winterkamperen, dan kan het soms best koud zijn. Om langer buiten te kunnen blijven zitten, kan een warmtekussen best handig zijn, leek me. Dus tijdens het winterkamperen leek het mij goed om de Crespo verwarmde stoelhoes eens te testen. De stoelhoes, eigenlijk meer een verwarmd stoelkussen speciaal voor campingstoelen, hebben we inmiddels uitgebreid getest en ik moet zeggen: ‘Comfortabel is het zeker!’.
Ga je kamperen in het voorjaar, naseizoen of zelfsWat is de Crespo verwarmde stoelhoes?
Je kent de stoelverwarming wel uit de auto of je camper of misschien heb je wel eens van die warmtekussens van Sit & Heat voor buiten gezien op een terras? De Crespo verwarmde stoelhoes is een soort combinatie van deze twee. Het is een gewoon stoelkussen, maar dan met twee verwarmde gebieden op basis van een oplaadbare accu. Het kussen is ongeveer 2 cm dik en voelt zacht en comfortabel aan.
Wanneer gebruik je verwarmde kussens?
Wij kamperen eigenlijk het hele jaar door en vanaf eind september beginnen de avonden vaak korter en koeler te worden. In het voorjaar duurt het soms wel tot eind juni voordat je zonder fleecedekens of schapenvachten buiten kunt zitten tot een uur of elf. Dus een warmtekussen, zoals de Crespo verwarmde stoelhoes, gebruik je met name in het voor- en naseizoen en voor de diehards tijdens het winterkamperen. Daarnaast kan het ook mensen met bijvoorbeeld reuma kamperen aangenamer maken.
Tijdens de avonden waarop wij het verwarmde stoelkussen gebruiken, zorgt het er echt voor dat we nog wat langer buiten blijven zitten. Een extra wijntje, een extra spelletje en voor mij persoonlijk is buiten zijn één van de fijnste dingen aan het kamperen.
Hoe warm worden je rug en kont door het warmtekussen?
Laten we meteen maar met het belangrijkste beginnen. Want hoe warm wordt het warmtekussen? Het kussen heeft drie standen, die je kunt aflezen aan de kleur van de warmteknop. De kleuren zijn van warm naar warmer: blauw, oranje en rood.
De verwarming in de stoel zit in het zitvlak onder je kont én in je onderrug. Het duurt ongeveer één à twee minuten voordat het kussen echt warm wordt nadat je hem aanzet.
De rode stand hadden wij op de koudste avonden eigenlijk vooral aan het begin aan staan en voelt echt heel comfortabel. Vergelijkbaar met de stoelverwarming in de auto. Als je een (winter)jas aan hebt, voel je uiteraard de rug-verwarming minder, maar als je enkel een trui of dunne jas draagt, voel je rug en zitting even goed. De groene stand is ook nog steeds comfortabel in de winter en gebruiken we als rood even te warm wordt. Meestal was het 30 minuten rood, waarna ik overstapte op groen.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik de blauwe stand eigenlijk niet gebruikt heb, omdat ik daar weinig warmte van merkte. Het was tussen de -2º en 5º op de avonden waarop ik de stoel testte, dus wellicht dat het daar aan lag.
Hoe is de Crespo verwarmde stoelhoes in gebruik?
Bevestigen: Het bevestigen van de stoelhoes is een fluitje van een cent. Met een gesp om de rugleuning en een gesp om de zitting zet je het verwarmde stoelkussen vast aan de campingstoel. Daarna zet je met klittenband het vaste hoofdkussen op de juiste hoogte.
Aanzetten: Het aan- en uitzetten moet je wel even weten, maar als je weet hoe het werkt, is het heel makkelijk. Alleen de gebruiksaanwijzing is verwarrend, omdat er niet uitgelegd wordt dat er twee knoppen zijn.
Je hebt namelijk een aan-en-uitknop op de accu die in het hoofdkussen zit. Daarnaast is er ook nog een warmteknop waarmee je de warmte kunt instellen aan de rechtervoorzijde van de zitting van het Crespo warmtekussen.
Je zet eerst de accu aan door één keer op de aan-en-uitknop te drukken. Daarna zet je het kussen aan door de warmteknop iets langer (2 á 3 seconden) ingedrukt te houden. De warmteknop wordt dan rood en door er daarna kort op te drukken kun je wisselen tussen de standen blauw, groen en rood. Uitzetten doe je precies hetzelfde in omgekeerde volgorde.
Inklappen: Als het kussen eenmaal is bevestigd, kun je het gewoon op de campingstoel laten zitten ook als je die inklapt. Hij kan ook gewoon buiten staan onder de luifel, in de regen laten staan, is daarentegen niet echt de bedoeling. Omdat de hoes op je stoel kan blijven zitten, vraagt het ook niet om veel extra ruimte tijdens het vervoer.
Het warmtekussen is oplaadbaar
In het hoofdkussen van de Crespo verwarmde stoelhoes zit een vakje met een rits waarin de accu zit. Hierin bewaar ik ook de USB-kabel waarmee je de accu kunt opladen. Op de accu wordt met vier kleine lampjes op een rij het batterijniveau aangegeven. Volgens de informatie van Crespo zelf blijft de stoelverwarming op de blauwe stand vier uur achtereen warm, op de groene stand drie uur en op de rode stand twee uur op een volle accu.
We hebben de accuduur op de rode stand getest bij een temperatuur van rond het vriespunt en hoewel je zou verwachten dat de accu het vanwege de kou korter zou uithouden, hield hij het 2 uur en 15 minuten vol. Omdat je de rode stand waarschijnlijk nooit een hele avond aan laat staan. Ik vond dat echt te warm – kun je het dus prima één of twee hele avonden met een volle accu volhouden. Het opladen van de accu duurt ongeveer drie uur.
Merk is Crespo, maar past op iedere campingstoel
Hoewel de naam Crespo verwarmde stoelhoes doet vermoeden dat het warmtekussen alleen op de Crespo stoelen past, is dat niet het geval, het warmtekussen is universeel. De maten van het kussen zijn 53 cm breed, 128 cm lang en 2 cm dik. Hierdoor past het kussen inclusief de montage op de meeste camping-standenstoelen, campingstoelen die je in stand kunt verzetten.
Beoordeling
-
Algemeen
8.0
-
Gebruiksgemak
7.0
-
Warmte
7.0
-
Kwaliteit
8.0
Conclusie: Door de Crespo stoelhoes zit je langer buiten.
Kunnen de fleece dekens en schapenvellen meteen weg? Dat niet want een beetje warmte op je schoot is nog steeds fijn, maar voor je zitting en rug zorgt de Crespo verwarmde stoelhoes wel echt voor extra warmte en comfort waardoor je net wat langer en warmer buiten blijft zitten in het voor- en naseizoen.
Waar te koop?
Stoov heeft ook een oplaadbaar stoelkussen, ongeveer even duur. heb je die ook al eens uitgeprobeerd ?
groetjes Puck Steinmetz
Nog niet maar dat willen we graag doen.
Naar de review van Stoov ben ik ook benieuwd. Ik weet op dit moment nl. nog niet wat de beste keus zal zijn.