Review: Donzen slaapzak Quechua Forclaz Trek MT900 van Decathlon uitgebreid in de test

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een juiste slaapzak kiezen is best lastig. Een donzen slaapzak van de Decathlon? Yes de Quechua Forclaz Trek MT900 is een slaapzaak gevuld met dons die als Trekking slaapzak wordt verkocht. Kun je deze mummie slaapzak echter ook op de camping gebruiken of zelfs tijdens het bushcraften?   Ik heb er een paar nachten in geslapen om hem voor jullie te testen. De kleurstelling is inmiddels veranderd bij Decathlon maar de slaapzak is nog hetzelfde. 

forclaz trek 900 donzen slaapzak

Een donzen mummie slaapzak is dat fijn?

De Forclaz Trek MT900 is een echte mummie slaapzak of mummy slaapzak zoals de Engelse term luidt. Deze slaapzakken hebben de vorm van een Egyptische mummie. Dat betekent dat ze de vorm van je lichaam volgen. Dit is slechts één van keuzes die je moet maken bij het kopen van een slaapzak.

Nadelen mummieslaapzak: Een mummie slaapzak heeft een hoop voordelen én twee nadelen. Laten we met de nadelen beginnen. Omdat een mummie slaapzak de vorm van je lichaam volgt, heb je minder bewegingsruimte in de slaapzak. Sommige mensen geeft dit een beklemmend gevoel. Mijn ervaring is dat het inderdaad zo kan aanvoelen in het begin, maar dat je daar snel aan gewend raakt.

Het tweede nadeel van een mummieslaapzak is dat die er zo goed als niet in katoen verkrijgbaar zijn. Hierdoor is de keuze beperkt tot polyester of nylon. De Quechua Forclaz Trek MT900 is dan ook enkel in polyester verkrijgbaar. Voor kamperen bij echt warme temperaturen zijn mummie slaapzakken dan ook minder geschikt.

Voordelen mummieslaapzak: Dan die vele voordelen natuurlijk nog. Het belangrijkste voordeel is dat de slaapzak de vorm van je lichaam volgt. Hierdoor is er weinig restruimte die verwarmt moet worden en kun je jezelf dus makkelijker warmhouden in een mummie-slaapzak.

Daarnaast heeft een mummie slaapzak een capuchon die je hoofd warm houdt. Dat is namelijk het deel van je lichaam waar je de meeste warmte mee verliest in een slaapzak. Een mummie slaapzak is daardoor ook mee geschikt voor kamperen bij lagere temperaturen dan een rechthoekige dekenslaapzak.

Als laatste voordeel zijn mummie slaapzakken omdat ze van polyester zijn gemaakt, veel lichter om mee te nemen én kleiner om te pakken. Deze voordelen en nadelen gelden ook voor de Quechua Forclaz Trek MT900 maar daarover zo meer in detail.

donzen slaapzak

Dons in je slaapzak is dat nou juist goed of slecht?

Je hoort altijd veel verschillende verhalen over donzen slaapzakken. Je zou ze niet kunnen wassen, ze zouden juist heel goed isoleren, maar ze mogen niet nat worden, maar hoe zit het nu echt?

Isolatie: Dons isoleert beter dan synthetische vullingen zoals polyester. Dat betekent dat je er minder van nodig hebt om comfortabel te slapen. Ganzendons isoleert daarbij nog ietsje beter dan het eendendons in de Forclaz Trek MT900 maar ook eenden dons isoleert veel beter dan polyester.

Klein en licht: De dons veertjes wegen veel minder dan bijvoorbeeld polyester vulling en kunnen veel verder samengedrukt worden. Daardoor weegt een donzen slaapzak veel minder dan een vergelijkbare polyester slaapzak én kan het ook veel kleiner De Trek MT900 weegt in de L 10 maat maar 690 gram en samengedrukt is het niet veel groter dan een melkpak.

Lees ook:  Uitgebreide review Decathlon Quechua Comfort 65 slaapmat

Vocht: Het verhaal gaat altijd dat donzen slaapzakken niet geschikt zijn voor vochtige omgevingen. Bijna alle winterslaapzakken zijn van (geïmpregneerd) dons gemaakt, juist omdat ze goed isoleren. In de winter is er veel vocht en condens. Dons isoleert inderdaad niet goed als het nat is, maar bij moderne donzen winterslaapzakken wordt het dons niet nat. Dit is óf omdat het geïmpregneerd is óf omdat het binnen- en buitentijk van waterdichte en afstotende stof gemaakt is.

Duur?: Tja polyester slaapzakken zijn meestal goedkoper en er zijn echt hele dure donzen slaapzakken van een paar honderd euro, maar de Trek MT900 is wat dit betreft echt een goedkoop alternatief. 

Wassen: Tja, omdat dons zo goed vocht vasthoudt, is het inderdaad lastig om een donzen slaapzak goed te wassen. Je kunt ze echter prima door een stomerij laten reinigen, maar ook zelf wassen is niet onmogelijk. Je moet hiervoor een speciaal vloeibaar dons wasmiddel gebruiken én een stuk of vier tennisballen voor het losschudden.                        

donzen slaapzak decathlong

slaapzak dons trek 900

Hoe comfortabel ligt de Quechua Forclaz Trek MT900?

Misschien wel het belangrijkste aspect van een slaapzak is hoe comfortabel ligt de slaapzak en hoe voelt deze aan. Het comfort wordt deels bepaald door de isolatiewaarde en deels door het gebruikte materiaal. 

Het binnen- en buitentijk (de stof aan de binnen- en buitenkant) is gemaakt van nylon. Dat is dunner dan polyester en voelt daardoor minder koud en zachter aan. Het is wel glad en als je zweet plakt het een beetje. Het nylon is waterafstotend gemaakt wat maakt dat de dons tegen vocht beschermd is.

De slaapzak zit lekker om je lichaam heen en heeft ook een strakke capuchon waardoor je warm gevoel krijgt. Er is nog steeds genoeg bewegingsruimte voor iemand met een normaal postuur. Maar natuurlijk minder dan bij een dekenslaapzak. De capuchon hoef je niet te gebruiken. Je kunt hem gewoon onder de slaapzak leggen dan heb je er geen last van.

Forclaz Trek MT900 0 of 10 graden?

In de namen van de slaapzakken van Decathlon zie je naast een typenaam zoals Forclaz ook een nummer staan. Bijvoorbeeld de Forclaz Trek MT900 0 of de Quechua Forclaz Trek MT900 10. Deze cijfers staan voor een comforttemperatuur op basis van de in dit geval donzen vulling. Naast de comforttemperatuur wordt er ook een limiet temperatuur aangegeven, bij Decathlon ligt deze altijd  5 graden lager dan de comforttemperatuur.  

Deze temperaturen van alle slaapzakken in Europa worden uitgebreid getest volgens een Europese Norm (EN13537) zodat alle slaapzakken in Europa met elkaar vergeleken kunnen worden. Lijkt handig maar is toch nog best complex omdat je met verschillen in sekse, lichaamsbouw en gevoel voor kou te maken hebt.

Mijn persoonlijke warmte ervaring

Zelf heb ik de Decathlon Forclaz Trek MT900 met een comforttemperatuur van 10 graden getest. Ik heb er in geslapen bij een minimum temperatuur van 4 graden én bij een minimum temperatuur van 20 graden. Hoewel ik bij de 4 graden had verwacht het koud te hebben. Heb ik daar niets van gemerkt,

De warme nacht was warm en ik zweette een beetje. De slaapzak heeft echter een ventilatie stand op de rits. Deze kun je van onder naar boven deels openritsen. Dat scheelt behoorlijk. In vergelijking met een polyester slaapzak met een comforttemperatuur van 10 graden was de donzen versie zowel bij warm als koud weer comfortabeler.

Lees ook:  Advies: Welke slaapzak past bij mij?

Wanneer gebruik je de Quechua Forclaz Trek MT900 0 of 0?

