De Colemand unleaded 2 burner stove 424 is een camping kooktoestel op benzine. De meeste kampeerders hebben een camping kooktoestel op gas. Toch heeft ook koken op een benzinebrander voordelen. Voor de camping kooktoestellen test heb ik dus ook mijn Coleman 2 burner stove aan dezelfde test onderworpen. Ik vind het nog steeds super koken, maar deze Coleman 424 is niet voor iedereen.

coleman 2 burner stove review nederlands

Wat is de Coleman unleaded 2 burner stove?

Onder die hard kampeerders is de Coleman 2 burner stove bij velen favoriet.  Coleman two burner stove of Coleman 424 stove zijn trouwens allemaal benamingen voor hetzelfde kooktoestel. Het camping kooktoestel werk op Coleman fuel of Euro 95-benzine (loodvrij) en heeft twee sterke branders. Hij is zo goed als onverwoestbaar en alles laat zich netjes opvouwen tot een handzame koffer, hoewel deze koffer nog wel een stuk groter is dan veel gastoestellen. Door zijn duurzaamheid, sterke brander en robuuste uiterlijk is het een soort icon geworden in kampeerland.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Waarom koken op een kooktoestel met benzinebranders?

De meeste kampeerders koken op een gasbrander omdat dit vaak net iets makkelijker is. Maar ook  koken op een benzinebrander heeft zo zijn voordelen en nadelen. Wat mij betreft zijn de grootste voordelen dat je overal brandstof kunt krijgen en dat hij lekker snel heet wordt. Het grootste nadeel daarentegen is dat het gewoon wat meer aandacht en handigheid vergt.

Voordelen benzinebrander:

– Krachtige branders / snel koken
– Ongelode benzine is overal verkrijgbaar
– Werkt ook bij koude temperaturen
– Werkt ook goed hoog in de bergen
– Duurzaam

Nadelen benzinebrander:

– Minder gebruiksvriendelijk
– Vraagt om meer onderhoud

Coleman fuel, benzine of wasbenzine?

Zelf gebruik ik voor mijn Coleman 424 al jaren – de laatste jaren wat minder nu we een vouwwagen hebben – meestal Coleman fuel of Euro 95 als brandstof. Wasbenzine zoals we dat hier in Nederland hebben, kan ook gebruikt worden maar wasbenzine heeft in het buitenland soms een andere samenstelling, waardoor het de Coleman wat meer vervuilt. Je moet dan dus vaker schoonmaken. Dat laatste geldt ook voor loodvrije benzine, Euro 95, het werkt als een tierelier, maar je moet er wel vaker door schoonmaken. 

coleman 424 vullen

coleman two burner stove review

Coleman unleaded 424 vullen en aansteken

Het gebruik van de Coleman 2 burner stove is wel iets waar je even aan moet wennen. De eerste keren ging het ook bij mij jaren geleden niet meteen helemaal lekker. Maar als je éénmaal doorhebt hoe het werkt, is het een fluitje van een cent.

 1. Terwijl de benzinetank niet aan het kooktoestel vast zit, draai je het vulgat open.
 2. Met een trechter vul je de tank met benzine tot max. 80% en sluit hem weer af.
 3. Schuif de benzinetank in de gleuven aan de voorzijde, zodat deze vast zit.
 4. Check of de regelkranen op de tank en aan de zijkant van het kooktoestel voor de 2e brander beide gesloten zijn.
 5. Draai de bovenkant van de pomp, aan de zijkant van de benzinetank, tegen de klok in open zodat deze los komt.
 6. Hou een vinger op het gaatje boven op de pomp en pomp tussen de 25 en 30 keer om druk op te bouwen Daarna draai je dezelfde knop van de pomp met de klok mee weer dicht terwijl je jouw vinger er nog op houdt.
 7. Zorg dat de choke naar boven wijst, het kleine pijpje op de benzinetank naar de regelknop,
 8. Draai de regelkraan op de benzinetank langzaam een beetje open en steek tegelijkertijd de pit aan met een aansteker of lucifer.
 9. Waarschijnlijk heb je een gele vlam. Laat deze vlam ongeveer een minuut branden om de generator op te warmen. Als hij heet genoeg is, wordt de vlam vanzelf blauw.
 10. Als de vlam blauw is, kun je de choke ook weer naar opzij draaien.
 11. Om de 2e pit ook te gebruiken draai je de regelknop aan de linkerkant van het kooktoestel langzaam open en steek je de brander aan. De eerste brander gaat daardoor iets minder hard branden.

coleman unleaded 2 burner stove

Koken gaat lekker snel

Het klinkt nu als een hoop gedoe om de Coleman aan te steken, maar als je dit een keer of vier hebt gedaan, begin je er gevoel voor te krijgen en gaat het eigenlijk als vanzelf. Het koken daarna is echt erg fijn. Wij hebben er jaren met plezier op gekookt. Je hebt twee grote branders waar pannen, ook grote, gewoon stabiel op staan en door de in de koffer ingebouwde windschermen aan beide zijkanten waait je vlam ook niet uit.

1 liter water kookt in 3 minuten en 51 seconden

De Coleman 424 2-pits brander heeft een gezamenlijk vermogen van 4225 watt. Als je de tweede brander aansteekt, wordt het vermogen van de eerste dus minder. Als je één pit gebruikt, kookt een liter water in 3 minuten en 51 seconden. Dat is lekker rap en ook vlees of groente in  een braadpan of wok beginnen al snel te sudderen.

Veiligheid voorop

Veel mensen vinden koken op een benzinebrander best spannend. Zelf had ik dat in het begin ook wel. Maar als je vooral het vullen met beleid doet, is er niet zo gek veel wat fout kan gaan. Vullen doen wij met een kleine Coleman trechter terwijl de regelknop gesloten is. Je morst dan eigenlijk amper tot niet. Heb je toch gemorst, dan kun je met een natte doek de benzine wegpoetsen en de tank schoonmaken.

Bij het aansteken moet je wel even oppassen als je dit met lucifers doet, maar met een lange aansteker zit je sowieso veilig. Brandt hij eenmaal, dan is het een kwestie van laten branden en niet omstoten net als bij een gastoestel. De onderkant van de Coleman 2-pits brander wordt wel warm, maar niet gloeiend heet. Het gras verbrandt bijvoorbeeld niet.

coleman 2 burner stove gele oranje vlam

coleman stove 2 pits

Gele vlam of blauwe vlam bij de Coleman 2 burner stove

Een veel voorkomend probleem bij deze Coleman 2 burner stove is dat de vlam geel / oranje blijft en niet blauw wordt. Dit betekent dat de brander niet heet genoeg wordt. Ga je met een gele of oranje vlam toch koken, dan duurt het allemaal een stuk langer voor dat dingen gaar zijn én komt er allemaal roet op de onderkant van de pan.

Meestal is het probleem dat de brander niet voldoende voorverwarmd is en je meteen de brander op een te hoge stand hebt staan of zelfs deels laat verzuipen. Het helpt om de brander eerst op een lage stand ongeveer een minuut aan te laten staan en hem daarna langzaam wat hoger te zetten. Meestal is de vlam na die minuut uit zichzelf al blauw geworden. Is dat niet het geval, dan kan het ook zijn dat er vuil in zit. Wat dan wel eens wil helpen, is om de Coleman op hoog vuur een minuut of vijf aan te hebben staan, hem af te laten koelen, even scheef te houden en het daarna nog eens te proberen.

coleman 2 burner stove review

Voordelen en nadelen van de Coleman 2-burner stove

Plussen:

+ Duurzaam
+ Krachtige branders
+ Brandstof overal verkrijgbaar
+ Ook bij kou en op hoogte goed te gebruiken
+ Koffer waar alles in past
+ Ingebouwde windschermen

Minnen:

– Aansteken moet eerst wennen
– Brander en generator moeten regelmatig schoongemaakt worden
– Verf gaat na een paar jaar op plekken beetje loszitten

Conclusie: De Coleman unleaded 2 burner stove 424 is fantastisch, maar niet voor iedereen

Hoewel wij altijd met veel plezier op de Coleman 2 burner stove koken, moet je wel het geduld kunnen opbrengen om het kooktoestel te leren kennen. Dat kost gewoon een paar keer koken voordat je dat in de smiezen hebt. Daarnaast moet je het ervoor overhebben om hem bij veel gebruik een paar keer per jaar goed schoon te maken. Dat gezegd hebbende is het erg lekker koken op de Coleman 424. Hij laat soep en rijst snel koken, is betrouwbaar, sterk en vooral voor trips buiten de begaande paden waar campingaz niet altijd werkt of beschikbaar is, een goede keuze. Voor de meeste kampeerders is dit wat veel gevraagd, maar voor fans van stoer en echt campingkoken, is dit een uitkomst. Oh, en als je echt een fan bent, dan wil je de Coleman camp oven er ook bij hebben. Zelf heb ik hem niet, maar gaaf vind ik hem wel. 

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

2 reacties

  • Hij is helemaal uit elkaar te halen en daarna schoon te maken met een oude doek. Als je dat ieder jaar en als je hem vaak gebruikt 2 keer per jaar doet dan is dat meestal voldoende. Soms raakt de generator na een aantal jaren verstopt of als je hem niet schoongemaakt opruimte geberut dit sneller. Echter is een nieuwe generator ook gewoon apart te bestellen.