Zo kies je de beste caravanverzekering in 12 tips

Tjerk Een caravanverzekering, is dat echt nodig? Steeds meer kampeerders vinden van wel want het aantal caravanverzekeringen in Nederland stijgt jaar op jaar. Toch denken veel mensen nog dat hun caravan gewoon onder de autoverzekering valt en is er veel verwarring over welke dekking nodig is. Daarom heb ik voor je uitgezocht waar je op moet letten bij een een caravanverzekering.

Is een caravanverzekering verplicht?

Laten we meteen maar bij het grootste misverstand beginnen. Hoewel caravanverkopers  het soms wel zo willen laten lijken is een caravanverzekering niet verplicht!  Er is geen wet die voorschrijft dat jij je caravan moet verzekeren. Je mag zelf die keuze maken. Of het slim is om wel een caravanverzekering af te sluiten hangt af van de waarde van jouw caravan en het risico dat je wilt lopen.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Is de caravan verzekerd achter de auto?

Achter de auto is je caravan automatisch verzekerd via de WA-verzekering van je autoverzekering. Deze WA-verzekering is voor autobezitters in Nederland verplicht. Dit dekt de schade die je met de caravan aanricht aan anderen. Bijvoorbeeld wanneer je bij het achteruitrijden een andere auto raakt. Bij de meeste autoverzekeringen is het echter zo dat, ook al heb je een All-Risk autoverzekering,  de schade aan jouw eigen caravan niet gedekt is, ook als deze is aangekoppeld. Om die schade wel te verzekeren heb je een caravanverkering nodig.

Caravan losgekoppeld, schade aan anderen valt onder de aansprakelijkheidsverzekering

Wanneer de caravan niet meer aan de auto is gekoppeld valt de schade die je op dat moment aan anderen aanbrengt onder je particuliere WA of aansprakelijkheidsverzekering. Niet te verwarren met de WA-autoverzekering. Dit is de algemene aansprakelijkheidsverzekering, die je verzekerd tegen schade die je aan anderman berokkend. Wanneer je de caravan duwt of met de mover laat rijden en tegen de auto of caravan van de buurman rijdt bijvoorbeeld. Dan valt de schade van de buurman onder jouw particuliere WA verzekering. Jouw eigen schade kun je dan alleen met een caravanverzekering afdekken. Hoewel een particuliere WA of aansprakelijkheidsverzekering in Nederland niet verplicht is, is deze wel aan te raden, en beschermt je dus ook deels op de camping. 

En mijn reisverzekering dan?

Een reisverzekering dekt vaak wel jouw waardevolle spullen, kleding en andere reisbenodigdheden maar niet de caravan en maar een beperkt deel van de inventaris van de caravan.

Waarom wel een caravanverzekering?

Een caravanverzekering sluit je dus af als je schade die niet onder de autoverzekering, reisverzekering of Algemene WA-verzekering valt toch niet zelf wilt betalen. Daarbij is vooral belangrijk om na te gaan of je de schade aan jouw caravan zelf kan en wil betalen als die ontstaat. Voor een deel is dit afhankelijk van jouw eigen financiële reserves en voor een deel van de waarde van jouw caravan. Het is natuurlijk ook ontzettend zuur als jouw hele caravan gestolen wordt, hoewel een goed disselslot daarbij wel veel kan voorkomen en voor veel verzekeringen ook verplicht is. 

Als jouw splinternieuwe caravan in een hagelbui met golfballen aan het Gardameer terecht komt en je hele dak is naar de Filistijnen of de hele caravan van €30.000 wordt gestolen dan ben je flink zuur. Als dat bij jouw marktplaatsvondst van €1500 gebeurd is dat natuurlijk ook balen maar wel een ander verhaal. Het gaat er dus vooral om kun en wil je de schade zelf betalen of betaal je liever een premie per jaar om dat risico af te kopen.

Caravanverzekering waar moet je op letten?

Een caravanverzekering is nog best complex want je krijgt met allerlei voorwaarden en dekkingen te maken. Welke dekking en voorwaarden je nodig hebt, is afhankelijk van hoe je vakantie viert en hoeveel risico je wilt lopen.

 1. Vanaf wanneer: De ingangsdatum van je verzekering is altijd een punt van aandacht maar gaat vaker dan bij bijvoorbeeld auto’s bij caravans verkeerd. Je wil namelijk dat jouw caravan meteen vanaf het moment van aankoop verzekerd is op jouw naam. Dus de datum waarop je de betaling doet voor een tweedehands caravan of dat hij de showroom uitrijdt voor een nieuwe hoort de ingangsdatum van de verzekering te zijn.
 2. Dekking stalling: Is de caravan verzekerd in de stalling? Bij eigenlijk alle caravanverzekeringen is de caravan het hele jaar verzekerd in de een bewaakte en afgesloten stalling in Nederland. Stal je hem op je erf dan is deze ook verzekerd mits de caravan met een goedgekeurd slot is beveiligd. Heb je een stalling in het buitenland dan is verzekeren lastiger. Bij de meeste verzekeringen mag de caravan namelijk maximaal 6 maanden aan één stuk in het buitenland zijn.
 3. Dekking storm / hagel: Steeds meer nieuwe caravans hebben een hagelbestendig dak. Heb je dat niet of wil je je ook voor stormschade verzekeren dan is deze dekking eigenlijk een must. Bij een aantal verzekeringen zoals de ANWB en Unigarant is dit een aanvullende dekking. Bij steeds meer verzekeringen zoals zit dit gelukkig inmiddels standaard in de basispremie inbegrepen.
 4. Dekking accessoires: Onder accessoires, die ook wel aan- en bijbouw genoemd worden, vallen vooral dingen die vastzitten aan de buitenkant van de caravan. Dit is een: fietsenrek, de schotelantenne of het zonnepaneel.  Bij de meeste verzekeringen zit dit niet standaard in het pakket en kun je kiezen voor welk bedrag je deze dekking wilt opnemen.
 5. Dekking inboedel: Of je jouw campinginventaris en kampeerspullen die niet vast zitten aan de caravan wil meeverzekeren, kun je apart kiezen. Er zitten grote verschillen in tot welke waarde deze is verzekerd. Bij de ANWB is dit bijvoorbeeld maximaal €2500. . De extra premie is vaak beperkt en als je dure campingspullen hebt kan de waarde van je inboedel behoorlijk oplopen. Ik heb het zelf dus wel meeverzekerd. Waardevolle spullen zoals telefoons, laptops etc. maar ook kleding vallen meestal echter niet onder deze dekking. Daarvoor moet je weer een reisverzekering afsluiten.
 6. Dekking voortent: Weer zo’n aandachtspunt, de voortent. Bij veel verzekeringen zit deze niet in de basisdekking. De extra premie is wederom beperkt, maar ga voor jezelf na of je dit nodig hebt. Bij zo’n hagelbui in Garda zie je meestal dat een tent het wel overleefd, maar bij de val van een boom op je tent, is hij wel kapot en ben je snel meer dan €1000 verder.
 7. Aanééngesloten reis: Standaard geven alle caravanverzekeringen dekking voor het volledige jaar in Nederland, soms ook in België of Duitsland. Ga je lang op reis met de caravan en ben je langer dan 6 aanééngesloten maanden buiten Nederland of heb je de caravan in het buitenland gestald dan valt dat vaak buiten de dekking van standaard caravanverzekeringen. Een zeer beperkt aantal verzekeraars waaronder Univé staat stalling in het buitenland dit wel toe.
 8. Nieuwwaarde: De verzekerde waarde bepaalt voor het grootste deel de hoogte van de caravanverzekering. Bij tweedehands caravans wordt uitgegaan van de aanschafwaarde. Het aantal jaren waarin je de nieuwwaarde of de aanschafwaarde verzekert verschilt ook opnieuw bij verzekeraars. 5 jaar voor nieuwe caravans lijkt de norm voor tweedehands caravans gaan sommige verzekeraars uit van tot 3 jaar de aanschafwaarde, anderen gaan uit van de dagwaarde. Zelf heb ik voor een verzekering gekozen die de dagwaarde van mijn vouwwagen uitkeert, omdat de afschrijving niet meer zo groot is en de premie daardoor een stuk lager.
 9. Verhuren: Steeds meer kampeerders verhuren hun caravan als ze hem zelf niet gebruiken. Doe je dit, let dan op de voorwaarden want verhuur is niet bij iedere verzekeraar toegestaan.
 10. Eigen risico: Net als bij andere verzekeringen heb je ook bij een caravanverzekering vaak een eigen risico. Dit verschilt per verzekeraar van €0 tot €250. Persoonlijk vind ik een groter eigen risico vaak niet zo’n probleem. Ik heb de verzekering voor als er echt grote schade is en hoe hoger het eigen risico hoe lager meestal de premie. Wil je wel dat ieder deukje geheel wordt vergoed, kies dan voor een verzekeraar zonder eigen risico.
 11. Beveiliging: Alle caravan verzekeringen hebben naast brand ook diefstal of poging tot diefstal in de standaard dekking zitten. De voorwaarde op uitkeren is wel dat je een goedgekeurd slot gebruik. Zorg dus dat je dit achteraf ook kunt aantonen door een certificaat, rekening en reservesleutel.

Aanbieders van caravanverzekeringen

Centraal Beheer caravanverzekering
HEMA caravanverzekering
ANWB caravanverzekering
Inshared caravanverzekering
Aveco caravan verzekering

Diks caravanverzekering
Univé caravanverzekering
Aegon overige vervoersmiddelen
Interpolis caravanverzekering

Wat kost een caravanverzekering?

Hoeveel een caravan verzekering kost, is vooral afhankelijk van de waarde van jouw caravan en welke dekkingen je hebt gekozen. In het algemeen zou je kunnen zeggen dat de gemiddelde kampeerder voor zijn caravanverzekering tussen de €150 en €500 per jaar kwijt is.

Welke caravan verzekering is de beste?

Een verzekering is best een persoonlijk product omdat wat je wilt verzekeren voor iedereen anders is. Als jij iedere 3 jaar een splinternieuwe caravan koopt, heb je andere verzekeringswensen dan iemand die één keer in de 10 jaar een goede tweedehands van 10 jaar oud koopt. Zelf heb ik op het moment een FBTO caravanverzekering voor mijn vouwwagen, maar op mijn vraag naar de beste caravan verzekeringen met goede voorwaarden voor een voordelige prijs op Faceboek kwamen ook de onderstaande verzekeringen vaak naar voren. 

Goekoopste caravanverzekering

De goedkoopste caravanverzekering vind je waarschijnlijk bij HEMA, Univé of Centraal Beheer. Waarbij de voorwaarden van vooral HEMA en Univé het meeste waar voor je geld opleveren.  Ook over de afhandeling van schades en klachten is men over de laatste 2 erg te spreken. 

Nieuwe caravan tot 10 jaar 

Bij een neiuwe caravan betaal je enerzijds de hoofdprijs voor de verzekering omdat de aanschafwaarde een stuk hoger ligt. Anderzijds heb je vaak ook voordeel omdat je bijvoorbeeld al een anti hageldak hebt. Daarnaast is de afschrijving hoog in de eerste jaren dus wil je een verzekering die de nieuwwaarde zolang mogelijk vergoedt. Centraal Beheer biedt geen nieuwwaarde regeling maar de meeste verzekeraars bieden standaard 5 jaar.  Univé, ANWB, HEMA en Inshared bieden 5 jaar. Alleen bij de HEMA kun de nieuwwaarderegeling tot 10 jaar verlengen. Bij de meeste verzekeraars gaat de nieuwwaarderegeling alleen op voor de eerste 3 jaar wanneer je niet de eerste eigenaar bent. 

Caravan ouder dan 10 jaar

Is de caravan ouder dan 10 jaar dan maakt het niet meer veel uit of je de eerste eigenaar bent of hem tweedehands gekocht hebt. Wel moet je overwegen of het wel nodig is om de caravan te verzekeren. Vaak kan dat alsnog slim en nodig zijn.  Voor caravans en vouwwagens ouder dan 10 jaar met een aanschafwaarde tot €10.000 bieden Univé, Inshared en HEMA de beste premies en HEMA en Inshared de beste premie / voorwaarden verhouding.  Verderr hoor ik veel goede verhalen over Centraal Beheer waar schades snel en zonder gedoe worden afgewerkt. 

Op basis van de bovenstaande dekkingen kun je een mooie afweging maken voor jouw caravanverzekering. Heb je zelf een caravan verzekering en ben je tevreden laat het vooral hieronder in de reacties ook even weten.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

Laat jouw reactie achter