Ja het kampeerseizoen gaat weer beginnen. Dat betekent ook dat je geliefde caravan uit de stalling mag. Een heerlijk gevoel is dat altijd want dan mag de lente pas echt gaan beginnen. Daarnaast geeft het velen een heerlijk gevoel van vrijheid als de caravan uit de stalling komt rijden. Aan je auto haken en wegrijden! Toch is het vaak niet zo simpel en moet je aan een aantal dingen denken. Daarom 16 tips om teleurstellingen te voorkomen. 

Caravan uit de stalling betekent schrobben

De caravan heeft een paar maanden stil gestaan en helaas wordt hij er dan niet schoner op. Ik ben een voorstander van goed schoonmaken vóór de winterslaap van de caravan want dat scheelt je in het voorjaar veel werk. Maar ook als je de caravan wel goed schoon de stalling in hebt gereden zijn er wel een paar aandachtspunten.

Watertank en leidingen: om maagklachten en andere ongemakken te voorkomen is het goed om de watertank en waterleidingen na de winter goed schoon te maken.  Dat kun je het beste doen met water en bleekmiddel.  ( 1cl bleekmiddel op 10 liter water).  Doe dit in de watertank, zet alle kranen open en als ze allemaal lopen, draai je ze weer dicht. Dan ongeveer twee dagen wachten en daarna flink doorspoelen met schoon water.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Toilet: hopelijk heb je het toilet al goed schoongemaakt voordat de caravan de stalling in ging anders heb je nu een mooie klus die met deze schoonmaakmiddelen wat makkelijker wordt.

Binnen afnemen: neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Dan ziet alles er weer lekker fris uit en is het stof verdwenen.

Buiten poetsen: als je de caravan voor de winter schoon in de stalling hebt gezet dan is afspuiten vaak voldoende. Ben je dat toen vergeten dan moet je nu echt even flink boenen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je bij sommige wasstraten ook met de caravan door de autowasstraat.

Doet alles het nog?

Helaas gaat er nog wel eens wat stuk aan de caravan gedurende de winterstalling. Daarom is het zaak om voordat je voor het eerst gaat kamperen goed te controleren of alles het nog doet. Zo kun je gevaarlijke situaties voorkomen.

Banden: vooral oudere banden kunnen in een stalling verder uitdrogen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Controleer de banden dus goed. Kijk of het profiel nog voldoende is, of je scheurtjes ziet of dat er bobbels zijn ontstaan aan de zijkant.  Zo ja dan moet de band vervangen worden. Vergeet ook het reservewiel niet.

Bandenspanning: als de caravan de hele winter heeft stilgestaan kan het zijn dat de bandendruk is afgenomen. Controleer deze dus voordat je weer de weg op gaat. Om ongelukken te voorkomen kun je dat het beste al in de stalling met een bandenspanningsmeter doen.

Remmen: door het stilstaan kan er in de remtrommels wat roest zijn ontstaan gedurende de winter. Probeer dus de eerste kilometers rustig te remmen dan lost het probleem zich vanzelf weer op.

Accu’s: Controleer of de accu en moveraccu nog zijn opgeladen en zo niet laad deze dan weer volledig op.

Batterijen: dit is hét moment om je baterijen te vervangen van bijvoorbeeld de verwarmingsontsteking, de rookmelder en de koolstofmonoxidemelder.

Gasflessen: het is altijd enorm balen als je tijdens het koken zonder gas komt te zitten. Controleer dus of je gasflessen nog vol genoeg zitten. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kun controleren.

Waterleidingen: als je de leidingen schoonmaakt controleer dan ook meteen of er geen lekkages zijn opgetreden doordat er in de winter een leiding is gebarsten.

Sloten: gedurende de winter kan er een beetje roest ontstaan in de sloten. Controleer dus of ze nog soepel lopen. Is dat niet het geval spuit er dan een beetje grafietpoeder in. Gebruik geen kruipolie of siliconenspray omdat dit de mechaniek van het slot kan aantasten.

Caravan keuring: wil je helemaal zeker zijn van de veiligheid van jouw caravan dan kun je de caravan ook door een PACK keuring laten gaan.

Caravan inruimen

Dit is misschien wel het leukste van een caravan die weer voor je huis staat. Want door het inruimen kan het kampeerseizoen echt gaan beginnen. Om straks op de camping niet met lege handen te staan moet je de volgende punten nog even doorlopen:

Gasflessen: bij de meeste caravanstallingen mogen de gasflessen niet in de caravan blijven staan. Vergeet deze dus niet terug te zetten.

Accu’s: nog zo eentje de accu. Heb je deze gedurende de winter thuis aan de druppellader gehad dan moet je deze niet vergeten terug te plaatsen.

Kampeeruitrusting: check aan het begin van het kampeerseizoen je kampeeruitrusting met deze handige lijst. Zo vergeet je niet de blikopener die je gedurende de winter uit het kampeerkrat hebt gehaald terug te leggen of de kampeerstoel die vorig jaar kapot is gegaan te vervangen.

De caravan is klaar, het kampeerseizoen kan beginnen!

Heb je deze 16 tips doorgelopen en je caravan uit de stalling gehaald? Waar wacht je dan nog op? Meteen een camping boeken en het kampeerseizoen kan beginnen. Is het de eerste keer dat je gaat kamperen? Dan is dat ook een mooie gelegenheid om het opzetten van de voortent of luifel een keer uit te proberen.

Deze blog verscheen eerder als gastblog bij Vrijbuiter. 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter