Is een caravanverzekering verplicht?  Dat is een veel gestelde vraag bij nieuwbakken caravan eigenaren. Want als je een nieuwe of een tweedehands caravan koopt wil je wel dat schade die je daar per ongeluk mee aan anderen toebrengt verzekerd is. Het is echter voor veel kampeerders onduidelijk of je naast de autoverzekering, WA-verzekering en reisverzekering ook nog verplicht een caravanverzekering nodig hebt.

Module vouwwagen of caravan in de autoverzekering?

Toen ik bij FBTO op de website mijn autoverzekering ging afsluiten omdat onze geliefde kampeerauto de geest had gegeven wist ik even niet meer hoe het zat met onze vouwwagen. Is die nu wel of niet meeverzekerd in de autoverzekering?

Je kunt bij FBTO heel makkelijk modules in je verzekering aan en uitzetten. Superhandig want onze pechhulp kon ik bijvoorbeeld nog niet opzeggen terwijl het bij FBTO goedkoper was. Die heb ik dus uitgezet en nu een halfjaar later, nadat ik de vorige had opgezegd, weer aangezet.

Een module voor de vouwwagen zat er echter niet tussen dus ik heb even uitgezocht hoe dat nu zit met de verzekering van vouwwagens en caravans. Zit dat bij de autoverzekering in of moet je verplicht een caravanverzekering afsluiten voor je caravan of vouwwagen?

Een caravanverzekering is niet verplicht

Laten we meteen maar bij het grootste misverstand beginnen. Hoewel caravanverkopers het soms wel zo willen laten lijken is een caravan verzekering niet verplicht! Er is geen wet die voorschrijft dat jij je caravan moet verzekeren. Je mag zelf die keuze maken. Of het slim is om wel een caravanverzekering af te sluiten hangt af van de waarde van jouw caravan en het risico dat je wilt lopen. Want bijvoorbeeld hagelschade kan flink in de papieren lopen.

Is de caravan verzekerd achter de auto?

Wanneer je caravan achter de auto hangt en is aangekoppeld valt deze automatisch onder de WA-verzekering van je autoverzekering. Deze WA ookwel aansprakelijkheidsverzekering is onderdeel is van jouw autoverzekering. Deze verzekering  dekt alleen aan de schade die jouw caravan, mits aangekoppeld, aanricht aan anderen. Het maakt daarbij niet uit of een WA, WA-Casco of Allrisk autoverzekering hebt. Deze verzekeringen dekken allen alleen de auto en het WA-deel geldt ook voor de aanhanger mits deze aangekoppeld is.  

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

SintSint

Wat nu als je met de caravan op de parkeerplaats achteruitrijdt en een andere auto raakt. Of als je de bocht te kort neemt en met de caravan een paar spiegels eraf rijdt. De schade aan die andere auto’s valt onder de autoverzekering ook als deze door jouw caravan is veroorzaakt. De schade aan jouw eigen caravan is daarmee echter niet verzekerd. Hiervoor moet je een aparte caravanverzekering afsluiten.

En als de caravan losgekoppeld is dan?

Om het nog wat ingewikkelder te maken. De schade die jouw caravan aan anderen aanbrengt wanneer deze is losgekoppeld valt weer onder een andere verzekering.

Wanneer je de caravan op de camping naar zijn plek toe duwt of hem er zelf met de mover naartoe laat rijden, valt de schade die je aan anderen toebrengt  namelijk niet meer onder je autoverzekering maar onder jouw standaard WA of aansprakelijkheidsverzekering.

Ook hier geldt weer dat jouw algemene aansprakelijkheidsverzekering alleen de schade aan anderen dekt. De schade aan jouw eigen caravan is voor jouw eigen rekening. Wil je dat niet dan moet je daar een caravanverzekering voor afsluiten.

En een vouwwagen moet je die wel verplicht verzekeren?

Voor kampeerders zijn vouwwagens en caravans totaal verschillende kampeermiddelen. Voor de verzekering vallen ze echter onder dezelfde categorie. Bovenstaande geldt evengoed voor vouwwagens als voor caravans. Wil je de schade aan jouw eigen vouwwagen verzekeren dan kun je daar ook een ‘caravanverzekering’ voor afsluiten. Dat klinkt een beetje raar maar een caravan verzekering is ook gewoon van toepassing op een vouwwagen.

Een caravan verplicht verzekeren hoeft niet maar kan wel slim zijn

Dus: De schade die een caravan of vouwwagen toebrengt aan anderen valt: onder de autoverzekering wanneer deze is aangekoppeld. De schade valt onder de standaard verplichte aansprakelijkheidsverzekering wanneer deze is afgekoppeld.  Beide verzekeringen dekken enkel de schade die je aan anderen toebrengt. Wil je ook jouw eigen schade vergoed hebben dan kun je daarvoor een caravanverzekering afsluiten maar verplicht is dat niet.

Dit artikel is in een samenwerking met FBTO tot stand gekomen. Zoals je van ons gewend bent delen wij onze oprechte eigen ervaring. 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter