Een caravan of vouwwagen verzekering wanneer is dat nodig?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Regelmatig krijg ik de vraag welke verzekeringen heb ik nou nodig als ik ga kamperen met de caravan, camper of vouwwagen. En hoe zit dat eigenlijk met de aanhanger die ik voor mijn tent meeneem, is die ook verzekerd onderweg en op de camping? Tijd voor wat opheldering.

Dit moet je weten over de caravan en de verzekering

Ga je dit jaar (weer)  kamperen met de caravan of ga je een vouwwagen kopen? Weet dan dat jouw caravan of aanhanger valt onder de WA-verzekering van jouw auto zolang deze is aangekoppeld. Deze WA-dekking betekent dat alleen schade veroorzaakt aan anderen door de auto of de caravan/aanhanger wordt vergoed.

Zaken als schade aan of diefstal van de caravan of aanhanger, worden dus, hoe uitgebreid je autoverzekering ook is, niet vergoedt. Hiervoor kun je dan wel weer een speciale caravan verzekering afsluiten.

Wat voor verzekering kun je afsluiten voor de caravan?

Je kunt kiezen voor een simpele basisverzekering, die je kunt uitbreiden met een aantal aanvullende zaken zoals de inventaris, verhaalsrechtsbijstand en hagel- en stormschade.

De verhaalsrechtsbijstandsverzekering houdt in dat je schade kunt verhalen op de aansprakelijke partij als er buiten jouw schuld om schade plaatsvindt. Deze verzekering is ook belangrijk om af te sluiten bij een autoverzekering of een andere motorrijtuigverzekering. Voor het afsluiten van een caravanverzekering is de verzekeringspremie afhankelijk van de waarde van de caravan of vouwwagen.

Autoverzekering verplicht

Ga je met de caravan of een aanhanger op vakantie? Dan is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je ook een auto nodig hebt. En daarmee ook uiteraard een autoverzekering. Voor je op reis gaat, is het handig om te weten wat de autoverzekering dekt in het geval van pech en schade.  

Welke dekking heb jij?

Je kunt als basisverzekering kiezen uit een WA-, WA + beperkt casco en een allriskdekking. WA dekt alleen schade die jij bij anderen aanricht, WA + beperkt casco dekt ook schade aan de eigen camper ontstaan door storm, natuurrampen, botsingen met dieren, brand, diefstal en ruitbreuk. De allrisk is nog iets uitgebreider en dekt schade die aan de camper ontstaat door jouzelf. Wil je een betere dekking? Dan kun je de autoverzekering vergelijken en een andere variant uitkiezen.

Lees ook:  11 Tips om de beste vouwwagen te kopen voor jou

Veel caravan en autoverzekeringen zijn aan te vullen met extra dekkingen of komen standaard met extra’s zoals pechhulp in het buitenland.  Of wil je een aanvullende diefstaldekking, een schadeverzekering voor inzittenden en een ongevallen-inzittendenverzekering? Sommige zaken heb je wellicht al verzekerd via andere verzekeringen zoals je reisverzekering. Controleer dus van alle verzekeringen welke wat dekt, zodat je niet met dubbele dekking komt te zitten.

Camper verzekeren betekent extra verzekering

Aangezien een camper een auto an sich is, moet je hier uiteraard een aparte verzekering voor afsluiten naast de verzekering voor je auto. Je bent dit dan ook, net als met een auto, verplicht.

De camperverzekering noem je ook wel een kampeerverzekering. Er zijn verschillende varianten. Zo is er de minimale WA-verzekering waarmee je de wagen op zijn minst dient te verzekeren. Net als met de autoverzekering, ben je hiermee alleen verzekerd voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. En ook weer net als bij de autoverzekering, is er sprake van de drie verschillende basisvormen.

Reis- en zorgverzekering; denk ook aan jezelf

Niet alleen moet je natuurlijk denken aan de verzekeringen voor je voertuigen. Ook is het handig om te bedenken wat er vergoed wordt als je zorg nodig hebt. Hiervoor kun je soms een beroep doen op de zorgverzekering, maar ook de reisverzekering kan uitkomst bieden.

Heb jij een doorlopende reisverzekering? Controleer dan eens wat deze allemaal dekt. Vaak kun je met de reisverzekering een vergoeding krijgen als er een onverwachte gebeurtenis plaatsvindt tijdens jouw reis. Denk hierbij aan ziekte tijdens jouw reis waarbij je langer in het land moet verblijven omdat je niet in staat bent om te reizen. Ook heb je wat aan de reisverzekering als je een ongeluk krijgt. Reisverzekeringen bieden dus meer dan alleen zorgdekking.

In het kort welke verzekeringen heb je nodig?

Ga je met een caravan, vouwwagen of aanhanger kamperen dan vallen deze zolang ze zijn aangekoppeld onder de WA-autoverzekering. Deze dekt echter enkel de schade die je een ander hebt toegedaan. De schade aan de caravan of vouwwagen zelf wordt dan niet vergoed. Wil je dit wel, dan moet je hiervoor een aparte caravanverzekering afsluiten en is een disselslot of wielklem verplicht. . Een caravanverzekering is niet verplicht maar wel een goed idee in de meeste gevallen. 

De auto moet onderweg uiteraard altijd minimaal WA-verzekerd zijn en datzelfde geldt voor een camper door middel van een kampeerverzekering. Als laatste heeft iedereen in Nederland een zorgverzekering welke binnen Europa in de meeste gevallen alle kosten voor de zorg vergoeden, maar repatriëring en bijvoorbeeld de kosten van een langer verblijf worden daar meestal niet door gedekt. Hiervoor zou je dan nog een extra reisverzekering nodig hebben.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending