NKC inmiddels meer dan 100.000 rond. Dat is nog steeds flink minder dan de ruim 450.000 caravans die in Nederland rondrijden. Toch draait in veel mensen hun hoofd de vraag: “Camper caravan, camper caravan, zullen we een camper of caravan kopen?” Best een lastige keuze. Tijd om de voordelen, nadelen en verschillen tussen camper en caravan naast elkaar te zetten.
Caravan of camper wat zou jij kiezen? Die vraag hoor ik toch regelmatig. Campers zijn aan een enorme opmars bezig in Nederland. Er rijden er volgens deCaravan of camper is het te vergelijken?
Caravan en camper kamperen zijn echt verschillende manieren van kamperen. Een veelgehoord nadeel van de camper is dat je dan toch niet meer zo makkelijk de camping afkomt voor een uitstapje of gewoon de boodschappen. Eigenlijk weet je dan zeker dan je met een caravan of andere niet camper kampeerder te maken hebt.
Een camperaar ziet de reis namelijk de reis meestal als vakantiebestemming en doet onderweg boodschappen of bezoekt onderweg een stadje of museum. Bij caravan kamperen is de volgende camping de bestemming en worden vanaf de camping activiteiten ondernomen. Dat is misschien wel het grootste verschil dat je moet overwegen als je een caravan of camper wilt kopen. Voor mij persoonlijk ook de grootste reden waarom ik wellicht ooit mijn vouwwagen nog zou inruilen voor een camper.
Caravan en camper laten we ze eens vergelijken
Naast een verschil in de soort vakantiebeleving zijn er natuurlijk nog vele andere verschillen en voor- en nadelen van caravans en campers. Ik heb ze voor jullie in willekeurige volgorde op een rij gezet.
Voordelen camper en caravan
Camper en caravan voor- en nadelen zijn vaak uitwisselbaar. Elk voordeel van een camper is vaak een nadeel van een caravan hoewel het ook wel een beetje afhangt van hoe je met een caravan kampeert. Want ook een caravan kun je op de oprit vakantieklaar hebben staan om ieder moment te vertrekken.
- Een van de grootste voordelen van een camper is dat je altijd je huisje bij je hebt. Al je spullen heb je waar je ook bent binnen handbereik. Als je langs een leuk beekje komt en wilt zwemmen kan dat, als je een mooi plekje zit parkeer je en zet je een lekker bakje koffie.
- Onderweg kunnen de bijrijders van een (wat grotere) camper vaak gewoon aan tafel zitten en een spelletje spelen of de kinderen lekker knutselen dat maakt de reis een stuk comfortabeler.
- Bij een caravan is de maximum snelheid in de meeste landen een stuk lager dan met een camper. Met een camper schiet je dus sneller
- Rijden met een caravan is voor velen een uitdaging die het vakantiegevoel uitstelt tot aankomst op de camping. Met een camper ben je meestal wendbaarder, heb je meer overzicht en geen gedoe met trekhaken.
- Met een camper is het aantal plekken waar je kunt verblijven groter. Het is in veel landen makkelijker om te wild kamperen, je hebt keus uit duizenden (vaak gratis) camperplaatsen en ook op de meeste campings ben je gewoon welkom.
- Eénmaal op de camping of camperplaats ben je met een camper vaak iets sneller geïnstalleerd dan met een caravan.
- Omdat het inpakken, wegrijden en installeren minder werk is, is de drempel om even een weekendje of nachtje weg te gaan lager met een camper en kampeer je vaak meer.
- Bij een camper betaal je naast kosten voor stalling, camperverzekering ook wegenbelasting. Nu is die wegenbelasting minder dan bij een normale auto en kun je je camper schorsen in de winter om zo kosten te besparen, maar het blijven extra kosten.
Nadelen camper caravan
‘Elk voordeel heb een nadeel’ en dat geldt ook voor de camper en caravan.
- Het grootste nadeel van’ een camper is vooral het prijskaartje. In de aanschaf zijn campers al snel twee keer zo duur als een caravan. Natuurlijk kun je ze tweedehands kopen, maar dan nog zijn ze aanzienlijk duurder. Ook de jaarlijkse kosten zijn hoger dan bij een caravan hoewel dat door regelingen als de 3 maanden wegenbelasting per jaar te overzien is.
- Campers zijn niet overal welkom. Binnensteden, parkeerplaatsen en zelfs bepaalde campings weren soms campers met een bepaalde hoogte of gewicht.
- Je hoort ook vaak de opmerking dat campers de minst mooie plekjes krijgen op campings omdat ze op steen moeten kamperen. Op campings is dat waar maar er zijn schitterende camperplaatsen en vooral kleinere campers mogen vaak ook gewoon op het gras staan.
- Als je een kampeerder bent die graag langer op één plek staat dan is het inderdaad zo dat even boodschappen doen vanaf de camping meer gedoe is. Je moet dan namelijk alle losse dingen vastzetten of opbergen voordat je weg kunt.
- Een ander nadeel van campers is dat er vaak binnen minder leefruimte is dan bij een caravan. Prima bij mooi weer maar bij een paar dagen regen kan dat vervelend worden.
- Deze heb ik zelf nooit echt begrepen. Vooral bij oudere campers komt het regelmatig voor dat het aantal reguliere zitplaatsen kleiner is dan het aantal slaapplaatsen. Je mag er met drie personen in rijden, maar er kunnen er vier in slapen. Check de zitplaatsen dus.
Een caravan of camper kopen, eerst maar eens proberen
Camper, caravan, welke van de twee beter is? Dat is voor iedereen anders. Maak voor jezelf een ‘camper of caravan’ lijstje en loop de voordelen en nadelen langs voor jouw manier van kamperen. Je hoeft er natuurlijk ook niet meteen zelf een nieuwe of 2e-hands camper te kopen hoewel je een camper financieren ook een optie is. Je kunt eerst ook eens een caravan huren of camper huren zodat je beter weet wat bevalt. Hier in Nederland of een camperreis door Amerika maken. Dat is een mooie mogelijkheid om echt uit te proberen wat bij je past. Daarnaast kunnen de kosten vooral bij een camper die enkel voor de zomervakantie gebruikt in veel gevallen lager zijn dan er één een jaar bezitten. Als je dan echt om bent kun je er altijd nog één kopen of net als Akke zelf je camper bouwen.
Dit is een fijn stukje, Tjerk! Dank je wel.
Wat voor ons belangrijk is, is dat we graag onafhankelijk zijn. Met een caravan red je het wel ergens een nachtje, maar dan moet je toch uiteindelijk weer een stroomvoorziening vinden voor je laptop, telefoon, of elektrische toilet bv. Wij hebben het toilet en nachtlamp nu aangesloten op de mover, en met de koelkast, fornuis en kachel op gas, redden wij het heerlijk voor 1 tot 2 nachten. Een betere optie is dan solar-energie, een paneel op het dak, maar daarvan wordt de caravan weer erg zwaar, je moet allerlei meetinstrumenten monteren en omvormers, dus kostbaar, en voor de zware zonnepanelen moet je dus ook weer een zwaardere en duurdere trekauto hebben.
Een camper heeft zijn eigen stroomvoorziening (standkachel, generator, accu). Je moet inderdaad geen zes cakes gaan bakken in de oven, maar je kunt in principe wel je telefoon opladen, ‘s avonds een lampje aandoen en je afwas doen met warm water uit de kraan ipv uit de fluitketel.
Allemaal best overheen te komen, maar ik vind het wel een afweging, zeker als je van wildkamperen houdt. Dan ben je sowieso vrijwel nergens welkom met caravan, behalve in Scandinavië en (delen van) Spanje.
Als er een oplossing was voor het stroomtappen of als er camperplaatsen zouden zijn waar caravans ook gewoon een nachtje kunnen ‘boondocken’, zouden we nooit zonder willen. In Italië bv, bestalen we rustig 50 euro per nacht. Terwijl we het liefst trekken met onze caravan. Nu worden we een beetje in de camperhoek gedreven, dus elke avond weer inchecken op een camping en midden op een veld dat gras op, ook al blijven we maar 1 of 2 nachten.
trekken met caravan...
Wij (60+ echtpaar) hebben vroeger met de camper van mijn ouders vakantie gevierd, maar tegenwoordig ‘trekken’ we door heel Europa met onze caravan. We blijven vaak 3, 4 of 5 dagen op de camping (als het ons bevalt). We hebben geen voortent maar gebruiken indien nodig onze etui-luifel. Wij vinden het vooral een voordeel dat we bijv. 75 km. kunnen rijden naar plekjes die we graag willen bezoeken. Ook boodschappen doen als de supermarkt op flinke afstand is doen we met de auto.
Uit eigen ervaring weten we dat het aankomen of vertrekken met caravan ongeveer evenveel tijd kost als met de camper… Draaiboekje pakken en het is een fluitje van een cent.