Een eigen camping beginnen, hoe wij dat deden!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Iedere keer als ik naar het programma ‘Ik vertrek’ kijk, doe ik dat met een mengeling van jaloezie, bewondering en leedvermaak.  Eigenlijk wil ik dat ook, zo’n eigen camping beginnen op een pittoreske en warme plek in Europa of zelfs in Nederland. Wel zou ik het natuurlijk allemaal beter regelen, toch?

Een tijd geleden was het bijna zo ver. We stuitten op een monumentaal pand met een stuk grond, dat alles had om een eigen camping, B&B en vergaderlocatie te beginnen en nog betaalbaar was ook. Dus we maakten een afspraak met de makelaar.

Een eigen camping beginnen, typisch post burn-out

Een eigen camping beginnen. Het klinkt als een standaard uitkomst van een coachingtraject na een burn-out. Toch denk ik dat als het er op aankomt er slechts een handje vol mensen zijn die echt die stap durven te nemen.

Een eigen camping betekent namelijk vaak ook grote investeringen en geld lenen, hard werken, werken wanneer de rest van Nederland vakantie viert en andersom en als het een kleinschalige camping wordt, is het geen vetpot. Ondanks dat we ons bewust zijn van deze bezwaren blijven Karlijn en ik regelmatig dromen over zo’n eigen stek.

Een camping kopen waar doe je dat eigenlijk? 

Een camping kopen doe je niet bij de supermarkt. Er zijn verschillende manieren om campings te vinden die te koop staan.  Je kunt zoals wij deden gewoon op Funda zoeken naar een woning of bedrijfspand met veel grond. Er is een filter om het minimum aantal hectaren aan grond in te stellen.  Het nadeel hiervan is wel dat je dan zelf de hele ambtelijke molen nog door moet om een camping bestemming te krijgen. 

Een andere manier om een camping te kopen is het kopen van een bestaande camping. Er staan zowel in Nederland als in het buitenland regelmatig bestaande campings te koop. Je vindt ze bij Recreatie makelaars, verzamel websites, gewoon op marktplaats of op facebook

Ook interviewde ik Klaas die een Campspace camping begon in zijn achtertuin. Dat is vaak een stuk sneller te regelen. 

Onze eigen droomcamping

Als we zo zitten te filosoferen, dan zien we een kleinschalige camping in een mooi stuk natuur. Veel ruimte, een karaktervol pand waarin nog ruimte is voor een aantal B&B kamers die we bijvoorbeeld via Rentola kunnen verhuren en een toiletgebouw.

Lees ook:  Mijn 11 favoriete kampeeraanbiedingen in juni

De veldjes zijn speels opgezet met in het midden een simpel en natuurlijk speeltuintje en af en toe een aanschuifmaal rondom het kampvuur op de centrale ontmoetingsplek. Naast gewone kampeerplekken is er een mix van yurds, pipowagens, tipi’s en huurtenten. (Zowel een de Waard huurtent als een gezellig ingerichte Glamping verwentent).

Op een centrale plek op het terrein misschien nog een mooi houten gebouw, het liefst hoog zodat er mooie uitzichten zijn, waarin de gasten bij slecht kunnen vluchten uit hun kleine tent en die we in de andere seizoenen als vergaderruimte kunnen aanbieden of er zelf en met anderen workshops kunnen houden. Naast de camping willen we eigenlijk beide nog een deeltijdbaan behouden, voor de afwisseling en omdat we gewoon heel leuk werk hebben.

eigen camping beginnen10

eigen camping beginnen7

eigen camping beginnen6

En daar was de fundavondst!

Karlijn vond dé plek voor onze droom op één van haar fundasafari’s (er vinden er meerdere per week plaats). Ik moest een nachtje aan het idee wennen, maar zag al snel de mogelijkheden.

Een monumentaal pand waarvan mijn klushanden gingen jeuken, een halve hectare eigen boomgaard vol fruitbomen en de mogelijkheid om extra grond te pachten bij de buren. En dan ook nog op fietsafstand van Nijmegen en op een paar honderd meter van de Waal en een recreatiegebied. En oh ja, nog betaalbaar ook!

Geen verhuizingen naar verre oorden, geen nieuw netwerk hoeven opbouwen, eigenlijk was het gewoon perfect. We zouden dus gewoon kunnen verhuizen en dan langzaam stukje bij beetje onze droomplek opbouwen.

In ons hoofd hadden we het huis af verbouwd, de pipowagen al gepimpt, het kampvuur brandend en een camping vol gasten. Dus we besloten te gaan kijken.

eigen camping beginnen

eigen camping beginnen5

eigen camping beginnen2

eigen camping beginnen3

Uitzicht op de Waal

Voor de afspraak hebben we de bestemmingsplannen bij de gemeente gecheckt en de mogelijkheden om een kampeervergunning te krijgen. Alles bij elkaar waren er wel een paar haken en ogen waar we achteraan moesten gaan, maar niets leek onoverkomelijk!

In het lentezonnetje parkeerden we onze auto op de plek waar we onze kampvuurplek al hadden bedacht. Het huis was niet groot en er moest flink aan vertimmerd worden, maar dat zagen we wel zitten. In gedachten hadden we de tent al in de tuin opgezet terwijl er binnen een zomer lang werd verbouwd.

De bijgebouwen waar we twee B&B kamers en een toiletgebouw hadden gepland bleken helaas te laag en te klein daarvoor, maar geen nood daar zijn wel oplossingen voor. Terwijl we door de boomgaard lopen, kijken we uit op de Waaldijk.

Lees ook:  Een camper huren om te kijken of het bevalt, kan de caravan de deur uit?

De sfeer is er nog niet helemaal maar we voelen de potentie, helaas voelt het ook alsof we op een soort kussentjes lopen. De grond is drassig en heeft regelmatig last van opkomend kwelwater. Dat baart mij wel enige zorgen want een moerascamping is een uniek marketingconcept, maar heel aantrekkelijk klinkt het mij als kampeerder niet in de oren.

De camping is open

Als we teruglopen naar de auto kijken we nog even rond maar zeggen weinig. In onze gedachten is de camping al open. In de auto besluit ik al snel dat de haken en ogen voor mij een te groot risico vormen en bovendien dat het moment er niet rijp voor is met twee kleine handenbinders.

In de weken daarna komt bij ons beiden de twijfel nog een paar keer terug. ‘Het zag er zo gaaf uit, die camping die we in gedachten al waren gestart’. We staan achter de keuze, maar besluiten ook dat we als de kinderen een paar jaar ouder zijn het een serieuze optie blijft.

Durf jij het?

Bij veel ‘Ik vertrek’ stellen zal het ongeveer hetzelfde gaan, maar zij kiezen er wel voor het risico te nemen en hun droom te bouwen! Ik benijd dat lef.  Durf jij het? Een eigen camping beginnen? Hoe zou jouw droomcamping er uit komen te zien? Ik ben benieuwd!

Fotobron: Funda

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

44 reacties

 • Hoi Tjerk

  Dit verhaal herken ik zo! Wij zijn ook jaren lang bezig geweest om een eigen camping te beginnen. (in gedachten dan) Het leek ons ook zo leuk om te gaan doen, maar wij hadden toen 3 handenbindertjes, dus kwam het er niet van. Ervan dromen is zo mooi en goedkoop!
  Ik hoop dat je met jouw kampeermeneer een beetje van jullie droom waar kan maken!
  Heel veel succes.

 • Hoi tjerk, wat leuk jouw blog!ik ben ook een trouwe kijker van ik vertrek, met gevoelens van afschuw en ontzag. En ook wij houden ervan te camperen, met de kinderen bramen plukken en jam maken en vervolgens heb je een aantall kledingstukken, die nooit meer de oude zouden worden. Slaapfeestjes op de camping met andere kinderen, die ze net hadden leren kennen laatst zelfs nog een voetbaltoernooI op de camping in Italië, Nederlanders tegen Italianen, waarbij Joost mee mocht doen met Italië en alle italiaanse moeders hem hartstochtelijk toejuichen! Alleen maar mooie campingverhalen, dat maak je toch niet mee als je in een huisje gaat zitten? Veel succes met de blog en blijf dromen en vooral ook doen.

  • Hoi Anneke, Ja dat heerlijke ongedwongen leven op de camping en de onverwachte ontmoetingen maken het kamperen telkens weer een ontspannen avontuur. Genoeg om over te blijven schrijven en dromen dus. 😉

 • heel herkenbaar. Mochten we geen kinderen hebben, we verkochten ons huis om ergens in de Franse Alpen een B&B met camping en workshops te beginnen. Maar nu, met 4 kleuters in huis, blijft het bij dromen. De sprong wagen, financiële onzekerheid hebben en de kinderen uit hun vertrouwde omgeving trekken, het houdt ons tegen.

  Maar wie weet… Ooit 🙂

 • De kampeermeneer is het dus geworden! 😉 Naar het buitenland vertrekken wil ik zeker. Mijn vriend heeft reuma en het zou voor hem een goed idee zijn wat warmer te gaan zitten. Helaas zit hij liever in de stad die hij al jaren kent.

  Succes en veel plezier nog met je droom.

  • Inderdaad Kampeermeneer is het geworden en ik ben er nog steeds blij mee. Misschien dat jullie gewoon eens moeten gaan proefwonen in het buitenland want ik kan me voorstellen dat geen last van die reuma ook erg fijn voor hem zal zijn.

 • Haha, een standaard uitkomst van het coachtraject… ik dacht altijd dat dat was dat je het beste coach kon worden. 😉 Het leek ons serieus ooit ook heel erg gaaf om een camping te beginnen of over te nemen. Tot we gingen kijken wat er ook allemaal bij kwam kijken. Toen zijn we afgehaakt. En voor 18 maanden op reis gegaan. 🙂 Klinkt als een gave plek die jullie gevonden hadden trouwens… wie weet… ooit

  • Die lange reis hadden we al eens gemaakt dus tja dan moet je wat hé. 😉 Het was inderdaad een gave plek maar we dromen nog even verder en zo’n lange reis willen we eigenlijk ook nog een keer als gezin gaan maken als de kids iets groter zijn. Dus we zien wel wat als eerste op ons pad komt of misschien komt het wel tegelijk.

 • Wij zijn wel gewoon gestart met heel weinig geld en zonder investering gewoon begonnen. Met 4 jonge kinderen van 2 tot 10 jaar oud in Zweden.

  Kijk maar op facebook.
  Huize ROOTS

  • Dag Sjaak! Ik heb even gekeken maar wat een mooie omgeving is het daar zeg. Ik vind het ontzettend stoer dat jullie het gewoon doen! Beetje jaloers dat ik de durf daarvoor nog niet kan vinden. Superveel succes en ik probeer jullie te blijven volgen.

   • Camping
    Wij zijn een camping
    begonnen in 2007 met 2 kids van 5 en 7 in Duitsland, zitten er nog steeds met heel veel plezier, geen seconde spijt gehad.
    Veel mensen romantiseren het hebben van een camping, maar het is hard werken en lange dagen. Maar als je plezier hebt in je werk is het het allemaal waard.

 • Wij zijn begonnen met wel 5 handenbindertjes in Nieuw-Weerdinge en hoopte eigenlijk wat goede tips te vinden op je blog. Boerderij met hectare gekocht, permacultuur tuin aangelegd en zaterdag komen er 3 kalfjes. Nu nog een camping opzetten.
  Nog maar even verder zoeken dus voor die tips.

  • Hoi, Wat een gave onderneming en super stoer ook dat jullie het aandurven. IK ben geen camping eigenaar dus tips voor het opzetten van een camping heb ik niet direcht. Wel weet ik wat ik belangrijk vind bij een camping. In mijn geval is dat dat de basisvoorzieningen gewoon goed zijn dus warme douches, een beetje verlichting voor in het donker, maar het belangrijkste is voor mij de sfeer en ruimte. Geen rechttoe rechtaan plekken maar maak er een speelse plek van met nnatuurlijke elementen. O ja en het speeltuintje liefst op het veld i.p.v. ergens apart.

 • Ik wil ook een camping!!!!
  Weinig geld, 1 kind met man (die altijd ja zegt:-), een huidige baan die na 10 jaar nog wel oke is maar geen echte uitdaging meer…… Ik wet nog niet of het mij wel gaat lukken of dat het een droom blijft……

 • Wij spelen ook al enkele jaren iets voor ons zelf te beginnen. We staan open voor het verhuren van vakantie appartementen of het overnemen van een camping in ons mooie Zuid Limburg. Het nadeel is echter dat we niet weten hoe we moeten beginnen. Dus als er nog iemand een tip heeft voor ons, graag.

  Groeten Kim en Henk

 • Heel leuk geschreven,
  Hier toevallig vrijwel de zelfde ideeën ook woonachtig in Nijmegen en kijken vaak naar een soort gelijke plek. Heel toevallig haha. Twee kleine kindjes waardoor het ook niet 1,2,3 makkelijk op te zetten is.. En waaaaar moet je in hemelsnaam beginnen. Hoop dat jullie op een dag ook jullie droom achter na gaan. Hier zijn de fantasieën er maar nu nog eens waar maken

 • Hallo kampeermeneer,toevallig kwam ik je blog tegen en wij keken en kijken ook nog steeds naar ik vertrek. Wij hebben 22jr geleden (toen waren we nog jong en onze kinderen rond de 20 dus die gingen niet mee) wel de stap gemaakt nadat wij een jaar in Frankrijk hebben rondgekeken. Frankrijk is het niet geworden maar wel Galicie wat in nw Spanje ligt. De eerste jaren waren het moeilijkst daar we de taal niet machtig waren maar wel de franse taal. Gewoon doorzetten en nu hebben we een prachtige kleine camping aan zee. Succes met de zoektocht en jullie dromen.

 • beste mensen
  ik ben een 38 jarige jongen
  ik heb een stuk gront met oude boerderij in duitseland
  ik ben nu opzoek naar iemand weet wa verguningen nodig hebt voor daar te kunnen starten
  en wat er allemaal moet geregeld moet worden
  ik ben nu bezig voor de duitse taal te krijgen
  vriendelijke groete frank

 • Wie weet voor de “laatkijker” die de serieuze stap ook echt wil maken? Geen “ik vertrek” situaties, maar de invulling van de droom is met de investering van een niet al te hoog bedrag mogelijk. De camping van vrienden in Portugal van ons komt ter overname beschikbaar, de camping is idyllisch, niet al te groot, zondermeer mooi, heel succesvol, heeft een lage huur en dat met een grote woning waar desgewenst ook een B&B kan worden opgestart, maar de camping met zwembad zelf is echt voldoende om er leuk van te kunnen leven (reden overdracht is de leeftijd huidige exploitant). De overname betreft de goodwill + infrastructuur en de volledige bijbehorende inventaris, incl. gereedschappen, tractor e.d., volledige keukenuitrusting…. Tweede optie is om ook het o/g er bij te kopen. Ik zit er financieel niet tussen, de papierwinkel gaat zoals het beste in Portugal via een advocatenkantoor. Wellicht dat tjerk(@)kampeermeneer nl mijn adres op aanvraag wel door zou willen geven? Voor dit doel heb ik een emailadres aangemaakt. Hopenlijk ben ik nu net dat ene paar met deze tip van dienst.

 • Wij onderzoeken ook de mogelijkheid om zelf een camping/B&B te realiseren middels de aankoop van een boerderij met 4 HA grond. Hoe is zoiets te financieren? Ik neem aan dat de boerderij (deels) via een woonhypotheek-constructie kan worden aangeschaft. Iemand Tips & Tricks?

  • Crowdfunding (voorverkoopcampagne en/of lening)?
   Denk ik belangrijk om iets unieks neer te zetten om je te kunnen onderscheiden, geeft ook toegevoegde waarde.
   Succes, hoop dat je je droom kunt verwezenlijken.

 • Hoi,

  Mijn man en ik dromen ervan om een camping te starten in Oostenrijk. En daarnaast een bikeshop te openen. (Hij is namelijk fietsenmaker en fervent mountainbiker)
  De mensen kunnen dan bij ons komen om gewoon te kamperen, maar ook uitgestippelde fietstochten doen, fietsherstellingen, iets drinken in de bar terwijl je wacht, fietsuitrusting aankopen,…

  Liefst op een mooie alm met veel groen rond ons. En niet te ver een dorp waar we al onze boodschappen kunnen doen.
  Geen zwembad bij ons, maar misschien in de buurt een meer of rivier. Propere, simpele sanitaire blokken, dagelijks vers brood, geen al te grote camping zodat je nog tijd en overzicht kan behouden voor alles.

  Dromen moet je waarmaken. Daar geloof ik heel sterk in. En nu zijn we misschien nog jong (27 en 28 jaar) maar ooit komt hij er. Onze droomcamping 🙂

  • Niks te verliezen op jullie leeftijd toch. Iets pachten om te kijken of het lukt? Als het echt jullie droom is onderzoek de mogelijkheden, maak een plan en onderneem! Misschien zelfs ook winterseizoen actief om opbrengst te verhogen. Succes!

 • Soms loop je jaren met het idee en stop je het regelmatig weg. Maar steeds vaker en ook steeds sterker komen die gedachten weer terug. Nu dan toch maar op zoek naar een camping of een plek om er een te beginnen, ergens in Duitsland, dus als iemand iets weet. Ik hoor het graag.

 • Wat een leuke blog is dit, net ontdekt 🙂 ik zou ook wel zoiets willen beginnen, met een moestuin en pluktuin erbij en een kas waar taartjes in geserveerd worden. Lekker kleinschalig opgezet met veel ruimte voor buitenspelen en rust. Nou ja… Nog even verder dromen. Wie weet ooit.

 • Het is al een tijd geleden dat er iemand gereageerd heeft…. Veel respect voor jou dat je deze stap genomen hebt.
  Zelf ben ik geïnteresseerd in een thema-camping te beginnen en ben samen met mijn partner aan t voorbereiden.
  Groet Ben

 • Er zijn altijd redenen te bedenken om te blijven dromen en de stap niet te zetten. Andersom heb je met een paar beslissingen de stap wel gezet ? en het is het waard!?

 • Ook wij zijn al een paar jaar op zoek, via de site “camping te koop” en funda etc.
  Ik vind het zo vreemd dat er in Duitsland zo lastig campings te vinden zijn om over te nemen.
  Onze voorkeur zou gaan naar omgeving Eiffel / moezel / Rijn .
  Heeft iemand een idee welke platform op internet of welke makelaars wij moeten benaderen ?

 • Camping luxemburg met cafe
  Voor wie nog een avondtuurzoekt: regelmatig zijn ze op zoek naar nieuwe uitbaters bij de camping in septfontaines. Incl cafe wat voor de meeste inkomsten zorgt. Slecht online te vinden, kleinschalig en met natuurliefhebbers. Het zou goed de camping goed doen als er weer iemand wordt gevonden die er leven in wil blazen. Het wordt levend gehouden met vrijwilligers.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending