Soms stuit ik tijdens mijn online zoektocht naar een geschikte camping op een plek waar ik onmiddellijk enthousiast van word. Gevaarlijk, want soms valt de werkelijkheid daarna toch een beetje tegen. Gelukkig bleek niets minder waar bij Landgut Girthenmühle in het Saarland. Op doorreis naar Zuid-Duitsland waren we van plan slechts een nachtje op deze camping te kamperen. Het werden er drie!

Kleine autovrije camping midden in de Duitse natuur

Nog niet zo lang geleden besloten vier idealisten uit Amsterdam deze – toen nog – vervallen camping in Duitsland over te nemen. Ze zochten een plek waar ze zich konden focussen op activiteiten en projecten die een groter maatschappelijk doel dienen. Het verwezenlijken van deze idealen staat nog in de kinderschoenen, maar nu al is Landgut Girtenmühle een gezellige camping om tot rust te komen.

De kleine autovrije camping grenst aan een bos en wordt deels omzoomd door een beekje. Je auto dien je na het uitladen op het parkeerterrein aan het begin van de camping te plaatsen. Er zijn geen seizoen- of jaarplaatsen. Sterker nog, de camping heeft helemaal geen vaste plaatsen. Dit betekent dat je bij aankomst zelf een fijn plekje uit mag zoeken.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Een bruisende sfeer

We arriveren in de namiddag midden in het hoogseizoen en zijn blij dat we voor de eerste nacht hebben gereserveerd. De camping blijkt volgeboekt. Dit is echter totaal niet storend, want ook in het hoogseizoen is er nog steeds genoeg ruimte voor iedereen.

Terwijl we op jacht gaan naar een geschikte plek voor onze tent, valt ons gelijk de sfeer op de camping op. Op deze zomerse dag zit het terras bij de buitenbar gezellig vol met campinggasten die genieten van het biologische aanbod. Kinderen rennen rond en vermaken zich bij de rivier of klimmen in de hangtent. En wij worden bij onze zoektocht naar een plekje gelijk voorzien van vriendelijk advies door onze medekampeerders.

Genieten in de hangmat

Genieten in de hangmat

Wij kiezen ervoor onze tent op het onderste gedeelte van de camping te plaatsen. Er is nog plek bij de bomenrand vlak naast het beekje en zo kunnen we ook onze hangmat optimaal benutten. Op dit onderste gedeelte van deze camping staan voornamelijk tentkampeerders en kleine camperbusjes. Het hoger gelegen deel van de camping is juist meer geschikt voor caravans en grotere campers.

Het beekje naast de camping

Het beekje naast de camping

Gemêleerd gezelschap

Om ons heen zien we op dit gedeelte van de camping een gemêleerd gezelschap aan kampeerders. Er zijn veel families die hier met hun kleine kinderen kamperen, maar ook vrienden die hun kleine tentjes in een cirkel bij elkaar hebben gezet. Daarnaast zijn er stellen, motorkampeerders op doorreis en mensen die heerlijk in hun eentje op avontuur zijn.

Het enige wat minder gemêleerd is aan het gezelschap, is de taal die we overal horen. Blijkbaar trekt ook deze camping met Nederlandse eigenaren veel Nederlandse gasten aan.

De buitenbar

De buitenbar

Buitenbar Wunderbar

De camping beschikt over een buitenbar/bistro waar alle producten biologisch zijn. Hier kun je versgebakken broodjes voor de volgende ochtend reserveren. Het is ook mogelijk om jezelf te verwennen met een uitgebreid ontbijt met heerlijke koffie en sap.

Overdag zijn er kleine hapjes en huisgemaakte taartjes te verkrijgen en op enkele dagen per week wordt hier ’s avonds een avondmaaltijd geserveerd. Intekenen voor deze avondmaaltijd is vereist, zo proberen ze op Landgut Girtenmühle voedselverspilling te voorkomen.

’s Avonds branden in de buitenbar sfeervolle lichtjes en wordt er vaak een vuurtje aangestoken. Er hangt een ongedwongen sfeer waarbij de verschillende campinggasten (en eigenaren) gezellig keuvelen tot in de late uurtjes.

Glampingmogelijkheden voor de trekker of de luxekampeerder

Bij de ingang van de camping staan drie wijnvaten die vooral voor trekkers erg interessant zijn. Ze staan leuk opgesteld tussen de bomen tegenover de buitenbar. De wijnvaten zijn erg klein, beschikken niet over kookfaciliteiten, maar wel over verwarming en twee enkele bedden of een tweepersoonsbed.

Wijnvat

Wijnvat

De campingeigenaren hebben sinds het einde van het seizoen niet stil gezeten. Inmiddels zijn er ook 2 luxe ingerichte Finse kota’s, een caravan en glampingententen aan het aanbod toegevoegd. Sommige van deze plekken hebben een eigen kampvuurplek. De glampingtenten zijn heuse Karsten-tenten die als tweepersoons- en vierpersoonsvariant aangeboden worden. Heb je altijd al eens willen weten hoe het is om in een ‘oppomptent’ te liggen, dan is dit je kans!

Hoofdgebouw vol mogelijkheden

De camping beschikt over een groot hoofdgebouw met verschillende ruimtes. Zo staan er in de ruimte voor de receptie een uitgebreid folderrek, een boekenruilkast en enkele banken. De ruimte beschikt over WiFi, dus je snapt dat het hier vaak gezellig druk is.

Verderop in het gebouw bevindt zich nog een ruimte met comfortabele banken. Hier worden de banken vergezeld door een pooltafel en een grote stapel blokken. In deze ruimte wordt enthousiast gespeeld door (heel) jong en oud. Op een regenachtige dag hoef je jezelf dus zeker niet dubbel te vouwen in je tent en tijdens een onweersbui kun je je hier veilig en comfortabel terugtrekken.

Het hoofdgebouw is nog volop in verandering. Afgelopen zomer bevond zich in het hoofdgebouw nog een toen niet in gebruik zijnde bar/restaurant-ruimte. Op het Instagramaccount @Girtenmuhle is te zien hoe deze bar inmiddels is verdwenen. Ik ben benieuwd wat er voor in de plaats komt.

Een blik op de camping

Een blik op de camping

Praktische zaken

Het toiletgebouw op de camping is eenvoudig maar schoon. De warme douches en warm afwaswater zijn hier gratis. Daarnaast bevinden zich in het hoofdgebouw ook enkele luxe toiletten die handig van pas komen op de momenten dat het toiletgebouw schoongemaakt wordt.

De camping beschikt over een kampvuurplek waar op bepaalde avonden in de zomer een groot kampvuur gebouwd wordt. Ook vinden er soms concerten plaats bij de buitenbar. Houd hiervoor de affiches bij het toiletgebouw in de gaten.

Neem zeker een zaklamp mee wanneer je op deze camping komt overnachten. Op Landgut Girtenmühle is het ‘s avonds heerlijk donker. Er zijn enkele lampen met bewegingssensoren die aanspringen wanneer je in de buurt komt, maar een zaklamp is absoluut geen overbodige luxe. 

Eropuit in de omgeving

Landgut Girtenmühle ligt midden in de prachtige natuur van het Saarland, op zo’n 375 km vanaf Utrecht. Het Saarland is een prachtige regio die sinds 1957 bij Duitsland hoort en waarin de Franse invloeden nooit ver weg zijn. Zowel Frankrijk als het Groothertogdom Luxemburg liggen binnen bereik voor een dagtrip.

Toch is het absoluut niet nodig om Duitsland te verlaten om je te vermaken. De prachtige stad Trier ligt bijvoorbeeld op maar 35 kilometer van de camping en het mooie Saarburg op slechts 20 kilometer rijden. Voor de avonturiers ligt er in de omgeving van Saarburg ook een leuke zomerrodelbaan. Serviesliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het stadje Mettlach, waar zich het Villeroy & Boch belevenis centrum bevindt. Daar in de buurt bevindt zich ook het Boomtoppenpad dat je een fantastisch uitzicht op de beroemde bocht in de Saar gunt. 

Nog dichterbij bevindt zich op zo’n 3 kilometer van de camping een stuwmeer met zwemstrand. Er is hier van alles te beleven. Zo bevindt zich hier een Biergarten, kan er minigolf gespeeld worden en zijn er waterfietsen te huur. Daarnaast is er hier een Seegarten te bezichtigen.

Vanaf de camping is het goed wandelen

Vanaf de camping is het goed wandelen

Wandelen vanaf Landgut Girtenmühle

In het folderrek in het hoofdgebouw vonden wij een boekje met verschillende wandelroutes. We waren gelijk verkocht en kozen ervoor om deze regio al wandelend te verkennen. Mocht je net zo’n wandelfanaat zijn als ik, lees dan vooral ook mijn blog over de wandelen in het Saarland rondom Landgut Girtenmühle.

Pannenkoeken bakken in de zon

Pannenkoeken bakken in de zon

Een camping om te onthouden

Landgut Girtenmühle is een camping om te onthouden. Het is een heerlijke plek waar de fijne ongedwongen sfeer me een beetje aan Camping Buitenland doet denken. Ook in het hoogseizoen blijft de volgeboekte camping aangenaam om te verblijven. De camping ligt in een prachtige omgeving en is een geschikte uitvalsbasis voor de wandelliefhebber. Ik ben heel benieuwd wat voor plannen de eigenaren nog met deze camping hebben en kom zeker nog eens terug.

Over de schrijver

Corine

Corine

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

Laat jouw reactie achter

1 reactie