Campingtip: Sedliacky Dvor camping in Slowakije met Nederlandse eigenaren

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een camping in Slowakije? Yep kamperen in Slowakije. Voor mij staat het nog op mijn to camp lijstje maar mijn zus Annet, oftewel Kampeerzus, deed het en ze was enthousiast. Ze stond afgelopen zomer op camping Sedliacky Dvor, Boerenhof in het Nederlands, en dat mag want de eigenaren zijn een Nederlands stel. In deze gastblog vertelt Kampeerzus waarom ze nog wel een keer terug wil naar Slowakije.

Kamperen in Slowakije, een keertje iets anders

Kennen jullie dat gevoel van, goh we willen eens iets anders dan kamperen in Frankrijk of de andere inmiddels wel bekende kampeerlanden? Het verlangen naar het avontuur van backpacken in bijvoorbeeld Azië of Midden- Amerika zoals je in je studententijd deed. Ik wel. Ik heb vele prachtige reizen, avonturen beleefd. Nu we een gezin en een caravan hebben kamperen we ieder jaar. Toch bleef het verlangen naar avontuur knagen. ‘Ik wil eens iets anders, iets avontuurlijks.’ Op zoek naar het onbekende. Na lang wikken en wegen werd het Slowakije.

slowakije camping

Een camping in Slowakije ben je gek?

Iedereen die ik vertelde dat we naar Slowakije gingen verklaarde me óf voor gek óf ze waren erg benieuwd naar hoe we het zouden vinden. Ik ging op zoek naar een camping in het centrale gedeelte van Slowakije zodat we makkelijk dagtripjes konden maken. Het werd Camping Sedliacky Dvor oftewel ‘Het Boerenhof’ nabij het Lage Tatra gebergte in de stad Brezno. De afstand Nederland – Slowakije is te vergelijken met een rit naar Toscane. Het is wel even een eindje, maar spannender want we rijden richting het onbekende, het avontuur.

camping slowakije nederlandse eigenaren

Boerencamping Sedliacky Dvor

Kamperen bij de boer in Sloakije. Camping Sedliacky Dvor oftewel ‘Het Boerenhof’ wordt gerund door de Nederlandse eigenaren Dion en Monique. In 2006 zijn zij gestart met het opbouwen van deze kleine, gezellige boeren familiecamping. De camping ligt aan de voet van het Lage Tatra gebergte, in het hart van Slowakije.. Op de camping heerst een gezellige en ontspannen sfeer. Dit komt vooral door de openheid en behulpzaamheid van Dion en Monique.

Veel mag, niets moet. De gasten mogen helpen bij alles wat ze leuk vinden. Zo kan het zomaar zijn dat je hout staat te hakken om daar even later het kampvuur mee aan te maken. De volgende morgen leer ik hoe ik augurken moet inmaken en maak ik mijn eigen jam. Als je het lief vraagt mag je zelfs Monique haar geheime Goulash recept hebben als je mee helpt koken voor de wekelijkse goulashavond. (Alleen mee-eten mag natuurlijk ook.)

Lees ook:  Onze 16 tienercamping tips in Frankrijk, Spanje en Italië

IMG 20170812 WA0014

De mooiste plekjes op camping Het Boerenhof

Het mooiste plekje op camping Sedliacky Dvor is er eigenlijk niet. Het zijn allemaal mooie plekken. Ze zijn redelijk ruim en bij aankomst je jouw eigen plek uitzoeken. Er zijn genoeg schaduwrijke plekken in de kleine boomgaard. Plekken met prachtig uitzicht over de glooiende heuvels of juist liever midden op de camping. Vanaf elk plekje heb je een vrij uitzicht.

Is deze camping in Slowakije een kindercamping?

Camping Sedliacky Dvor is vooral een boerencamping, maar voor kinderen is er veel te doen. Voor Ze kunnen springen op de trampoline, schommelen, zwaaien aan de kabelbaan en lekker zwemmen in de zwemvijver. Het kampvuur met marshmallows was ook gewild.

Toch was het favoriete moment van de dag van onze kids het voeren van de dieren. Elke ochtend om half negen mogen de kinderen samen Monique de kippen, konijnen en schapen voeren. Voor onze dochters was dat genieten. Als je na het voeren nog geen genoeg hebt van de dieren. Geen probleem. De rest van de dag mogen de konijnen gewoon geknuffeld worden en kun je bij de schapen in het weiland.

kamperen slowakijeVeel te doen in de omgeving van Brezno

In de omgeving van de camping is vanalles te doen. Mountainbiken, het boomkroonpad, met de stoeltjeslift omhoog en wandelen in de het Tatra gebergte in of een dagje pretpark. Een dagje camping op de camping blijven was eigenlijk ook heerlijk. Eén keer per week komt de de masseur langs. Dat is echt ontspannen. Monique en Dion organiseren zelf ook activiteiten: Een bezoek aan de schapenmelkerij of een wandeling om  wilde champignons te zoeken. Maar er is nog meer te beleven tijdens een vakantie in de Lipton regio van Slowakije.

Een ziekenhuisbezoek is wel even slikken

Helaas hebben wij niet veel kunnen doen in de omgeving. Onze dochter van 10 maanden werd bij aankomst ziek en we hebben we de eerste dagen alleen op de camping gezeten. Na verschillende bezoekjes bij de huisarts en is ze uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis met een ernstige dubbele longontsteking.

Ze heeft er bijna een week gelegen. De zorg was prima, twee Engels sprekende artsen en veel handen en voeten werk om met de verpleegkundigen te communiceren. Het werkte ook en ze waren echt super lief. Het ziekenhuis zag er echt Sovjetstijl uit, even slikken, maar ook dat went snel.

Zonder de hulp van de eigenaren Dion en Monique was het een stuk zwaarder geweest. Ze hebben ons enorm geholpen met het zoeken naar de juiste hulp en het vertalen in het Slowaaks. Dat was nog best een hele klus, want weinig mensen spreken nog Engels, soms een beetje Duits. Ze hebben ons enorm geholpen.

Lees ook:  Winterkamperen: Deze 184 wintercampings zijn het hele jaar open

Rondje Slowakije langs drie campings met Nederlandse eigenaren

Wil je Slowakije echt goed leren kennen en rondtrekken? Camping Het Boerenhof werkt samen met twee andere campings in Slowakije, camping Sokol en Camping Lazy. Het Rondje Slowakije is een initiatief van drie Nederlandse camping-eigenaren in Zuid, Midden en Oost Slowakije. Door alle drie de deelnemende campings in Slowakije te bezoeken kun je als het ware een Rondje door Slowakije maken.

slowakije kamperen

Praktisch

De camping in Slowakije is van alle gemakken voorzien. Er is een gratis en prima Wifi- verbinding. Het sanitair is recent vernieuwd en dus ruim en schoon. Er is een wasmachine aanwezig. ‘s Ochtends kun je je bestelde broodjes al heel vroeg ophalen, ‘s middags een biertje (halve liter voor €1,-) of een ijsje op het terras en ‘s avonds lekker pizza laten bezorgen op de camping. Als je het leuk vindt, mag je zelf het kampvuur ’s avonds aansteken en je eigen marshmallows of pannenkoeken bakken boven het vuur. Uiteten is goedkoop en op 5 a 10 minuten van de camping heb je verschillende restaurants.

Kamperen in Slowakije, is dat echt avontuur?

Kamperen in Slowakije is een leuk avontuur. Eigenlijk heb je er alles. Prima Supermarken en het land is echt in opkomst. Dit is ook echt zichtbaar en dan zie je ook direct dat het land er nog lang niet is. Bepaalde stukken kunnen ook echt armoedig ogen. De uitzichten, de vriendelijke mensen, de prima wegen en het gevoel om niet naar een “standaard” kampeerland te gaan geeft een heerlijk gevoel van avontuur. Camping Sedliacky Dvor oftewel ‘Het Boerenhof’ is ons echt goed bevallen. Een camping in Slowakije met Nederlandse eigenaren daar zijn er niet heel veel van.  Dus op avontuur en naar deze camping in Slowakije!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

 • Hallo kampeermeneer,
  Dit is een leuke beschrijving… Dat we met kinderen toch de wereld willen ontdekken. Terwijl die kinderen vragen om dezelfde camping als vorig jaar. Vooral wat ze al kennen.
  Die samenwerking tussen die campings lijkt me echt ideaal!
  Mooie roadtrip!
  Dansvoorstelling dit artikel. Ik ga kijken of we dit geregeld kunnen krijgen

 • aanvullende info
  Hai,

  Wij denken na om met de vouwwagen dit jaar richting slowakije te gaan en daar rond te trekken. Wat mij nog en beetje tegenhoudt is dat ik verschillende foto’s van campings met voornamelijk grote grasvelden om te kamperen. Is dit beeld juist of kun je ook nog best een beetje prive zitten? Verder ben ik ook wel nieuwsgierig of er veel zwambaden in Slowakije zijn. Het liefst natuurlijk bij de camping maar als het in de buurt is, is dat ook prima.
  Hebben jullie ook een idee waar ik nog meer tips voor campings kan vinden?
  bedankt iig voor het lezen van dit bericht.

  groetjes kim

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending