stalling mag. Een heerlijk gevoel is dat altijd want dan mag de lente pas echt gaan beginnen. Daarnaast geeft het velen een heerlijk gevoel van vrijheid als de caravan uit de stalling komt rijden. Aan je auto haken en wegrijden! Toch is het vaak niet zo simpel en moet je aan een aantal dingen denken. Daarom 16 tips om teleurstellingen te voorkomen.
Ja, het kampeerseizoen gaat weer beginnen. Dat betekent ook dat je geliefde caravan uit deCaravan uit de stalling betekent schrobben
De caravan heeft een paar maanden stil gestaan en helaas wordt hij er dan niet schoner op. Ik ben een voorstander van goed schoonmaken vóór de winterslaap van de caravan, want dat scheelt je in het voorjaar veel werk. Maar ook als je de caravan wel goed schoon de stalling in hebt gereden zijn er wel een paar aandachtspunten.
Watertank en leidingen: om maagklachten en andere ongemakken te voorkomen is het goed om de watertank en waterleidingen na de winter goed schoon te maken. Dat kun je het beste doen met water en kunstgebitreiniger, ja echt!. ( een paar tabletten kunstgebitreiniger op 10 liter water). Doe dit in de watertank, zet alle kranen open en als ze allemaal lopen, draai je ze weer dicht. Dan ongeveer twee dagen wachten en daarna flink doorspoelen met schoon water. Dit werkt beter dan chloor omdat het geen smaakjes achterlaat. Je kunt
Toilet: hopelijk heb je het toilet al goed schoongemaakt voordat de caravan de stalling in ging, anders heb je nu een mooie klus die met deze schoonmaakmiddelen wat makkelijker wordt.
Binnen afnemen: neem binnen alle oppervlakken, kastjes, de keuken en het sanitair af met een vochtige doek en een sopje met allesreiniger. Dan ziet alles er weer lekker fris uit en is het stof verdwenen.
Buiten poetsen: als je de caravan voor de winter schoon in de stalling hebt gezet dan is afspuiten vaak voldoende. Ben je dat toen vergeten dan moet je nu echt even flink boenen. Er zijn speciale reinigingsmiddelen te verkrijgen. Wil je het jezelf makkelijk maken dan kun je bij sommige wasstraten ook met de caravan door de autowasstraat. Als je de caravan gedurende de zomer op de oprit zet en wilt voorkomen dat je blijft poetsen kun je overwegen om een caravanhoes aan te schaffen.
Doet alles het nog?
Helaas gaat er nog wel eens wat stuk aan de caravan gedurende de winterstalling. Daarom is het zaak om voordat je voor het eerst gaat kamperen goed te controleren of alles het nog doet. Zo kun je gevaarlijke situaties voorkomen.
Banden: vooral oudere banden kunnen in een stalling verder uitdrogen en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Controleer de banden dus goed. Kijk of het profiel nog voldoende is, of je scheurtjes ziet of dat er bobbels zijn ontstaan aan de zijkant. Zo ja dan moet de band vervangen worden. Vergeet ook het reservewiel niet.
Bandenspanning: als de caravan de hele winter heeft stilgestaan kan het zijn dat de bandendruk is afgenomen. Controleer deze dus voordat je weer de weg op gaat. Om ongelukken te voorkomen kun je dat het beste al in de stalling met een bandenspanningsmeter doen.
Remmen: door het stilstaan kan er in de remtrommels wat roest zijn ontstaan gedurende de winter. Probeer dus de eerste kilometers rustig te remmen dan lost het probleem zich vanzelf weer op.
Accu’s: Controleer of de accu en moveraccu nog zijn opgeladen en zo niet laadt deze dan weer volledig op.
Batterijen: dit is hét moment om je batterijen te vervangen van bijvoorbeeld de verwarmingsontsteking, de rookmelder en de koolstofmonoxidemelder.
Gasflessen: het is altijd enorm balen als je tijdens het koken zonder gas komt te zitten. Controleer dus of je gasflessen nog vol genoeg zitten. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt controleren.
Waterleidingen: als je de leidingen schoonmaakt controleer dan ook meteen of er geen lekkages zijn opgetreden doordat er in de winter een leiding is gebarsten.
Sloten: gedurende de winter kan er een beetje roest ontstaan in de sloten. Controleer dus of ze nog soepel lopen. Is dat niet het geval spuit er dan een beetje grafietpoeder in. Gebruik geen kruipolie of siliconenspray omdat dit het mechaniek van het slot kan aantasten.
Caravan keuring: wil je helemaal zeker zijn van de veiligheid van jouw caravan dan kun je de caravan ook door een PACK keuring laten gaan.
Caravan inruimen
Dit is misschien wel het leukste van een caravan die weer voor je huis staat. Want door het inruimen kan het kampeerseizoen echt gaan beginnen. Om straks op de camping niet met lege handen te staan moet je de volgende punten nog even doorlopen:
Gasflessen: bij de meeste caravanstallingen mogen de gasflessen niet in de caravan blijven staan. Vergeet deze dus niet terug te zetten.
Accu’s: nog zo eentje de accu. Heb je deze gedurende de winter thuis aan de druppellader gehad dan moet je deze niet vergeten terug te plaatsen.
Kampeeruitrusting: check aan het begin van het kampeerseizoen je kampeeruitrusting met deze handige lijst. Zo vergeet je niet de blikopener die je gedurende de winter uit het kampeerkrat hebt gehaald terug te leggen of de kampeerstoel die vorig jaar kapot is gegaan te vervangen.
De caravan is klaar, het kampeerseizoen kan beginnen!
Heb je deze 16 tips doorgelopen en je caravan uit de stalling gehaald? Waar wacht je dan nog op? Meteen een camping boeken en het kampeerseizoen kan beginnen. Is het de eerste keer dat je gaat kamperen? Dan is dat ook een mooie gelegenheid om het opzetten van de voortent of luifel een keer uit te proberen. Breng je de caravan na het kampeerseizoen weer terug naar de caravanstalling, dan hebben we ook nog wat tips.
bedankt voor de tips
Komen goed van pas
Geen chloor (bleekmiddel) gebruiken
Om je watertank en leidingen schoon te maken schreef je dat je dat het beste doen met water en bleekmiddel. ( 1cl bleekmiddel op 10 liter water).
Dat heb ik ooit eens gedaan. Ik moest alle leidingen vervangen omdat er toch een chloorsmaak achter bleef.
Daarom een vertrouwde tip van vroegah: gebruik reinigingstabletten voor een kunstgebit. Die van Action voldoen ook prima. Avond tevoren oplossen in water (3 stuks op plm 5 liter). Leegkieperen in de (vaste) watertank en eventjes waterkranen open zetten. Dit paar keer met tussenpozen herhalen. Als laatste doorspoelen met schoon water.
Zo doen wij het ook al jaren, werkt prima. Kan meteen het pompje weer even draaien en kan indien kapot meteen vervangen worden.
Accu
Veel mensen gebruiken nog steeds een loodaccu in de caravan. Nadeel van deze accu’s is dat je ze niet diep mag ontladen (vergeten op te laden) en je moet ze de hele winter aan de druppellader hangen en deze accu’s wegen gemiddeld 29kg(!) kg. Mijn advies geef een beetje meer uit aan een power extreme accu. Deze weegt ca 4kg en daarmee bespaar je 25kg aan gewicht, je zet hem in de winter weg op 80% en je hoeft deze niet de hele winter aan een druppellader te hangen. Wij gebruiken deze nu een paar jaar. De caravan wordt met de mover op z’n plekje in de stalling gereden, accu eruit, het jaar erop wordt deze met de mover er weer uitgereden zonder dat de accu tussentijds opgeladen wordt.
DOT code op banden
Hoe ook in de gaten wanneer je banden aan vervanging toe zijn. De meeste verzekeraars houden een periode van zes jaar aan. De laatste vier cijfers van de DOT code op de band geven de week van productie aan en het jaartal.
Chloor in je watertank? Nooit meer....
Goedendag,
Ooit heb ik eens chloor (verdund) gebruikt om de waterhuishouding van de caravan te spoelen.
Wat een spijt had ik daarvan; je bleef weken lang chloor proeven. Alle leidingen mocht ik vervangen.
Ik ben teruggevallen op de oude maar ozo vertrouwde methode: geruik schoonmaaktabletten voor kunstgebitten. Bij de Actixn zijn die het goedkoopst en werken prima!
Avond tevoren in jerrycan vijf tabletten met water klaarzetten om op te lossen.
De jerrycan in de caravan gieten en verder aanvullen. Eventjes doorspoelen, uurtje wachten, en dit een paar maal herhalen. Als laatste vers water vullen en doorspoelen.
Het hele seizoen prima in orde zonder bijsmaak.
Dank voor de tip!
Nooit meer stroeve sloten
U schrijft dat u grafietpoeder gebruikt voor stroeve sloten of bij roestvorming in de sloten. Mijn ervaring is dat grafietpoeder gaat klonteren in een vochtige omgeving. Beter dus dit niet gebruiken want dan is er echt geen beweging meer in het slot te krijgen. Ik gebruik al jaren WD40 voor de sloten bij een stroeve opening of sluiting, het is een fantastisch middel zonder bijwerkingen.
WD40 werkt inderdaad ook prima.
Geen chloor gebruiken!
Deze keer is het laatste keer over het gebruik van chloor in de waterleiding:
Jaren geleden heb ik ook chloor gebruikt om de watervoorzieningen schoon te maken. Ik heb erna alles moeten vervangen omdat de chloorsmaak bleef.
Een oude vertrouwde truc is een aantal tabletten kunstgebittenreiniger te gebruiken. En dan verder zoals beschreven.
Goede aanvulling hoor Marc. Met chloor hangt het er vooral vanaf hoe lang je het laat staanmet 24 uur heb ik nooit problemen gehad, maar kunstgebittenreiniger is een prima alternatief.