De 7 grootste irritaties op camperplaatsen

8da6aad278abf0b97e006b84228e911e?s=55&d=mm&r=g Rick Helaas is er niet een boekje dat precies vertelt wat je wel en niet kan doen op een camperplaats. Maar er is een aantal ongeschreven regels die je moet weten voordat je gaat wildkamperen of een camperplaats oprijdt. Van het opruimen van je afval tot aan je ontlasting en wc-papier en het respect hebben voor de natuur en je omgeving. Ik heb de 7 grootste irritaties op camperplaatsen op een rij gezet. Zo zorg je ervoor dat iedereen kan genieten van die (gratis) camperplaats of fantastische wildkampeerspot.

camperplaats iritaties poep

1.    Poepen in de bosjes

Iedereen moet poepen, het is alleen even de vraag waar doe jij je behoefte? Wij stonden regelmatig op camperplekken waar geen openbaar toilet was. Maar waar geen openbaar toilet is geplaatst, creëren sommige camperaars ze zelf wel. Zo was het vaak het dichtstbijzijnde bosje dat bezaaid lag met wc-papier en ontlasting. Onder andere door deze camperaars is er in Portugal nu een verbod op wildkamperen. Voor mij is dit toch wel irritatie nummer #1 wanneer ik aankom op een camperplek of prachtige spot in het wild. En moet je dan toch poepen in de bosjes? Neem een vuilniszak mee en zorg dat jij je poep met wc-papier in de prullenbak gooit.

2.    Meerdere camperplaatsen innemen

Je komt thuis van een lange dag werken, en wil de auto voor de deur parkeren. Je ziet dat de buurman zijn grote SUV zo heeft neergezet dat jij er net niet meer tussen kan. Dit kan al voor de nodige irritatie zorgen. Op een camperplaats kan dit net zo vervelend zijn. Je komt aangereden, en ziet dat er twee bevriende camperaars met hun luifels zo’n 4 tot 5 plekken innemen met hun grote campers. Dit kan leiden tot behoorlijk wat irritatie, maar helaas komt het toch nog regelmatig voor.

camperplaats iritaties rotsooi

3.    Uitpuilende prullenbakken

Vooral in Spanje heb je prachtige gratis camperplaatsen langs de kust. Hier kan je gewoon 24/7 parkeren met je camper. Op veel plekken heeft de gemeente prullenbakken geplaatst om zwerfafval te voorkomen. Wat wij hebben gemerkt, is dat deze prullenbakken niet altijd met regelmaat geleegd worden. Dit resulteert erin dat je uitpuilende prullenbakken krijgt. Wij namen ons afval dan altijd mee naar een andere prullenbak in de buurt. Maar er zijn helaas ook veel camperaars die hun vuilniszak naast zo’n prullenbak zetten.

Lees ook:  Kamperen met de VW ID. Buzz camper van Outbase, hoe is dat?

De meeuwen gaan ermee aan de haal en uiteindelijk is er een bom aan afval ontploft op de voorheen schone camperplaats.  

4.    Geen ‘hoi’ zeggen tegen de buren

Een openbare camperplaats is geen camping. Vooral buiten het hoogseizoen vind je er veel ‘like minded’ mensen. Veel die bijvoorbeeld meerdere maanden op reis zijn of zelfs wonen in hun kampeerbus. Zeg even ‘hallo’ of ‘hoi’ tegen je buren. Je hoeft echt niet de beste vrienden te worden, maar door elkaar te begroeten krijg je een ontspannen sfeer op de camperplaats.

Wij hebben gedurende onze camperreis veel vrienden gemaakt. Nodig je buren uit voor een bakje koffie of organiseer een borrel bij het kampvuur.

camperplaats iritaties lawaai

5.    Feesten op de camperplaats

Een camperplaats is geen partycamping. Zo hebben wij weleens een week lang op een prachtige plek in Spanje aan een meer gestaan. Tot op een zondag er een enorme kampeerwagen aan kwam rijden. De luifel ging uit, de stoelen en tafels kwamen tevoorschijn en de muziek ging voluit aan. Een plek met formidabel uitzicht werd bruut verstoord door ‘aso’s’. Wij hebben toen besloten om een andere camperplaats in de buurt te vinden. Wat zou jij doen in zo’n situatie? Laat het vooral weten in de reacties onder dit artikel.

6.    Een te groot kampvuur

Wij hielden ontzettend van het maken van een kampvuur bij de camper. Tijdens onze camperreis hadden wij de Biolite FirePit mee. Hierin kunnen wij heel compact een vuurtje maken. Dit doen we ook om ervoor te zorgen dat er geen bosbranden ontstaan. Andere camperaars namen het vaak niet zo nauw met de regels. Torenhoge kampvuren, waardoor je liever je camper een paar meter verder op wilde zetten. Hitte kan voor schade zorgen aan de lak van je auto, nog niet te spreken over de rookoverlast. Mijn tip zou dan ook zijn: kan jij je kampvuur binnen één minuut volledig uitkrijgen? Dan is het een mooi kampvuurtje waar iedereen van kan genieten.  

7.    Ongevraagd filmen

Het is natuurlijk helemaal van deze tijd: het vastleggen van je reis. Maar waar je dat vroeger met een camcorder deed, gaat het inmiddels met drone’s, spiegelreflexcamera’s, go pro’s etc. Je ligt lekker in je stoel voor je camper wanneer er ineens een drone komt overvliegen. Zonder dat je toestemming hebt gegeven ben je onderdeel van iemands sociale mediacontent. Voor jou is dat filmpje waarschijnlijk ontzettend leuk, maar wat vindt de buurman in de camper naast je er eigenlijk van?

Lees ook:  Camper huren van een particulier, onze ervaring

Wat zijn andere irritaties op camperplekken?

Ik heb natuurlijk vanuit ons perspectief gekeken toen wij een camperreis aan het maken waren. Wat waren irritaties waar wij tegenaan liepen en ook weleens hebben besproken met camperaars? Maar er zullen ongetwijfeld nog andere irritaties zijn waar ik niet aan gedacht heb. Irriteer jij je weleens wanneer je met de camper op pad bent? Zet ze vooral hieronder in de reacties.

Auteur

Rick is een echte camperblogger van Ik Wil Hiken. Getrouwd met Laura en samen reizen zij sinds 2019 continue en wonen sinds 2020 in een camper. Inmiddels hebben ze al veel landen gezien. Ze schrijven wekelijks blogs over ons camperleven op @simply.nomads... Maar ook schrijft hij met Ik Wil Hiken veel over kamperen in het wild. Genoeg te lezen dus als je van avonturen houdt.  Lees alle artikelen van Rick

34 reacties

 • Alleen op de wereld
  Hallo.Ik heb een caravan en trek +/- 6 maanden door Europa ik zit nu in zuid Spanje.Als reactie op jou artikel is mijn ervaring
  1 ongecencureerd
  schreeuwen naar elkaar
  vooral land genoten.
  2 Het stelen van toilet rollen
  van de toilets.
  3 Het vervuilen van de
  staan plek
  4 Dag en nacht het gezoem
  van de airco
  Dit moet je allemaal accepteren .Vooral op de grote campings.Deze camping gasten hebben kennelijk niet door dat zij hier tijdelijk vertoeven en eigenen zich alles toe.(de goede buiten beschouwing)

 • Irritatie op drukkere campings; gillende kinderen
  Natuurlijk, de kinderen zijn op vakantie en horen plezier te hebben en dat is prima. Wanneer het meer kinderen betreft die er plezier in hebben om te kijken wie het hardst kan gillen, daar trek ik een streep. Ouders hebben ook de verantwoordelijkheid hun kinderen enigszins in toom te houden. Het is dus niet de kinderen kwalijk te nemen maar wel de ouders in dit geval.

  • Gillende kinderen

   10.0

   Helemaal eens
   Gillen is sowieso uit den boze. Ik heb ook een kleintje gehad. Bij gillen was t zonder waarschuwing naar binnen.
   Dat is gewoon heel iets anders dan (druk) spelen, lachen en lol maken. Dat hoort erbij.

 • Kuddegedrag
  Ik ben het volledig met bovenstaande punten eens, maar wil er nog graag een irritatie aan toevoegen. Ik kampeer veel buiten het seizoen en wat mij al redelijk vaak is overkomen, is dat mensen op een compleet lege camping of kampeerplek, waar echt een zee van ruimte is, pal naast je gaan staan. Waarom??? Ik vind dit onbegrijpelijk. Ben ik goed in het vinden van de mooiste plek? Is het mijn onweerstaanbare aura? 😉 Hoe dan ook, het is geen enorm drama, maar ik blijf het wonderlijk vinden.

  • Gedrag op camping, o.a. van campers.
   Helemaal mee eens. Ik ga ook in voor-en naseizoen. Al een paar x mee gemaakt. Camping leeg en men komt naast of tegenover staan, met de scheerlijnen, tussen de mijne. Tja en waarom, angst? om alleen te staan. Maar ik heb ook pesten meegemaakt. Ook lege camping, camper kwam vlak bij mijn kleine caravan staan. Mevr. kwam aanlopen, met 2 hondjes al blaffende onder de arm. Ik heb gevraagd, of ik het nog mee zou maken, dat deze 2 hondjes, stil zouden zijn. Tja boos natuurlijk en uren per dag, met balletje gooien, voor de hondjes, naar mijn voortent. Ik noem maar wat. Mijn ervaring met Campers, is niet goed, is andere mentaliteit en …… houden over het algemeen geen rekening met omgeving: deuren slaan, hele dag, radio hard aan.

   • Nou zeg!!
    Wij zijn al jaren met een busje op pad en we gedragen ons echt niet zoals R beschrijft. We houden rekening met de buren, praten zachtjes, maken weinig geluid.

  • Kuddegedrag 2
   Ik ben het helemaal met Spike eens. Bizar dat mensen dicht bij je komen staan terwijl er ruimte genoeg is. Dat gebeurt overigens ook in een restaurant.

  • Helemaal mee eens! Ik heb zelf jaren geleden meegemaakt dat ik namens een Touroperator Campings ging bekijken. Samen met een collega reden we naar Zuid Europa. Tijdens haar rijbeurt kwamen we, voor een kleine pauze, op een volledig lege parkeerplaats aan. Er stond slechts een auto van een gezin dat lekker naast de auto zat te lunchen…. Je raad het al… Mijn collega parkeerde onze auto strak naast de auto van het andere gezin… Uiteraard heb ik daar toen wel een stokje voor gestoken.

  • Ik heb mij daar ook vaak over verbaast. Maar volgens mij is dit psychologisch te verklaren als het zoeken naar een gevoel van veiligheid dat mensen een camper vlak bij een ander zetten terwijl er verder alle ruimte is.

  • Ordnung muss sein
   Hahaha. Dat is een bekende.
   Dat zijn veelal Duitsers die dat doen. Het is voor hen juist heel sociaal bedoeld want ze willen een efficiente kampeerplaats waar iedereen nog bij kan staan dus maken ze netjes rijtjes. Ze bedoelen t dus heel goed.
   Wij kijken er als Nederlanders naar.

 • 10.0

  Honden en hun baasjes.
  Er nemen steeds meer mensen 1, 2, 3 of meer honden mee in hun camper. Niks mis mee. Maar ik wil daar geen last van hebben. Houd je hond(en) lekker aan de lijn (kort) en laat ze uit op de daarvoor bestemde plek.

 • Arriverende en vertrekkende campers
  Wij houden ervan om in ieder geval een paar dagen op een camping te blijven als uitgangspunt om mooie dingen te bekijken. Daarom reizen we met een caravan. Als we in het voorseizoen in Noorwegen zijn komen we vaak aan op een lege camping aan. Vanaf een uur of vier stroomt de camping echter vol met campers die de volgende dag in de ochtend allemaal weer vertrekken. En weer is de camping leeg en keert de rust terug… tot vier.uur. En dan zijn er ook nog campereigenaren die nog net het mooiste plekje aan het water willen en hun camper tussen twee andere (niet gemarkeerde) plaatsen zet waar het eigenlijk niet kan. Ik heb mensen hun tafel zien verplaatsen achter de caravan omdat het eten anders van hun tafel werd afgekeken.

 • Het is zo gezellig
  en niet alleen op camperplaatsen….
  uitbundige “sfeerverlichting” van camper caravan en tent.
  Wat is er mis met een enkele lamp?

  • Als aanvulling.Soms lijkt het of je buurman met 80 personen staat ,terwijl ze met z’n tweeën zijn.En dan nog hard gooien want de schuifdeur moet goed sluiten..Smorgens vroeg tot s:avonds laat gaat dit door.Ook midden in de nacht je moet tenslotte ook s’nachts wel eens naar toilet..Zonder bij na te denken hoe storend het kan zijn wanneer je ligt te slapen en iedere keer wakker schrikt door die kl….deur

 • Ik lees als een van de grootste irritaties “Poepen in de bosjes”. Ik vind dat u hiermee de campergebruikers in een kwaad daglicht zet. In de jaren dat wij camperen (ruim 20 jaar) dit nooit gezien. We hebben ook veel vrij gestaan.

  • Wat hier boven beschreven staat geldt voor 80% van het vrije camperen.Van groot tot klein,van zeer dure tot de meest eenvoudige camperaar is vaak ongedisciplineerd.
   Ook op camping terreinen ze blijven vaak maar voor 1 nacht.
   Ik doe wat ik wil

  • Tegengeluid
   he he eindelijk een tegen geluid. ook ik camper regelmatig. ben lid van een camperclub. bijna iedereen is bekend met deze klachten maar er zijn zoveel camperaars waar het heel prettig is om mee te staan. op campings maak ik ook gekke dingen mee met andere kampeer middelen. maar generaliseren daar houd ik me verre van. ik vind het prachtig hoe iedereen blij is met haar of zijn manier van kamperen. Wat ik toe wil voegen. Irriteren kijk even binnen in je zelf waarom jou dat irriteert en ga dan een rustig gesprek aan wanneer je iemand ziet die dat doet Begin bij je zelf!

  • en als je dan toch moet zonder toilet neem een hondenpoep raper en zakjes mee.
   neem je keurig mee en deponeer je in de hondenafvalbak

 • Kudde gedrag
  op een lege kampeerplaats pal naast een ander gaan staan lijkt mij een soort oergedrag. samen is veiliger dan alleen. dat gedrag blijft opduiken ook als er geen gevaar is. een mens blijft uiteindelijk toch een simpel dier.

 • Waarom onderling vaak Bonje?
  Ik heb een motorboot gehad. Het eerste wat mij op viel was dat t vaak bonje was tussen motorboten en zeiljachten. Zeilers zijn arrogant. Motorbootvaarders asociaal.

  Dat merk ik ook tussen caravanners en camperaars nu ik zelf een caravan gekocht heb. Waarom????
  Of je nu gaat tentkamperen met de fiets, een vette camper hebt, een vouwwagen of een caravan: iedereen is anders en beleeft kamperen ook anders.
  Gewoon rekening met elkaar houden. Das t belangrijkste en t gezelligste!

 • Deuren tegenover elkaar.
  Als iedereen met zijn neus of kont dezelfde kant op gaat staan, loop je niet het risico dat je tegen je buurman/vrouw aanloopt als je de camper uitstapt.
  Wat wij ook niet snappen dat er camperaars zijn die met tafels en stoelen de plek reserveren en vervolgens de hele dag weggaan. Als wij weggaan, gaan we ergens op een plekje staan om te wandelen of om iets te bezoeken en zoeken aan het eind van de dag een slaapplek op. kan heel soms dezelfde camping of cp zijn.

 • Muziek middenin natuur
  Als ik 1 ding echt niet begrijp is waarom mensen dag en nacht muziek aan moeten. Veel mensen kamperen ‘om dicht bij de natuur te zijn’ maar het eerste wat ze doen is muziek aanzetten. En dan is het aan mij om mij er niet aan te storen terwijl ik echt niet om gevraagd heb en ik het blijkbaar normaal moet vinden. Veel mensen hebben geen idee hoever geluid draagt en dus ook niet dat je 200 meter verderop de beat van muziek hoort.
  Lijkt bijna alsof mensen de ‘sound of silence’ niet meer kunnen verdragen.

 • Waarom tv aan boord?
  Waar ik me aan erger is dat s avonds overal de tv aangaat in de campers en ook buiten de campers goed te horen is. We slapen in een hefdak en dan hoor je wat iedereen zit te kijken. sociaal contact wordt daardoor ook minder, zodra t tv tijd is gaan de meesten naar binnen

 • Laat aankomen en veel herrie maken
  Ik kan me erg ergeren aan mensen die laat aankomen en dan niet stil zijn. Vorige week begon een stel om 23:00 een vouwcaravan op 2 meter naast ons op te bouwen! Lekker luidruchtig proces zo laat.

 • Toch maar niet een camper kopen?
  Ik schrik me rot van al deze ergernissen. Ik begrijp ze volledig en dat is het nu net. Ik kom maar terug van het idee om een camper(tje) aan te schaffen. Veel geld uitgeven en dan allerlei aso-gedrag moeten aanschouwen en/of ondergaan? Daar is toch geen lol aan?
  We blijven wel b&b’s en hotelletjes bezoeken, geeft zo te lezen een stuk minder ergernis.

  • Hier nog 1
   Ik heb hetzelfde. Ik zag het helemaal zitten een camper aan te schaffen en met m’n eigen ‘huisje’ overal heen te toeren, maar ik ga er toch maar eens goed over nadenken nadat ik dit heb gelezen…

 • Ergeren
  Het is vaak ook wel een keuze om je te ergeren. Het hoeft niet hè, soms kun je je schouders ophalen, wegkijken, even lachen, wachten tot het voorbij is, zelf iets ondernemen enz
  Nu lees ik 2 reacties van mensen die zich laten afschrikken om te gaan kamperen, terwijl je je met Airbnb net zo goed aan vanalles kunt ergeren hoor 😉

Laat jouw reactie achter

Sending