9.3
gemiddeld

Dometic Combicool RC 1600 EGP uitgebreide review superstille koelbox

Dometic Combicool RC 1600
Beoordeling
 • Koelen:
  8.0
 • Geluid:
  10.0
 • Kwaliteit:
  10.0
 • Gebruiksvriendelijkheid:
  9.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Onze Dometic Combicool RC 1600 EGP viert bijna zijn 10e verjaardag. Om dat te vieren leek het me wel tijd voor een uitgebreide review. Deze superstille koelbox of misschien eerder camping koelkast heeft ons al heel wat koude biertjes, colaatjes en fruitsalades bezorgd. Je hoort al, ik ben erg tevreden met de Dometic Combicool, maar hij is niet voor iedere kampeerder geschikt. 

UPDATE Dometic Combicool RC 1600  = Domectic ACX 3 40

De Dometic Combicool RC 1600 is door Dometic vervangen door een nieuwe vergelijkbare campingkoelkast, de Dometic ACS 3 40. Ook deze hebben we inmiddels uitgebreid getest en we zijn enthousiast!

Toen we nog met de tent kampeerden en met zijn twee waren hadden we een Campingaz thermo-elektrische koelbox. Dit ding maakte echter veel lawaai, wat vooral ‘s nachts irritant was, en werd, toen we een gezin werden, al snel te klein. Er moest een nieuwe koelbox of camping koelkast komen en dat bleek nog best een lastige keuze.  Toch is het uiteindelijk Dometic Combicool RC 1600 EGP geworden. een absorptie koelbox. In deze review vertel ik je waarom we hiervoor kozen en hoe we hem tot nu toe hebben ervaren. 

Wat is een absorptie koelbox? 

Er is nogal wat te kiezen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe camping koelbox. Thermo-elektrische koelboxen, compressorkoelboxen of een absorptiekoelbox.  Ik zou haast meer niet weten welke koelbox nou het meest geschikt is voor mijn manier van kamperen.  Wij hebben destijds na lang wikken en wegen voor de Dometic Combicool RC gekozen wat een compressorkoelbox is. Ik zal je vertellen waarom. 

absorptie

We hebben de Dometic  RC 1600 EGP al jaren 

In de tijd dat we de Dometic koelbox hebben zijn er al vele hete zomers geweest. Hoewel wij vooral in Nederland en de buurlanden kamperen en niet vaak in Zuid-Europa te vinden zijn, heeft het kwik regelmatig boven de 35 graden gestaan. Ok bij dat soort temperaturen hield deze absorptiekoelbox het prima vol. Inmiddels hebben we hem zelfs gepimpt met een echte Kampeermeneer sticker. 

Deze koelbox kan tegen een stootje

De buitenkant van de koelkast is van plaatstaal en kan tegen een stootje. De deksel en de binnenkant zijn van kunststof. Op de deksel zitten kleine gleufjes en twee bekerhouders. Op zich prima, maar echt gebruiken doe ik ze niet. Wel jammer vind ik dat diezelfde gleufjes ook op de bodem zitten. Dat maakt dat het iets lastiger schoon te maken is. De deksel heeft een rubberen rand en sluit goed.

Lees ook:  Test: Obelink Coolmove 42 Hybrid, de stilste

Met de hengels aan de zijkant kun je hem makkelijk optillen.  Inmiddels staat onze koelbox alweer een paar jaar in de keuken van onze Holtkamper Cocoon. Dat past precies en we hoeven hem niet meer te versjouwen. 

Is de Dometic Combicool groot genoeg voor een gezin? 

De koelbox heeft een inhoud van 33 liter. Voor een absorptiekoelbox is dat aan de kleine kant.  Wij kamperen meestal met zijn vieren en daarvoor is de koelbox wat ons betreft ruim genoeg maar wij doen wel regelmatig boodschappen. Zo één in de twee a drie dagen. 

Handig is dat in de Dometic Combicool RC een 1,5 liter fles frisdrank rechtop kan staan. Wel merken we dat de koelbox vaak volgegooid wordt. Dit heeft als gevolg dat je wanneer je de boter moet hebben die onderaan staat óf alles eruit moet halen óf het gewoon een chaos wordt. Maar dit is een bekend probleem bij eigenlijk alle camping koelkasten. 

camping koelkast

Een absorptie koelbox, wat houdt dat in? 

De Dometic Combicool RC maakt gebruik van een absorptiesysteem. Het grote voordeel van dit systeem is tweezijdig. Een absorptie koelbox kun je ten eerste meestal namelijk op zowel 12 volt, 230 volt en gas gebruiken.  Daarover later meer.  Een tweede voordeel van een absorptiekoelbox is dat hij muisstil is. Nadeel is wel dat een absorptie koelbox zoals de combicool RC relatief veel stroom verbruikt. 

Stiller dan stil

Een thermo-elektrische koelbox maakt door de ventilator veel lawaai en ook een compressor koelkast maakt vooral als hij aanslaat wat geluid. De Dometic koelbox die hoor je echt niet. Wij slapen in de vouwwagen hemelsbreed misschien 80 cm van de koelbox en je hoort hem niet. Dat vind ik echt een grote plus van deze camping koelkast

De Dometic Combicool RC werkt op 12 volt, 230 volt en gas

Eerlijk is eerlijk, wij gebruiken de Combicool RC alleen maar op netstroom op de camping, maar hij werkt ook prima op 12V en gas. Dat is handig als je de koelbox in de auto zet en onderweg ook wilt koelen. Je sluit hem dan aan op de aansteker van de auto voor- of achterin. Soms is het handig om daarvoor een 12V verlengsnoer te gebruiken, zodat je hem in de kofferbak kunt zetten.  De ervaring leert wel dat koelen op 12v minder snel gaat dan op 230 volt.

Als je ook van wildkamperen houdt of juist op de mooiste plekjes van de camping wilt staan, die vaak geen stroom hebben, dan is het fijne van onze Dometic dat je hem ook op campinggas kunt aansluiten. 

Lees ook:  Mini koelkast of camping koelkast? Wat is het verschil?

Thuis voorkoelen werkt ook. Wat wij meestal doen is dat we de koelbox thuis al een dag aanzetten voordat we vertrekken. Als we dan een paar uur rijden is het eten en drinken nog steeds prima koud en heb je de 12v of het gas onderweg niet eens nodig. 

dometic RC 1600 EGB

Dometic Combicool RC 1200, RC 1600 of RC 2200? 

Wij hebben de Dometic Combicool RC 1600 EGP, maar er bestaan ook een Rc 1200 EGP en RC 2200 EGP.  Het verschil zit hem in de koelkracht.  Volgens de boekjes kan de RC 1200 tot 20 graden, de RC 1600 tot 25 graden en de RC 2200 tot 33 graden onder de buitentemperatuur koelen. Is dat ook zo? 

Wij hebben dus de Combicool RC 1600 EGP die de binnenkant van de koelbox op een temperatuur van 25 graden minder dan buiten zou moeten houden op de hoogste stand. In mijn ervaring klopt dat wel ongeveer. We hebben één hete zomer in Nederland gehad waar het een week lang bijna 36 graden was. Dat is de enige week geweest dat de koelkast moeite had met op temperatuur blijven.  Kampeer je dus veel in Zuid-Europa dan zou ik zeker voor een RC 2200 kiezen of voor een compressorkoelbox, die kunnen zelfs vriezen. 

Dometic Combicool RC 1600
Beoordeling
Dometic Combicool RC 1600
9.2
gemiddeld
Absorptie koelbox met groot koelbereik Doordat deze koelbox tot maar liefst 30 graden onder de omgevingstemperatuur kan koelen, is het zelfs mogelijk om bijvoorbeeld ijsblokjes in te vriezen. Bij deze absorptie koelbox krijgt u dan ook een ijsblokjesbakje meegeleverd.
 • Koelen:
  8.0
 • Geluid:
  10.0
 • Kwaliteit:
  10.0
 • Gebruiksvriendelijkheid:
  9.0

Pluspunten

+ muisstil
+230v en 12v
+ koelt goed tot 35 graden 
+ ook op gas te gebruiken
+ 2 liter flessen passen
+ verkrijgbaar in verschillende sterktes

 

Minpunten

– geen indeling in vakken
relatief zwaar
– ribbels lastig schoonmaken
–  energieverbruik

Review: Dometic Combicool RC 1600 EGP al jaren onze stille koelbox 

Als je mij na al die jaren zou vragen of ik dezelfde koelbox opnieuw zou kopen? Dan zou ik inderdaad de Dometic Combicool RC opnieuw kopen. Zoals je in deze review al leest ben ik gewoon supertevreden over de koelprestaties, hoe stil hij is én het gemak van 12V + 230V + gas. Dat maakt deze koelbox gewoon een veelzijdig ding. Kampeer je veel in Zuid-Europa dan zou ik of voor een RC 2200 gaan als je vooral stilte wilt óf een compressorkoelbox zoals de Mobicool MB40 of C40 kiezen wanneer het koelvermogen het belangrijkste is. 

Actuele prijsvergelijking Combicool RC 1600 EGP

Hieronder vind je een overzicht van de recente prijzen van de Combicool RC 1600 EGP. Deze prijzen worden wekelijks geüpdatet. 

bol.com Bol.com
Niet op voorraad
Bekijk
 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • Ik heb dit niet zelf gemeten maar volgens de handleiding 12,6 gram per uur, dat zou betekenen dat je op een campingazfles 907 van 2,75 kg de koelkast ruim 9 dagen 24 uur per dag aan kunt hebben. Dit hangt natuurlijk van de buitentemperatuur af en of de koelkast in de schaduw staat. Zelf heb ik de koelbox weleens 2 weken op een 907 laten draaien en daar ook tegelijk op gekookt en we hoefden toen de fles niet te vervangen.

Laat jouw reactie achter