Weekendje outdoorlife tussen Brussel en Leuven

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Als je het hebt over outdoor en België, denk je natuurlijk al snel aan de Ardennen. Woeste natuur, wild kolkende rivieren en een keur aan outdoorbedrijven. Voor outdoor life hoef je echt niet per se naar dit deel van België. Ook in Nationaal-park-to-be Brabantse Wouden kun je behoorlijk los gaan. Dat merkte ik tijdens een nachtje kamperen in de tipi van het outdoorbedrijfje Duckwing.

Voor outdoorlife hoef je niet naar de Ardennen

Temidden van het groen, in het natuurgebied Brabantse Wouden ligt het plaatsje Huldenberg. Het ligt in de Belgische druivenstreek, die zich kenmerkt door het glooiende landschap en de verspreid liggende druivenserres.  Het is ook de plek waar Duckwing haar domein heeft. Frank en Tanja organiseren er tal van workshops, zowel actief als creatief.

Denk bijvoorbeeld aan deelnemen aan een workshop waarbij je een bijenhotel, vogelhuis of Zweedse fakkel maakt. Ook het ‘ruigere werk’ zoals kanovaren op de Dijle, kickbiken door de bossen en boomklimmen inclusief slacklines en tree-swings bieden ze vanaf hun locatie in Huldenberg aan. Kun je desondanks de Ardennen echt niet loslaten? Vooruit dan maar: een aantal keer per jaar organiseert Duckwing ook nog een kano- en outdoor-weekend aan de Semois.

Kickbiken bij Duckwing

Kleinschalig met focus op de omgeving

Ik sliep een nachtje in de tipi die Duckwing op haar natuurlijk beheerde domein heeft staan. Ze hebben er maar één, en dat past exact bij de filosofie die Frank en Tanja aanhangen: kleinschalig en met respect voor de omgeving. Er wordt door veel en up- en recycling gedaan en precies om die reden is de tipi ook geen echte glamping-accommodatie: de inrichting is eenvoudig, maar wel comfortabel. Je slaapt op dikke matten met een flinke R-waarde die, als je dat wilt, voor je worden opgemaakt. Water komt uit een jerrican, er is een buitendouche op zonne-energie met gefilterd regenwater en het toilet is een simpel maar schoon komposttoilet. 

Buitendouche

Centraal in de gaard staat een door Frank zelfgebouwde ruimte waar je kunt zitten, een spelletje kunt spelen, kan koken op een modern of een houtgestookt fornuis en kunt genieten van een lokaal gebrouwen Belgisch biertje. Geregeld organiseert Duckwing vanuit het onderkomen activiteiten samen met andere ondernemers uit de buurt. Wat denk je bijvoorbeeld van “Beer on a branch”, waarbij je na een uitgebreide boomkliminstructie door Frank van de brouwer uit het naastgelegen dorp Tervuren alles te horen (en proeven!) krijgt over hun speciaalbiertjes?

Biertjes

Dit is dé plek om natuur en cultuur te combineren

Ik schreef hierboven al over het houtgestookte fornuis. Mocht je de Dutch oven op een kampvuurtje willen zetten, dan kan dat hier ook. Er zijn verschillende vuurschalen aanwezig en Frank helpt je graag aan wat hout.

Lees ook:  6 x Yurt huren in België op écht mooie plekjes!

Vanaf de locatie van Duckwing sta je in een paar tellen aan de IJse, een meanderend beekje. Via een fietspad langs de beek kom je met je eigen fiets of een kickbike van Duckwing gemakkelijk in Neerijse of in Overijse. In dit laatste dorp vind je ook een supermarkt en ijssalon. 

Een stukje verderop ligt de Dijle. Hier kun je met je eigen of gehuurde kano te water voor een vaartochtje over de natuurlijk beheerde rivier. Als je dat wilt, regelt Duckwing vervoer en begeleiding. Ze organiseren een paar keer per jaar trouwens ook een cleanup, waarbij je er met de kano op uittrekt om de rivier te ontdoen van zwerfafval. Een mooi initiatief!

Ook mensen die op zoek zijn naar cultuur zitten in Huldenberg ideaal. Vanaf het plaatsje vertrekt er elk uur een bus die je in ongeveer een half uur naar Leuven of Brussel brengt. Wat dichterbij vond ik ook het Africamuseum van Tervuren zeker de moeite waard: een heel divers museum in een prachtig gebouw.

Grote en kleine groepen kunnen bij Duckwing terecht

Tijdens mijn bezoek aan Tanja en Frank viel me vooral hun flexibiliteit op. Geen vastomlijnd programma, maar juist veel mogelijkheden om activiteiten in te vullen zoals je dat zelf wilt. Ze zijn toegankelijk voor kleine groepen als families, maar ook grotere groepen kunnen ze aan. Deze persoonlijke benadering zorgt er wel voor dat je hier niet zo maar even aan kunt waaien. Een reservering is echt wel nodig.

Kacheltje

Hier kamperen is een soort van thuiskomen

Ik kreeg bij Duckwing het gevoel bij familie in de tuin te kamperen. Aan de ene kant heb je het idee midden in de natuur te overnachten, aan de andere kant sta je toch vlak bij de woning en hoor je de geluiden van de weg. Tanja en Frank weten precies het evenwicht te vinden tussen het houden van afstand en het onderhouden van gastvrij contact. Ze hebben een intieme plek gecreëerd, waar ze de natuur op een geweldige manier zijn werk laten doen. Echt een plek om even tot rust te komen.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending