Het veilig inpakken van je dakkoffer voor een kampeervakantie kan een flinke uitdaging zijn. Er moeten zo veel mogelijk kampeerspullen in, je wilt dat de boel niet gaat schuiven en al helemaal niet dat je dakkoffer op de snelweg open popt en al je spullen over de Autobahn vliegen. Dus hoe pak je een dakkoffer zo efficiënt maar veilig mogelijk in. Na heel wat vakanties met de tent, hieronder onze dakkoffertips.
1. Bereken: hoeveel kilo mag er in een dakkoffer?
Hoe zwaar je dakkoffer mag zijn, hangt van een aantal zaken af.
- Ten eerste de maximale dakbelasting van je auto. Deze kun je vinden in het instructieboekje van je auto, maar ook in internetoverzichten onder “Gewichten” vind je het voor jouw autotype.
- Ten tweede de maximale belading van je dakkoffer. Ook die vind je in de handleiding, maar staat vaak ook nog aan de binnenkant of onderkant van je dakkoffer.
- Het gewicht van de dakkoffer en dakdragers. Dat gewicht telt namelijk ook mee voor de maximale dakbelasting van je auto.
Stel, jouw auto heeft een maximale daklast van 90 kg en jouw dakkoffer een maximale belading van 75 kg. Dan bereken je de maximale belading van de dakkoffer als volgt: Daklast – gewicht dakkoffer – gewicht dakdragers = maximale belading dakkoffer. 90 kg – 10 kg dakkoffer – 10 kg dakdragers = 70 kg. Hoewel de maximale belading van de dakkoffer 75 kg is mag er maar voor 70 kg aan kampeeerspullen in.
2. Pak je lichte grote spullen in de dakkoffer?
Zoals het bovenstaande voorbeeld laat zien, kun je niet zomaar alles inpakken in de dakkoffer. Een beetje familietent weegt al snel 50 kg en dan zit je dakkoffer nog niet vol, maar wel bijna aan het maximum gewicht en zo veel gewicht op één plek beïnvloedt het rijgedrag van je auto. In je dakkoffer kun je dus het beste lichte kampeerspullen inpakken die wel relatief veel ruimte innemen. Je kunt dan denken aan:
- Slaapmatten
- Bijzettenten
- Slaapzakken
- Kussens
- Een tas met kleding
- Tas met handdoeken
- Kampeerstoelen
- Campingtafel
- Jassen
- Kleed of grondzeil
- ……
3. Maak een dakkofferlijst of -foto
Het kan helpen om een lijst te maken van wat je altijd in de dakkoffer doet en die aan de binnenkant van de dakkoffer te plakken of om het aan te vinken met een D in je kampeerpaklijst. Vergeet je het dan nog, maak een foto na het inpakken zodat je bij vertrek nog weet hoe het ingepakt was.
4. Verdeel het gewicht en de spullen over de dakkoffer
Alle zware spullen bovenop of juist achterin je dakkoffer is niet aan te raden. Het beïnvloedt het rijgedrag en verbruik van je auto en kan zorgen voor onveilige situaties. Voor het inpakken van een dakkoffer wordt voor de meeste dakkoffers de volgende gewichtsverdeling aangeraden.
- 25% van het gewicht voor de voorste dakdrager;
- 50% van het gewicht in het midden van de koffer (tussen de dragers);
- 25% van het gewicht achter de achterste dakdrager.
Die tafel moet dus niet bovenop!
5. Zwaarste spullen onderin
De zwaarste spullen in je dakkoffer of skibox, dus bijvoorbeeld de campingtafel of tassen met kleding kun je dus in beste in het midden leggen maar ook onderop. Je wilt dat gewicht namelijk zo dicht mogelijk bij je autodak hebben om slingeren te voorkomen.
Packing cubes houden kleine spullen bij elkaar
6. Gebruik tassen of packing cubes
Zorg ervoor dat er geen kleine losse spullen in je dakkoffer liggen. Die kunnen makkelijker gaan schuiven en eruit vallen bij het openen. Daaraan kun je je bezeren, maar het kan ook je auto beschadigen. Daarnaast zijn spullen in een tas of zak ook beter beveiligd tegen regenwater dat soms toch in je dakkoffer komt en het houdt het lekker overzichtelijk, wat uitpakken sneller maakt.
Je kunt hiervoor gewoon plastic tassen, een duffel of sporttassen gebruiken, maar er zijn ook speciale dakkoffer tassen die het makkelijk maken om efficiënt in te pakken en die waterdicht zijn. Zelf gebruik ik voor losse onderdelen soms onze packing cubes zodat alles bij elkaar blijft.
7. Je dakkoffer moet je vol inpakken
Je dakkoffer moet zo vol zitten dat alle ruimte wordt ingenomen, maar ook weer niet té vol want dan kan de klep niet dicht. Het is dus niet erg als je een klein beetje moet trekken of duwen om de klep dicht te krijgen. Alle spullen worden dan op hun plek geduwd en kunnen tijdens het rijden niet verschuiven. Hou daar dus rekening mee bij het inpakken.
8. Stop geen waardevolle spullen in je dakkoffer
Hoewel op de meeste dakkoffers tegenwoordig een slot zit. Liet een test van de ANWB onlangs al zien dat eigenlijk alle dakkoffers simpel te kraken zijn. Willen dieven erin, dan lukt dat ze ook. Dan kunnen ze maar beter alleen jouw oude of vieze onderbroeken vinden in plaats van je laptop.
9. Check, check, check voor vertrek
Check ook of het slot wel echt dicht kan. Soms zitten er spullen in de weg van het slot. Duw deze aan de kant zodat het slot echt dicht kan en de klep niet openschiet. Check daarna ook of je de klem, meestal aan de voorkant, maar soms ook op andere plaatsen, hebt dicht gedaan. Ook dit zorgt ervoor dat je spullen straks niet op de Route de Soleil verspreid liggen.
Wat zijn jouw gewoontes bij het inpakken van de dakkoffer?
Een dakkoffer inpakken is dus geen kwestie van ‘slinger alles er maar in, dicht en gaan’. Wil je veilig op je eindbestemming aankomen en de skibox of dakkoffer ook snel uitgepakt hebben, dan helpen onze tips je daar zeker bij. Wat neem jij mee op het dak van je auto? Of heb je nog andere handige tips? We horen ze graag.
trekhaak koffer
trekhaak koffer
Erg interessant om te lezen hoe om te gaan met een dakkoffer. Wij hebben er geen maar hebben 2 jaar geleden een bagage koffer gemaakt op onze fietsendrager. Beter kwa verbruik maar auto wordt langer en veel gewicht achter de achteras.
Wie weet in de toekomst dat we nog aan de dakkoffer moeten, voorlopig nu met een trekhaak koffer.
Trekhaakkoffers zijn inderdaad aan populariteit aan het winnen ook vanwege elektrische auto’s. Daar gaan we zeker ook nog eens aandacht aan besteden.
Onze dakkoffer zit met beugeltjes door de bodem vast aan de dakdragers. Bij die doorvoer is een kleine opening daarom doen we spullen die droog moeten blijven in plastic zakken.
Goede tips van de gewichtsverdeling, bedankt .