Afgelopen zomer bleek ik een neusje te hebben voor Duitse campings die recent door Nederlanders zijn overgenomen. Zo ook Camping Altenburschla, een kleine, natuurrijke camping aan de rivier de Werra, in de deelstaat Hessen bij Thüringen. Op een kleine vijf uur rijden vanaf Utrecht troffen wij een ongedwongen paradijsje.

Is het toeval dat ik afgelopen zomer op beide campings in Duitsland Nederlandse beheerders aantrof? Of bieden juist zij mij een type camping dat ik verder nog niet zo makkelijk kan vinden in Duitsland?

Kleine, natuurrijke camping aan de rivier mét apart tentenveld

Camping Altenburschla ligt aan een doodlopende weg aan de rand van het kleine dorp Altenburschla. De camping beschikt over ongeveer 28 kampeerplekken met stroom en over een apart tentenveld zonder stroom. Direct naast de camping stroomt de rivier de Werra, wat je een prachtig rustgevend uitzicht over dit deel van Hessen verschaft. Op de camping hangt een rustige en ongedwongen sfeer. De beheerders zijn creatief en dat zie je terug in de aankleding van de camping.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Ik viel voor deze camping, omdat ik op de site las over een tentenveld aan de rivier. Hier word ik als tentkampeerder erg blij van, omdat ik mooie uitzichten regelmatig verstopt zag achter hoge caravans en campers. Maar niet getreurd, ook voor de camper-, caravan- en vouwwagenkampeerders zijn er mooie plekjes direct aan de rivier beschikbaar op het overige deel van de camping. Het beste van twee werelden dus!

Een creatieve camping in ontwikkeling

De camping is pas sinds kort in handen van de huidige eigenaren. Ze hebben nog allerlei plannen, maar toch beschikte de camping afgelopen zomer al over voldoende voorzieningen om er heerlijk tot rust te komen. Ik begreep dat er vanwege regelgeving niet bijgebouwd mag worden op het terrein, waardoor de eigenaren creatief met de al bestaande gebouwen om moeten springen. Op het terrein staan om deze reden verschillende bussen en wagens die het geheel een gezellige festivalachtige sfeer geven.

Warm welkom en bijna vrije plaatskeuze

De camping hanteert een erg leuke en creatieve manier van inchecken. Bij de ingang van de camping staat een krijtbord dat nieuwe campinggasten welkom heet en naar hun plek verwijst. Op de kampeerplek staat vervolgens een uitbundig versierd krijtbord. Later op de avond, als iedereen rustig gesetteld is, lopen de eigenaren een rondje over de camping om je persoonlijk welkom te heten. Zelden voelden we ons bij aankomst op een camping zo welkom.

Een warm welkom

Als gast mag je zelf bepalen of je op de aangewezen plek gaat staan. Het is ook mogelijk om een andere leuke plek uit te kiezen. Door middel van kleine krijtbordjes bij de plaatsen kun je zien welke plekken vrij zijn en vanaf wanneer ze bezet zijn. Hierbij zijn tentkampeerders vrij een plekje buiten het tentenveld te kiezen. Van camper-, vouwwagen- en caravankampeerders wordt wel verwacht dat zij het tentenveld links laten liggen.

De sanitaire voorzieningen

Wat betreft de sanitaire voorzieningen is er een toiletgebouw met daarin een wastafel, 2 damestoiletten, herentoiletten (deze heb ik niet geteld) en een douche. Er zijn extra toiletten te vinden in de ‘pipi-wagen’. Ja, dit lees je goed: deze wagen is enkel bedoeld voor de kleine boodschap. Daarnaast is er een douchewagen waar zich nog vijf douches bevinden. Ook is er in het gebouw aan de overkant van de straat nog een ruimte met wastafel en spiegel te gebruiken. Voor het warme douchewater hoeft niet betaald te worden.De afwasplek

Afwassen kan buiten het toiletgebouw. De twee afwastafels bevinden zich onder een overkapping. Hier kan dus ook tijdens een regenbui rustig geschrobd worden. Afgelopen zomer waren er nog zes nieuwe afwasplekken in aanbouw. De sanitaire voorzieningen zijn vrij basic, maar worden goed schoongehouden. Daarnaast is dit aantal ruim voldoende voor het formaat van de camping.

Kindvriendelijke camping in Duitsland?

Onze medekampeerders waren van diverse pluimage. Er stonden gezinnen, alleenstaanden, stellen en actieve kanokampeerders van alle leeftijden en verschillende nationaliteiten. De kinderen wisten zich prima te vermaken met het aanbod op de camping. De camping beschikt over een grote verkoopwagen uit de jaren zeventig die nu dienst doet als spelotheek voor zowel kinderen als volwassenen. In de bus liggen allerlei spelletjes, boeken, folders en overig speelgoed. Voor de bus staan stoelen en tafels waar je bij mooi weer het in de bus opgeduikelde gelijk kunt uitproberen. Op het tentenveld staat een trampoline en daarnaast zijn er nog fietsjes, stepjes en stelten te leen.

De speelbus en het toiletgebouw

De speelbus met daarachter het toiletgebouw

Overige voorzieningen om van te smullen

Ook voor volwassenen is er op deze camping genoeg om gelukkig van te worden. Er hangen verschillende hangmatten tussen de bomen aan de rivier en er is een kampvuurplek waar je je medekampeerders kunt ontmoeten. Hout is te koop bij de campingeigenaren. Voor de koks en muzikanten onder ons zijn er ook grillmaterialen en gitaren te leen.

De kampvuurplek

Zelf ben ik fan van het blokhutje met daarin een gemeenschappelijke koelkast met vriesvak. Als kampeerder zonder koelkast kun je hier toch een paar etenswaren koud leggen, heel prettig in de warme zomer. Ook het schuilhutje aan het einde van de camping voegt voor de basic-kampeerder echt iets toe. Hier is het mogelijk om bij nat weer toch nog droog te kunnen koken.

Aanbod voor de trekker en luxe-kampeerder

De camping biedt verschillende mogelijkheden voor kampeerders die niet in hun eigen kampeermiddel kunnen of willen slapen. Handig als je op doorreis bent en maar kort op de camping wilt verblijven, of als er regen is voorspeld op je vertrekdag en je je tent graag droog inpakt. De camping beschikt onder andere over een pipowagen, ingerichte trekkerstenten en ingerichte glampingtenten.

Zicht vanuit onze tent

Praktische zaken

Op camping Altenburschla kan, zoals op meer campings in voormalig Oost-Duitsland, niet gepind worden. Ook hier wordt creatief mee omgegaan. Naast contante betalingen is het ook mogelijk om het verschuldigde bedrag mobiel over te maken. Wij vonden dit zelf heel prettig.

Verder is het goed om te weten dat ook de kampeerliefhebbende viervoeters welkom zijn op deze camping. Auto’s dienen op de parkeerplaats achter de camping geparkeerd te worden. En ook hier is de creatieve hand van de eigenaren terug te zien.

De omgeving rondom de camping in midden Duitsland

Het dorpje Altenburschla ligt in hartje Duitsland in de deelstaat Hessen, dicht bij de grens met Thüringen. Altenburschla ligt op zo’n 5 uur rijden van Utrecht en is daarmee prima in een dagje rijden te bereiken. Daarnaast ligt de camping op een geschikte positie voor kampeerders die op doorreis naar Tsjechië zijn.

Naast de camping bevindt zich een restaurant met groot terras dat in de namiddag opent. Voor boodschappen moet je naar de naburige dorpen. Dit is geen straf, want in het naburige Wanfried staan bijvoorbeeld prachtige vakwerkhuisjes. Wel viel het ons op dat het toerisme hier nog in de kinderschoenen staat. Het was ’s middags erg rustig in Wanfried en we vonden maar één restaurant dat open was. Gelukkig is dit dan wel weer een prachtig gelegen restaurant met terras aan de Werra.

Genoeg vermaak voor de natuurliefhebber

De camping zelf ligt ook aan deze rivier de Werra. Deze rivier was vroeger de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Het gebied rondom deze rivier werd daarom 30 jaar lang met rust gelaten, waardoor de natuur haar gang kon gaan. Tegenwoordig is deze ‘Groene Band’ beschermd natuurgebied.

De Werra is intussen een echte kanorivier. We werden regelmatig begroet door voorbijvarende kanoërs en er zijn verschillende kanoverhuurders in de nabijgelegen plaatsen. De camping beschikt over een kanosteiger, waarmee het een geschikte overnachtingsplek tijdens je kanotocht is.

Naast kanoën kan er in de buurt ook voldoende gewandeld en gefietst worden. Op de camping liggen verschillende foldertjes van dagwandelingen in de buurt. Verder ligt de 305 kilometer lange Werratal-radweg in de buurt. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om het dal uit te rijden en de omliggende heuvels op je fiets te bedwingen. Verder zijn er in deze regio verschillende burchten, landhuizen en oude mijnen te bezoeken.

Onze kampeerplek

Aanrader?

Camping Altenburschla is wat mij betreft zeker het bezoeken waard. De camping is klein van opzet en ligt in een fijne, natuurlijke omgeving. Het is er gezellig en rustig tegelijk en de eigenaren weten met hun creativiteit een leuke sfeer te creëren. De prijs-kwaliteitverhouding is prima in orde en er zijn voorzieningen die het leven van de basic-kampeerder net iets makkelijker maken. En dat, beste lezer, is het type camping waar ik gelukkig van word. Deze zetten we daarom graag op onze lijst met Duitse natuurcampings

Over de schrijver

Corine

Corine

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie

  • Vorig jaar waren wij bij toeval enerzijds hier, maar ook om te zien waar mijn familie uit Wanfried ( achternaam Abel) vandaan komt, als vroege stam van vaders zijde. Zo kwamen wij in Altenburschla aan de Werra en bij de Schlag. Ja een heel basale camping en het was goed toeven aan de Werra en fietsen langs de Werra / via de radweg! Veel natuur. Nu met die virus is het met de voorzieningen wat op gespannen voet met het afstand houden en de passage bij de voorzieningen denk ik. We hebben de tijd en kunnen veelal plannen en onze eigen tijdslot maken dan wel vroeg beginnen. Wij zijn snel tevreden en veel komeen wij van ons zelf tegen in de nieuwe beheerders, waarvoor veel nog van waarde is in de circulaire economie. Recycling!