vouwwagen, caravan of camper is best spannend. Je kunt je nog zo goed voorbereiden sommige dingen moet je gewoon ondervinden. Iedereen heeft die eerste keer kamperen een keer meegemaakt. Tja, je maakt dan inderdaad fouten. Die fouten kunnen je echter bespaard blijven. Dus doe je voordeel met deze 13 fouten die iedereen maakt als je voor de eerste keer gaat kamperen. Een korte cursus kamperen voor beginners.
De eerste keer kamperen met tent,Een splinternieuwe campinguitzet kopen voor je eerste keer kamperen
Je gaat voor het eerst kamperen en één van de leukste dingen is dan kampeershoppen. Lekker naar de kampeerwinkel en vullen die wagen. Mijn advies is doe het niet! Kamperen is er in vele soorten en maten van behoorlijk basic tot lekker luxe. Als je voor de eerste keer gaat kamperen weet je vaak nog niet zo goed wat bij je past en wat je wel of niet nodig hebt.
Leen dus een tent of caravan en uitzet of huur een caravan of camper. Bij Goboony en Paulcamper kun je voor een redelijke prijs een caravan of camper huren van particulieren om het eens uit te proberen. Pas na die eerste keer kamperen weet je of het echt iets voor je is Oh en wil je toch nieuwe kampeerspullen kopen kies dan voor een kwaliteitsmerk maar dan niet van de huidige zomer. Oude modellen zijn vaak een stuk goedkoper.
Je niet verdiepen in de camping
Campings zijn er in alle soorten en maten. Megacampings, charme campings, natuurcampings, groot, klein, met en zonder animatie. Of zelfs met of zonder kleren. Als je voor de eerste keer gaat kamperen weet je misschien nog niet zo goed welke camping bij je past. Een beetje research vooraf kan teleurstellingen voorkomen.
Is er stroom? Welke faciliteiten wil je hebben en zijn die er ook op de camping? Zelf zou ik het als ik het voor de eerste keer kamperen niet te moeilijk maken. Ik zou kiezen voor een camping met een beetje comfort want het kamperen zelf is al spannend genoeg.
Je nieuwe campingspullen in de lente of zomer kopen
Heb je na die eerste keer kamperen de kriebels te pakken dan mag je wat mij betreft gaan shoppen. Want juist in het najaar vanaf ongeveer september hebben veel kampeerwinkels uitverkoop en dat scheelt al snel een hoop. Hetzelfde geldt voor tweedehands tent, caravans en vouwwagens. Deze kun je over het algemeen in augustus / september voor de beste prijs op marktplaats vinden. De eigenaren hoeven dan geen jaar stalling meer te betalen.
Alleen de korte broeken mee
Dit is een fout die ik zelfs na 35 jaar kamperen nog steeds maak. Naar Zuid-Frankrijk moet je naast een korte broek ook voor andere weertypen kleding meenemen. Als je kampeert, leef je buiten. Dat betekent dat je ook als het bijvoorbeeld regent of koud is nog steeds gewoon buiten leeft. Een paar laarzen of een lekkere dikke tui zijn dan echt geen overbodige luxe. Is jouw eerste keer kamperen in Nederland dan is deze tip zeker van toepassing. Het kan de eerste keer kamperen flink verzieken als je niet de juiste kleding bij je hebt. Deze eerste keer kamperen checklist vertelt je precies wat je wel moet meenemen.
Geen extra dekens meenemen als je de eerste keer gaat kamperen
Kamperen in Nederland kan zelfs in de zomer erg koud zijn. Ook in veel zuid Europese landen koelt het ’s nachts nog flink af. Zeker als je in de bergen staat. Zorg dus altijd dat je naast je slaapzak nog een extra deken bij je hebt of een lekkere dikke pyjama meeneemt. Je kunt voor je eerste keer kamperen ook mijn lijstje met 17 tips om te kamperen in de kou doornemen. Aan de andere kant kunnen wat voorzorgsmaatregelen om je caravan of tent koel te houden ook van pas komen.