Mijn advies is in het algemeen het volgende: Kampeer je in Nederland vooral in de zomer dan zou ik voor de Quechu Forclaz Trek MT900 10 gaan. De 0 graden versie zou ik alleen aanraden als je ook in het echt vroege voorjaar of najaar gaat kamperen of in de lente en herfst de bergen in gaat.  Voor het echte winterkamperen heeft de Decathlon andere donzen slaapzakken die geschikter zijn.

Welke maat slaapzak moet ik kiezen?

De meeste slaapzakken van Decathlon zijn net als de Forclaz Trek MT900 beschikbaar in verschillende lengtes. Dezen hebben ze M, L en XL genoemd. M is voor mensen kleiner dan 170 cm, L tussen 170 en 185 cm en XL voor kampeerders tussen de 185 en 200 cm.

Ik ben 186 lang en heb de L versie getest. Dat ging prima, maar ik had inderdaad weinig ruimte (zo’n 10 cm) over bij mijn voeten.  De meeste mensen hebben liever iets meer ruimte over omdat dat een meer bewegingsruimte geeft. Als je de slaapzak vooral in de zomer gebruikt zou ik bij twijfel dus voor een grotere maat gaan als warmhouden belangrijker is dan kies je een passende maat. Je hoeft dan minder loze ruimte op te warmen.

forclaz trek 900 review

slaapzak dons review

Deze slaapzak is echt heel klein op te rollen

De slaapzak komt met een compressie zak. Je kunt de slaapzak daar opgerold of al proppend makkelijk inkrijgen. Daarna kun je met de straps van het de compressiezak de slaapzak nog veel kleiner maken.

De door mij geteste Trek MT900 met een comforttemperatuur van 10 graden in maat L zou volgens de Decathlon een pakmaat van 5 liter moeten hebben. In de compressiezak blijft er na het samendrukken niet veel meer dan een 1 liter melkpak over. Dat is dus echt heel klein. Dit is daardoor ook een ideale slaapzak voor fietskampeerders of backpackers. Want het gewicht komt amper boven de kilo uit voor de grootste en meest comfortabele versie waardoor het makkelijke mee te nemen is.

De Forclaz Trek MT900 is er in de volgende versies:

Voordelen Quechua Forclaz Trek MT900

+ Zeer kleine pakmaat
+ Lichtgewicht
+ Natuurlijk isolatiemateriaal
+ Grote temperatuur range
+ Mummie slaapzak volgt je lichaam weinig warmteverlies
+ Geschikt voor kamperen in de kou
+ Keuze uit 0 en 10 comforttemperatuur
+ Strakke capuchon tegen warmteverlies 
+ Verkrijgbaar in verschillende lengtes
+ Rits heeft ventilatie stand

Nadelen Quechua Forclaz Trek MT900

– Moeilijker wasbaar
– Duurder dan katoen of polyester
– Nylon voelt glad aan dat is even wennen
– Niet echt geschikt voor winterkamperen

Eindoordeel: Donzen slaapzak Quechua Forclaz Trek MT900

Deze Forclaz Trek MT900 donzen slaapzak van Decathlon is is wat mij betreft prima te gebruiken als slaapzak voor kampeerders. Vooral de versie met een comforttemperatuur van 10 graden is erg geschikt voor lichtgewicht kamperen tijdens een backpack-, wandel- of fietsvakantie.

Want door zijn erg kleine pakmaat die samengedrukt ongeveer het formaat van een melkpak heeft en zijn lichte gewicht neem je deze slaapzak erg makkelijk mee. Door het dons en ventilatie rits is de range van een comfortabele temperatuur groter dan bij een polyester of katoenen slaapzaak.  Wil je vroeg of laat in het kampeerseizoen op stap of juist de bergen in dan is de 0 graden versie een beter idee. Als echte winterslaapzak vind ik hem minder geschikt. Daarvoor heeft de Decathlon betere alternatieven.

Waar te koop?

Deze donzen slaapzak is getest als onderdeel van Decathlon slaapzakken test. Andere slaapzakken in de test waren: 
– Quechua Arpenaz slaapzak
– Quechua Forclaz 10 slaapzak 
– Quechua Forclaz Trek 500 mummy slaapzak

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending