Klaas begon een camping in zijn achtertuin!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Ken je dat? Je zit onder de luifel te mijmeren over de toekomst en dan komt de droom om een eigen camping te beginnen weer eens voorbij. Bij de meeste mensen blijft het bij dromen, maar Klaas en Judith hebben het gewoon gedaan, in hun achtertuin.  Ze delen hun ervaring als Campspace camping eigenaar met ons. 

Na de verhuizing kwam het plan

‘Toen we vier jaar geleden naar ons nieuwe Brabantse stekkie in het buitengebied verhuisden, hadden we opeens een flinke tuin met een stuk land van 1 hectare tot onze beschikking,’ vertelt Klaas. ‘Al snel kwam het idee om deze mooie plek te delen met anderen, maar een camping beginnen zagen we niet direct zitten maar we wilden onze plek wel delen. Je kunt via AirBnB kamers verhuren, via Goboony je eigen camper verhuren, waarom dan niet je tuin als camping verhuren? 

Na de eerste dag de eerste boeking

Via via kwamen ze bij Campspace terecht. ‘Je kunt zo heel laagdrempelig een camping beginnen in je eigen tuin. We hebben een wc, een wasbak en een koude buitendouche gemaakt in de tuin. Toen hebben we in juli onze achtertuincamping op Campspace gezet. Meteen de volgende dag hadden we al onze eerste boeking die twee dagen later in onze tuin kampeerde. Het kan snel gaan.’

achtertuin klaas

Hoe is het om een eigen camping te hebben?

Klaas vertelt dat zijn gezin wel even moest wennen aan zijn nieuwe status als campingeigenaar. ‘Er lopen ineens allemaal mensen over je erf, wat heel gezellig is, maar je geeft er ook een beetje privacy mee op.’ Inmiddels is het hele gezin gewend en lopen ze bij aankomst met de gasten een rondje over het terrein en geven dan aan welk deel privé is en hoe alles werkt. ‘We doen het inmiddels twee jaar en hebben nu onze eigen routine en vinden het leuk om onze omgeving met anderen te delen.’

eigen camping starten

Nooit gedoe met gasten

De gasten die ze via Campspace krijgen, zijn over het algemeen echte natuurliefhebbers en basic kampeerders. ‘Ze komen alleen, met zijn tweeën of met het hele gezin en we hebben al de mooiste tenten en campertjes op ons erf gehad.’ De meesten volgen het ‘leave no trace’-principe, dus met rotzooi of geluidsoverlast hebben we eigenlijk nog nooit te maken gehad.

Lees ook:  Dit worden de 10 kampeertrends van 2019

Mensen die een Campspace boeken, verwachten ook gewoon geen sterrencamping. ‘In onze beschrijving op de website van Campspace zijn we duidelijk over wat ze wel én niet kunnen verwachten. Geen warm water bijvoorbeeld. Dat voorkomt teleurstellingen.’

camping klaas achtertuin

In je achtertuin een Campspace, hoe werkt dat?

Klaas geeft aan dat eigenlijk iedereen zijn tuin als camping bij Campspace kan aanmelden. Groot of klein, dat maakt niet uit. ‘Er zijn zelfs Campspaces waar geen wc of stromend water is, maar persoonlijk zou ik dat wel als minimum willen aanbieden.’ Het aanmelden gaat eigenlijk heel makkelijk:

 1. Op de website van Campspace meld je jouw tuin aan als camping. Waarbij je zelf aangeeft hoeveel plekken, wat je prijs is, of je bijvoorbeeld wel of niet campers of groepen wilt ontvangen en in een beschrijving en met foto’s stel je jezelf en jouw camping voor.
 2. Nadat deze door Campspace is goedgekeurd, kunt je eigenlijk meteen beginnen met het ontvangen van gasten.
 3. De gasten boeken via de website van Campspace. Je kunt als campingeigenaar zelf aangeven of dat direct kan of alleen na een bevestiging van jouw kant. De betalingen lopen ook via Campspace.
 4. Je kunt de gasten verwelkomen.

Hoe zit het dan met…

Jullie eigen vakanties: Je kunt bij Campspace gewoon aangeven welke weekenden of weken jouw eigen camping wel of niet beschikbaar is, dus je kunt nog steeds gewoon zelf op vakantie en een weekendje weg.

Verdienen: De prijs per overnachting bepaal je zelf. Voor extra diensten zoals brandhout of in het geval van Klaas, een buitensauna, kun je aparte tarieven bepalen. Daar gaat geen commissie of iets dergelijks voor Campspace vanaf, de kampeerder betaalt wel extra kosten aan Campspace. Klaas: ‘Wij hebben vaak 3 of 4 boekingen per weekend, in de lente en zomer meer dan in de winter, maar dat is toch een leuk extra zakcentje.’

Weigeren: Als je zoals Klaas gebruikmaakt van het systeem waarbij de campingeigenaar eerst moet bevestigen, net als bij AirBnB, dan kun je gasten ook weigeren. ‘Wij hebben dat pas één keer hoeven doen omdat het een te grote camper betrof. we geven duidelijk op ons profiel aan dat we bijvoorbeeld geen groepen willen en dat helpt’.

Mag dat? Of je kampeerplekken mag verhuren in je achtertuin, is afhankelijk van de ligging van je tuin of stuk land. De regels verschillen in Nederland per gemeente en het is dus altijd aan te raden dit bij jouw gemeente na te vragen.

Lees ook:  We zijn er bijna 2017 begint! Ga je ook weer kijken?

Aansprakelijkheid: Campspace heeft een Campspace Host Security Plan waarmee de eigendommen van de Campspace-eigenaar tot €10.000,- zijn beschermd per incident. Toch geeft Campspace ook aan dat het verstandig is om daarnaast nog een commerciële verzekeringspolis af te sluiten.  

camping in je achtertuin beginnen

Tips voor het beginnen van een camping in je achtertuin

Klaas heeft nog wel een paar tips voor wanneer je een eigen camping wilt beginnen in je achtertuin:

 • Maak een duidelijke en wervende beschrijving van jouw camping op de website van Campspace met mooie foto’s van de camping én de omgeving. Campspace stuurt zelf na een tijdje ook scouts die professionele foto’s komen nemen voor jouw ‘tuincamping’.
 • Maak er echt een beleving van als je een camping gaat starten. ‘Wij bieden naast een kampeerplek ook een sauna aan en de mogelijkheid om een vuurtje te stoken en bij ons brandhout te kopen, daarmee ben je net weer anders dan de andere Campspaces.
 • Laat mensen zelf een plek uitzoeken in jouw tuin of op jouw terrein, dat vinden ze fijn.
 • Probeer snel te reageren op aanvragen anders gaan kampeerders ergens anders naartoe. ‘Wij krijgen de aanvragen allebei in onze mailbox, dan is er altijd iemand die snel kan reageren’
 • Maak de keuze om een Campspace te beginnen als gezin. ‘Wij doen het echt samen, dat is makkelijker, gezelliger en dan kunnen we met alle wensen uit het gezin rekening houden’.

camping starten tuin

Eigen camping beginnen in je achtertuin, aanrader?

Klaas en Judith hebben geen spijt van hun keuze om een Campspace camping te beginnen. ‘Het is zo leuk om mensen een ervaring te bieden. We genieten nu ook meer van onze eigen tuin.  Voor ons is dit gewoon, maar onze gasten vertellen ons nu telkens hoe mooi het hier is.’ Met Campspace kunnen we laagdrempelig en kleinschalig toch onze eigen camping beginnen.’ Of het voor iedereen is? ‘Je moet het wel leuk vinden om mensen om je heen te hebben en wat ruimte en een aparte wc helpen ook, maar verder, ja, waarom niet.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending