22 eetbare planten in Nederland | Smullen van de natuur!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Geloof het of niet, maar Nederland zit vol met eetbare planten die gewoon op je wachten om ontdekt te worden! Van bieslook tot brandnetels en van veldzuring tot de teunisbloem, deze groene lekkernijen kunnen je smaakpapillen verrassen of zorgen voor een lekkere snack tijdens een wandeling. We hebben 23 eetbare planten, hun smaak en waar je ze vindt, voor je verzameld.

Hoe herken je eetbare of juist giftige planten?

Er is helaas geen eenduidige beschrijving te geven in de geest van: aan deze 3 of 4 kenmerken herken je een eetbare plant. Je kunt alle planten hieronder leren herkennen en uit je hoofd leren, maar er zijn kenmerken van giftige planten die je moet zien te vermijden.

  • Planten met melksap zijn giftig, behalve paardenbloem en kokosnoot.
  • Planten met een paarse stengelvoet of rode planten zijn giftig.
  • Planten met een sterk bittere of scherpe smaak zijn vaak giftig.
  • Planten die stinken zijn veelal niet eetbaar.
  • Planten die huidirritatie veroorzaken, zijn veelal giftig, de brandnetel is hier weer een uitzondering op.
  • Planten met vruchten (fruit dat in vijf segmenten is verdeeld) zijn niet eetbaar.
  • Planten met kleine stekeltjes op stam en bladen zijn giftig.
  • Planten die ruiken naar perzik of amandelen zijn vrijwel zeker giftig.
  • Planten met witte of gele bessen zijn vrijwel altijd giftig.

Welk deel van een plant kun je eten?

Bij eetbare planten is het niet zo dat je standaard de steel of het blaadje of de zaden kunt eten. Het verschilt per plant. Zo kun je van de teunisbloem bijvoorbeeld bijna alles eten: de bloemen, de bloemknoppen, maar ook de bloemzaden, bladeren en zelfs de wortel is eetbaar.

Maar dat geldt dus lang niet voor alle eetbare planten. In het overzicht hieronder staat per plant aangegeven wat het eetbare deel is en hoe je het kunt bereiden. Want bijvoorbeeld bieslook, weegbree én kleefkruid kun je rauw eten, maar de meeste eetbare planten moet je toch koken of er thee van trekken om ze te proeven.

Welke planten zijn eetbaar in Nederland?

In Nederland zijn meer eetbare planten dan je denkt. Kijk tijdens een wandeling langs de sloot of door het bos maar eens goed rond of je één van deze 23 eetbare planten tegenkomt.

eetbare plant Nederland

1. Bieslook

Smaak: Bieslook heeft een milde uiensmaak met een vleugje knoflook.
Eetbare deel: De groene sprieten boven de grond zijn eetbaar.
Bereiding: Snijd de bieslook fijn en gebruik het als smaakmaker voor soepen, salades en aardappelen.
Waar te vinden: Je kunt bieslook vaak in tuinen, parken en zelfs in het wild vinden.

Brandnetel eetbaar

2. Brandnetel

Smaak: Jonge brandnetelblaadjes hebben een licht pittige smaak, vergelijkbaar met spinazie.
Eetbare deel: Jonge toppen en bladeren.
Bereiding: Kook de brandnetels kort om de brandharen te verwijderen en gebruik ze vervolgens in soepen of als vulling voor hartige taarten.
Waar te vinden: Brandnetels gedijen in bossen, velden en langs waterkanten, waar niet eigenlijk.

Daslook eetbaar

3. Daslook

Smaak: Daslook heeft een knoflookachtige smaak met een vleugje ui.
Eetbare deel: Bladeren en bloemen.
Bereiding: Voeg daslook toe aan pesto, salades of gebruik het als smaakmaker in sauzen.
Waar te vinden: Eetbare planten zoals daslook vind je in loofbossen en natte gebieden.

Echte Kamille eetbaar

4. Echte Kamille

Smaak: Echte kamille heeft een milde, bloemige smaak en staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen.
Eetbare deel: Bloemen.
Bereiding: Maak kamillethee door gedroogde bloemen te gebruiken of voeg verse bloemen toe aan salades voor een subtiele smaak.
Waar te vinden: Kamille groeit vaak langs wegen en in tuinen.

Gewone vlier eetbare plant Nederland

CC Flickr: Gertjan van Noord

5. Gewone Vlier

Smaak: De bloesems van de vlier hebben een zoete, bloemige smaak die perfect is voor siroop en jam.
Eetbare deel: Bloesem en bessen (na koken).
Bereiding: Maak vlierbloesemsiroop of jam van de bloesem, en kook de bessen om ze te gebruiken in desserts.
Waar te vinden: Zoek naar vlierstruiken in heggen en langs paden.

Grote klis of grote klit eetbare plant

CC Flickr: Gertjan van Noord

6. Grote Klis

Smaak: Grote klis heeft een aardse smaak en is vooral geschikt voor het maken van thee.
Eetbare deel: Wortels en bladeren (na koken).
Bereiding: Maak kliswortelthee of kook de wortels om ze te eten als groente.
Waar te vinden: Grote klis groeit vaak in vochtige gebieden en bosranden.

 Japanse Duizendknoop eetbare plant Nederland

7. Japanse Duizendknoop

Smaak: Jonge scheuten hebben een lichte rabarbersmaak.
Eetbare deel: Jonge scheuten.
Bereiding: Gebruik de scheuten in stoofschotels, soepen of als vulling voor hartige taarten.
Waar te vinden: Deze invasieve plant is overal te vinden, vooral langs wegen en rivieren.

Klaasjeskruid eetbare plant Nederland

CC Flickr: Gertjan van Noord

8. Kaasjeskruid

Smaak: Kaasjeskruidbloemen hebben een zachte, lichtzoete smaak.
Eetbare deel: Bloemen en jonge bladeren.
Bereiding: Gebruik de bloemen als decoratie voor desserts of voeg ze toe aan salades.
Waar te vinden: Kaasjeskruid groeit vaak langs wegen, paden en in tuinen.

klaverzuring eetbaar

CC Flickr: Gertjan van Noord

9. Klaverzuring

Smaak: Klaverzuring heeft een friszure smaak, vergelijkbaar met citroen.
Eetbare deel: Bladeren.
Bereiding: Voeg klaverzuring toe aan salades of gebruik het als smaakmaker in dressings.
Waar te vinden: Zoek naar klaverzuring in graslanden en open velden.

kleefkruid eetbaar

CC Flickr: Gertjan van Noord

10. Kleefkruid

Smaak: De eetbare plant kleefkruid heeft een beetje een bittere smaak.
Eetbare deel: De plant is als geheel te eten.
Bereiding: Kleefkruid kun je rauw eten, maar ook koken of er thee van trekken
Waar te vinden: Kleefkruid vind je eigenlijk overal waar voedselrijke grond is.

eetbare planten Nederland Knopkruid

CC Flickr: Gertjan van Noord

11. Knopkruid

Smaak: Knopkruid heeft een milde, groene smaak.
Eetbare deel: Bladeren en jonge scheuten.
Bereiding: Voeg knopkruid toe aan soepen, stoofschotels of salades.
Waar te vinden: Knopkruid gedijt goed langs wegen en paden.

eetbare planten Nederland look zonder look

CC Flickr: Gailhampshire

12. Look zonder look

Smaak: Look zonder look heeft een milde knoflook- en uiensmaak.
Eetbare deel: Bladeren en bloemen.|
Bereiding: Gebruik look-zonder-look als kruid in salades, soepen of roerbakgerechten.
Waar te vinden: Zoek naar deze plant in vochtige bossen en langs beken.

Madeliefjes eetbaar

CC Flickr: Gertjan van Noord

13 Madeliefjes

Smaak: Madeliefjes smaken een beetje nootachtig, licht bitter.
Eetbare deel: Een madeliefje is als geheel eetbaar
Bereiding: De blaadjes kun je rauw eten in een salade, van de steeltjes en de knop kun je thee zetten
Waar te vinden: Bijna in ieder grasveld.

Melde eetbaar

14. Melde

Smaak: Melde heeft een milde, spinazieachtige smaak.
Eetbare deel: Bladeren en jonge scheuten.
Bereiding: Kook melde als bijgerecht of voeg het toe aan quiches en hartige taarten.
Waar te vinden: Zoek naar melde in akkers en tuinen.

paardenbloem eetbaar

CC Flickr Fabio Bruna

15. Paardenbloem

Smaak: Paardenbloembladeren hebben een licht bittere smaak, terwijl de bloemen zoet zijn.
Eetbare deel: Bladeren en bloemen.
Bereiding: Gebruik paardenbloembladeren in salades en frituur, de bloemen voor een heerlijke traktatie.
Waar te vinden: Paardenbloemen zijn overal te vinden, vooral in grasvelden en tuinen.

eetbare planten Nederland Rozenblaadjes

CC Flickr Deborah

16. Roos

Smaak: Rozenblaadjes hebben een zoete, bloemige smaak.
Eetbare deel: Bloemblaadjes.
Bereiding: Voeg rozenblaadjes toe aan desserts, salades of maak er rozenwater van.
Waar te vinden: Rozenstruiken zijn populair in tuinen en parken.

eetbare planten Nederland Sleedoorn

CC Flickr: Gertjan van Noord

17. Sleedoorn

Smaak: Sleedoornbessen hebben een zure en bittere smaak, ideaal voor likeur.
Eetbare deel: Bessen (na bevriezing of koken).
Bereiding: Maak sleedoornlikeur door de bessen te combineren met suiker en jenever.
Waar te vinden: Sleedoornstruiken groeien vaak langs bosranden en in hagen.

Springbalsemien

CC Flickr Boejah

18. Springbalsemien

Smaak: Springbalsemien heeft geen eetbare delen, maar de bloemen kunnen worden gebruikt voor decoratie in salades en desserts.
Eetbare deel: Bloemen.
Bereiding: Voeg de kleurrijke bloemen toe aan salades of als topping voor taarten.
Waar te vinden: Springbalsemien groeit langs rivieroevers en in vochtige gebieden.

Teunisbloem

CC Flickr: Gertjan van Noord

19. Teunisbloem

Smaak: Teunisbloemblaadjes hebben een licht nootachtige smaak.
Eetbare deel: Bloemblaadjes en jonge scheuten.
Bereiding: Gebruik de bloemblaadjes als garnering voor salades of bak de scheuten als groente.
Waar te vinden: Teunisbloemen groeien vaak langs wegen en in tuinen.

Veldkers

CC Flickr: Gertjan van Noord

20. Veldkers

Smaak: Veldkers heeft een pittige mosterdsmaak.
Eetbare deel: Bladeren en jonge scheuten.
Bereiding: Voeg veldkers toe aan salades of gebruik het als kruid in soepen.
Waar te vinden: Zoek naar veldkers in vochtige weilanden en langs waterkanten.

Veldzuring eetbare plant Nederland

CC Flickr: Gertjan van Noord

21. Veldzuring

Smaak: Veldzuring heeft een zure smaak, vergelijkbaar met citroen.
Eetbare deel: Bladeren.
Bereiding: Gebruik veldzuring als smaakmaker voor soepen, sauzen of salades.
Waar te vinden: Veldzuring groeit vaak in weilanden en graslanden.

Eetbare planten Nederland

CC Flickr: Gertjan van Noord

22. Weegbree

Smaak: Weegbree smaakt een beetje bitter.
Eetbare deel: Bladeren
Bereiding: je kunt weegbree net als spinazie bereiden en eten of er thee van trekken
Waar te vinden: Vaak in de buurt van brandnetels

Lees ook:  30 mbar vs. 50 mbar? Alles over drukverdelers op de camping!

Ken jij nog meer eetbare planten in Nederland?

Deze lijst met eetbare planten is vast nog niet compleet, want de natuur in Nederland biedt ons zo veel lekkers. We hebben daarom ook een overzicht van eetbare bomen in Nederland en in de wildpluk wiki vind je ook veel informatie over eetbare planten. Ken jij nog meer eetbare planten? Laat het hieronder weten!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending