Middenin de mooie Friese natuur kun je kamperen tussen de ooievaarsnesten. Op natuurcamping De Reidplûm in Earnewâld, oftewel De Rietpluim in Eernewoude, staat je tent letterlijk in het natuurgebied ‘de Alde Feanen’. Vanaf dit natuurkampeerterrein, gelegen in een oase van rust, kun je heel wat beleven.

Afgelopen Pasen was het zulk mooi weer dat we er wel op uit moesten. De natuurcamping hoefde niet ver weg te zijn, maar we wilden wel graag het echte vakantiegevoel. Daarom reden we naar Earnewâld, net onder Leeuwarden in het mooie Friesland.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Rust en gezelligheid op natuurkampeerterrein de Reidplûm

Dit typische watersportdorp ligt middenin het natuurgebied ‘de Alde Feanen’ en ‘het Princenhof’. Hierdoor is er met mooi weer altijd gezelligheid, maar ook genoeg ruimte om alleen in de natuur te zijn. Natuurcamping De Reidplûm ligt bijna een kilometer van het dorp, zodat je de gezelligheid op kunt zoeken, maar niet de hele tijd in de drukte zit.

Na een hartelijk ontvangst op De Reidplûm zetten wij onze tent op aan het einde van het natuurkampeerterrein. Op deze camping is plaats voor tien tenten. Ik kan me dan ook voorstellen dat je in het hoogseizoen moet reserveren. Tijdens ons verblijf staan er nog vier andere tenten op plekken omheind met riet en wilde bloemen. Wat is Friesland zo toch mooi. 

De natuur in vanaf de camping

Zo ongeveer drie meter vanaf onze tent zit een hekje waardoor je vanaf de natuurcamping zo op een gemarkeerd wandelpad terecht komt. Dit pad, ‘Kuierpaad’, leid je door een veengebied met veel water en vogels. Vanuit verschillende vogelkijkhutten heb je de mooiste uitzichten.

’s Ochtends heb je het idee dat je helemaal alleen bent tijdens de wandeling. Het wandelpad dat vanaf het natuurkampeerterrein te bereiken is, zorgt ervoor dat je in ongeveer een uur een prachtige tocht kunt maken tussen de ontwakende natuur. Wanneer je later op de dag, en met zulk mooi weer als tijdens het Paasweekend, gaat wandelen, ben je niet alleen, maar het gebied is zo uitgestrekt dat je daar geen last van hebt.

Naast wandelschoenen, hebben wij ook de fietsen mee. Je bent vanaf de camping in een kleine tien minuten in het dorp, dus voor boodschappen is dat handig. Maar het is ook prachtig om fietstochten te maken langs het water en af en toe een pontje te nemen.

Klepperende ooievaars in Friesland? 

Voor vogels hoef je niet van de camping af. Rond de camping tellen we zeker acht ooievaarsnesten. We kijken vanaf onze tent uit op verschillende nesten, waar de ooievaars elkaar steeds sierlijk klepperend begroeten. Naast de ooievaars zijn er heel veel andere vogels. Er lopen verschillende soorten ganzen met heel veel kuikentjes. 

Naast vogels lopen er ook pony’s in het natuurgebied rondom de natuurcamping. Er zijn paden aangelegd van vlonderplanken en houtsnippers. Vanwege de veengrond is een aangelegd pad wel nodig om droge voeten te houden. Het blijft een bijzonder gevoel om de grond te voelen ‘deinen’ onder je voeten. 

Vanaf De Reidplûm stap je zo je kano in

Wij hebben deze keer vooral gewandeld en gefietst in de omgeving van Earnewâld. Bij eerdere bezoeken aan dit watersportdorp hebben we gekanood, zijn naar het skûtsjemuseum geweest en hebben we gezeild met een praam. 

Bij de camping De Reidplûm is het zelfs mogelijk om een kano te huren maar je kunt ook je eigen opvouwbare kano meenemen natuurlijk. Er is keuze uit een eenpersoonskano of een Canadese kano. Vanaf het water beleef je de omgeving weer heel anders en met mijn kanokwaliteiten erg langzaam.

De Reidplûm in het kort

Naast de kano’s en de tien kampeerplekken is er een keurig onderhouden sanitairgebouw met vier wc’s en vier douches. Ook staat er een gezamenlijke koelkast. Ik kan me voorstellen dat dit wat weinig is in het hoogseizoen, maar voor nu was het meer dan genoeg. 

Omdat ik op de site niets kon vinden over honden en we ons hondje wel mee wilden, heb ik hier vooraf contact over gehad. De eigenaren deden hier helemaal niet moeilijk over. Waarschijnlijk had dit ook te maken met het laagseizoen, want in principe zijn honden niet welkom op de camping.

‘s Avonds is er de mogelijkheid om op een speciale plek een kampvuur te maken. Met de koude nachten van het voorjaar is dat geen overbodige luxe. Er is genoeg ruimte om met meerdere mensen te genieten van de warmte door de zitjes die er gemaakt zijn.

Deze camping is een natuurkampeerterrein, dus je moet wel het groene boekje hebben. Omdat het onze eerste natuurcamping is dit seizoen, hebben wij het boekje op de camping aangeschaft. Omdat natuurkampeerterreinen altijd op mooie plekken zijn, verwachten we dat we zeker meer zullen bezoeken dit jaar.

En is camping de Reidplûm een aanrader? 

Wat een prachtige locatie en heerlijke natuurcamping is de Reidplûm. Ik weet wel zeker dat we nog veel vaker naar dit mooie stukje Friesland gaan! Ben jij wel eens op een één van deze natuurcampings in Friesland geweest?

Over de schrijver

Akke

Akke

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland maar ook in Scandinavië, Oeganda en binnenkort op IJsland. Leer Akke kennen...

Laat jouw reactie achter