daktent! Zonder enige kampeerervaring gingen wij het avontuur aan en leerden een hoop. Tijd om onze praktische tips voor je eerste keer kamperen met een daktent te delen.
Toen de coronapandemie losbarstte, besloten wij om onze manier van reizen helemaal aan te passen. We kochten een1. Neem een goede slaapzak mee in je daktent
Naast een daktent heb je ook een goede slaapzak nodig. Als je geen kou wilt lijden, koop dan een degelijk exemplaar dat je voldoende warmte biedt. Kijk daarom de comforttemperatuur na op het etiket! Let op, de comforttemperatuur voor dames is anders dan bij heren.
Wij kozen voor slaapzakken van Nomad, Tennant Creek XL 2. Die hebben een comforttemperatuur van 4 ºC voor dames en -2 ºC voor heren. Wat ons betreft ideaal om het kampeerseizoen nog te kunnen verlengen tot eind september-begin oktober. Welke slaapzak je kiest, ligt erg aan je kampeerwensen. Mocht je van plan zijn om enkel in de zomer te kamperen, dan heb je wellicht voldoende aan een comforttemperatuur van 10 à 15 graden.
2. Een fiets is erg handig
Een ander onmisbaar item voor als je gaat daktentkamperen, is je fiets. We merken dat we die nodig hebben om mobiel te blijven. Want als eenmaal de daktent open staat, kan je met de auto geen kant meer op. Hoewel het open- en inklappen bijna geen moeite is, ga je echt niet elke keer je daktent opvouwen als je naar de bakker moet of het nabij gelegen stadje wilt bezoeken. Bovendien vinden wij het altijd leuk om een fietstochtje te maken in de omgeving waar we op dat moment verblijven.
3. Pak een Campspace
Oké, alles ingepakt? Nu zijn we klaar om een leuk plekje uit te zoeken. Als kampeerders in spe vonden we dit in het begin geen makkelijke opdracht. We vermijden liever overvolle campings en geven de voorkeur aan kleinschalige initiatieven. Als je dit ook wilt, dan ben je bij Campspace aan het goede adres. Het is een platform waar je leuke kampeerplaatsen kan vinden voor je (dak)tent, camper of caravan in Europa en zelfs daarbuiten. Vaak is dit bij particulieren of op kleinschalige campings. Als je via dit platform wilt boeken, vraag dan steeds goed na bij de verhuurder of je met een daktent kan overnachten. Niet iedereen kent het gegeven en de auto moet mee op de kampeerplek, wat helaas niet overal mogelijk is.
Voor ons is het belangrijk om een douche en een toilet voorhanden te hebben. Omdat je zelf geen voorzieningen hebt. Check dit als je boekt bij Campspace. Niet alle verhuurders bieden dit aan. Handig om te weten is – mocht je een eerste keer boeken via dit platform – dat je het adres en de contactgegevens van de verhuurder pas te zien krijgt als alle betalingen in orde zijn gebracht.
4. Vergeet niet boodschappen te doen
We weten ondertussen dat echte kampeerders zelf hun potje koken op de camping. En hier hebben ze een goede reden voor. De meeste mensen kamperen graag in het groen, maar de keerzijde is dat deze plekken vaak kilometers verwijderd zijn van de bewoonde wereld en dus ook van restaurants. Daarom is het slim om zelfvoorzienend te zijn voor zowel ontbijt, lunch als avondeten. Want ook een broodjesservice is er niet overal.
Bedenk wel dat je bagageruimte beperkt is als je reist met een gewone auto en daktent. Wij zouden niet weten waar we nog een kookstel, potten, pannen of ander kookgerei kwijt moeten. Daarom de gouden regel: keep it simple. Een tapasmaaltijd of een kaasavond kan altijd en hiervoor hoef je niet uitgebreid te kokkerellen!
5. Installeer de app Park4Night
Nog geen camping gevonden? Dan kan je het altijd nog proberen via Park4Night, een onmisbare en gratis app voor elke daktentkampeerder. Deze app geeft een overzicht van verschillende plaatsen in de buurt waar je kan staan met je tent, camper of busje. Niet enkel overnachtingsplaatsen, maar ook picknickplaatsen zitten in het aanbod. Ook geeft Park4Night duidelijk de voorzieningen aan. Wij kijken dan vooral naar een douche en toilet. De fijnste optie van de app is dat hij alternatieven aangeeft voor een doorsnee camping. Zo kwamen wij terecht bij een lokale wijnboer in de Rhônestreek tijdens onze roadtrip door Frankrijk. Kamperen, net even anders, wij zijn alvast overtuigd!
6. Wij zijn fan van de Camping Municipal
Mocht je beslissen om richting Frankrijk te trekken, probeer dan zeker een Camping Municipal uit. Zoals de naam het zegt, zijn dit campings die in het bezit van de gemeente zijn. Meestal zijn dit kleine campings die mooi gelegen zijn, vlak bij het centrum en vriendelijk geprijsd. Je kan ze makkelijk opsnorren via Google. Gewoon ‘camping municipal + plaatsnaam’ ingeven. Wij zijn helemaal fan van het concept! Zo vonden wij dit leuk plekje met zicht op het kasteel van Marbeaumont in Bar-Le-Duc.
7. Parkeer je daktent onder een boom, of toch niet
Eenmaal aangekomen wil je natuurlijk een fijne plek uitzoeken. De ideale plaats om je daktent open te klappen is onder een boom. Tijdens warme dagen zorgt hij voor verkoeling. Een leuke extra is dat je ’s morgens minder condensvorming hebt op je tent. Hierdoor kan je een droge daktent bij elkaar vouwen wat altijd beter is! Pas wel op bij onweer op de camping.
8. Boek gerust een B&B bij slecht weer
Helaas zul je af en toe ook te maken krijgen met slecht weer. Wat ons betreft, is er weinig romantiek aan kamperen in een daktent bij veel regen of sterke windkracht. Bij een stevige wind is het aan te raden om een alternatief te zoeken voor je daktent. De windkracht kan je makkelijk per uur checken via een weerapp zoals bv. Buienradar. Wij vinden het al niet meer aangenaam vanaf 4 Beaufort. Doordat je iets hoger slaapt, heeft de wind vrij spel en flappert de tent aan alle kanten. Niet echt bevorderend voor een goede nachtrust! Wees dan niet te bang om een B&B in de buurt op te zoeken.
Kamperen met een daktent is gewoon heerlijk
Het afgelopen jaar hebben we enorm veel bijgeleerd over kamperen in het algemeen en in het bijzonder met een daktent. Het leertraject was niet altijd even makkelijk. En misschien waren we af en toe ook een beetje eigenwijs. Gaandeweg zijn we erachter gekomen dat daktentkamperen echt de max is. We raden het iedereen aan en hopen dat je met deze daktent tips een prachtervaring mag beleven! Lees ook onze ervaring met de Dare To Be Different 180L daktent
______________________________________________________
Dieter en Leen hebben sinds kort het kamperen ontdekt en zijn vaak op pad met hun daktent. Vrijheid in de natuur en de bijhorende rust zijn de hoofdredenen voor een kampeervakantie. Op hun reisblog www.nooit-thuis.be brengen ze uitgebreid verslag over hun avonturen. Ze doen vooral plekjes aan dicht bij huis of binnen Europa. Binnenkort gaan ze ook op pad met hun gloednieuw camperbusje!
Wij hebben ook jaren met een daktent gekampeerd maar wij hadden een Magiolina die een polyester dak heeft en dan kan je ook met wind en andere weersomstandigheden nog gewoon blijven kamperen.
Niet doen
Onder een boom camperen is echt niet slim. Naast dat er zoals in het artikel wordt gesproken over onweer… Denk aan storm, rotzooi die uit een boom valt (plakkende meuk waardoor we een tent weg konden gooien) stuifmeel, eikels, en vogels die een boom als openbaar toilet gebruiken. Erg slecht artikel sorry
Onder een boom kamperen is inderdaad niet slim tijdens storm of onweer maar het fijne van een auto met daktent is dat je deze makkelijk verplaatst als het weer omslaat of er slecht weer voorspeld wordt.
Waarom een daktent?
Ben absoluut geen voorstander van daktenten. Staat altijd die auto eronder. Geen gezicht op een kampeer veld! Zou er niet tussen willen staan als klassiek tentkampeerder. Waarom moet alles snel en makkelijk? Als je gaat kamperen néém je toch de tijd? Tent opzetten en genieten….auto uit het zicht want die staat het hele jaar al voor je neus geparkeerd thuis. Geniet van het groen, de rust, de natuur….