Een caravanmover is voor velen een uitkomst. Maar bij de aanschaf van een mover komen er opeens veel vragen op je af. Past er een mover op mijn caravan? Waar moet ik op letten bij het kopen van een mover? Automatisch of handmatige aandrijving? Om al deze vragen beantwoord te krijgen heb ik gesproken met de mover-experts van Reich easydriver en ben ik een hoop wijzer geworden.
Waarom een caravanmover?
Een mover maakt het leven van een caravaneigenaar een stuk makkelijker. Na het ontkoppelen zet je met een caravanmover de caravan met een paar drukken op de knop op de juiste plek op de camping of aan het einde van de vakantie weer bij de trekhaak. Dat scheelt een hoop getrek en gesjouw en soms zelfs spierpijn in de dagen die volgen. Daarnaast scheelt het ook nog eens tijd. Je caravan staat sneller op zijn plek. Wel zo makkelijk als je ook nog twee kinderen hebt die meteen alles op de camping willen zien en doen.
Past een mover op iedere caravan?
‘Ja, in principe is er op iedere caravan een passende mover te plaatsen’. Dat wil echter niet zeggen dat iedere mover geschikt is voor iedere caravan. Dingen als gewicht, het aantal assen en de ruimte tussen de caravanbodem en de grond bepalen onder andere of een mover passend is of niet.
Waar moet je op letten bij het kopen van een mover?
Eigenlijk zijn er bij aanschaf van een caravanmover drie belangrijke aandachtspunten: Wat is het (laad)gewicht van de caravan die je ermee wilt verplaatsen? Hoe makkelijk wil je het jezelf maken? en Voor welke accu kies je?
1. Het gewicht van de caravan en de mover moeten matchen
Qua eigenschappen van je caravan is het gewicht het belangrijkste. Zowel het gewicht van de caravan zelf zijn van belang als het maximum laadgewicht.
Gewicht caravan: Voor de lichte caravans tot 1.600 kg heb je aan een basic mover zoals de easydriver basic 1.6 genoeg en met de iets luxere en sterkere easydriver pro 2.0 kun je met gemak een gemiddelde caravan tot 2.000 kg verplaatsen Heb je een zwaardere caravan of kampeer je veel op hellend terrein, dan wil je een mover met meer power zoals de easydriver infinity 2.5. Het maximum gewicht wordt door fabrikanten altijd gecommuniceerd.
Maximum laadgewicht: Belangrijk is dat het bij die 2000 kg gaat om het maximum laadgewicht. Dus inclusief alle bagage én inclusief het gewicht van de caravanmover zelf én de accu van de mover. Het is daarom van belang om ook naar het gewicht van de mover/accu-combinatie te kijken. ‘Dat gewicht kan soms wel oplopen tot boven de 70 kg. Terwijl de easydriver infinity 2.5 mover in combinatie met de Lithium – Ion accu samen maar 31 kg weegt.’ Dat scheelt een paar kratten boodschappen. Daarnaast kan ook het maximum trekgewicht van je auto een rol spelen.
2. Automatische of handmatige aandrijfrollen?
Hoe makkelijk wil je het jezelf maken? De basisversies van movers hebben een handmatige aandrijfrol. Dat betekent dat je zoals bij de easydriver basic en active met de hand de rol tegen de band moet plaatsen voordat je de mover kunt gebruiken. Veel handiger is het om een automatische aandrijving te gebruiken zoals van de easydriver pro of infinity. In dit geval hoef je niet te bukken in het gras en hou je schone handen, want de aankoppeling gebeurt met één druk op de knop. Het gemak is jammer genoeg niet het enige verschil tussen de twee, er zit ook een behoorlijk prijsverschil tussen.
3. Kijk goed naar de mover-accu
Omdat je een caravanmover en dus ook de accu vaak maar een paar keer per jaar gebruikt en in de winter in de caravanstalling ook in de kou staat, moet je goed kijken naar welke accu je kiest.
Standaard loodzuur accu: Deze accu’s zijn minder geschikt voor caravanmovers omdat ze relatief zwaar zijn en slecht tegen kou kunnen. Je moet ze in de winter dus op een warme plek bewaren.
AGM accu: Dit soort accu’s is iets minder zwaar dan de standaard accu, maar ze vragen wel een stuk minder onderhoud. Ze kunnen goed tegen totaal ontladen en kennen amper zelfontlading bij kou, waardoor ze in de winterstalling kunnen blijven zitten.
Lithium-ion accu: Hebben als groot voordeel dat ze heel licht zijn en snel opladen. Nadeel is wel dat ze energie minder goed vasthouden dan bijvoorbeeld een AGM accu.
4. Extra’s als afstandsbediening of app
Steeds meer movers hebben extra’s. Soms kun je kiezen tussen het gebruik via een afstandsbediening of app. Een app heb je op je mobiel altijd bij je, maar een afstandsbediening is vaak wel iets minder foutgevoelig.
Kan een mover op een tandemasser geplaats worden?
Jazeker, ook op tandemasser caravans kan een mover geplaatst worden. Dit vraagt echter wel om een ander soort mover met meer kracht. Bij easydriver adviseren ze hiervoor de infinity 3.5 of de activity 2.8 omdat deze krachtiger zijn
Zelf een mover plaatsen of laten plaatsen?
Movers zijn tegenwoordig ook makkelijk zelf te bestellen op het internet. Vraag is dan of je hem ook zelf kunt aansluiten. Heel moeilijk is het monteren van een mover niet, maar je moet wel rekening houden met kogeldruk, het boven je macht én heel precies werken. Als je handig bent met auto’s en elektriciteit, dan kun je dat vast ook zelf. Wil je niet met dat gedoe zitten, dan kun je bij de meeste caravanhandelaren de mover ook laten plaatsen. Dit is waar de meeste kampeerders voor kiezen. Wanneer je de mover bij de handelaar koopt, zijn de montagekosten inclusief.
Wat kost een mover?
De simpelste handbediende caravanmovers zoals de easydriver basic 1.6 beginnen rond de € 1000 en prijzen lopen op tot zo’n € 1600 voor automatische extra krachtige modellen. Dit zijn de adviesprijzen dus vaak kun je nog wat goedkoper uitkomen. Daar komen nog wel de kosten voor de accu, acculader en eventuele montage bij.
Welke mover moet ik kopen?
Welke mover het meest geschikt is voor jouw caravan, is dus vooral afhankelijk van het maximale laadgewicht van jouw caravan en hoeveel gemak je jezelf gunt: automatische of handmatige aandrijving? app- of afstandsbediening? Daarnaast speelt natuurlijk het budget dat je over hebt voor al het gemak dat een mover je brengt.
reageer