Is een caravanverzekering verplicht?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Is een caravanverzekering verplicht?  Dat is een veelgestelde vraag bij nieuwbakken caravan eigenaren. Want als je een nieuwe of een tweedehands caravan koopt wil je wel dat schade die je daar per ongeluk mee aan anderen toebrengt verzekerd is. Het is echter voor veel kampeerders onduidelijk of je naast de autoverzekering, WA-verzekering en reisverzekering ook nog verplicht een caravanverzekering nodig hebt.

UPDATE FBTO is gestopt met caravanverzekeringen

Inmiddels biedt FBTO geen caravanverzekering meer aan. Kijk in ons overzicht met tips voor een caravanverzekering voor de beste caravanverzekering van dit moment. FBTO heeft nog wel een aanhangwagenverzekering voor trailers en karren. 

Module vouwwagen of caravan in de autoverzekering?

Toen ik bij FBTO op de website mijn autoverzekering ging afsluiten, omdat onze geliefde kampeerauto de geest had gegeven wist ik even niet meer hoe het zat met onze vouwwagen. Is die nu wel of niet meeverzekerd in de autoverzekering?

Je kunt bij FBTO heel makkelijk modules in je verzekering aan- en uitzetten. Superhandig want onze pechhulp kon ik bijvoorbeeld nog niet opzeggen, terwijl het bij FBTO goedkoper was. Die heb ik dus uitgezet en nu een halfjaar later, nadat ik de vorige had opgezegd, weer aangezet.

Een module voor de vouwwagen zat er echter niet tussen dus ik heb even uitgezocht hoe dat nu zit met de verzekering van vouwwagens en caravans. Zit dat bij de autoverzekering in of moet je verplicht een caravanverzekering afsluiten voor je caravan of vouwwagen?

caravan verzekering verplicht

Een caravanverzekering is niet verplicht

Laten we meteen maar bij het grootste misverstand beginnen. Hoewel caravanverkopers het soms wel zo willen laten lijken is een caravan verzekering niet verplicht! Er is geen wet die voorschrijft dat jij je caravan moet verzekeren. Je mag zelf die keuze maken. Of het slim is om wel een caravanverzekering af te sluiten hangt af van de waarde van jouw caravan en het risico dat je wilt lopen. Want bijvoorbeeld hagelschade kan flink in de papieren lopen.

Is de caravan verzekerd achter de auto?

Wanneer je caravan achter de auto hangt en is aangekoppeld valt deze automatisch onder de WA-verzekering van je autoverzekering. Deze WA ookwel aansprakelijkheidsverzekering is onderdeel is van jouw autoverzekering. Deze verzekering  dekt alleen aan de schade die jouw caravan, mits aangekoppeld, aanricht aan anderen. Het maakt daarbij niet uit of een WA, WA-Casco of Allrisk autoverzekering hebt. Deze verzekeringen dekken allen alleen de auto en het WA-deel geldt ook voor de aanhanger mits deze aangekoppeld is.  

Lees ook:  Vouwwagen of caravan? Wat zijn de voor- en nadelen?

Wat nu als je met de caravan op de parkeerplaats achteruitrijdt en een andere auto raakt. Of als je de bocht te kort neemt en met de caravan een paar spiegels eraf rijdt. De schade aan die andere auto’s valt onder de autoverzekering ook als deze door jouw caravan is veroorzaakt. De schade aan jouw eigen caravan is daarmee echter niet verzekerd. Hiervoor moet je een aparte caravanverzekering afsluiten.

En als de caravan losgekoppeld is dan?

Om het nog wat ingewikkelder te maken. De schade die jouw caravan aan anderen aanbrengt wanneer deze is losgekoppeld valt weer onder een andere verzekering.

Wanneer je de caravan op de camping naar zijn plek toe duwt of hem er zelf met de mover naartoe laat rijden, valt de schade die je aan anderen toebrengt  namelijk niet meer onder je autoverzekering maar onder jouw standaard WA of aansprakelijkheidsverzekering.

Ook hier geldt weer dat jouw algemene aansprakelijkheidsverzekering alleen de schade aan anderen dekt. De schade aan jouw eigen caravan is voor jouw eigen rekening. Wil je dat niet dan moet je daar een caravanverzekering voor afsluiten.

Caravan verzekeren voor diefstal? 

Diefstal van caravans gebeurt in Nederland toch nog zo’n 1000 keer per jaar. De meeste caravan verzekeringen hebben dekking hiervoor standaard in hun pakket zitten. De waarde die je terugkrijgt, is vaak afhankelijk van de marktwaarde en leeftijd van de caravan. Ook ben je dan verplicht om een goedgekeurd disselslot of wielklem te gebruiken. 

auto verkopen

En een vouwwagen moet je die wel verplicht verzekeren?

Voor kampeerders zijn vouwwagens en caravans totaal verschillende kampeermiddelen. Voor de verzekering vallen ze echter onder dezelfde categorie. Bovenstaande geldt evengoed voor vouwwagens als voor caravans. Wil je de schade aan jouw eigen vouwwagen verzekeren dan kun je daar ook een ‘caravanverzekering’ voor afsluiten. Dat klinkt een beetje raar maar een caravan verzekering is ook gewoon van toepassing op een vouwwagen.

Een caravan verplicht verzekeren hoeft niet maar kan wel slim zijn

Dus: De schade die een caravan of vouwwagen toebrengt aan anderen valt: onder de autoverzekering wanneer deze is aangekoppeld. De schade valt onder de standaard verplichte aansprakelijkheidsverzekering wanneer deze is afgekoppeld.  Beide verzekeringen dekken enkel de schade die je aan anderen toebrengt. Wil je ook jouw eigen schade vergoed hebben dan kun je daarvoor een caravanverzekering afsluiten, maar verplicht is dat niet.

Dit artikel is in een samenwerking met FBTO tot stand gekomen. Zoals je van ons gewend bent delen wij onze oprechte eigen ervaring. Inmiddels is FBTO echter gestop met caravanverzekeringen. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

 • Hi Tjerk,
  Duidelijk uitgelegd. Hoe zit het de reisverzekering? Valt de vouwwagen daar niet onder als je schade heb op vakantie en iets voor en na de vakantie?

  • De Reisverzekerinng is van toepassing op jouw kampeerspullen. Het is afhankelijk van de verzekering tot welk bedrag deze verzekerd zijn. Meestal tot ongeveer €2500. De caravan of vouwwagen zelf valt daar in de meeste gevallen niet onder.

 • hallo tjerk ,
  mooi en duidelijk verhaal maar nu mis ik iets ingeval de caravan niet is verzekerd en spontaan in vlammen op gaat door eigen schuld onderhoud of wat dan ook . wie of wat draait er dan op voor de berging van de restanten van de caravan enz .
  reis verzekering ?

  • Dag, Goede vraag. Wanneer de caravan door jouw eigen schuld in vlammen opgaat dan lijkt het mij dat deze kosten voor jouw eigen rekening zijn. Je kunt het proberen te verhalen op de reisverzekering als je die hebt maar ik acht de kans klein dat die daar in meegaan. Maar goed ik ben geen jurist en kan jouw beschrijving nergens anders terugvinden .

   • hallo tjerk ,
    dat kon ik dus ook niet, dat is dus een reden waarom ik mijn caravan verzekerd houd. mocht het zo zijn dat je de kosten kan verhalen op een de wa verzekering brand of welke dan ook dan zie ik geen reden mijn caravan van 30 jaar te verzekeren gezien de rest waarden .ik denk dat ik deze vraag ga stellen aan de fbto
    mvg richard

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending