer te gaan zitten. Helaas zit hij liever in de stad die hij al jaren kent.

  Succes en veel plezier nog met je droom.

  • Inderdaad Kampeermeneer is het geworden en ik ben er nog steeds blij mee. Misschien dat jullie gewoon eens moeten gaan proefwonen in het buitenland want ik kan me voorstellen dat geen last van die reuma ook erg fijn voor hem zal zijn.

 6. Haha, een standaard uitkomst van het coachtraject… ik dacht altijd dat dat was dat je het beste coach kon worden. 😉 Het leek ons serieus ooit ook heel erg gaaf om een camping te beginnen of over te nemen. Tot we gingen kijken wat er ook allemaal bij kwam kijken. Toen zijn we afgehaakt. En voor 18 maanden op reis gegaan. 🙂 Klinkt als een gave plek die jullie gevonden hadden trouwens… wie weet… ooit

  • Die lange reis hadden we al eens gemaakt dus tja dan moet je wat hé. 😉 Het was inderdaad een gave plek maar we dromen nog even verder en zo’n lange reis willen we eigenlijk ook nog een keer als gezin gaan maken als de kids iets groter zijn. Dus we zien wel wat als eerste op ons pad komt of misschien komt het wel tegelijk.

 7. Sjaak van de Mheen Says: augustus 20, 2016 at 8:22 am

  Wij zijn wel gewoon gestart met heel weinig geld en zonder investering gewoon begonnen. Met 4 jonge kinderen van 2 tot 10 jaar oud in Zweden.

  Kijk maar op facebook.
  Huize ROOTS

  • Dag Sjaak! Ik heb even gekeken maar wat een mooie omgeving is het daar zeg. Ik vind het ontzettend stoer dat jullie het gewoon doen! Beetje jaloers dat ik de durf daarvoor nog niet kan vinden. Superveel succes en ik probeer jullie te blijven volgen.

 8. Wij zijn begonnen met wel 5 handenbindertjes in Nieuw-Weerdinge en hoopte eigenlijk wat goede tips te vinden op je blog. Boerderij met hectare gekocht, permacultuur tuin aangelegd en zaterdag komen er 3 kalfjes. Nu nog een camping opzetten.
  Nog maar even verder zoeken dus voor die tips.

  • Hoi, Wat een gave onderneming en super stoer ook dat jullie het aandurven. IK ben geen camping eigenaar dus tips voor het opzetten van een camping heb ik niet direcht. Wel weet ik wat ik belangrijk vind bij een camping. In mijn geval is dat dat de basisvoorzieningen gewoon goed zijn dus warme douches, een beetje verlichting voor in het donker, maar het belangrijkste is voor mij de sfeer en ruimte. Geen rechttoe rechtaan plekken maar maak er een speelse plek van met nnatuurlijke elementen. O ja en het speeltuintje liefst op het veld i.p.v. ergens apart.

 9. Ik wil ook een camping!!!!
  Weinig geld, 1 kind met man (die altijd ja zegt:-), een huidige baan die na 10 jaar nog wel oke is maar geen echte uitdaging meer…… Ik wet nog niet of het mij wel gaat lukken of dat het een droom blijft……

 10. Kim en Henk Says: april 27, 2017 at 7:46 pm

  Wij spelen ook al enkele jaren iets voor ons zelf te beginnen. We staan open voor het verhuren van vakantie appartementen of het overnemen van een camping in ons mooie Zuid Limburg. Het nadeel is echter dat we niet weten hoe we moeten beginnen. Dus als er nog iemand een tip heeft voor ons, graag.

  Groeten Kim en Henk

 11. Super leuk geschreven stuk! 🙂 toch 2 stappen verder gezet dan dagdromerijen maar wel met verstand! leuk!

 12. Heel leuk geschreven,
  Hier toevallig vrijwel de zelfde ideeën ook woonachtig in Nijmegen en kijken vaak naar een soort gelijke plek. Heel toevallig haha. Twee kleine kindjes waardoor het ook niet 1,2,3 makkelijk op te zetten is.. En waaaaar moet je in hemelsnaam beginnen. Hoop dat jullie op een dag ook jullie droom achter na gaan. Hier zijn de fantasieën er maar nu nog eens waar maken

 13. […] met een mengeling van jaloezie, bewondering en leedvermaak. Eigenlijk wil ik dat ook, zo’n eigen camping beginnen op een pittoreske en warme plek in Europa of zelfs in Nederland. Wel zou ik het natuurlijk […]

 14. […] roer omgooien en je eigen camping beginnen velen dromen ervan maar na het kijken van een seizoen ‘Ik Vertrek’ blijft het vaak bij […]

 15. Hallo kampeermeneer,toevallig kwam ik je blog tegen en wij keken en kijken ook nog steeds naar ik vertrek. Wij hebben 22jr geleden (toen waren we nog jong en onze kinderen rond de 20 dus die gingen niet mee) wel de stap gemaakt nadat wij een jaar in Frankrijk hebben rondgekeken. Frankrijk is het niet geworden maar wel Galicie wat in nw Spanje ligt. De eerste jaren waren het moeilijkst daar we de taal niet machtig waren maar wel de franse taal. Gewoon doorzetten en nu hebben we een prachtige kleine camping aan zee. Succes met de zoektocht en jullie dromen.

 16. beste mensen
  ik ben een 38 jarige jongen
  ik heb een stuk gront met oude boerderij in duitseland
  ik ben nu opzoek naar iemand weet wa verguningen nodig hebt voor daar te kunnen starten
  en wat er allemaal moet geregeld moet worden
  ik ben nu bezig voor de duitse taal te krijgen
  vriendelijke groete frank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *