Mijn Tent is Top: De CanvasCamp Sibley 400 van Pieter-Jan!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Pieter-Jan en zijn gezin kamperen al 4 jaar met hun CanvasCamp Sibley 400 ProTech tent. Vooral veel in de Ardennen, maar ook in Slovenië en Scandinavië, want ze houden van avontuurlijk kamperen. In deze aflevering van ‘Mijn Tent is Top’ vertelt Pieter-Jan hoe ze de tent gebruiken en waarom ze voor deze Bell tent gekozen hebben.

Wie: Pieter-Jan
Merk & Type: CanvasCamp Sibley 400 ProTech
Soort tent: 4-persoons Bell tent
Tentdoek
: Katoen
In bezit sinds: 2019
Kampeert met: partner en kinderen
Lievelingscamping: Natura Chimay

Van ultralight naar een Bell tent

Wij zijn een jong gezin, we hebben een dochter van twee en onze tweede is onderweg. We kamperen beide al ons hele leven. We houden van avontuurlijk kamperen en bergwandelen, maar dat kan op allerlei manieren.

Ultralight trekken door de bergen doen we met onze Fjällräven Abisko 2, maar we wilden ook een wat comfortabelere tent waarin je ook een paar uur regen kunt uitzitten. Dat werd de CanvasCamp Sibley 400 ProTech Bell tent. Deze gebruikten we eerst als uitvalsbasis, zodat we na dagtochten op een ruime plek terug konden komen. Nu gebruiken we onze Sibley tent ook voor onze familievakanties.

CanvasCamp Sibley 400 review

Wij zijn trekkers

We houden van het buitenleven en als we op vakantie zijn, dan willen we bezig zijn: wildplukken, klimmen in de Ardennen, wandelen of een klooster bekijken. We blijven eigenlijk nooit langer dan een week op één plek. Iedere vier à vijf dagen zetten we de tent ergens anders op. Dat doen we ook met onze CanvasCamp Sibley 400. Vooral aan onze rondreis door Slovenië, en in het speciaal Kamp Korita, hebben we nog mooie herinneringen met onze Sibley. 

Eigenlijk wilden we een tipi

Bij de zoektocht naar een nieuwe tent waren we vooral op zoek naar een tent van kwalitatief hoogwaardig katoen, windbestendig, met ruimte en een mooie natuurlijke uitstraling. Dus gingen we op zoek naar een stoere tipi tent.

Toch werd het de CanvasCamp Sibley 400

Toen we tipi’s gingen bekijken zagen we machtig mooie tenten, maar de ruimte viel ons erg tegen. Omdat het tentdoek tot op de grond schuin afloopt, is er tot bijna een meter langs de rand veel ongebruikte ruimte waar je zelfs niet lekker onder slaapt. Bij een Bell tent heb je met de opstaande randen veel meer ruimte en nog steeds met een stoer natuurlijk uiterlijk.

Waarom de CanvasCamp Sibley 400?

We hebben verschillende Bell tenten vergeleken zoals die Nordisk, maar qua prijs-kwaliteitverhouding kwamen we al snel bij de CanvasCamp Sibley 400 uit. Dat kwam door een aantal punten:

Lees ook:  Review: Redwood Arco 300 Air opblaasbare tent

Katoen, katoen, katoen!

We kamperen al van jongs af aan in katoenen tenten. Dat doen mensen al eeuwenlang en dat snap ik. Mijn Fjällraven tent weegt natuurlijk niets, maar is van nylon en uiteindelijk voelt dat toch als slapen in een plastic zak met alle condens en een benauwd gevoel van dien. Bij katoen is het binnenklimaat en het ‘gevoel’ zo anders!

Wij zijn geen mooiweerkampeerders en kamperen ook bij extremere weersomstandigheden en in de winter. Daar moet je tent wel tegen kunnen. Katoen is er natuurlijk in verschillende kwaliteiten. Onze CanvasCamp Sibley 400 is van 360 grams katoen, wat natuurlijk echt zware kwaliteit is en lang mee gaat.

CanvasCamp Sibley 400

Een katoenen Sibley is ook gewoon mooi

Het oog wil ook wat en zeker als je zoals wij graag op natuurcampings en natuurlijke plekken kampeert, dan wil je ook dat je tent er gewoon mooi uitziet. Nu is dat natuurlijk erg persoonlijk, maar zelf vind ik het katoenen zandkleurige doek er gewoon stoer en natuurlijk uitzien.

Ook fijn van de zandkleur is, dat als deze door de zon een beetje verbleekt, de kleur gewoon echt mooi blijft.

Lekker hoog kuipzeil houdt je droog

Het kuipzeil van de Sibley 400 ProTech is zo’n 10 cm hoog en van sterk pvc. Dat heeft ons al verschillende keren natte voeten bespaard. ‘We stonden op een camping in Noord-Frankrijk tijdens een vreselijk natte nacht op een plek met grind, het water steeg, maar wij bleven droog”.

We kunnen het kuipzeil ook uitritsen, wat voor het schoonmaken handig kan zijn, maar zelf hebben we het kuipzeil nog nooit losgehaald. Samen inpakken gaat prima en sneller. Misschien dat dat voor grotere Sibley tenten anders is.

CanvasCamp Sibley 400 ProTech

400, 450 of 500?

De 400 in de naam van de CanvasCamp Sibley 400 staat voor de diameter van de tent, deze is bij ons dus vier meter maar er zijn nog meer maten. We hebben wel ook nog gekeken naar de Sibley 450 en 500, maar voor ons gezin is de 400 echt ruim genoeg.

Je kunt er makkelijk met een klein gezin van vier in slapen, we hebben er zelfs met 8 man in geslapen. Er is ook genoeg ruimte om bij slecht weer met campingstoelen in te zitten. Ook vindt vooral mijn vrouw fijn dat er genoeg ruimte is om je bagage overzichtelijk te kunnen plaatsen.

wakker view

Wij kozen voor ProTech, wakker met een view

Bij CanvasCamp hebben ze verschillende soorten Sibley Bell tenten, Ultimate (een 3 seizoenen tent), Pro (Een 4 seizoenen tent) en de ProTech. Die laatste, de Sibley 400 ProTech, hebben wij en is gelijk aan de Pro, maar met de toevoeging dat er ook 360 graden horrengaas in de wanden zit.

Je kunt de zijwanden dus helemaal of gedeeltelijk oprollen, zodat er alleen muggengaas overblijft. Bij heel warm weer hebben we dat verschillende keren gebruikt. Het is daarnaast ook echt tof om met de wanden open wakker te worden en vanuit je bed uit te kijken over de bergen. ‘Dat is toch echt vrijheid!’

Lees ook:  Mijn Tent is Top: De Quechua Tepee 5.2 van Jolanda!

Flinke storm doorstaan

CanvasCamp heeft zelf geen windtest gedaan met de Sibley 400, maar wij zelf wel. ‘We stonden op een camping in Frankrijk aan de kust met volgens het weerbericht extreme wind van 80 – 100 km per uur en onze tent bleef zonder een krimp te geven goed staan.

 

Opzetten doe ik in 15 minuten

Het opzetten van de tent is eigenlijk simpel en kost mij ongeveer een kwartier. Je zet het grondzeil met haringen vast, plaatst de centrale paal en daarna is het een kwestie van de lijnen aanspannen.

De populaire short guy poles, om de afstand tussen de haring en de tent in te korten, gebruik ik eigenlijk niet omdat we altijd op ruime campings verblijven en dan heb je die niet nodig.

Handige opbergzak

Ook opvouwen vraag wel wat oefening, maar na twee keer weet je hoe het moet. Het is een kwestie van een halve maan maken en dan de stappen volgen. Gelukkig is de opbergzak ruim en kun je deze over de lengte openritsen, zodat je het er makkelijk in kunt leggen. Vaak is er nog genoeg ruimte over voor bijvoorbeeld een slaapzak.

Het katoen van de zak is niet van dezelfde kwaliteit als de tent zelf. Het is afdoende voor de meeste kampeerders en tot nu toe niet gescheurd, maar het voelt iets minder stevig aan.

Geleiders en lintjes

De tent is echt een kwaliteitstent en naar dingen die beter kunnen, moet ik echt zoeken. De geleiders op de lijnen zijn van hard plastic, ook deze zijn niet beschadigd, maar die had ik liever van metaal gehad.

Nog zo iets, de deuren van de tent kun je openhouden door de lintjes open te strikken. Werkt prima, maar is wel meer werk dan de handige haakjes die ik op mijn lichtgewicht tent heb.

Extra shelter is wel erg fijn

Omdat een Bell tent standaard geen luifel heeft, gebruiken we ook nog een Shelter, ook van CanvasCamp, omdat deze er mooi bij past. Je kunt deze heel handig vastmaken aan de tent zodat je echt een luifel hebt, maar wij gebruiken hem meestal als losse tarp, waaronder onze dochter kan spelen en we droog kunnen eten.

Hoewel wij wel winterkamperen hebben we geen kachel bij de tent. Ik vond het toch jammer om voor die paar keer een gat in mijn tentdoek te moeten maken. Daarnaast krijg je dan altijd roetaanslag aan de binnenkant. Dat geeft wel een ‘Bad Ass’ karakter aan de tent, maar vind ik, zeker bij een lichte tent, toch zonde.

CanvasCamp Sibley 400 ervaring

Wij blijven onze Sibley 400 ProTech nog jaren gebruiken

Wij hebben onze CanvasCamp Sibley400 ProTech nu al vier jaar en we blijven hem nog jaren gebruiken. Het is gewoon een kwalitatieve tent met een lekker karakter en voor ons gezin ruim genoeg.

Wel nog een tip. Als je de tent veel gebruikt, zoals wij, moet je hem wel regelmatig goed schoonmaken en behandelen met een waterdichtend en vuilafstotend middel. Wij hebben dat na twee jaar voor het eerst gedaan en doen het nu ieder jaar één keer. Dan blijft je tent mooi!

Eerder in: “Mijn Tent Is Top!”:

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending