Daktent op mijn auto, kan én past dat?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Je ziet ze steeds vaker: auto’s met een daktent! Er komen steeds meer soorten en maten op de markt, waardoor het ook al gauw mogelijk is om een daktent op je kleine auto te monteren. Wil je weten of een daktent op jouw auto past? We hebben alle belangrijk informatie voor je verzameld.

Past er een daktent op mijn auto?

Of een daktent op jouw auto past, hangt af van verschillende factoren zoals de mogelijkheid om dakdragers te kunnen plaatsen, het maximale draagvermogen van het dak van je auto en de specifieke kenmerken van de daktent zelf. Hieronder vertellen we je er alles over, zodat jij ontdekt welke daktent het beste bij jouw auto past. Ook ontdek je of er een daktent op jouw kleine auto past. De kans is namelijk groot, dat dat gewoon kan!

dakkoffer en dakdragers

1. Passen er dakdragers op je auto

Om te bepalen of een daktent op jouw auto past, is het eerste wat je moet weten of je dakdragers kunt installeren. Dit kan eigenlijk altijd als je auto bevestigingspunten, een dakgleuf of dakrails heeft. Dakdragers zijn essentieel omdat ze dienen als basis voor het bevestigen van een daktent op het dak van je auto. Dakdragers worden niet meegeleverd bij een daktent, dus wanneer je deze nog niet hebt, dien je die apart aan te schaffen.

Voor elk type dakrail zijn er specifieke dakdragers beschikbaar. Gesloten dakrails zijn volledig geïntegreerd in het dak van je auto, zonder ruimte eromheen. Specifieke dakdragers voor gesloten dakrails hebben een eenvoudig bevestigingssysteem dat snel te monteren en demonteren is. Als er ruimte is tussen het dak en de rails, kun je eenvoudig dakdragers monteren die passen op deze opening. Dit type rails maakt het ook gemakkelijk om de dragers te verwijderen wanneer ze niet in gebruik zijn. Voor auto’s zonder dakrails zijn er speciale dakdragers die tussen de deursponning en de dakrand worden geklemd.

Wil je weten welk type dakdragers op jouw auto passen? Bij Winparts kun je checken welke dakdragers op je auto passen op basis van kenteken.

Let er op dat je voor het monteren van een daktent ronde, vierkante of ovale dakdragers nodig hebt, zolang ze maar een U-profiel hebben waar de daktent op kan worden bevestigd. Ook moeten ze het gewicht van de daktent en de personen die er in willen slapen goed aankunnen.

Lees ook:  Eigen tent? Vanaf welke leeftijd mag het?

daktent op auto

2. Maximale daklast

Als er dakdragers op je auto passen, moet je vervolgens goed naar de maximale daklast van je auto kijken. Zo weet je of je wel of geen daktent kan plaatsen. Bij kleine auto’s ligt de maximale daklast vaak rond de 50 kg. Voor grotere auto’s varieert dit tussen de 75 kg en 100 kg. De maximale daklast wordt vaak vermeld op het kentekenbewijs van je auto. Check deze altijd omdat dit kan verschillen per merk, model en bouwjaar.

De aangegeven maximale daklast verwijst naar het gewicht dat veilig op het dak van de auto kan worden geladen tijdens het rijden en niet wanneer de auto stilstaat. Als deze stilstaat kan een auto namelijk een stuk meer dragen waardoor je met 2 tot 5 personen in een daktent kan slapen.

3. Hoogte van de auto

Heb je een daktent op het oog? Vergeet dan niet om te controleren of de ladder van de daktent goed is. De ladder moet wat langer zijn dan de hoogte van je auto. Het is wel goed om te weten dat een iets kortere ladder niet direct een probleem is. Voor veel ladders zijn er verlengstukken te koop, en er zijn ook losse ladders te bestellen om het probleem op te lossen.

4. Gewicht daktent

Er zijn daktenten verkrijgbaar in vele soorten, maten en gewichten, waardoor de kans groot is dat je er een vindt die bij jouw auto past. De meeste variëren tussen de 50 en 100 kg, met een gemiddelde van 65 kg. Houd bij het kiezen van de daktent wel rekening met het gewicht van de dakdragers, samen moeten ze niet meer zijn dan de maximale daklast van je auto.

Er is een aantal goede lichtgewicht daktenten. De kleine Quechua MH900 van Decathlon weegt bijvoorbeeld maar 45 kg en wordt geleverd met een aparte ladder van 7 kg, dit maakt hem geschikt voor bijna elk voertuig. De daktent is binnen 5 minuten gemonteerd en het opzetten gaat makkelijk omdat het een opblaasbare tent is. De tent is gemaakt van een Fresh & Black-tentdoek, wat ervoor zorgt dat het in de tent donker en koel blijft. Ook blijft er door het compacte formaat voldoende ruimte over op de dakdragers voor andere bagage.

Een andere lichtgewicht daktent is de 140S Light Weight van Dare To Be Different. Deze tent weegt 48 kg inclusief trap en vast matras. De tent heeft grote ramen die zijn voorzien van muggengaas en luifeltjes om insecten en regen buiten te houden.

Lees ook:  Review: Wickiup 5 lichtgewicht tent voor een gezin?

Past er een daktent op mijn kleine auto?

Yes, zelfs op een auto zoals een Volkswagen Up, Citroën C4 of Mini past een daktent. Ondanks dat deze auto’s vaak een maximale daklast hebben van zo’n 50 kg, zijn er nog steeds geschikte opties. De Sheepie Jimba Jimba Medium weegt bijvoorbeeld slechts 39 kg en kan door de bijgeleverde beugels net zo makkelijk worden geïnstalleerd als een dakkoffer.

landrover met daktent

Welke daktent voor mijn bus of landrover?

Heb je een bus of een landrover, dan ben je helemaal klaar voor een avontuur met een daktent. Omdat deze auto’s hoger zijn, hebben ze vaak wel een ladder nodig van minimaal 220 cm. De Wild Land Adventure Cruiser daktent heeft standaard een ladder van 230 cm en het is een heel complete tent. Je kan daarnaast ook kiezen voor een tent waarvan de ladder kan worden verlengd met een opzetstuk.

Dus past er een daktent op jouw auto?

Het korte antwoord: zeer waarschijnlijk wel. Er past zelfs een daktent op kleine auto’s zoals de Volkswagen Up, Citroën C4 of Mini, mits je dakdragers kunt installeren en het gewicht binnen de maximale daklast blijft. Met lichtgewicht opties zoals de Dare To Be Different 140S of de Sheepie Jimba Jimba Medium is er steeds meer aanbod van daktenten die op iedere auto passen. Zo kan iedereen genieten van de vrijheid die een auto met een daktent je geeft.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending