Charme campings van de ANWB, mijn favorieten

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Mijn kerstpakket van afgelopen jaar is mede verantwoordelijk voor het tot stand komen van Kampeermeneer.nl. Het pakket bestond dit jaar uit een keuzecadeau. Dus koos ik zoals het een kampeermeneer betaamd naast een nieuwe kruimeldief (ik kon echt niets anders vinden en Ritualstokjes vind ik stinken) voor de ANWB campinggids Charme campings.  Toen de gids een week later op de mat viel, kreeg ik meteen weer zin om de tent op te zetten en uiteindelijk een kampeerblog te beginnen.

Wat zijn een charme campings?

Om van de ANWB het etiket charme camping te mogen dragen, moeten campings aan een aantal voorwaarden voldoen. Campings met 20 tot 200 plaatsen gelegen in de natuur, weg van het massatoerisme, met veel rust en veel ruimte doen een goede gooi. Een campingwinkel, zwembad of recreatieteam zal je er echter niet snel vinden. Een mooi uitzicht of de aanwezigheid van authentieke gebouwen geeft ze juist wel dat stukje extra charme. Meestal voel ik me wel thuis op dit soort natuurcampings, hoewel ik niet persé op zoek ben naar rust en het wel fijn vind als de kinderen lekker vrij kunnen spelen. Voor mij zit de charme hem vaak juist in de sfeer. Zien dat er aandacht aan de juiste dingen wordt geschonken.  Ik was dus erg benieuwd naar het aanbod.

In de campinggids staan 100 charme campings verspreid over de Benelux. De ANWB heeft het gebied in vier regio’s opgedeeld. Iedere camping wordt door de ANWB met foto’s, tekst en handige feitjes, zoals wat voor terrein en welk  prijsniveau, beschreven. Al bladerend, kom ik al snel een paar campings tegen waar ik eerder al eens ben geweest of waarvan ik denk. ‘Hey die gaan we eens uitproberen.’ Hieronder een paar waar ik nog nooit ben geweest, maar die mij wel aanspreken.

Mijn charme camping wishlist

 1. Camping de Meenthe, Noordwolde
 2. Camping de Hefterkamp, Vaassen
 3. Camping Rozenhof, Vijlen
 4. Camping Anderegg, Waimes
 5. Camping Ile de Faigneul, Poupehan-sur-semois

Sfeermaker

Terwijl ik door het boekje heen blader krijg ik steeds meer zin om ook dit jaar er weer op uit te trekken met de tent.  Dus als sfeermaker is het sowieso geslaagd. Dat geldt overigens niet voor alle campings. Bij een aantal campings is de charme op basis van de foto’s wat mij betreft niet meteen te herkennen. Kale rechttoe, rechtaan veldjes met weinig bijzonders om naar te kijken. Maar goed ‘A picture tells a thousand words, but doesn’t tell it all’ dus wellicht is ‘the real deal’ wel degelijk de moeite waard. Het overgrote deel zou echter ook van mij zeker een stempel ‘charme camping’ krijgen en gelukkig staat er ook één van mijn favoriete Nederlandse charme campings tussen.

Lees ook:  Er komt een vouwwagen maar welke? Dit is onze shortlist:

Al met al een lekker boekje om weer in kampeersferen te komen. Daarnaast een lijst met mooie campings voor iedereen die wil kamperen in de natuur en niet zo veel voorzieningen nodig heeft, maar wel een beetje charme. Naast Charmecampings Benelux heeft de ANWB ook veel andere versies voor andere landen.Wat is jouw favoriete charme camping?

Op de website van de ANWB vind je ook een groot overzicht Charme campings waar je ze meteen kunt boeken. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

1 reactie

 • Csmping Geelenhof, valt volgens mij niet onder een charmecamping
  Geluidsoverlast van A2 24 uur en tijdens Hemelvaart jeugdkamp, met veel geluidshinder via microfoon.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending