Decathlon slaapzak, is het wat? 12 slaapzakken getest

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een Decathlon slaapzak. Er valt nogal wat te kiezen! Welke moet ik kiezen? Hoe zit het met de kwaliteit en moet ik nu investeren in een donzen slaapzak van de Decathlon of is die polyester Quechua slaapzak ook afdoende? We hebben 4 verschillende slaapzakken met 5 verschillende comforttemperaturen onder de loep genomen en getest op kwaliteit, gebruikersgemak én vooral warmte. 

Een Decathlon slaapzak: hoe is de kwaliteit? 

Doen de slaapzakken van Decathlon onder in kwaliteit voor andere bekende slaapzakmerken? Ja én Nee. Wanneer je de slaapzakken van Decathlon vergelijkt met die van bijvoorbeeld The North Face, Them-a-Rest of Exped. Ja dan is er in stiksel, gebruikte ritsen, gebruikte vulling etc zeker een verschil te zien. Dit is bij deze merken allemaal net een stuk verfijnder, maar daarmee ook een stuk duurder omdat ze echt zijn gemaakt voor het die hard outdoor leven. Voor de meeste kampeerders is die verfijning niet nodig. Bovendien zijn de donzen slaapzakken van Decathlon een kwart of een derde van de prijs van de grote merken. 

Als we de slaapzakken vergelijken met standaard kampeermerken zoals Bo-Camp, Ayachucho dan scoren de Decathlon slaapzakken van het type Arpenaz en Forclaz Trek vergelijkbaar tot iets beter en de Forclaz 10 ondermaats.  Qua prijs zijn ze overigens in vergelijking tot deze merken aan de goedkope kant. 

Welke Decathlon slaapzak moet ik kiezen?

Er is nogal wat te kiezen als je een slaapzak gaat kopen. Katoen of synthetisch voor het buiten- en binnentijk? Dons of synthetisch voor de vulling? Dekenslaapzak of mummy slaapzak?  Welke comforttemperatuur. In een eerder blog heb ik al eens uitgebreid alle voordelen en nadelen van deze keuzes voor een slaapzak uit de doeken gedaan. Hieronder een korte herhaling:

Katoenen, polyester of nylon slaapzak? 

Over het algemeen zijn slaapzakken beschikbaar met een buiten- en binnentijk van katoen, polyester, nylon of polykatoen. Met het buiten- en binnentijk wordt de stof bedoeld waarvan de binnen én buitenkant van de slaapzak zijn gemaakt. Bij Decathlon kun je kiezen uit slaapzakken met een tijk van: katoen (Arpenaz ), polyester ( Arpenaz , Forclaz 10, Forclaz Trek MT500) of nylon. (Forclaz Trek MT900)

Slaapzak katoen

+Voelt fijn aan
+Neemt zweet en vocht goed op
– Relatief zwaar
– Droogt langzamer
– Verkleurt sneller
– Sneller vies

Slaapzak polyester / nylon

+ Licht in gewicht
+ Waterafstotend
+ Droogt snel
+ Kleinere pakmaat
+ Minder snel vies
– Voelt minder fijn aan
– Neemt geen zweet / vocht op

forclaz trek 900 review

Polyester of donzen vulling in de Decathlon slaapzak? 

Bij Decathlon kun je kiezen tussen een slaapzakvulling van dons (Forclaz Trek MT900) of polyester (overige slaapzakken). Je hoort altijd veel verschillende verhalen over donzen slaapzakken. Je zou ze niet kunnen wassen, ze zouden juist heel goed isoleren maar ze mogen niet nat worden. Over slaapzakken met een polyester of synthetische vulling hoor je juist dat ze van mindere kwaliteit zijn en minder warm. Maar hoe zit het nu echt en hoe weet je welke slaapzak voor jou geschikt is?

Slaapzak met donzen vulling

+ Lichtgewicht materiaal
+ Kleine pakmaat
+ Tot lagere temperatuur te gebruiken
– Lastiger zelf te wassen
– Duurder

Slaapzak met synthetische vulling 

+ Goedkoper
+ Tot een comfortemperatuur van 5 graden qua pakmaat aanvaardbaar
+ Makkelijk wasbaar
– Zwaarder
– Grotere pakmaat
– Geen natuurlijk materiaal

slaapzak forclaz review

Mummie of dekenslaapzak? 

De Forclaz Trek MT900 en Trek MT500 zijn echte mum slaapzakken. De Forclaz 10 en de Arpenaz daarentegen zijn dekenslaapzakken. Deze slaapzakken hebben de vorm van een Egyptische mummie of in het Engels mummy. Dat betekent dat ze de vorm van je lichaam volgen. Een dekenslaapzak is echter rechttoe rechtaan. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Mummie slaapzak

+Warmer – minder warmteverlies
+ Capuchon 
+ Vaak lichter én kleiner
– Minder bewegingsruimte
–  Rolt sneller van het matras
– Niet altijd samen te ritsen

Dekenslaapzak

+ Meer bewegingsruimte
+ Lijkt  meer op dekbed
+ Makkelijker samen te ritsen
– Warmteverlies
– Meestal groter en zwaarder-

Voor meer comfort in een polyester slaapzak kun je een katoenen liner /  lakenzak gebruiken.

Comforttemperatuur van 0, 5, 10, 15 of 20 graden?

In de namen van de slaapzakken van Decathlon zie je naast een typenaam zoals Arpenaz ook een nummer staan. Bijvoorbeeld de Quechua Arpenaz 10 of de Quechua Trek MT900 5. Deze cijfers staan voor een comforttemperatuur op basis van de vulling. De Decathlon slaapzakken hebben of een donzen of een polyester vulling. Naast de comforttemperatuur wordt er ook een limiet temperatuur aangegeven, bij Decathlon ligt deze altijd  5 graden lager.

Deze temperaturen van alle slaapzakken in Europa worden uitgebreid getest door volgens een Europese Norm (EN13537) zodat alle slaapzakken in Europa met elkaar vergeleken kunnen worden. Lijkt handig, maar is toch nog best complex omdat je met verschillen in sekse, lichaamsbouw en gevoel voor kou te maken hebt.

Welke comforttemperatuur heb ik voor mijn Decathlon slaapzak nodig? 

Mijn advies is in het algemeen het volgende: Kampeer je in Nederland vooral in de zomer dan zou ik voor  een comforttemperatuur van 10 graden gaan, kampeer je vooral in Zuid-Europa in de zomer dan heb je aan een comforttemperatuur van  15 of 20 meer dan genoeg. Kampeer je ook vaak in het vroege voor- en/of late naseizoen (Meivakantie / Herfstvakantie) zou ik voor de comforttemperatuur van 0 of 5 graden  kiezen. Voor echt winterkamperen kies je voor de speciale trekking slaapzakken. 

Lees ook:  Review: Nomad Dreamzone Pro XW slaapmat, echt lekker!

Daarnaast maakt ook de slaapmat waarop je slaapt veel uit voor de warmte. Je kunt bijvoorbeeld de Arpenaz Comfort 65 slaapmat gebruiken van 6,5 cm of voor meer comfort een 10 cm slaapmat. 

Specificaties slaapzakken

SPECIFICATIES SLAAPZAKKEN

TypeTypeTijkVullingComfort temperatuurLimiet temperatuurMastPakmaatGewichtKoppelbaarPrijs
Apenaz 0DekenKatoenPolyester0-5L23 l. 2908 gr. ja79.99
Apenaz 10DekenKatoenPolyester105L21,2 l. 2050 gr. ja39.99
Apenaz 10DekenPolyesterPolyester105L15 l. 1300 gr. ja19.99
Apenaz 15DekenPolyesterPolyester1510L14,5 l. 1300 gr. ja14.99
Apenaz 20DekenPolyesterPolyester2015L13,2 l. 1100 gr. ja9.99
Forclaz 10Deken met capuchonPolyesterPolyester105XL10,2 l. 1075 gr. ja15.99
Forclaz Trek 500 0MummyPolyesterPolyester0-5M, L, XL13,3 l. 1670 gr. ja69.99
Forclaz TREK 500 5MummyPolyesterPolyester50M, L, XL9 l. 1150 gr. ja59.99
Forclaz TREK 500 10MummyPolyesterPolyester105M, L, XL7 l. 970 gr. ja49.99
Forclaz TREK 500 15MummyPolyesterPolyester1510M, L, XL3 l. 680 gr. ja39.99
Forclaz TREK 900 0MummyNylonDons0-5M, L, XL8 l. 988 gr. ja149.99
Forclaz TREK 900 10MummyNylonDons105M, L, XL5 l. 690gr. ja79.99

slaapzak arpenaz

Quechua Arpenaz de comfortabele dekenslaapzak voor kampeerders

De Quechua Arpenaz dekenslaapzak is een fijne ruime slaapzak die in verschillende comforttemperaturen te krijgen is. Persoonlijk heeft de katoenen versie mijn voorkeur omdat deze plezieriger aanvoelt, beter de temperatuur reguleert en met zweet kan omgaan. 

Voor kampeerders in Nederland zou ik de Arpenaz 10 aanraden als je vooral in de zomer kampeert en de 0 als je ook in het vroege voorjaar of najaar er op uit trekt. Wil je per se een dekenslaapzak én zijn gewicht en pakgrootte voor jou van belang dan is de polyester versie een optie. Het binnentijk heeft me verrast met hoe deze aanvoelt. Minder synthetisch dan verwacht. Zijn gewicht en pakgrootte het allerbelangrijkste, dan kun je beter nog even verder kijken naar bijvoorbeeld de Decathlon Forlclaz. Lees de complete Arpenaz review…

Voordelen Quechua Arpenaz

+ Dekenslaapzak veel comfort
+ Keuze tussen katoen en polyester tijk
+ Keuze uit 0, 10, 15, 20 comforttemperatuur
+ Helemaal open te ritsen
+ Twee helemaal aan elkaar te ritsen

Nadelen Quechua Arpenaz

– Minder geschikt voor lange mensen
– Relatief zwaar
– Relatief grote pakmaat

slaapzak forclaz test

Quechua Forclaz Trek MT500 mummie kampeer slaapzak

De Quechua Forclaz Trek MT500 is een mummieslaapzak die prima door kampeerders gebruikt kan worden. De slaapzak houdt je door de beperkte restruimte en goede capuchon goed warm. Aan de andere kant kun je de slaapzak ook op ventilatiestand zetten wat erg fijn is voor een polyester slaapzaak als het warmer is.  Je kunt afhankelijk van wanneer je het meeste kampeert kiezen voor een comforttemperatuur van 0, 5, 10 of 15. Voor echt winterkamperen bij temperaturen ver onder nul is hij niet geschikt.

Kies daarbij de temperatuur die het beste past bij 80% van de nachten waarin je de slaapzak zal gebruiken. Kampeer je vooral in Nederland in het late voorjaar, zomer en vroege najaar dan is de Forclaz Trek MT500 10 de meest voor de hand liggende keuze.  Kampeer je vooral in Zuid-Europa in de zomer dan is de trek MT500 15 genoeg. Als je ook in maart of november wilt kamperen in Nederland dan zou ik toch voor een 0 of 5 graden comforttemperatuur kiezen. Lees de volledige Forclaz Trek MT500 review..

Voordelen Quechua Forclaz Trek MT500

+ Mummie slaapzak volgt je lichaam weinig warmte verlies
+ Geschikt voor kamperen in de kou
+ Keuze uit 0, 5, 10 en 15 comforttemperatuur
+ Capuchon tegen warmte verlies 
+ Verkrijgbaar in verschillende lengtes
+ Rits heeft ventilatie stand
+ Twee helemaal aan elkaar te ritsen
+ Erg kleine pakmaat voor de 10 en 15 graden versie

[/mks_one_half]

Nadelen Quechua Forclaz Trek MT500

– Minder geschikt voor hoog zomer
– Relatief grote pakmaat voor de 0 graden slaapzak
– Het blijft polyester waar je aan moet wennen
– Niet echt geschikt voor winterkamperen

slaapzak dons trek 900

Donzen slaapzak Quechua Forclaz Trek MT900

Deze donzen slaapzak van Decathlon is is wat mij betreft prima te gebruiken als slaapzak voor kampeerders. Vooral de versie met een comforttemperatuur van 10 graden is erg geschikt voor lichtgewicht kamperen tijdens een backpack-, wandel- of fietsvakantie.

Lees ook:  R-Waarde wat betekent dat nou?

Want door zijn erg kleine pakmaat die samengedrukt ongeveer het formaat van een melkpak heeft en zijn lichte gewicht neem je deze slaapzak erg makkelijk mee. Door het dons en ventilatie rits is de range van een comfortabele temperatuur groter dan bij een polyester of katoenen slaapzaak.  Wil je vroeg of laat in het kampeerseizoen op stap of juist de bergen in dan is de 0 graden versie een beter idee. Als echte winterslaapzak vind ik hem minder geschikt.  Lees de volledige Forclaz Trek MT900 review…

Voordelen Quechua Forclaz Trek MT900

+ Zeer kleine pakmaat
+ Lichtgewicht
+ Natuurlijk isolatiemateriaal
+ Grote temperatuur range
+ Mummie slaapzak volgt je lichaam weinig warmte verlies
+ Geschikt voor kamperen in de kou
+ Keuze uit 0 en 10 comforttemperatuur
+ Strakke capuchon tegen warmte verlies 
+ Verkrijgbaar in verschillende lengtes
+ Rits heeft ventilatie stand

Nadelen Quechua Forclaz Trek MT900

– Moeilijker wasbaar
– Duurder dan katoen of polyester
– Nylon voelt glad aan dat is even wennen
– Niet echt geschikt voor winterkamperen

Welke slaapzak past bij mij? 

Welke slaapzak het beste past bij jouw gebruik hangt dus af van veel verschillende factoren zoals: Budget, hoe vaak je de slaapzak gebruikt, in welke klimaat en jaargetijde je hem gebruikt, waarvoor je hem gebruikt, van je lichaamsbouw én of je een koukleum bent of juist niet. In het algemeen  valt het volgende te zeggen. 

Kamperen in Nederland: Voor kamperen in Nederland met eigen vervoer is gewicht minder belangrijk en ook het formaat komt minder op de centimeter aan.  Vind je comfort het belangrijkste kies dan voor een katoenen dekenslaapzak, is ook pakmaat belangrijk dan kies je voor een polyester mummieslaapzak.  Qua comforttemperatuur kun je als je enkel in de zomer kampeert met 10 of 15 graden toe. Kampeer je ook in bijvoorbeeld de meivakantie of herfstvakantie kies dan voor een slaapzak met een comforttemperatuur van 5 of 10 graden. Passende slaapzakken zijn: 

Kamperen in Zuid- Europa: Kampeer je vooral in de zomer in Zuid-Europa en niet in de bergen dan kun je in de meeste gevallen het beste kiezen voor een katoenen dekenslaapzak met een hoge comforttemperatuur van 15 of 20 graden.  Dat biedt de meeste comfort. Is pakmaat ook van belang kies dan voor een mummie- of deken slaapzak met polyesterr vulling met een hoge comforttemperatuur. Let er dan wel op of er een ventilatiestand op de ritsen zit.  Passende slaapzakken zijn: 

Logeren binnenhuis: Eigenlijk alle slaapzakken zijn goed te gebruiken. Kies voor een comforttemperatuur van 10 of hoger en zowel een mummieslaapzak als een dekenslaapzak is geschikt.  Passende slaapzakken zijn: 

Festivals:  Voor festivalgangers zijn gewicht, pakmaat, makkelijker reinigen van belang. Dan kom je al snel uit op een polyester mummieslaapzak met synthetische vulling. Qua  comforttemperatuur zou ik kiezen voor 5 of 10 graden omdat veel festivalcampings in het vroege voorjaar vallen wanneer het ‘s nachts nog koud kan zijn. Passende slaapzakken zijn: 

Lichtgewicht kamperen: Voor lichtgewicht kampeerders die op wandelvakantie, fietsvakantie of met het OV reizen zijn pakmaat, comfort én gewicht de belangrijkste voorwaarden. Een polyester of nog beter nylon buiten- en binnentijk met donzen vulling is dan de beste slaapzak keuze. De comforttemperatuur kun je kiezen op basis van wanneer en in welk klimaat je de slaapzak gaat gebruiken. Passende slaapzakken zijn:

Winterkamperen: Gebruik je jouw slaapzak voornamelijk om te winterkamperen dan kies je voor een  mummie slaapzak met (geimpregneerd) dons met een lage comfortemperatuur van -10 of -15 afhankelijk van het gebied waar je winterkampeert. Het is wel aan te raden om dan nog een tweede slaapzak aan te schaffen voor de warmere periodes in het jaar omdat de winterslaapzak dan juist te warm zal zijn. Op dit moment is de Forclaz Trek MT900 0 donzen slaapzak degene die hier het dichtst bij in de buurt komt maar voor echte stevige vorst isoleert hij waarschijnlijk niet genoeg. 

Er zijn natuurlijk meer slaapzakken dan alelen de merken van Decathlon. Wil je breder kijken lees dan ook mijn artikel “Welke slaapzak past bij mij?

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

 • Niet dat ik per se op winterkampeer vakantie wil maar het artikel/ De test lijkt et stoppen op dat vlak. Passende slaapzakken zijn: en dan komen er geen voorbeelden. Ik dacht ik noem het even of ga je binnenkort hiermee verder?

 • Hoe makkelijk past een slaapzak in de hoes?
  Ik hen het artikel met interesse gelezen. Ons grootste probleem met onze huidige slaapzakken is echter dat ze (bijna) niet terug te krijgen zijn in de bijgeleverde hoes.

  Ik zou heel graag een keer daarover lezen, ik kan deze informatie nergens terugvinden.

  • Bij de decathlon slaapzakken gaat dat eigenlijk overal prima, katoenen slaapzakken zijn wel altijd lastiger over het algemeen en weet dat je beter kunt proppen dan rollen dat is ook voor de slaapzak beter.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending