8.8
gemiddeld

Mijn Tent is Top: de De Waard Kuifmees van Karen

Kuifmees
Beoordeling
 • Algemeen
  10.0
 • Opzetten / Afbreken
  10.0
 • Comfort
  10.0
 • Pakmaat
  6.0
 • Prijs / Kwaliteit
  8.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een De Waard Kuifmees, misschien wel één van de mooiste tenten die er bestaat. Hoewel over smaak valt te twisten, zijn Karen en Jack het daar roerend mee eens. Ze keerden na jaren caravan terug naar een tent en zijn heel blij dat ze die keuze gemaakt hebben. Deze keer in “Mijn Tent is Top”  hun De Waard Kuifmees. Wat maakt deze tent zo fijn en zijn er ook aan een De Waard minpunten? 

Wie:  Karen (56) en Jack (66)
Merk & TypeDe Waard Kuifmees
Soort tent: Pyramide tent voor 2 personen
Tentdoek
: Katoen
In bezit sinds: 2022
LievelingscampingNatuurkampeerterreinen

De Waard Kuifmees

Van de Eriba terug naar een De Waard

Karen kampeert al haar hele leven en Jack heeft het kampeervirus van haar overgenomen. Samen kamperen we al sinds we kleine kinderen hadden, inmiddels zijn ze al uit huis. We kampeerden altijd met een ‘echte’ tent, een De Waard Lepelaar of een Karsten.  Toen de kinderen groter werden hebben we jarenlang in caravans gekampeerd. 

Wel altijd een caravan met een hefdak. We hebben een Kip Vision en een Eriba Touring gehad. Door het hefdak hou je dat kampeergevoel, maar toch begon deze manier van kamperen ons tegen te staan. Niet omdat de caravan op zich niet beviel, maar het feit dat de meeste mensen zich al vroeg in de avond terugtrekken in de caravan of camper, bij de televisie.  We wilden terug naar het echte kamperen en dat speelde zich wat ons betreft vooral af op het tentenveld. 

Vouwwagen én tent!

“Dus stapten we over op een Aart Kok Tuareg vouwwagen. Dat beviel eigenlijk super: weer echt kamperen onder doek, we moesten wel weer even wennen aan nat inpakken. Dat blijft niet leuk. Wel lekker veel ruimte en een topbed! Alleen die vouwwagen kan niet bij ons thuis staan, en dus blijf je afhankelijk van de stalling en de daarbij horende, beperkte, ophaal mogelijkheden.

Daardoor was het niet mogelijk om spontaan een weekendje te gaan kamperen, iets wat we wel graag weer wilden kunnen doen. Dus gingen we terug naar waar het allemaal mee begon: een De Waard, deze keer de Kuifmees. De vouwwagen hebben we nog wel aanhouden en gebruiken we voornamelijk tijdens de vakanties in het buitenland.”

Het hele jaar kamperen met onze De Waard Kuifmees

Wij willen ook in het voor- en najaar spontaan kunnen kamperen, dus we zochten een tent die ook als het frisser is ‘s nachts, warm genoeg is. Door het dikke katoen en de binnentent zit dat bij onze Kuifmees wel goed, hoewel we natuurlijk ook wel een goede slaapmat en slaapzakken hebben. Daarnaast kun je door de vaste luifel, die met 3 meter echt flink diep is en die met 230 cm een fijne stahoogte heeft, ook bij wat kouder weer langer buiten zitten, omdat je in de luwte zit. Met de accessoires zoals de windschermen en de voorwand kun je eigenlijk bij alle weersomstandigheden prima comfortabel kamperen. 

De Waard Kuifmees review

De Kuifmees staat superstrak als een huis in 30 minuten

Voor veel kampeerders, ook voor ons, is het een sport om je tent zo strak mogelijk op te zetten. Bij een De Waard tent kan dat ook heel goed. Daardoor staat je tent als een huis zo stevig en hoor je bij wind en storm helemaal niets klapperen.  

Lees ook:  Review: De Coleman Meadowood 4L comfortabel en ruim

Na hem een paar keer opgezet te hebben, weten we waar je op moet letten om deze De Waard Kuifmees mooi strak te krijgen. De tent staat ook eigenlijk vrij vlot. De basistent staat in een klein half uurtje. Met de tarp, windschermen en voorwand eraan zijn we langer bezig, maar in de basistent kun je prima kamperen.  Ook afbreken gaat ongeveer zo snel en daarna past alles weer makkelijk in de zak. 

Een tarp is in het zuiden wel handig

We hebben zelf nog niet in de hitte gekampeerd in het verre zuiden met deze tent. Hoewel de tent natuurlijk van 340 grams katoenen tentdoek is, wat altijd fijner is dan een polyester tent in de hitte, denk ik dat de tent onder andere door de vaste luifel flink warm wordt. We hebben daarom een mooie katoenen Tarp gevonden in nagenoeg dezelfde kleur, zodat we die kunnen gebruiken als het echt heel warm is.

De Waard Kuifmees ervaing

Kwaliteit is zwaar en prijzig

Hoewel ik een De Waard tent het geld echt waard vind, is een De Waard Kuifmees natuurlijk niet goedkoop.  Daar krijg je dan wel een tent voor terug van van 340 grams katoen die gewoon echt goed in elkaar zit en waar je met een beetje geluk zo 20 jaar mee kan doen. Dat zware katoen zorgt er wel ook voor dat de twee zakken waar de tent in zit niet heel compact zijn en flink zwaar. Zonder extra’s zijn dat al twee zakken van samen 28 kilo en zo’n 100 x 30 cm. 

Twee personen? 3 of 4 kan ook

Voor twee personen is de tent echt heel ruim. Je kunt er ook prima met twee volwassenen en één of zelfs twee kleine kinderen in kamperen wat mij betreft.  Voor extra binnenruimte, vooral in het voor- en najaar fijn, zijn de binnentent en de voorwand een uitkomst. Er zijn echter ook genoeg mensen die het zonder doen en dat gaat ook prima. Dat blijft dus een persoonlijke voorkeur. 

Blij dat we terug zijn bij onze De Waard Kuifmees

We zijn heel blij dat we weer de stap terug naar de tent en onze De Waard Kuifmees hebben gezet. Niet alleen is de vorm en de kleur wat mij betreft echt prachtig, het is ook gewoon een heel ruime, strakke tent met veel accessoireopties. Wij kunnen nu naast de zomer ook in het voor- en najaar comfortabel kamperen, ook als we spontaan een weekendje weg willen. 

Eerder in: “Mijn Tent Is Top!”:

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

 • Heerlijk trekken met een echte tent
  Prachtig stuk , en iets dat je vaker hoort, weer terug naar het èchte kamperen met een moderne tent.

  De Kuifmees is idd een pracht tent, heeft hetzelfde idee als onze Cameleon jr. van Atomatent…een grote luifel met windschermen waardoor je beschut buiten zit. Daarnaast binnen voor 3à4 personen slaapruimte.

  wij hebben deze zomer op deze manier met twee personen een heerlijke tour de France gemaakt. Een dergelijke tent staat in no-time, en altijd strak!

Laat jouw reactie achter

Sending