Welke Decathlon tent voor een gezin?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een Decathlon tent kopen voor je gezin. Ik krijg er regelmatig vragen over. Welke familietent van Decathlon moet ik nu hebben? Waar moet ik op letten als ik zo’n gezinstent koop?  Zijn die Decathlon tenten eigenlijk wel van voldoende kwaliteit? Ik heb inmiddels heel wat van deze tenten voorbij zien komen op campings en ze ook in de winkels vaak onderzocht en help je graag met jouw vragen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Decathlon tent?

  1. Koop eigenlijk altijd een te grote tent: Mijn devies is altijd: koop een familietent die bedoeld is voor minimaal één persoon meer dan het gezin waar je mee gaat kamperen. Dat geldt ook voor de meeste Decathlon tenten. (Is dat niet zo, dan geef ik het hieronder bij de desbetreffende Decathlon tent aan.) Dit doe je omdat er dan in de slaapcabines ruimte overblijft voor je kledingtassen of kratten. Daarnaast is het fijn dat het gewoon past als er een keer een vriendje of vriendinnetje mee gaat kamperen.
  2. Trekken of lang op één plek: Bedenk vooraf wat voor kampeerder je bent als je een Decathlon tent koopt. Zet je jouw tent iedere zomer drie weken lang op één plek neer? Dan is veel ruimte fijn en iets langer opbouwen en afbreken niet zo’n probleem Ga je juist iedere vier dagen naar een andere camping of juist ook in het voorjaar en najaar weekendjes kamperen, dan is makkelijk opbouwen en afbreken ineens een stuk belangrijker. Bij de tenten hieronder wordt de gemiddelde opzettijd aangegeven.
  3. Stokken- of oppomptent: Hoewel de meeste Quechua tenten van Decathlon pop-up-tenten zijn, geldt dat niet voor de familietenten. De gezinstenten van Decathlon hebben óf losse stokken en worden Arpenaz genoemd óf zijn oppomptenten en worden Air Seconds genoemd. Een oppomptent staat sneller en is makkelijker op te zetten. Qua stormvastheid zit er weinig verschil tussen een Decathlon stokkentent of Decathlon opblaasbare tent. Wel moet je bij een oppomptent een speciale hogedrukhandpomp meenemen, wat weer ruimte kost in de bagage en die zul je vooral als je langer dan een week in een warme omgeving staat, soms een beetje moeten bijpompen. Wel zijn de oppomptenten vaak iets duurder, zwaarder en hebben ze een grotere pakmaat.
  4. Wel of geen vast grondzeil: Niet iedere familietent van Decathlon heeft een vast grondzeil. De meeste stokkententen hebben dit niet. In deze tenten klik je het grondzeil pas vast in de tent nadat je de buitentent hebt opgezet. Als ik voor jou een tent mocht uitkiezen, zou ik altijd voor een vast grondzeil kiezen. Dat maakt het opzetten sneller en makkelijker en zorgt voor minder condens en ongedierte in de tent.
  5. Indeling van een Decathlon tent: De Decathlon gezinstent is er in ruwweg twee verschillende indelingen. Een tunneltent met een voortent met leefruimte en achterin een slaaptent met eventueel verschillende slaapcompartimenten. Daarnaast is er ook nog de zogenaamde vis-à-visopstelling. De deur en de leefruimte zitten in het midden en aan weerszijden is een slaapcabine. De vis-à-vistenten zijn erg geschikt voor gezinnen die kamperen met wat oudere kinderen die zo toch echt apart kunnen liggen en hun eigen huisje hebben. De tunneltenten – zeker met enkel een tussengordijn – zijn handig voor gezinnen met kleine kinderen omdat je daarbij makkelijk ’s nachts bij je kind bent als het zijn speen kwijt is bijvoorbeeld. Verder hebben de tunneltenten over het algemeen meer leefruimte.
  6. Katoen, nylon, polyester: Als je hebt besloten dat je een Decathlon tent gaat kopen, dan heb je ook de keuze tussen katoen en polyester. De meeste familietenten van Decathlon zijn van polyester. Het voordeel hiervan is dat het goedkoop en licht in gewicht is. Daarnaast droogt het een stuk sneller dan katoenen. Het nadeel is dat het minder duurzaam is. Er is echter ook één katoenen tent de Airseconds 6.3 Polycoton. Voordeel is een veel fijner binnenklimaat én een tent die een stuk langer meegaat. 
  7. Fresh and Black tent voor langere nachten: Veel van de familietenten van Decathlon zijn uitgerust met Fresh and Black doek. Dit is een combinatie van een speciale coating op de buitentent en een zwarte extra donkere binnentent. Hierdoor is de tent een stuk donkerder en koeler. Ik heb dit zelf getest en ze zijn inderdaad echt pikkedonker. Zo erg dat je zelfs overdag in de slaaptent soms een zaklamp nodig hebt. Daarnaast zijn ze ook echt koeler. Volgens Decathlon zelf loopt het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten op tot 17º. Zelf is het grootste verschil dat ik gemeten heb 12º. Toen het buiten 34º was, was het binnen 22º. Als je als gezin een familietent bij de Decathlon uitzoekt, is een Fresh and Black slaapcabine echt een must. Je kinderen slapen er echt langer door uit en eerder door in. Daarnaast is het echt een stuk koeler, wat het ook voor een baby of peuter dragelijker maakt om overdag een middagslaapje te doen.

Decathlon tent voor 4 personen

decathlon tent 4 personen

Quechua 4.1

De Decathlon Arpenaz 4.1 en Air Seconds 4.1 is er in vijf verschillende soorten. Deze tunneltent is officieel voor vier personen, maar in de praktijk is dat aan de krappe kant. Al je bagage moet je dan namelijk in de voortent stallen waardoor er zeker bij slecht weer weinig ruimte overblijft om te zitten. Voor 2 of 3 personen is deze tent meer geschikt, dat bleek ook uit onze review van de Qeuchua Air Seconds 4.1 Fresh & Black

Lees ook:  Er komt een vouwwagen maar welke? Dit is onze shortlist:

De tent is er zowel in een stokkenversie (Arpenaz) met een Fresh and Black, extra donkere, slaapruimte, als één versie  met lichte slaapruimte. De slaapruimte is één geheel en ook niet in tweeën te delen. Daarnaast is er ook een oppompbare Air Seconds 4.1 versie. Ook deze is er met een donkere versie met Fresh and Black slaapruimte én met een standaard slaapruimte. Naast deze vier versies van de Arpenaz 4.1 familietent is er ook nog een budgetversie met stokken en zonder kuipzeil,

Persoonlijk zou ik kiezen voor de Air Seconds 4.1 met Fresh and Black slaapruimte wanneer je met zijn tweeën of drieën de tent gebruikt. Je hebt dan het opzetgemak van een oppomptent, voldoende ruimte én een donkere koele slaapruimte. Is de ruimte in de kofferbak beperkt, dan kun je nog kiezen voor de Quechua Arpenaz 4.1 F&B, met stokken,  die hetzelfde comfort heeft, maar wel lichter is en een kleinere pakmaat heeft.

decathlon tenten 4 personen 4.2

Quechua 4.2

Dit is een vierpersoons Decathlon familietent met een vis-à-visindeling.  De ingang zit in het midden en aan weerskanten is een slaapruimte voor twee personen. Fijn, omdat de kinderen dan apart kunnen slapen van de ouders. Minder fijn als je kinderen nog klein zijn en je midden in de nacht naar de andere kant toe moet omdat ze wakker zijn. Van deze tent zijn drie versies te koop.

Quechua Air Seconds 4.2 F&B: Oppompbaar, waardoor makkelijk en snel op te zetten en met een flinke leefruimte van bijna 6 m2 die ook relatief efficiënt is, waardoor je er ook bij slecht weer nog net met twee volwassenen en vier kinderen kunt zitten. Beide slaaptenten hebben Fresh and Black zodat deze koeler en donkerder blijven.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Quechua Arpenaz 4.2: Deze familietent zet je op met stokken waardoor dat iets langer duurt en is kleiner dan de oppompbare versie waardoor je maar heel weinig leefruimte overhoudt en ook in de slaaptenten geen ruimte meer hebt voor bagage. Daardoor is dit meer een mooi weer gezinstent die je voornamelijk gebruikt om te slapen terwijl je buiten leeft. Dat slapen kan extra donker en koel in de Fresh & Black versie of zonder verduistering in de goedkopere standaardversie.

Decathlon tent voor 5 personen

Deze Decathlon tent voor vijf personen is eigenlijk de ideale Decathlon familietent voor een gezin van vier personen. Zowel de leefruimte als de slaapruimte is dan riant. De tent heeft twee slaapcompartimenten, één grotere voor drie personen of twee volwassenen en veel bagage én één voor twee personen. De wand tussen de slaapruimtes is ook open te ritsen, zodat je er één grote ruimte van maakt. In de leefruimte, die bij de Air Seconds 5.2 nog behoorlijk wat groter is dan bij de Arpenaz 5.2, kun je makkelijk bagage, een keukentje en nog een tafel met vier stoelen kwijt. Wel zitten er nog wat verschillen tussen de Arpenaz 5.2 en de Air Seconds 5.2.

decathlon tenten 5 personen

Quechua Arpenaz 5.2 F&B: Deze tent zet je op met stokken, waardoor het ongeveer 35 à 40 minuten duurt, voordat hij staat. De pakmaat is wel een stuk kleiner dan de oppompbare Air Seconds 5.2 familietent en de leefruimte is ook wat kleiner. Deze is echter nog steeds groot genoeg om als gezin van 4 personen comfortabel te verblijven, ook bij slecht weer. Hij is voorzien van Fresh and Black waardoor hij koel blijft en je in het donker vroeg kunt slapen of lang kunt uitslapen.

Quechua Air Seconds 5.2 F&B: Deze opblaasbare 5.2 F&B tent zet je op door middel van het oppompen van de luchtbuizen, waardoor hij sneller – in ongeveer 20 minuten – staat dan de Aprenaz 5.2. Omdat de leefruimte groter is dan diezelfde Arpenaz 5.2, en je daar dus prima de extra bagage kwijt kunt, is deze familietent ook geschikt om met 5 personen te gebruiken. Wel is hij qua pakmaat aanzienlijk groter en zwaarder dan de Arpenaz stokkenvariant. Maar wel een erg fijne tent bleek uit onze review van de Air Seconds 5.2

Decathlon tent voor 6 personen

Deze twee Decathlon  familietenten zijn beide gemaakt voor zes personen, maar zoals ook bij bijna alle andere tenten, is dat erg krap. Voor een gezin met vijf personen zou het kunnen passen, maar dan nog is de Quechua Air Seconds 5.2 F&B meestal een functionelere keuze. De Quechua Air Seconds 6.3 F&B zou wel een goede keuze zijn wanneer je met vier personen  kampeert en juist veel leefruimte wilt. De Quechua Arpenaz 6,3 is vooral geschikt wanneer je met met een groot gezin en een kleine auto gaat rondtrekken.

decathlon tenten 6 personen

Quechua Arpenaz 6.3: De Quechua Arpenaz 6.3 is eigenlijk een vis-à-vis stokken-familietent, maar met nog een extra slaapcompartiment aan de achterkant. Er is dus slaapruimte voor zes personen en dan nog heel beperkt (4,8 m2) aan leefruimte voor bagage, kookspullen etc. Dat is eigenlijk te klein om met 6 man fatsoenlijk binnen te kunnen eten als je daar ook nog je bagage hebt staan. Daarnaast is de tent 185 cm hoog en dat is / voelt voor veel Nederlanders als net niet genoeg om rechtop te kunnen staan. Wat wel een voordeel van deze tent is, is dat hij zowel qua gewicht als pakmaat voor zo’n groot oppervlak weinig ruimte inneemt in de kofferbak.

Lees ook:  Mijn Tent is Top: De Quechua Tepee 5.2 van Jolanda!

Quechua Air Seconds 6.3 F&B: Deze Decathlon Air Seconds 6.3 Fresh & Black tent voor zes personen zou je ook voor zes personen kunnen gebruiken, hoewel de leefruimte dan een beetje krap is bij slecht weer, omdat daar ook je bagage moet staan, maar het kan wel. Het is een grote oppomptent die in een kleine 40 minuten staat. Twee van de slaapcompartimenten zitten achter in de tent, de andere voorin. Deze kun je ook weglaten als je met vier man kampeert en dan heb je ineens een enorme leefruimte

Quechua Air Seconds 6.3 Polycoton: Deze Decathlon tent is een bijzondere. Het is namelijk de enige Quechua tent van katoen. Dat is een stuk duurder, maar daarvoor krijg je wel een fijner binnenklimaat en kwaliteit terug. Deze tent gaat een stuk langer mee dan polyester tenten. Twee van de slaapcompartimenten zitten achter in de tent, de andere voorin. Deze kun je ook weglaten als je met vier man kampeert en dan heb je ineens een enorme leefruimte. Lees ook onze uitgebreide review. 

Decathlon tent voor 8 personen

Deze achtpersoonstenten zijn echt behoorlijke gevaartes met heel veel ruimte. Ze worden vaak gebruikt voor samengestelde of grote gezinnen. Net als bij de andere tenten geldt ook hier dat de tent leefbaar is met acht personen, maar met zes of zeven personen een stuk comfortabeler is, vooral bij slechter weer. De achtpersoons Decathlon familietenten zijn er in twee verschillende types:

decathlon tenten 8 personen

Quechua Arpenaz 8.4: Dit is de grootste van deze twee gezinstenten voor acht personen. Je zet hem op met stokken, waar je toch al snel een klein uur mee bezig bent, maar dan heb je ook een kasteel. De leefruimte is met bijna 12 m2 ruim genoeg voor zes à zeven stoelen, een tafel, een keukentje en een rij met tassen en bagage. De slaaptenten zijn precies ruim genoeg voor twee bedden en hebben niet de extra Fresh and Black verduistering. Bagage moet je ergens anders plaatsen. Lees ook de review van Diewertje.

Quechua Air Seconds 8.4 F&B: Deze oppomptent is een stuk makkelijker op te zetten en staat in ongeveer 35 minuten, maar is ook iets kleiner dan de Arpenaz 8.4 stokkentent.  Maar met 9 m2 leefruimte voelt het nog steeds als een balzaal. In de vier slaaptenten passen telkens precies twee slaapmatten en deze zijn wel voorzien van het verkoelende en verduisterende Fresh and Black  systeem voor de uitslapers. Wel is hij met 30 kg en een pakmaat van 85 x 48 x 38 cm een flink stuk groter en zwaarder dan de stokkenversie. 

Kwaliteit van een Decathlon familietent

Als je een familietent bij Decathlon koopt, dan weet je dat dit geen topkwaliteit is, maar aan de andere kant is het ook weer geen troep. Waar een De Waard- of Karsten kwaliteitstent makkelijk vijftien tot twintig jaar meegaat, moet je er bij een Quechua of Decathlon tent rekening mee houden dat je deze na een jaar of zes à zeven waarschijnlijk moet vervangen.

Het polyester van de Decathlon familietenten heeft een waterkolom van 2000 mm. Dit wil zeggen dat ze waterdicht zijn totdat er een toren van meer dan 2 meter kracht uitoefent op het tentdoek.  Voor polyester tenten is dit eigenlijk het minimum van wat je nodig hebt als je veel in Nederland kampeert.

Omdat je tentdoek door de UV-straling in de loop der tijd beschadigd wordt, kun je met dit soort tentdoek uitgaan van een gemiddelde levensduur van ongeveer tien tot twintig kampeerweken. Gezien de prijs die je voor deze tenten betaalt, is dat echt niet slecht. Als je drie weken per jaar kampeert, gaat zo’n tent zo’n 4 tot 7 jaar mee. Decathlon zelf geeft echter vijf jaar garantie op zijn tenten.

ecathlon tent

Welke Decathlon familietent is de beste?

Welke Decathlon gezinstent het beste past bij jouw gezin, hangt natuurlijk af van de samenstelling van je gezin, of je trekkend of lang op één plek kampeert en hoeveel ruimte je hebt in je kofferbak of bagagekar.

Met een gezin zou ik sowieso voor een familietent met Fresh and Black kiezen, zodat de kinderen vroeger kunnen inslapen en ’s ochtends langer kunnen uitslapen. Daarnaast heb je dan ook bij eventuele middagslaapjes minder last van de warmte.

Uitgaande van een gemiddeld Nederlands gezin van vier personen dan is voor kampeerders die lang op één plek blijven de Quechua Air Seconds 5.2 F&B het meest geschikt. Je hebt dan voldoende ruimte, kunt ook ’s nachts makkelijk naar de kinderen toe als dat nodig is en hij staat relatief snel.

Trek je als gezin met de tent wat meer rond en is ruimte in de kofferbak en snel op- en afbreken van belang, dan is de Quechua Air Seconds 4.1 F&B het meest geschikt, of de qua pakmaat nog iets kleinere stokkenvariant de Quechua Arpenaz 4.1.F&B. Bij deze tenten lever je qua leefruimte wat in en zul je bij slecht weer dus wat meer gebruik moeten maken van de slaaptenten, maar je hebt nog wel steeds Fresh and Black en kunt sneller in- en uitpakken.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

7 reacties

  • Wij hebben 2 jaar gekampeerd met een Air Seconds 4.1 tent, toen nog niet de F&B gekocht (mijn broertje ondertussen wel, wou dat ik ook zo slim was geweest.) Tent stond in no time met de rode pomp. Wel enorm veel scheerlijnen en haringen moeten de grond in met zo’n Air Seconds! Dat koste altijd 2x zoveel tijd dan de basis opzetten. Ook met het afbreken kost dat nog bijna het meeste tijd. Maar met vaste kuip, voldoende ruimte en mooie binnentent in het slaap deel beviel hij 2 jaar uitstekend. Uiteindelijk nog tegen een mooi bod hem weer doorverkocht en achteraf gehoord dat ook die mensen er prima van genoten.

  • Dat Fresh and black klinkt wel heel goed! Ik wil toch wel heel graag een katoenen binnentent (en ik ben een alleenkampeerder, dus ik heb niet zo’n grote tent nodig). Ik kwam een paar jaar terug na lang zoeken uit bij mijn (tweede) Esvo tent. De eerste ging zo’n 22 jaar mee. De tweede nu een jaar of 5, en ik heb er nog steeds heel veel plezier van. En ik vind het een sympathiek, hoewel iets duurder merk. Misschien een tentenmaker om ook eens wat reclame voor te maken? (Je kunt er op bezoek, in Volendam).

    • Hoi Hanneke,
      Esvo tenten zijn inderdaad prachtig. Ik kampeerde er jarenlang in, onder andere tijdens mijn kampeermeneertrip in Denemarken.
      Sinds kort ben ik toch gezwicht voor wat meer stahoogte en heb daarom een lichtgewicht katoenen tunneltent aangeschaft. Helaas heeft Esvo dat soort tenten niet, anders hadden we zeker weer een Esvo genomen.

  • Wij hebben zowel de airseconds 6.1 als de 8.4 F&B. Verademing die tenten! Het enige nadeel van de ‘grote’ vinden we dat het grondzeil aan de zijkant niet vast zit, je spant de buitentent op en de eekhoorns kunnen zo je proviand induiken. Wat niet zo klopt is de opzet-tijd die jullie noemen. We hebben weliswaar een elektrische pomp, maar de eerste keer was echt maar 20 minuten, een kwartier lijkt makkelijk haalbaar. En de ‘kleine’ die we hebben al helemaal. En voor meer personen kiezen als waar je mee reist is inderdaad best wel een must, bagage heeft ook wat nodig.

Laat jouw reactie achter