Je wordt in de ochtend wakker in je tent, in plaats van door de fluitende vogeltjes, door de druppels condens in je gezicht. Je opent je ogen en ontdekt dat het tentdoek aan de binnenzijde helemaal nat is geworden. Yep, condens in je tent! Je hebt een goede tent gekocht en de fabrikant zei dat deze voor alle weerscondities was gemaakt, maar je voelt je toch lichtelijk opgelicht, of is het misschien je eigen schuld? In dit artikel vertel ik je hoe condensatie in de tent ontstaat en hoe je die kan tegengaan.
Hoe ontstaat condens?
Voordat je condensatie in je tent kan tegengaan, moet je weten hoe die ontstaat. Luchtvochtigheid, temperatuur en de uitstraling van warmte spelen een rol bij het ontstaan van condens in je tent.
Condensatie is het proces waarbij een gasvormige stof, zoals waterdamp, verandert in een vloeibare vorm. Dit proces ontstaat wanneer de temperatuur van het gas daalt tot onder de dauwpunttemperatuur.
Hierdoor neemt de gemiddelde afstand tussen de moleculen af en komt de druk van het gas op een niveau waarop de moleculen niet meer tegen elkaar in beweging kunnen blijven. Op dat moment beginnen ze samen te klonteren en vormen ze vloeibare druppels. Condensatie is een belangrijk proces in de natuurlijke wereld, waar het onder andere bijdraagt aan het ontstaan van regen, mist en dauw.
Tijdens een avond in de herfst koelt de lucht af en wordt er dauw gevormd, dit ontstaat op zowel het tentzeil als het omliggende gras.
Voor minder condens plaats je je tent niet naast een rivier
Tips om condens in je tent te voorkomen:
Helemaal geen condens in je tent is, zeker bij kleine nylon en polyester tenten bijna onmogelijk, maar je kunt er wel voor zorgen dat de condensatie tot een minimum beperkt blijft.
- Zorg voor voldoende luchtcirculatie in de tent. Je wil ervoor zorgen dat de warme lucht uit je tent kan, eveneens de vochtige lucht die je uitademt. Door luchttoevoer te hebben uit verschillende hoeken kan je condensatie voorkomen.
- Zorg voor een grotere tent wanneer je met meer mensen slaapt. Hoe meer personen in een kleinere ruimte, hoe groter de kans op condensatie.
- Kies een ander tentdoek. Het soort tentdoek dat je kiest kan ook een groot verschil maken. Bij lichtgewicht tenten is de keuze beperkt, maar als een laag gewicht geen vereiste is dan zorgt een katoenen en in iets mindere mate polykatoenen tentdoek ervoor dat condens tot een minimum beperkt blijft.
- Tent zonder grondzeil gebruiken. De verdamping is groter wanneer je geen grondzeil gebruikt bij je tent.
- Blijf weg bij rivieren, meren, beekjes. Water zorgt altijd voor extra waterdamp, zet je tent dus niet in de buurt van rivieren of andere wateren.
- Vermijd valleien of laaggelegen velden. Koude lucht is zwaar, en deze zakt daarom vaak tot in de vallei. Vocht kan hierdoor minder goed verdampen en verhoogt de kans op condensatie.
- Kook niet in je tent. Door het koken in je tent ontstaat er waterdamp, waardoor vochtvorming ontstaat op de binnentent.
- Binnen- en buitentent op afstand. Zorg dat jouw binnen- en buitentent elkaar niet raken. Hierdoor krijg je geen dauwdruppels in jouw binnentent.
- Droog geen kleding in je tent. Wil je voorkomen dat je condensatie in de tent krijgt? Droog dan geen vochtige kleding in je tent.
Wintervernachting in het Zwarte Woud zonder gebruik van tent
Kies een geschikte locatie voor jouw tent
Ook de plek waar je je tent opzet kan een verschil maken in met hoeveel condens je te maken krijgt:
- Zet je tent niet op in een open veld of een weiland, maar liever op de droge bosgrond.
- Sta zo ver mogelijk bij rivieren of bergmeren vandaan
- Kampeer onder de bomen of onder een afdak als het kan
- Zorg dat je iets hoger staat dan het laagste punt in de omgeving. Vooral wanneer het windstil is.
Condens in je tent verder voorkomen
Als laatste wil ik je meegeven om dauwdruppels aan de binnenzijde van je tent niet weg te vegen gedurende de nacht. Vooral wanneer ze niet hinderlijk zijn. Want het tentdoek zal nu weer sneller afkoelen waardoor nieuwe druppels ontstaan die waarschijnlijk niet meer blijven zitten, maar zullen vallen nadat ze groter worden.
Ga je een trektocht lopen? Pak dan je natte buitentent aan de buitenzijde van je tas. Zo kan je hem tussen de middag in de zon laten drogen wanneer je pauze hebt. Sta je op een camping? Dan droogt de tent natuurlijke vanzelf wanneer het opwarmt.
Luchtcirculatie tijdens overnachting aan zee, Coast to Coast Engeland
reageer