Te laat aankomen op de camping bij je eerste keer kamperen
Laat aankomen op een camping is meestal niet goed voor de sfeer. Het kan ook goed gaan, maar dan moet je het goed gepland hebben en met slapende kinderen op de achterbank en een volle buik aankomen. Alleen een tent opzetten in het donker, zeker als het de eerste keer is, is afhankelijk van de tent best een uitdaging. Ga je een eerste keer kamperen zorg dan dus als het een beetje mogelijk is om vroeg in de middag op de camping aan te komen dan heb je alle tijd om jezelf relaxed te installeren.
De voorpret maakt een eerste keer kamperen nog leuker
Pas beginnen met genieten als de tent staat
Een eerste keer kamperen met tent of caravan kan best stressvol zijn. ‘Heb ik alles wel mee?’, ‘Hoe zet ik die rot tent op!’ ‘Hoe overleef ik een autoreis van 10 uur met twee kleine kids?’ Het helpt om een beetje vooruit te plannen, maar ondertussen ook los te laten. Mijn vakantie begint eigenlijk al als ik het internet af struin op zoek naar mooie campings, maar zeker als ik de voordeur achter mij dichttrek. Stop voldoende onderweg, verwacht dat je er minimaal een uur langer over doet dan de tomtom aangeeft en zorg voor afleiding op de achterbank.
Geen plannen maken
Zonder kinderen is dit misschien een beetje anders. Neem je echter kinderen mee als je voor het eerst gaat kamperen verdiep je dan voor vertrek of bij aankomst in de omgeving. Wat is er allemaal te doen? Welke binnen- en buitenactiviteiten zijn er in de buurt? Je hoeft niet meteen een planning voor de rest van de week te maken. het helpt echter wel om te weten wat de mogelijkheden zijn als ze zich gaan vervelen of als je een regendag wilt doorbreken.
Je tent en campingspullen niet uitproberen voor de eerste keer kamperen
Iedereen die al langer kampeert, kent ze. Mensen die voor de eerste keer kamperen en na anderhalf uur ploeteren chagrijnig naast een half affe tent zitten. Gelukkig is er dan meestal wel een buurman die je wil helpen, maar voorkomen is beter dan genezen. Zet dus thuis of op een dagcamping alvast een keer de tent, vouwwagen of caravan op dan voorkom je gestuntel en ruzie bij de start van je vakantie. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je gaspitten of de campingtafel. Want je zou het niet zeggen maar die kunnen een uitdaging zijn.
Een te kleine tent kopen
Ook wij zijn begonnen met een kleine pop-up tent en inmiddels zijn we vier tenten verder. Als je voor jullie eerste keer kamperen dan toch een tent gaat kopen koop hem dan op de groei. Net als met een huis, hou rekening met eventuele gezinsuitbreiding. Hou daarnaast ook rekening met slecht weer. Tent kamperen doe je het liefste bij lekker weer maar ook als het weer tegenzit moet je je wel in de tent kunnen vermaken en koken zonder meteen boven op elkaar te zitten of. Als je toch voor een klein tentje wilt gaan dan kan een tarp voor het koken in de regen uitkomst bieden.
Niet gaan omdat het regent
De weergoden zijn ons helaas niet altijd gunstig gezind. Toch moet je je als je voor de eerste keer gaat kamperen, niet laten tegenhouden door de voorspelling van regen. Ook niet als je al jaren kampeert trouwens. Ook al hebben we inmiddels allemaal een buienradar op onze telefoon, het weer is wispelturig. Voorspellingen lijken vaak erger als ze zijn en als je op de camping buiten leeft merk je vaak pas echt dat een buitje maar een buitje is en dat je daarna weer prima buiten kunt zijn.
Te veel (eten) meenemen bij de eerste keer kamperen
Je moet zeker niet te weinig meenemen, maar ook niet te veel. De meeste mensen die voor de eerste keer kamperen willen zekerheid dat er genoeg eten is. Maar eten neemt vaak veel ruimte in. Gelukkig hebben ze in de meeste Europese landen gewoon overal supermarkten waar alles te koop is. Of kijk eens op een lokale markt of bij de plaatselijke bakker, ook erg leuk. Wij nemen altijd maar voor twee dagen eten mee en de rest zien we daar wel.
De rits niet gebruiken
Tenten en caravans hebben horren. Deze horren sluit je af met een rits of een schuifje. Vaak wordt vergeten om deze ritsen schuifjes dicht te doen. Met een muggenplaag in je tent als gevolg. Niet fijn! Zorg dus dat je de horren dicht houdt dan blijft ook na de eerste keer, kamperen leuk. Check ook meteen mijn 23 tips tegen muggen om ze echt de baas te zijn.
Met deze kampeertips wordt jouw eerste keer kamperen fantastisch
De eerste keer kamperen is natuurlijk spannend. Met deze kampeertips hoop ik je te behoeden voor een aantal fouten die alle kampeerders voor je wél gemaakt hebben tijdens onze eerste keer kamperen. Ik vind kamperen gewoon geweldig en hoop dat jij dat na jullie eerste keer kamperen zullen beamen. Voor de ervaren kampeerders. Als jullie nog tips hebben die niet mogen missen of juist mooie verhalen over wat er die eerste keer kamperen allemaal fout ging? Laat maar horen!
Onlangs weer eens gekampeerd. (Ben 57 en doe het al mijn leven lang) Heerlijk weer, buiten gezeten tot het donker werd. En toen had ik het ‘s nachts koud. Was niet nodig geweest als ik de tent had dichtgehouden zodat de warmte binnen kon blijven. De volgende dagen wel gedaan en geen pijntje last. Nooit te oud om te leren.
Zomaar even wat gedachtes die opborrelen:
Zorg voor verschillende soorten haringen. Neem een tang mee om bijvoorbeeld de rotspennen er weer uit te halen. Een dikke stabiele kaars in de tent doet wonderen voor de kille avonden. Een tent met voldoende stahoogte is wel zo comfortabel. Opvouwbare kratten zijn uiterst handig tegen zwervende spullen. 1 bord, mok en bestek per persoon is genoeg; je kunt ook teveel meenemen. Tijdens reisdagen tussen de middag warm te eten, bijvoorbeeld een dagschotel, om ‘s avonds niet nog te moeten koken als je moe bent.
Dit zijn goede tips. Wat haringen betreft, als je weet waar je naartoe gaat is de juiste haring voldoende. En als je in de duinen gaat kamperen met houten haringen, dan is een houten hamer ook aan te raden.
Interessant om verhalen te horen
Neem 1 of meer reserveharingen mee, voor als je een haring kwijtraakt, of niet meer uit de grond krijgt als je aan het trekken bent. Schrijf tijdens je vakantie al op wat je eventueel mist. Als je eenmaal weer thuis bent vergeet je het, maar als je aan het kamperen bent bedenk je soms dat bijv. een bolletje touw, of een handje postelastieken heel handig zou zijn. Maak of gebruik voor je vakantie een paklijst, en pas die telkens aan als je situatie verandert.
Dank voor je handige tips
Vraag; tips voor beginnende fietskampeerders met kinderen
Hoi,
Iemand tips voor beginnende fietskampeerders met kids? Verdeling spullen fiets, verdeling spullen fietskar…in die combi? Incl. 2 chihuahua’s op de bagagedrager.
☺️
Bekijk ook ons blog https://www.kampeermeneer.nl/fietsvakantie-kinderen/
60+ en vergeetachtiger
Wij, 60+ echtpaar, hebben sinds kort een ‘to do’ lijstje voor als we vertrekken vanuit thuis of vanuit de ene camping naar de volgende camping.
Dit om te voorkomen dat er ongelukjes gebeuren met en in de caravan.
O.a.
* alle ramen, deuren en kastjes op slot
* de mover terugzetten als deze gebruikt is
* caravan van de handrem af
etc…
Klinkt logisch maar wij, als 60 plussers hebben dit nodig… ha ha!!!
Heel verstandig
Misschien even een rondje door en langs de caravan maken voor vertrek. Dan weet je zeker of alle kastjes en de koelkast dicht zijn. Ook kijk ik altijd even bij een tussenstop door een raampje of alles binnen nog in orde is.
Goede tip! En kan een hoop rotzooi voorkomen!
Nat bed
Misschien overheen gelezen dat doe ik wel vaker net als die kuil die ik niet zag door mijn enthousiasme gedachten wat een mooie plek en vervolgens de tent op te zetten midden in een kuil met alle gevolgen van dien. Overigens geldt dit nog steeds nu velen jaren later inmiddels 73 lukt het me nog steeds om mijn camper luifel op te zetten boven een kuil. U bent gewaarschuwd maar of het helpt?
Vouwwagen huren
Goedemorgen, in het stukje worden 3 verhuur partijen genoemd maar die verhuren geen vouwwagens toch? Hebben nu een caravan en zouden graag eens een vouwwagen proberen maar huren is best prijzig.?
Dag Janet, lees ons artikel over een vouwwagen huren eens
https://www.kampeermeneer.nl/vouwwagen-huren/
Onze vouwwagen huren
Hallo Janet,
Je mag onze vouwwagen wel huren om eens uit te proberen. Hij staat wel in Zuid Limburg. Stuur maar een mail bij interesse.
Groetjes, Glen.
gemak en comfort
Bespaar niet op gemak en comfort maar op ruimte.
Bekijk eerst je plek
In Frankrijk aan de kust een plek betaald zonder gezien te hebben: bleek een hele donkere vochtige plek te zijn pal naast een stacaravan met een groot luidruchtig gezin. Heeft een paar uur geduurd voordat we ons geld terugkregen. De baas moest eerst toestemming geven…
Ja inderdaad altijd even checken, zeker als je lang blijft
Vraag over Voorpret: campings selecteren en info bewaren
We zijn tentkampeerders, vnl in Frankrijk, Belgie en Duitsland.
Me voorbereiden en campings uitzoeken is idd een deel van de voorpret.
Alle relevante info wil ik dan digitaal (IPAD) vastleggen zodat er een soort “eigen” digitale campeergids met zoekfunctie ontstaat. Wie heeft zoiets al gemaakt en heeft daar tips en trucs voor?
Notitie maken!
Wij houden van alles bij in notities die we ook delen. Je kan daarin ook een afvink lijstje maken (wij hebben dus inpakken, uitpakken en dan ieder voor zich en tent plus uitrusting, tent opzetten en tent afbreken en een lijstje voor de buuf die ons huis doet!) en je kan er in zoeken en makkelijke delen met elkaar!
Notities
Hallo Marloes,
Dank voor je tips. Ik heb de app die Tjerk noemde bekeken en dat ziet er veelbelovend uit.
Het heeft veel handige functies en is heel geschikt om niet alleen een digitale campinggids te maken maar ook bv eigen kookboek met favoriete recepten, breipatronen of wat dan ook!
Ja handig hé!
Wij gebruiken hier zelf de app Evernote voor. Erg handig voor lijstjes
Daarnaast hebben we ook een appgroep met het gezin die lijstjes heet waarin we de last minute dingen die we niet moeten vergeten zetten.
Evernote
Hallo Tjerk,
De app ziet er super uit! Heb ook uitgebreide uitleg gevonden en ga hem zeker gebruiken want het is precies wat ik zoek.
Die kampeermeneer is van alle markten thuis😉👍🏻
Dank je wel