Caravan of camper? Wat zijn de voordelen en nadelen?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Caravan of camper wat zou jij kiezen? Die vraag hoor ik toch regelmatig. Campers zijn aan een enorme opmars bezig in Nederland. Er rijden er volgens de NKC inmiddels meer dan 100.000 rond.  Dat is nog steeds flink minder dan de ruim 450.000 caravans die in Nederland rondrijden. Toch draait  in veel mensen hun hoofd de vraag: “Camper caravan, camper caravan, zullen we een camper of caravan kopen?” Best een lastige keuze. Tijd om de voordelen, nadelen en verschillen tussen camper en caravan naast elkaar te zetten.

Caravan of camper is het te vergelijken?

Caravan  en camper kamperen zijn echt verschillende manieren van kamperen. Een veelgehoord nadeel van de camper is dat je dan toch niet meer zo makkelijk de camping afkomt voor een uitstapje of gewoon de boodschappen. Eigenlijk weet je dan zeker dan je met een caravan of andere niet camper kampeerder te maken hebt.

Een camperaar ziet de reis namelijk de reis meestal als vakantiebestemming en doet onderweg boodschappen of bezoekt onderweg een stadje of museum.  Bij caravan kamperen is de volgende camping de bestemming en worden vanaf de camping activiteiten ondernomen.  Dat is misschien wel het grootste verschil dat je moet overwegen als je een  caravan of camper wilt kopen. Voor mij persoonlijk ook de grootste reden waarom ik wellicht ooit mijn vouwwagen nog zou inruilen voor een camper.

Caravan en camper laten we ze eens vergelijken

Naast een verschil in de soort vakantiebeleving zijn er natuurlijk nog vele andere verschillen en voor- en nadelen van caravans en campers. Ik heb ze voor jullie in willekeurige volgorde op een rij gezet.

kinderen camper

Voordelen camper en caravan

Camper en caravan voor- en nadelen zijn vaak uitwisselbaar. Elk voordeel van een camper is vaak een nadeel van een caravan hoewel het ook wel een beetje afhangt van hoe je met een caravan kampeert. Want ook een caravan kun je op de oprit vakantieklaar hebben staan om ieder moment te vertrekken.

 • Een van de grootste voordelen van een camper is dat je altijd je huisje bij je hebt. Al je spullen heb je waar je ook bent binnen handbereik. Als je langs een leuk beekje komt en wilt zwemmen kan dat, als je een mooi plekje zit parkeer je en zet je een lekker bakje koffie. 
 • Onderweg kunnen de bijrijders van een (wat grotere) camper vaak gewoon aan tafel zitten en een spelletje spelen of de kinderen lekker knutselen dat maakt de reis een stuk comfortabeler.
 • Bij een caravan is de maximum snelheid in de meeste landen een stuk lager dan met een camper. Met een camper schiet je dus sneller
 • Rijden met een caravan is voor velen een uitdaging die het vakantiegevoel uitstelt tot aankomst op de camping. Met een camper ben je meestal wendbaarder, heb je meer overzicht en geen gedoe met trekhaken.
 • Met een camper is het aantal plekken waar je kunt verblijven groter. Het is in veel landen makkelijker om te wild kamperen, je hebt keus uit duizenden (vaak gratis) camperplaatsen en ook op de meeste campings ben je gewoon welkom.
 • Eénmaal op de camping of camperplaats ben je met een camper vaak iets sneller geïnstalleerd dan met een caravan.
 • Omdat het inpakken, wegrijden en installeren minder werk is, is de drempel om even een weekendje of nachtje weg te gaan lager met een camper en kampeer je vaak meer.
 • Bij een camper betaal je naast kosten voor stalling, camperverzekering ook wegenbelasting. Nu is die wegenbelasting minder dan bij een normale auto en kun je je camper schorsen in de winter om zo kosten te besparen, maar het blijven extra kosten. 
Lees ook:  Lek caravan- of camperdak repareren? Hoe dan?

caravan of camperNadelen camper caravan

‘Elk voordeel heb een nadeel’ en dat geldt ook voor de camper en caravan.

