6 leuke dobbelspellen voor mee op reis

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Dobbelspelletjes, ik ben er gek op! Zoals je misschien al hebt begrepen, houd ik erg van spelletjes. Waar ik ook naartoe ga of het nu in Nederland, Schotland of Oeganda is, ik neem altijd wel een paar spelletjes mee. Wanneer je niet veel ruimte hebt in je bagage, is het wel handig dat deze spelletjes niet te groot zijn.

leuke dobbelspelletjes

Een dobbelspel is ideaal op vakantie

Kaartspellen en dobbelspellen zijn dan wel ideaal. Het is erg gemakkelijk om een paar dobbelstenen en eventueel een scoreblokje mee te nemen op reis. Ook de tip om vellen van de scoreblokjes te plastificeren wil ik je niet onthouden; dit scheelt bergen ruimte.

Tip: Ik heb bijvoorbeeld vier vellen van het scoreblok van Clever geplastificeerd, zodat je die steeds opnieuw kunt gebruiken. Je kunt ze na gebruik met een zakdoekje of een stukje wc-papier weer schoonmaken.

Mijn favoriete dobbelspellen

Hieronder vind je mijn lijstje met zes leuke dobbelspellen die ik graag meeneem. Dit zijn spellen die je in ieder geval met zijn tweeën kunt spelen.

 

1. Clever, dobbelspelletje voor één of meer…

clever dobbelspel 2 personenVanaf 8 jaar | 1-4 spelers | 30 minuten 
Tijdens een kampeervakantie in Slovenië zijn we een leuk stel tegengekomen, waar ik af en toe nog contact mee heb via sociale media. Van hen kreeg ik de tip voor dit leuke spel. Clever is een veelzijdig dobbelspel waar je voldoende in uitgedaagd kan worden.

Het lijkt een beetje op het bekendere spel Qwixx, maar het heeft iets meer tijd nodig voordat je de tactiek helemaal door hebt. Gelukkig zijn er ook duidelijke filmpjes waarin dit spel uitgelegd wordt.

Je kunt Clever makkelijk meenemen op reis. In principe heb je het doosje als bord nodig, maar je kunt ook prima het doosje thuis laten. Wat wel handig is, is dat ze, anders dan bij soortgelijke spellen, gedacht hebben aan schrijfgerei. Er zitten namelijk vier kleine viltstiftjes in het doosje, waarmee je kruisjes kunt zetten op de scoreformulieren. Deze stiftjes kun je ook gebruiken wanneer je een paar scoreformulieren geplastificeerd hebt.

Bij dit dobbelspel gaat het erom dat je punten verzamelt in verschillende categorieën. Je moet goed nadenken welke dobbelsteen je in wilt zetten. 

Wat ik ook handig vind aan dit spelletje, is dat je het, net als patchwork, alleen zou kunnen spelen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar het spel en het uit willen proberen, dan kun je het ook online spelen.

Lees ook:  SOEK!, een mysterieus spel, maakt van je tent een Escape Room!

leuk dobbelspel

2. Qwixx kun je zelf moeilijker maken

qwixx leuke spelletjesVanaf 8 jaar | 2-5 spelers | 15 minuten 
Qwixx speel je met kaarten en is iets makkelijker uit te vogelen dan Clever. Dit spel kun je vanaf twee personen spelen. Het gaat erom dat je kruisjes zet op de cijfers van je dobbelstenen. Wat zo handig is aan dit spel, is dat je er allemaal verschillende scoreblokken bij hebt. Hierdoor kun je het spel op veel verschillende manieren spelen en makkelijker of moeilijker maken. Wanneer je bijvoorbeeld een hele hoge score wilt behalen, speel je het spel met de extra grote scoreblokken. Een moeilijkere variant is de versie waarbij alle kleuren en cijfers door elkaar staan.

Ik vind stiekem de normale versie het leukst, want dan hoef je niet heel erg na te denken. Een nieuw scoreblok is ongeveer €4,-, dus het is een leuk klein cadeautje. Elk jaar voor sinterklaas vraag ik een nieuw setje, maar het lukt me niet om zo’n set binnen een jaar leeg te spelen. Volgend jaar moet het dan ook maar van mijn lijstje. 

 

3. Yahtzee, het ultieme dobbelspel

dobbelspelletjes1Vanaf 6 jaar | 2-8 spelers | 20 minuten 
Ik denk dat iedereen yahtzee wel kent. Op de camping doe ik dit spel meestal op een theedoek op het campingtafeltje. Want dobbelen blijkt toch overlast te bezorgen bij campingburen. Tijdens onze vakantie in Noorwegen op de camping in Lofthus kregen we in ieder geval commentaar, waardoor we nu alle dobbelspellen ‘s avonds op een theedoek doen. Dat reduceert het geluid in ieder geval enorm!

Het handige van yathzee is dat je het met iedereen kunt spelen, zonder dat je het hoeft uit te leggen. Je hoeft dus niet op de camping in je beste Duits, Frans of Engels moeite te doen om spelregels uit te leggen. Eigenlijk iedereen kent dit spel, dus je kunt het prima met je campingburen doen. Dat is toch anders dan regenwormen, dat ik ooit heb geprobeerd uit te leggen in het Engels aan een bedoeïen in Jordanië. 

 

4. Regenwormen, een klassieker

regenwormenVanaf 8 jaar | 2-7 spelers | 30 minuten 
Regenwormen ken ik door mijn zwager en schoonzus. Zij hadden het spel al bijna versleten, toen ik het zo’n tien jaar geleden voor het eerst speelde. Het is dan ook een echte klassieker.

Ook Saskia neemt het graag mee in haar vouwwagen. Ze schreef al eerder over dit spel, toen we samen de 11 leukste spelletjes voor twee personen beschreven.

Voor dit dobbelspel heb je niet alleen dobbelstenen, maar ook 16 tegels nodig. Omdat de dobbelstenen uniek zijn, kun je niets thuislaten uit de verpakking. Zelf neem ik het mee in een zakje, waar ook de andere spellen in passen en neem ik ook de uitbreidingsset mee. Dit spel kun je oneindig spelen en het verveelt niet gauw. Zeker met de uitbreidingsset erbij is het een leuk spel en zit er genoeg uitdaging in.

Lees ook:  Reisspellen: De 24 leukste en meest compacte reisspelletjes

 

5. Machi Koro, ook leuk met twee personen

machi koroVanaf 8 jaar | 2-5 spelers | 30 minuten 
Machi Koro is onder de reisspelen van een iets groter formaat, maar het kan prima in een kleinere doos gestopt worden. Het is een iets meer tactisch spel uit Japan. Als burgemeester moet je met behulp van dobbelstenen een stad bouwen waar je tevreden bewoners hebt en genoeg inkomsten hebt om te blijven groeien. Echt een leuk spel dat ook prima als reisspel mee te nemen is.

Met z’n tweeën is het niet echt nodig om de kaarten met een zes erop te gebruiken. Dit zijn kaarten waarbij je iets krijgt van een ander of iets af moet pakken. Wanneer je het maar met z’n tweeën speelt, heeft dit niet zo veel toegevoegde waarde. Verder is het ook als spel voor twee personen gewoon goed te spelen en net zo leuk.

 

6. Rory Story Cubes, dobbel je eigen verhaal

dobbelspelletjesVanaf 6 jaar | 1-12 spelers | 20 minuten 
Ik denk dat ik dit dobbelspel het langste heb van alle hierboven genoemde spellen. Met de dobbelstenen van Rory Story Cubes is het de bedoeling dat je elkaar verhalen gaat vertellen. Er zijn geen punten te winnen, want het is de bedoeling dat je plaatjes op de dobbelsteen met elkaar verbindt door er een verhaal van te maken.

Zelf heb ik drie varianten: classic, actions en voyages. Er zijn inmiddels veel meer varianten, dus je kunt oneindig variëren én het wel competitief maken door bijvoorbeeld ‘eeh’ of woorden als ‘en toen’ te verbieden. In het onderwijs worden deze dobbelstenen ook gebruikt bij bijvoorbeeld Engels of creatief schrijven. 

In een doosje zitten negen dobbelstenen, dat is best veel voor een goed verhaal. Je kunt dan ook prima maar drie gebruiken. Er zijn dan ook kleinere verpakkingen te koop. Ook bij Flying Tiger hebben ze een tijdje van deze ‘verteldobbelstenen’ verkocht. Ik weet niet of ze dat nog steeds doen. Natuurlijk kun je ook zelf verteldobbelstenen maken. Ik denk dat dat met kinderen heel leuk kan zijn.

Meer tips voor nieuwe dobbelspelletjes? 

Mis jij nog leuke dobbelspellen in dit overzicht? Ik krijg graag nieuwe inspiratie, want spelletjes heb ik nooit genoeg! Dus laat je suggestie hieronder achter in een reactie. 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

3 reacties

 • Een van onze favorieten is Konijnenhokken van 999! En ook Twenty One van White Goblin is een leuk dobbelspel dat niet al te lang duurt, dus altijd leuk om even tussendoor te spelen.

 • Leuke dobbelspellen

  • 10.0
   Kwaliteit:
  • 10.0
   Gebruiksgemak:
  • 10.0
   Pakmaat:

  Ken je deze al “geharrewar in de sushibar”
  Met veel plezier volg ik de blog al een tijdje.
  En nu pas dit artikel gelezen.

  Regenwormen,super pest spelletje en in dezelfde familie het spel “ geharrewar in de sushibar?
  Dan met vissen en visgraten

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending