De eerste keer kamperen met tent, vouwwagen, caravan of camper is best spannend. Je kunt je nog zo goed voorbereiden sommige dingen moet je gewoon ondervinden. Iedereen heeft die eerste keer kamperen een keer meegemaakt. Tja, je maakt dan inderdaad fouten. Die fouten kunnen je echter bespaard blijven. Dus doe je voordeel met deze 13 fouten die iedereen maakt als je voor de eerste keer gaat kamperen. Een korte cursus kamperen voor beginners.

Een splinternieuwe campinguitzet kopen voor je eerste keer kamperen

Je gaat voor het eerst kamperen en één van de leukste dingen is dan kampeershoppen. Lekker naar de kampeerwinkel en vullen die wagen. Mijn advies is doe het niet! Kamperen is er in vele soorten en maten van behoorlijk basic tot lekker luxe. Als je voor de eerste keer gaat kamperen weet je vaak nog niet zo goed wat bij je past en wat je wel of niet nodig hebt.

Leen dus een tent of caravan en uitzet of huur een caravan of camper. Bij Camptoo, Goboony en Paulcamper kun je voor een redelijke prijs een vouwwagen, caravan of camper huren van particulieren om het eens uit te proberen.   Pas na die eerste keer kamperen weet je of het echt iets voor je is Oh en wil je toch nieuwe kampeerspullen kopen kies dan voor een kwaliteitsmerk maar dan niet van de huidige zomer. Oude modellen zijn vaak een stuk goedkoper.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Je niet verdiepen in de camping

Campings zijn er in alle soorten en maten. Megacampings, charme campings, natuurcampings, groot, klein, met en zonder animatie. Of zelfs met of zonder kleren. Als je voor de eerste keer gaat kamperen weet je misschien nog niet zo goed welke camping bij je past. Een beetje research vooraf kan teleurstellingen voorkomen.

Is er stroom? Welke faciliteiten wil je hebben en zijn die er ook op de camping? Zelf zou ik het als ik het voor de eerste keer kamperen niet te moeilijk maken. Ik zou kiezen voor een camping met een beetje comfort want het kamperen zelf is al spannend genoeg.

Je nieuwe campingspullen in de lente of zomer kopen

Heb je na die eerste keer kamperen de kriebels te pakken dan mag je wat mij betreft gaan shoppen. Want juist in het najaar vanaf ongeveer september hebben veel kampeerwinkels uitverkoop en dat scheelt al snel een hoop. Hetzelfde geldt voor tweedehands tent, caravans en vouwwagens . Deze kun je over het algemeen in augustus / september voor de beste prijs op marktplaats vinden. De eigenaren hoeven dan geen jaar stalling meer te betalen.

Alleen de korte broeken mee

Dit is een fout die ik zelfs na 35 jaar kamperen nog steeds maak. Naar Zuid-Frankrijk moet je naast een korte broek ook voor andere weertypen kleding meenemen. Als je kampeert leef je buiten. Dat betekent dat je ook als het bijvoorbeeld regent of koud is nog steeds gewoon buiten leeft. Een paar laarzen of een lekkere dikke tui zijn dan echt geen overbodige luxe. Is jouw eerste keer kamperen in Nederland dan is deze tip zeker van toepassing. Het kan de eerste keer kamperen flink verzieken als je niet de juiste kleding bij je hebt. Deze eerste keer kamperen checklist vertelt je precies wat je wel moet meenemen. 

Geen extra dekens meenemen als je de eerste keer gaat kamperen

Kamperen in Nederland kan zelfs in de zomer erg koud zijn. Ook in veel zuid Europese landen koelt het ’s nachts nog flink af. Zeker als je in de bergen staat. Zorg dus altijd dat je naast je slaapzak nog een extra deken bij je hebt of een lekkere dikke pyjama meeneemt. Je kunt voor je eerste keer kamperen ook mijn lijstje met 17 tips om te kamperen in de kou doornemen. Aan de andere kant kunnen wat voorzorgsmaatregelen om je caravan of tent koel te houden ook van pas komen. 

Te laat aankomen op de camping bij je eerste keer kamperen

Laat aankomen op een camping is meestal niet goed voor de sfeer. Het kan ook god gaan , maar dan moet je het goed gepland hebben en met slapende kinderen op de achterbank en een volle buik aankomen. Alleen een tent opzetten in het donker, zeker als het de eerste keer is, is afhankelijk van de tent best een uitdaging. Ga je een eerste keer kamperen zorg dan dus als het een beetje mogelijk is om vroeg in de middag op de camping aan te komen dan heb je alle tijd om jezelf relaxed te installeren.

De voorpret maakt een eerste keer kamperen nog leuker

Pas beginnen met genieten als de tent staat

Een eerste keer kamperen met tent of  caravan kan best stressvol zijn. ‘Heb ik alles wel mee?’, ‘Hoe zet ik die rot tent op!’ ‘Hoe overleef ik een autoreis van 10 uur met twee kleine kids?’ Het helpt om een beetje vooruit te plannen maar ondertussen ook los te laten. Mijn vakantie begint eigenlijk al als ik het internet af struin op zoek naar mooie campings maar zeker als ik de voordeur achter mij dichttrek. Stop voldoende onderweg,  verwacht dat je er minimaal een uur langer over doet dan de tomtom aangeeft en zorg voor afleiding op de achterbank.

Geen plannen maken

Zonder kinderen is dit misschien een beetje anders. Neem je echter kinderen mee als je voor het eerst gaat kamperen verdiep je dan voor vertrek of bij aankomst in de omgeving. Wat is er allemaal te doen? Welke binnen en buitenactiviteiten zijn er in de buurt? Je hoeft niet meteen een planning voor de rest van de week te maken. het helpt echter wel om te weten wat de mogelijkheden zijn als ze zich gaan vervelen of als je een regendag wilt doorbreken.

Je tent en campingspullen niet uitproberen voor de eerste keer kamperen

Iedereen die al langer kampeert kent ze. Mensen die voor de eerste keer kamperen en na anderhalf uur ploeteren chagrijnig naast een half affe tent zitten.  Gelukkig is er dan meestal wel een buurman die je wil helpen maar voorkomen is beter dan genezen.  Zet dus thuis  of op een dagcamping alvast een keer de tent, vouwwagen of caravan op dan voorkom je gestuntel en ruzie bij de start van je vakantie. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je gaspitten of de campingtafel. Want je zou het niet zeggen maar die kunnen een uitdaging zijn.

Een te kleine tent kopen

Ook wij zijn begonnen met een kleine pop-up tent en inmiddels zijn we vier tenten verder. Als je voor jullie eerste keer kamperen dan toch een tent gaat kopen koop hem dan op de groei. Net als met een huis, hou rekening met eventuele gezinsuitbreiding. Hou daarnaast ook rekening met slecht weer. Tent kamperen doe je het liefste bij lekker weer maar ook als het weer tegenzit moet je je wel in de tent kunnen vermaken en koken zonder meteen boven op elkaar te zitten of. Als je toch voor een klein tentje wilt gaan dan kan een tarp voor het koken in de regen uitkomst bieden.

Niet gaan omdat het regent

De weergoden zijn ons helaas niet altijd gunstig gezind. Toch moet je je als je voor de eerste keer gaat kamperen, niet laten tegenhouden door de voorspelling van regen. Ook niet als je al jaren kampeert trouwens. Ook al hebben we inmiddels allemaal een buienradar op onze telefoon, het weer is wispelturig. Voorspellingen lijken vaak erger als ze zijn en als je op de camping buiten leeft merk je vaak pas echt dat een buitje maar een buitje is en dat je daarna weer prima buiten kunt zijn.

Te veel (eten) meenemen bij de eerste keer kamperen

Je moet zeker niet te weinig meenemen maar ook niet teveel. De meeste mensen die voor de eerste keer kamperen willen zekerheid dat er genoeg eten is. Maar eten neemt vaak veel ruimte in.  Gelukkig hebben ze in de meeste Europese landen gewoon overal supermarkten waar alles te koop is.  Of kijk eens op een lokale markt of bij de plaatselijke bakker, ook erg leuk. Wij nemen altijd maar voor twee dagen eten mee en de rest zien we ter plaatse wel.

De rits niet gebruiken

Tenten en caravans hebben horren. Deze horren sluit je af met een rits of een schuifje. Vaak wordt vergeten om deze ritsen schuifjes dicht te doen. Met een muggenplaag in je tent als gevolg. Niet fijn! Zorg dus dat je de horren dicht houdt dan blijft ook na de eerste keer, kamperen leuk.  Check ook meteen mijn 23 tips tegen muggen om ze echt de baas te zijn.

Met deze kampeertips wordt jouw eerste keer kamperen fantastisch

De eerste keer kamperen is natuurlijk spannend. Met deze kampeertips hoop ik je te behoeden voor een aantal fouten die alle kampeerders voor je wél gemaakt hebben tijdens onze eerste keer kamperen. Ik vind kamperen gewoon geweldig en hoop dat jij dat na jullie eerste keer kamperen zullen beamen. Voor de ervaren kampeerders. Als jullie nog tips hebben die niet mogen missen of juist mooie verhalen over wat er die eerste keer kamperen allemaal fout ging? Laat maar horen!

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen en reviews.

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

3 reacties

  • Onlangs weer eens gekampeerd. (Ben 57 en doe het al mijn leven lang) Heerlijk weer, buiten gezeten tot het donker werd. En toen had ik het ‘s nachts koud. Was niet nodig geweest als ik de tent had dichtgehouden zodat de warmte binnen kon blijven. De volgende dagen wel gedaan en geen pijntje last. Nooit te oud om te leren.

  • Zomaar even wat gedachtes die opborrelen:
    Zorg voor verschillende soorten haringen. Neem een tang mee om bijvoorbeeld de rotspennen er weer uit te halen. Een dikke stabiele kaars in de tent doet wonderen voor de kille avonden. Een tent met voldoende stahoogte is wel zo comfortabel. Opvouwbare kratten zijn uiterst handig tegen zwervende spullen. 1 bord, mok en bestek per persoon is genoeg; je kunt ook teveel meenemen. Tijdens reisdagen tussen de middag warm te eten, bijvoorbeeld een dagschotel, om ‘s avonds niet nog te moeten koken als je moe bent.