 • Het grootste nadeel van’ een camper is vooral het prijskaartje. In de aanschaf zijn campers al snel twee keer zo duur als een caravan. Natuurlijk kun je ze tweedehands kopen, maar dan nog zijn ze aanzienlijk duurder. Ook de jaarlijkse kosten zijn hoger dan bij een caravan hoewel dat door regelingen als de 3 maanden wegenbelasting per jaar te overzien is.
 • Campers zijn niet overal welkom. Binnensteden, parkeerplaatsen en zelfs bepaalde campings weren soms campers met een bepaalde hoogte of gewicht.
 • Je hoort ook vaak de opmerking dat campers de minst mooie plekjes krijgen op campings omdat ze op steen moeten kamperen. Op campings is dat waar maar er zijn schitterende camperplaatsen en vooral kleinere campers mogen vaak ook gewoon op het gras staan.
 • Als je een kampeerder bent die graag langer op één plek staat dan is het inderdaad zo dat even boodschappen doen vanaf de camping meer gedoe is. Je moet dan namelijk alle losse dingen vastzetten of opbergen voordat je weg kunt.
 • Een ander nadeel van campers is dat er vaak binnen minder leefruimte is dan bij een caravan. Prima bij mooi weer maar bij een paar dagen regen kan dat vervelend worden.
 • Deze heb ik zelf nooit echt begrepen. Vooral bij oudere campers komt het regelmatig voor dat het aantal reguliere zitplaatsen kleiner is dan het aantal slaapplaatsen. Je mag er met drie personen in rijden, maar er kunnen er vier in slapen. Check de zitplaatsen dus.

Een caravan of camper kopen, eerst maar eens proberen

Camper, caravan, welke van de twee beter is?  Dat is voor iedereen anders. Maak voor jezelf een ‘camper of caravan’ lijstje en loop de voordelen en nadelen langs voor jouw manier van kamperen. Je hoeft er natuurlijk ook niet meteen zelf een nieuwe of 2e-hands camper te kopen hoewel je een camper financieren ook een optie is. Je kunt eerst ook eens een caravan huren of camper huren zodat je beter weet wat bevalt. Hier in Nederland of een camperreis door Amerika maken. Dat is een mooie mogelijkheid om echt uit te proberen wat bij je past. Daarnaast kunnen de kosten vooral bij een camper die enkel voor de zomervakantie gebruikt in veel gevallen lager zijn dan er één een jaar bezitten. Als je dan echt om bent kun je er altijd nog één kopen of net als Akke zelf je camper bouwen

Lees ook:  Frank ontwierp met Ventje een flexibele Volkswagen camper - Interview

Verder lezen:

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

 • Dit is een fijn stukje, Tjerk! Dank je wel.
  Wat voor ons belangrijk is, is dat we graag onafhankelijk zijn. Met een caravan red je het wel ergens een nachtje, maar dan moet je toch uiteindelijk weer een stroomvoorziening vinden voor je laptop, telefoon, of elektrische toilet bv. Wij hebben het toilet en nachtlamp nu aangesloten op de mover, en met de koelkast, fornuis en kachel op gas, redden wij het heerlijk voor 1 tot 2 nachten. Een betere optie is dan solar-energie, een paneel op het dak, maar daarvan wordt de caravan weer erg zwaar, je moet allerlei meetinstrumenten monteren en omvormers, dus kostbaar, en voor de zware zonnepanelen moet je dus ook weer een zwaardere en duurdere trekauto hebben.
  Een camper heeft zijn eigen stroomvoorziening (standkachel, generator, accu). Je moet inderdaad geen zes cakes gaan bakken in de oven, maar je kunt in principe wel je telefoon opladen, ‘s avonds een lampje aandoen en je afwas doen met warm water uit de kraan ipv uit de fluitketel.
  Allemaal best overheen te komen, maar ik vind het wel een afweging, zeker als je van wildkamperen houdt. Dan ben je sowieso vrijwel nergens welkom met caravan, behalve in Scandinavië en (delen van) Spanje.
  Als er een oplossing was voor het stroomtappen of als er camperplaatsen zouden zijn waar caravans ook gewoon een nachtje kunnen ‘boondocken’, zouden we nooit zonder willen. In Italië bv, bestalen we rustig 50 euro per nacht. Terwijl we het liefst trekken met onze caravan. Nu worden we een beetje in de camperhoek gedreven, dus elke avond weer inchecken op een camping en midden op een veld dat gras op, ook al blijven we maar 1 of 2 nachten.

 • trekken met caravan...
  Wij (60+ echtpaar) hebben vroeger met de camper van mijn ouders vakantie gevierd, maar tegenwoordig ‘trekken’ we door heel Europa met onze caravan. We blijven vaak 3, 4 of 5 dagen op de camping (als het ons bevalt). We hebben geen voortent maar gebruiken indien nodig onze etui-luifel. Wij vinden het vooral een voordeel dat we bijv. 75 km. kunnen rijden naar plekjes die we graag willen bezoeken. Ook boodschappen doen als de supermarkt op flinke afstand is doen we met de auto.
  Uit eigen ervaring weten we dat het aankomen of vertrekken met caravan ongeveer evenveel tijd kost als met de camper… Draaiboekje pakken en het is een fluitje van een cent.

 • Beide geprobeerd maar de caravan blijft, waarschijnlijk… of beide? 😜
  Wij hebben beide geprobeerd, vakantie met de caravan en een vakantiereis met een camper. Voor beide is wat te zeggen… Voordeel van de caravan is voor ons dat we rustig 1-2 weken op een camping kunnen staan en dat geeft veel rust. Met de camper waren we veel onderweg en, vooral in het hoogseizoen, bleken veel camperplaatsen vol. Dus al rond 3 u op zoek naar de volgende plek. Boodschappen doen was zoeken naar een supermarkt met een P waar we op konden. Of je moest vlakbij de supermarkt een camperplek hebben en erheen lopen. Nu ben ik minder mobiel dus dat was geen optie. Wij werden erg onrustig van de camper in ieder geval en kijken toch wel met enig medelijden (onterecht denk ik) naar de camperaars die op de camping na een paar dagen hun boeltje weer in moeten pakken en doorgaan naar de volgende plek, want je wilt toch ook wel wat zien. Vooral in erg bergachtig gebied waar fietsen een uitdaging is😅 We overwegen wel de tijdelijke aanschaf of huur van een camper om in het laagseizoen te gaan rondtrekken door Marokko en/of Griekenland bijvoorbeeld. Dan is het zonde om op die verre reizen een caravan mee te zeulen en na 4-5 dagen op 1 of 2 campings te gaan zitten. Ingewikkeld allemaal!

 • Camper & Caravan
  Ik heb in 22en 23 beide jaren 4 maanden rond getrokken met een caravan.Van het zuid puntje van Spanje tot het hoge noorden de Noordkaap.Veel campings gezien.Vaak voor 3 of 5 nachten de prijzen varieerden van €12,oo tot
  €85,oo per nacht.Nu met lichaamlijke problemen heb ik mijn caravan tekoop gezet.Maar de trek naar het rond trekken is gebleven .En heb een Camper gekocht.Het gemak van je eigen huis en minder opruimen (invouwen luivel(voortent).Zeker als je net als ik gedaan hebt verwacht ik meer gemak van een Camper.De mogelijkheden om zomaar 1/2 nachten ergens tegaan staan is legio veel meer.Als op zoek gaan naar een camping in de streek waar je bent.Je kan natuurlijk ook naar je eind bestemming over de autobaan(route) racen en daar 3 weken gaan zitten.
  De vraag is dan waarom met caravan of Camper.Zeker wanneer je de App Park4night gaat gebruiken kom je op plaatsen waar je voor weinig geld 1/2 nachten kan/wild blijven.Tuurlijk is de aanschaf prijs duurder,maar wanneer je maar 4 weken/jaar met vakantie kan gaan is een een Camper een duur grapje.Natuurlijk kan je hem huren,maar een beetje Camper kost ook aanzienlijk veel geld.Dan is vliegen goed koop,maar wil je wat zien van de wereld (en die is mooi) .Dan raad ik aan gaat camperen.

 • Camper
  Ben vorig jaar 23 en 22 beiden met de caravan van Zuid Spanje naar de Noordkaap getrokken.Nu door lichamelijke omstandigheden gaat dat niet meer.Het omtrekken en poten uitdraaien werd steeds meer een bezwaar.Ik heb nu een Camper gekocht gewoon omdat het vrij zijn een geweldige ervaring is.Natuurlijk moet ik wat achterlaten zoals je huis laten staan en vrij overal naar toe kan.Maar daar tegen over is dat ik van nog meer vrijheid kan genieten zonder vooraf een camping hoef tereserveren(wat ook in mijn budget aanmerkelijk zal schelen).En dat ik altijd mijn huis bij me.Onderweg boodschappen doen.Op tijd stilstaan en genieten bijna overal overnachten.Ach alles heeft zijn voor en nadelen.Maar pas je aan aan de omstandigheden.Daar komt nog bij dat ik alle tijd van de wereld heb en niet gebonden ben aan 4 weken vacantie per jaar

Laat jouw reactie achter