11x wat je écht moet doen in de Tsjechische Bohemen!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Deze zomer trok ik met mijn gezin door Tsjechië. Ik kampeerde twee weken lang met kleine tentjes, zonder elektriciteit, op back to basic campings in de Bohemen. We leefden ons helemaal uit in de omgeving, worstelden soms met de taal en met het omrekenen van Kronen naar Euro’s, maar verbaasden ons vooral over alles wat er te doen en te zien is. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten die wij bezochten. Leuk met kinderen, maar ook zonder de moeite waard! 

Wat te doen in de Bohemen?

In deze blog neem ik je mee naar de hoogtepunten van onze roadtrip. We reisden van camping naar camping en op uitnodiging van VisitCzechia bezochten we uitkijktorens, kastelen en grotten, deden we allerlei outdoor activiteiten en verzamelden stempels waar dat ook maar kon. Wat is er hier onwijs veel te doen!Routekaart

Ontdek de schitterende Noord-Bohemen

De Noord-Bohemen, ook wel Boheems Zwitserland genoemd, liggen in het noordwesten van Tsjechië en zijn daardoor gemakkelijk te bereizen vanaf Nederland. De natuur is er nog ongerept en het is daarom een paradijs om back to basic te kamperen en outdooractiviteiten te doen.

Kamperen in de Tsjechische Bohemen!

Stempels

Je vindt hier heuvels met dennenbossen, historische kastelen en uitdagende rotsen waar je kunt klimmen, boulderen of gewoon tussendoor kunt wandelen. En wat betreft die stempels: elke zichzelf respecterende attractie of berghut heeft ergens een stempelkussen met stempels liggen. Wij maakten er een sport van om er zo veel mogelijk te verzamelen. Leuk, voor in ons vakantieplakboek. 

muren van Jetinchovice

1. De Muren van Jetřichovice

Vanaf Kemp Jetřichovice, dat we in deze streek als uitvalsbasis hadden gekozen, begon het al gelijk goed. Met een wandeling van nog geen vijf kilometer stonden we midden in het gebied van de ‘Muren van Jetřichovice’, een gebied vol prachtige rotsformaties en met schitterende uitzichten.

Een klein stukje verderop, in de buurt van Na Tokáni u Jetřichovice, werd het nog ruiger. De ruimte tussen de rotsen werd smaller en het wandelpad ging via smalle trapjes en ijzeren ladders van rots naar rots. Dit soort wandelingen zijn helemaal ons ding, dus wij vermaakten ons wel!

2. Met MTB of outdoor step op pad

Hou je meer van iets met wielen, dan is het stadje Děčín in de Noord-Bohemen een mooi startpunt. Vanaf Jetřichovice doe je er een half uurtje met de auto over om er te komen. Het bedrijf Active Point verhuurt er fietsen en steps, inclusief transport naar Děčínský Sněžník.

Vanaf daar kun je via een comfortabele geasfalteerde route snel terug naar beneden zoeven, maar ik raad je aan om dat niet te doen. Je mist dan namelijk Tiské Stěny, een gebied vol rotsformaties met de meest fantasierijke namen.

Wij stepten daarom nog een klein stukje naar boven en besteedden een uurtje of twee tussen de rotsen. Daarna hadden we nog alle tijd om terug te steppen en voor sluitingstijd in Děčín te zijn. Daar zagen we trouwens een reden om nog eens terug te gaan: Active Point heeft namelijk ook een Via Ferrata, die er heel aantrekkelijk uitziet.

kasteel decin

3. Bezoek het kasteel van Děčín

Hoog boven de Elbe torent het kasteel van Děčín uit. Als echte toerist in de Bohemen kun je die blikvanger natuurlijk niet overslaan. In het kasteel kregen we een mooi inkijkje in wat er zich in de afgelopen tien eeuwen in dit gebied heeft afgespeeld en wie er allemaal wel niet op bezoek waren geweest, van legers tot hoogwaardigheidsbekleders.

Lees ook:  Heerlijke roadtrip door groen Tsjechië inclusief campingtips

Let wel op: je kunt dit kasteel alleen met een rondleiding naar binnen, iets wat overigens bij de meeste Tsjechische kastelen zo is. Hier in Děčín zijn er Engelse en Duitse audioguides, maar we hebben gemerkt dat dat lang niet overal het geval is en er alleen maar Tsjechische uitleg is. Vraag het voor je naar binnengaat altijd even na!

Kano Elbe Decin

4. Ga per kano over de grens

Eenmaal uitgekeken bij het kasteel reden we een stukje door de stad. Onder de grote verkeersbrug, bij Kemp Děčín, namen we vervolgens de kano en lieten ons met de stroom van de Elbe mee de stad uit drijven.

De rivier is hier breed en stroomt flink. De peddeltocht vanaf Děčín duurt ongeveer twee uurtjes en toen stonden we aan de andere kant van de grens, in het Duitse Bad Schandau. Een niet heel groot grensplaatsje, maar wel met gezellige restaurantjes en lekkere Kaffee mit Kuchen. In de tussentijd zette Activepoint  een fiets voor mij klaar, en namen zij de kano mee terug.

Met gevulde maag nam ik vervolgens de fiets terug langs de Elbe richting de auto, terwijl de rest van de familie per bus terugging naar Jetřichovice. Het openbaar vervoer in Tsjechië is namelijk prima en niet duur.

natuurpark tjechie Reuzengebergte Ladislav Renner 1

5. Beklim de hoogste bergen van Tsjechië

Misschien ken je het Reuzengebergte, of Krkonoše, zoals ze het in Tsjechië noemen, uit de wintersportfolders.  Het gebied op de rand met Polen is in de winter een populair skigebied. Wij kwamen erachter dat je hier in de zomer ook uitstekend kunt wandelen. We liepen een huttentocht geschikt voor gezinnen. 

Dankzij flink wat kabelbaantjes is het gebied goed toegankelijk. Doordat de bergen niet al te hoog zijn, is alles gemakkelijk bewandelbaar. We hebben ons laten vertellen dat er maar liefst duizend kilometer aan wandelpaden is hier!

Nu is dat een beetje veel om allemaal af te lopen, maar voor een driedaagse huttentocht door het gebied, met Basecamp Medvedin in Špindlerův Mlýn als startpunt, waren we wel te porren.  Lezen hoe dat ons afging? Lees dan deze blog even.

Klimmen

Uitkijktoren

6. Go outdoor in Janské Lázně en Pec pod Sněžkou

Een stuk verderop in het Reuzengebergte liggen de plaatsen Janské Lázně en Pec pod Sněžkou. Ook hier is het bezaaid met skipistes, maar in de zomer bruist het er van de outdoor activiteiten. Met gemak brachten we in dit gebied drie dagen door en onze kinderen wilden daarna eigenlijk nog niet weg.

We stepten hier van de berg af, klommen als apen over touwbruggen in het Monkey park en struinden over het hoogste boomkroonpad van Tsjechië. Vooral dat laatste vond ik indrukwekkend: wat een constructie! De kinderen waren er minder van onder de indruk: zij waren vooral fan van de meterslange glijbaan waarmee ze in luttele seconden van boven weer beneden stonden. Ook leuk natuurlijk.

Sky Bridge, Bohemen

7. Langste hangbrug ter wereld in Dolní Morava

Ten Oosten van het Reuzengebergte ligt de streek Oost-Bohemen, ook wel het Adelaarsgebergte (of met een mooi Tsjechisch woord Východočeský) genoemd. Het gebied heeft een afwisselend landschap met bergen, velden en kastelen.

Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt hier is de Skybridge 721 in Dolní Morava. Deze hangbrug van – hoe kan het ook anders – 721 meter lang is geopend in 2022 en hangt bijna honderd meter boven de grond. Daarmee is het de langste hangbrug van de wereld en een echte toeristische trekker.

We merkten dat het er midden op de dag daarom vaak filelopen is. Beter ga je dus ‘s ochtends vroeg of aan het eind van de dag, want dan ervaar je het lichte schommelen van de brug veel beter en kun je af en toe ook eens stilstaan om van de indrukwekkende uitzichten te genieten.

Skywalk

8. Up Skywalk, Down Mammoth Ride!

Ook in Dolní Morava staat de Sky Walk, een stalen uitzichttoren die er van een afstandje uitziet als een gigantische achtbaan. Wij namen de kabelbaan omhoog in de richting van deze spectaculaire constructie. Vanaf het topstation op 1116 meter hoogte wandelden we vervolgens een paar minuutjes naar de ingang van de toren.

Lees ook:  Tsjechië-tip: 3-daagse huttentocht door het Reuzengebergte

Eenmaal op de toren voerde een licht oplopend kronkelend pad ons naar het uitzichtplatform op 55 meter hoogte voor opnieuw een geweldig uitzicht. Niet alleen in de verte, maar ook naar beneden. Boven op de toren kun je namelijk op een net gaan staan.

En de afdaling? Die deden onze twee kinderen in sneltreinvaart via een 100 meter lange glijbaan. Vervolgens stonden ze al te dringen bij de ‘Mammoth Coaster‘, de langste rodelbaan van Tsjechie om terug te sjezen naar het dalstation van de kabelbaan. Ze moesten echter even geduld hebben, want papa en mama wilden ook!   

9. Downhill biken in het trailpark

Alsof het nog niet genoeg adrenaline was, leefden we ons een dag later uit in het Dolní Morava Trail Park. Met een full-suspension mountainbike en integraalhelm stortten we ons van de berg af. Er is keuze uit verschillende parcoursen, van eenvoudig tot gevorderden.

Doordat we even niet op de bordjes letten, kwamen we van de beginnerstrack terecht op de ‘mediate’ track. Spannend! De reactie van onze jongste dochter sprak echter boekdelen: “Gaaf! Kunnen we nog een keer, maar dan een beetje harder?”Biketrack

Kasteel Bousov, Bohemen

10. Waan je in een film in Hrad Bouzov

Helaas voor dochter zat nog een keer er niet in, want de volgende dag reisden we richting het zuiden. We reden de Bohemen uit, naar de regio Olomouc in Moravië. Daar ligt de plaats Bouzov. Al vanuit de verte zie je waarom deze plek geliefd is (en dus toch in deze blog staat): hoog boven het dorp torent een kasteel uit.  

Hrad Bouzov is een kasteel zoals je je een kasteel voorstelt. Het was vanaf het einde van de 15e eeuw in handen van de Duitse Orde en heeft nog steeds zijn middeleeuwse uiterlijk. Het is daarom de locatie voor veel filmopnames.

Zo is de Netflix-serie “Brief aan de koning” bijvoorbeeld hier opgenomen. Het is prachtig om door de gangen van het kasteel te wandelen, de imposante binnenplaats te bekijken en door het park rond het kasteel te dwalen, een aanrader wat ons betreft. Vraag ook hier wel even naar de Duitse of Engelse folder, want de rondleidingen zijn alleen in het Tsjechisch.

Druipsteengrot

11. Naar de Javoříčské grotten 

En als je toch in de buurt van het kasteel bent: Combineer je bezoek aan de Javoříčské grotten, een gangenstelsel van wel vierduizend kilometer waarvan ze zeggen dat het een van de mooiste grotten in Tsjechië is.

We zagen hier verschillende zalen en grote druipsteenformaties met de meest creatieve namen. De moeite waard! De rondleiding hier is in het Tsjechisch, maar -verrassing!- er is een folder in het Nederlands. 

Goed om te weten over Tsjechië

Over het kamperen in Tsjechië schreef ik al eerder wat. Tsjechië is relaxed en no-nonsense, en is meer dan genoeg te doen. Het leven hier in de Bohemen gaat in een wat lagere versnelling. Soms ook letterlijk: Er zijn weinig snelwegen in het land en doordat de wegen vaak bochtig zijn, zijn de reistijden vaak langer dan je in eerste instantie zou verwachten. Hou hier rekening mee in je planning, als je activiteiten wil gaan doen. Denk er ook aan dat je voor de snelwegen een tolvignet nodig hebt.

Zo’n beetje alles wat er te doen is in de Bohemen is bereikbaar met het openbaar vervoer. Dit is niet duur, maar je moet wel een fan van slow-travelling zijn. De regiotrein bereikt vrijwel elke uithoek, maar rijdt beperkt en stopt bij vrijwel elke boom. Bussen zijn soms zelfs sneller.

Toch is reizen door Tsjechië niet iets om voor terug te schrikken: Het land heeft veel te bieden voor de actieve back-to-basic reiziger. Restaurants zijn er niet duur en supermarkten zijn er veel. Bijna elk dorp heeft wel een ‘Potraviny’, een kleine kruidenier met de basisbenodigdheden, en ook de gebruikelijke grote ketens als Lidl, Penny en Tesco zijn gemakkelijk te vinden. Hoewel ze in Tsjechië Kronen hebben: Bijna overal kun je gewoon met je pinpas betalen. En heb je heimwee naar Nederland? Loop dan eens bij supermarkt Albert naar binnen, want grote kans dat je er wat producten van het huismerk van Albert Heijn aantreft!

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending