6.0
gemiddeld

Review: Dometic Coolfun SCT 26, net even anders

Dometic Coolfun SCT 26
Beoordeling
 • Algemeen
  6.0
 • Koelen
  7.0
 • Gebruiksgemak
  6.0
 • Geluid
  5.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Dometic Coolfun SCT 26 is een koelbox die een beetje anders is dan de andere. We hebben hem uitgebreid getest als onderdeel van onze koelboxen test. Hij blinkt uit door simpelheid en dat heeft zowel zijn voor- als nadelen.

Wat is een thermo-elektrische koelbox?

De Dometic Coolfun SCT 26 is een zogenaamde thermo-elektrische koelbox. Je hebt naast thermo-elektrische koelboxen ook absorptiekoelboxen en compressor-campingkoelkasten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een thermo-elektrische koelbox is eigenlijk de basis elektrische koelbox en de goedkoopste versie van de bovenstaande soorten. Het elektrische element koelt de lucht die door een ventilator de koelbox wordt ingeblazen. Op deze manier kan deze elektrische koelbox koelen tot maximaal 20 graden onder de omgevingstemperatuur. Dus als het buiten 30 graden is, kan de koelbox koelen tot 10 graden. De koelprestaties verschillen echter aanzienlijk tussen de verschillende koelboxen, hebben we gezien in onze test.

Dometic sct 26 koelbox review

De Dometic Coolfun SCT 26 koelt tot 8,2 ºC

Laten we met het belangrijkste beginnen. Blijven jouw drankjes voldoende koud in de Dometic Coolfun SCT 26? In onze test hebben we de koelbox 24 uur laten draaien in een ruimte die constant op 25,5 ºC werd gehouden.

Na 24 uur was het kwik gezakt tot 8,2 ºC. Dat is 17,3 ºC onder de omgevingstemperatuur en daarmee scoort de Dometic net onder het gemiddelde van 18,1 ºC van alle koelboxen in de test. Op zich een temperatuur die je ook zou verwachten van de Coolfun SCT 26.

12V
na 1 uur14,1°C
na 2 uur10,6°C
na 4 uur9,1°C
na 8 uur8,2°C
na 24 uur8,3°C
Verschil omgeving17.3°C

Dometic sct 26 koelbox ervring

Eén koelstand

Vaak zie je bij koelboxen dat ze met nog een eco-stand of nachtstand komen. De Dometic Coolfun SCT 26 heeft deze niet. Hij heeft ook geen knoppen waarmee je de temperatuur kunt instellen. Het is gewoon plug-and-play: stekker in het stopcontact en hij doet zijn werk.  Aan de ene kant is het jammer dat je dit dus niet kunt regelen, ik heb me in eerste instantie een ongeluk gezocht naar de knoppen. Aan de andere kant is het gemak waarmee de koelbox hierdoor werkt ook wel weer fijn.  Het is een beetje dubbel.

Lees ook:  Review: Obelink Coolmove 40, écht koud op 230 én 12V!

Hoeveel geluid maakt de Dometic Coolfun SCT?

Het grootste nadeel van thermo-elektrische koelboxen is dat ze relatief veel geluid maken.  In onze koelboxen test zien we echter dat ook dat nog behoorlijk verschilt per koelbox. Op de maximale stand loopt het aantal decibellen uiteen van 47 dB tot 64 dB.

Onze metingen wijzen uit dat de Coolfun 61 dB aan geluid produceert en dat is meer dan gemiddeld. Het is zo veel dat het ook storend wordt als je er een tijdje naast zit. Omdat de Dometic Coolfun ook maar één stand heeft, is het ook niet mogelijk om hem op een lagere stand te zetten waardoor het geluid tijdelijk minder is.

230v 12v transformator

12V en 24V, 230V met adapter

Deze koelbox is standaard geschikt voor 12V- en 24V-aansluitingen. 24V zie je in veel minder auto’s terug maar ook daar is de koelbox als enige uit de test geschikt voor. De meeste kampeerders zullen echter de koelbox op 12V of 230V willen gebruiken.

Op 12V werkt het heel gemakkelijk. Het is een kwestie van de stekker in de sigarettenaansteker van je auto steken en klaar. Het snoer zit vast aan de koelbox zodat je deze niet kwijt kunt raken en is makkelijk op te bergen in het daarvoor bestemde vak. Voor het gebruik op 230V, thuis of op de camping, heb je een 12V-adapter nodig. Deze adapter is niet standaard meegeleverd.

Dometic sct 26 koelbox 12v 1

Compact en licht

De inhoud van de koelbox is 25l, maar doordat de hoogte wordt beperkt door de koelunit, lukte het ons niet om 1,5l-flessen er staand in te krijgen. Dan past de deksel niet meer dicht. Liggend lukt uiteraard wel.

De bouw van de koelbox is robuust en compact. Door het hoekige design wordt er optimaal gebruikgemaakt van de ruimte en neemt hij van alle koelboxen die wie getest hebben met een pakmaat van 29,6 x 39,6 x 39,4 cm de minste ruimte in en met 3,7 kg is hij ook de lichtste.

De klep van de koelbox sluit makkelijk en kan zelfstandig open blijven staan. De klep is ook met het hengsel te vergrendelen, zowel als je hem optilt als wanneer hij gewoon ‘aan’ staat.  Zo kunnen vlugge kindervingers niet even snel ongezien iets pakken. De klep is er af te halen zodat je de koelbox makkelijk schoon kunt maken. Dit loshalen gaat naar mijn mening iets te makkelijk waardoor het ook weleens per ongeluk gebeurt en wat het scharnier kwetsbaar maakt voor afbreken. 

Lees ook:  Beste elektrische koelbox 2024! | 6 écht getest!

Specificaties: 

MerkDometic
TypeThermo-elektrisch
Inhoud25 L
Gewicht3,7 kg
Afmetingen D x B x H29,6 x 39,6 x 39,4 cm
Flessen 1,5 l0
Vriezennee
Energielabelonbekend
Geluid dB test61 dB
12 V (autoaansteker) ja
230 Vnee
Gasnee
Dometic Coolfun SCT
Beoordeling
Dometic Coolfun SCT 26
6.0
gemiddeld
De Dometic Coolfun SCT 26 is een coolbox die een beetje anders is. Ga je de koelbox alleen in de auto gebruiken of heb je een 24V-systeem nodig, dan is het best een aardige koelbox met gemiddelde koelprestaties, iets te veel lawaai naar mijn smaak voor op de camping, maar in de auto hoor je dat minder.
 • Algemeen
  6.0
 • Koelen
  7.0
 • Gebruiksgemak
  6.0
 • Geluid
  5.0

Pluspunten

 • Extra USB aansluiting
 • Opbergvak voor snoer
 • 12V/24V (230 V met adapter)
 • Meest compacte behuizing
 • 3,7 kg lichtste uit de test
 • Koelt tot 17.3Cº onder omgevingstemperatuur

Minpunten

 • 230 V adapter niet meegeleverd
 • Deksel gaat te makkelijk los
 • Geen stille stand
 • Bediening roept vragen op
 • 61 dB is hoger dan gemiddeld

Eindconclusie Dometic Coolfun SCT 26 is een beetje anders

De Dometic Coolfun SCT 26 is een coolbox die een beetje anders is. Ga je de koelbox alleen in de auto gebruiken of heb je een 24V-systeem nodig, dan is het best een aardige koelbox met gemiddelde koelprestaties, iets te veel lawaai voor op de camping, maar in de auto hoor je dat minder. Ook voor kampeerders die geen poespas willen, is dit misschien juist wel een geschikt model. Voor de meeste andere campingtoepassingen zijn er waarschijnlijk beter passende alternatieven in onze test.

Waar te koop? 

Andere koelboxen uit de elektrische koelbox test:

Dometic Coolfun SCT 26

Deze koelbox is voor de test door Dometic beschikbaar gesteld.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Koelen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Geluid
  Sending