Kamperen, zo maak je de CO2-voetafdruk op de camping nog kleiner

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Veel kampeerders gaan de natuur en de staat van onze planeet aan het hart. Kamperen is dan ook het soort vakantie met de kleinste ecologische voetafdruk. Toch is deze voetafdruk bij de ene kampeerder een stuk groter dan bij de andere. Maar hoe kun je nu echt duurzaam kamperen en jouw CO2-voetafdruk nog verder verkleinen?

auto verkopen

Hoe duurzaam is kamperen?

Er zijn verschillende manieren om de duurzaamheid van producten of het gebruik ervan te meten, maar de meest gebruikte is het aantal kilo’s CO2-uitstoot. Per Nederlander werd er in 2019 15.700 kg CO2, ook wel broeikasgas genoemd, uitgestoten in Nederland. De uitstoot die aan jou als persoon/gezin is toe te wijzen is lager: zo’n 20.500 kg per huishouden per jaar.

Dat kamperen een duurzame vorm van vakantie vieren is, staat buiten kijf. Aan de hand van de klimaatimpact berekening van Milieu Centraal berekende ik al eens hoe duurzaam kamperen is.  Voor de uitstoot van een tweeweekse hotelvakantie naar Curaçao voor 4 personen kan datzelfde gezin tweeënhalf jaar met de auto en tent op vakantie en iedere week 650 kilometer rijden. Oftewel twee keer de evenaar rond of bijna 7 jaar lang continu kamperen op de Veluwe inclusief uitstapjes.

De rekenmodule van Milieu Centraal spiegelt het wat mij betreft iets te optimistisch voor, omdat hij het gebruik van materialen en levensmiddelen buiten beschouwing laat. Je werkelijke CO2-afdruk is als kampeerder dus iets groter.

Hoe kun je jouw voetafdruk nog verder verkleinen?

Kamperen is dus duurzaam, maar het kan nog duurzamer. Met deze tips kun je jouw CO2-voetafdruk verder verkleinen.

Vakantie in eigen land: De grootste bijdrage aan de CO2-voetafdruk van een vakantie wordt geleverd door de reis naar je bestemming: zo’n 60 tot 80 procent. Door in eigen land op vakantie te gaan kun je jouw voetafdruk dus behoorlijk verkleinen. En in ons land zijn genoeg mooie campings en natuurkampeerterreinen te vinden, dus waarom zou je ook ver weg gaan?

Kies je camping wijs: Of je nu kiest voor een camping met verwarmd buitenzwembad, een restaurant en een dieselgenerator of voor een klein natuurkampeerterrein met zonnepanelen op het toiletgebouw, maakt uiteindelijk voor je voetafdruk toch uit.   

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Fiets- of wandelvakantie: De laagste CO2-uitstoot veroorzaak je natuurlijk als je helemaal geen gemotoriseerd vervoer gebruikt. Een fiets- of wandelvakantie is daarom een erg duurzaam alternatief.

Geen kampvuur: Wat mij betreft hoort een kampvuur bij kamperen. Een kampvuur kan echter behoorlijk vervuilend zijn, zelfs als je gebruikmaakt van kurkdroog en onbehandeld hout. De Volkskrant factcheckte eens dat 2 uur hout stoken gelijk staat aan 14 uur autorijden. Dat maakt de overweging om een kampvuurtje te bouwen wel lastiger.

Kampeerspullen 2e-hands kopen: Je kunt jouw voetafdruk ook verkleinen door geen nieuwe kampeerspullen te kopen. Op marktplaats worden veel tenten en andere kampeerspullen verkocht die nog prima een tweede ronde meekunnen.

Lenen of delen: Een andere optie is om de kampeerspullen die je nodig hebt – of zelfs de hele uitzet, de camper of de caravan – te lenen of te delen. Dit kan gewoon bij vrienden of familie, maar er zijn ook steeds meer websites waarbij je jouw eigen camper of caravan kunt verhuren. Vooral als je de caravan maar drie of vier weken per jaar gebruikt, is het zonde dat deze de andere 48 weken stilstaat. Goed voor het milieu en de portemonnee.

ESVOtentUitSpijkerbroek1

Duurzame kampeerspullen kopen: Zijn er kampeerspullen die je toch echt niet tweedehands kunt kopen of kunt lenen? Koop dan duurzame kampeerspullen. Dat betekent geen troep van de Action of Xenos die al kapot is voordat je die gebruikt hebt. Koop liever kwaliteitsproducten die een kampeerleven meegaan. Steeds meer kampeer- en outdoormerken gaan ook duurzaam produceren: slaapzakken van gerecycled dons of tenten gemaakt van oude spijkerbroeken.

Gebruik zonne-energie: Kamperen kan met en zonder elektriciteit en gas. Dit vind ik zelf een lastige. Voor verlichting is elektriciteit, het liefst opgeladen met zonne-energie,  efficiënter dan bijvoorbeeld gas. Voor het koelen kun je meestal in Nederland ook gewoon met een koelbox in plaats van een koelkast aan de slag, maar koken op gas bijvoorbeeld of op benzine werkt meestal toch beter dan elektriciteit op de camping.

Eetbaar landschap: Kies voor een camping met ‘eetbaar landschap’: kruiden, besjes, sla of wortelen naast je tent. Veel verser kun je het niet krijgen. Daarnaast is het ook nog eens ontzettend leuk om je zelf geoogste groenten lekker op te eten.

Eten lokaal kopen: Koop je eten lokaal bij de boer, de slager of op de markt. Eten dat uit de buurt komt, heeft geen reis over de halve wereld gemaakt om op jouw bord te belanden. Dat smaakt een stuk beter.

Lees ook:  27 x cadeau voor kind dat graag buitenspeelt en kampeert

Afwasmiddelen: Het afwasteiltje met afwasmiddel of schoonmaakmiddelen leeggooien achter de tent is sowieso geen goed idee. Zeker niet wanneer je van niet-afbreekbare schoonmaakmiddelen gebruikmaakt. Er zijn schoonmaakmiddelen te koop die wel afbreekbaar en dus minder milieubelastend zijn.

Duurzaam kamperen met een beperkte voetafdruk

Kamperen is al een duurzame manier van vakantie vieren, maar ook op de camping zelf kun je met een paar simpele tips jouw voetafdruk verkleinen. De impact en toepasbaarheid verschillen per tip. Ze zijn ook niet altijd even leuk, zoals het missen van het kampvuur, maar zo kunnen we hopelijk wel langer blijven genieten van de natuur om ons heen.

Dit blog is eerder verschenen op Natuurkampeerterreinen.nl

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending