Boxmatras slaapmatten, zoals jullie weten ben ik er een fan van. Ze slapen supercomfortabel, als een matras dat je thuis gewend bent en blazen zichzelf op, waardoor je er geen omkijken naar hebt. Als aanvulling op de slaapmattentest heb ik onlangs de nieuwe 8 cm Quechua Ultim Comfort slaapmat van Decathlon getest, die toch net even anders is dan vergelijkbare slaapmatten.

slaapmat quechua dik

Hoe slaapt deze Quechua 8 cm slaapmat?

Laten we met het belangrijkste beginnen: hoe is het slaapcomfort van deze 8 cm slaapmat van Decathlon? Hij ligt erg lekker, als een matras zoals thuis, helemaal vlak, je voelt geen luchtbuizen zoals bij sommige andere 10 cm slaapmatten en ook als ik op mijn zij ga liggen met mijn 85 kg, voel ik bij lange na de grond nog niet. Door de rechte randen voelt het echt als een matras en niet als een slaapmatje.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Wel is hij een stuk smaller dan de meeste andere boxmatras slaapmatten.  Waar de meeste van die slaapmatten tussen de 76 en 78 cm als standaardmaat hebben, is de Quechua Ultim Comfort alleen verkrijgbaar in de breedtemaat van 70 cm. Je voelt dat verschil, ook al is het maar een paar cm, wel. Je hebt daardoor iets minder het gevoel van een matras waar je niet vanaf kunt rollen. Voor mensen met een normaal postuur is die 70 cm echter nog steeds genoeg om comfortabel te slapen. De reden van Decathlon om voor deze maat te kiezen is simpel: 2 x 70 = 140 cm en dat is precies de breedte  van de meeste slaaptenten voor twee personen. Je kunt er dus goed twee naast elkaar in kwijt.

Hoewel Decathlon niet met een R-Waarde werkt kun je op deze slaapmat prima koude nachten doorbrengen. De koudste nacht die ik er zelf op doorgebracht heb was 2 graden boven nul en daarbij had ik nergens last van. Toch blijft het jammer dat ze de slaapmatten niet een dergelijke test laten ondergaan. 

decathlon zelfopblazend matras

Opblazen is zo gepiept: in 1 minuut 31

Het matras heeft twee ventielen één om te vullen en één om hem leeg te laten lopen. Als je het Ultim matras zichzelf laat opblazen dan sluit je het leegloop ventiel. 

In de test die ik gedaan heb, blies het matras zichzelf op in 1 minuut 31. Daarna moest ik nog zo’n vier keer bijblazen om hem helemaal stevig te krijgen. Zelf bijblazen is niet ideaal, omdat het schimmel kan veroorzaken, maar mijn ervaring is dat als je het matras met open ventiel bewaart en als het bijblazen echt maar vier keer is, dat het erg meevalt.

1 minuut 31, dat is supersnel. Decathlon zelf geeft aan dat ze getest hebben dat dit na 100 keer blazen nog steeds zo is. Mijn ervaring is dat dit wel wat langzamer wordt met de jaren, maar 3 minuten bijvoorbeeld is nog steeds rap. 

slaapmat decathlon

10 cm slaapmat quechua decathlon

boxmatras decathlon

Deze Decathlon slaapmat vouw je op

Wat bijzonder is, is dat Decathlon ervoor kiest om de slaapmat op te vouwen in een plat pakket in plaats van op te rollen. In eerste instantie snapte ik dat niet helemaal. Ik heb oprollen en dan in een eigen compressiezak stoppen dan ook geprobeerd en dat gaat prima. Plat vervoeren in de kofferbak of boven op de vouwwagen is echter eigenlijk best handig en efficiënt in ruimtegebruik. Wel vraag ik me af of het de levensduur niet juist verkort. Die vouwen lijken mij kwetsbaarder dan een opgerold pakket. 

Je moet de mat ook eerst wel oprollen voordat je deze opvouwt om de lucht eruit te krijgen. Dit vraagt best wat kracht en is het makkelijkste door je knieën op de mat te duwen terwijl je telkens een stuk oprolt. Eenmaal opgerold doe je de ventielen dicht en rol je hem weer uit, daarna kun je hem opvouwen en past hij moeiteloos in de meegeleverde draagtas. Om de levensduur van je slaapmat te verlengen is het het beste om hem thuis uitgerold en met de ventielen open te bewaren. Onder het logeerbed of achter een deur bijvoorbeeld.

Quechua Zelfopblazend luchtbed voor kamperen Ultim Comfort 70 cm breed - 1 persoon

89,99  op voorraad
Decathlon.nl
Gecheckt op 11 januari 2021 03:45

Quechua - Alles voor jouw vakantie - Zelfopblazend matje - Zelfopblazend luchtbed voor kamperen Ultim Comfort 70 cm breed - 1 persoon. Ons team ontwikkelde dit erg dikke luchtbed voor kampeerders die hetzelfde comfort als thuis zoeken.

quechua ultim comfot matras

Is er ook een Quechua Ultim Comfort voor 2 personen?

Van veel 10 cm slaapmatten bestaat er een tweepersoonsversie zodat je geen kier tussen de twee slaapmatten krijgt. Van deze Decathlon boxmatras slaapmat is geen tweepersoons versie te koop.  Wel heeft deze Quechua Ultim Comfort op de hoeken koppelgespen. Hiermee kun je twee van deze slaapmatten aan elkaar koppelen. Zelf heb ik er één getest en dit dus niet kunnen uitproberen, maar ik hoor van anderen dat dat goed werkt en de kier beperkt blijft. En met 2 x 70 = 140 cm past hij in de meeste tweepersoons slaaptenten.

Quechua 10 cm slaapmat

Eindoordeel: Quechua 8 cm slaapmat

Deze 8 cm slaapmat Ultim comfort 70 cm van Decathlon is op een aantal punten anders en op een aantal punten gelijk aan veel van deze boxmatras slaapmatten.  Hij slaapt in ieder geval prima, het matras is helemaal glad en ook op je zij voel je de grond niet. Opblazen gaat in recordtempo en je rolt hem dus eerst op voordat je hem opvouwt, wat iets meer werk is dan bij andere slaapmatten. Of  dat nu een voordeel is door het platte formaat of juist niet, daarover ben ik nog niet helemaal uit. De gebruikte ventielen zijn dezelfde als op de 6,5 cm slaapmat van Decathlon en van prima kwaliteit en ook de rest van het materiaal lijkt niet slecht te presteren. Op lange termijn moet dat zich gaan bewijzen, maar Decathlon zelf geeft vijf jaar garantie op de Quechua Ultim Comfort slaapmat.

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

3 reacties