Welke campingstekker heb ik nodig?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een campingstekker, eurostekker, een Franse camping stekker, verlengsnoeren, 4 of 6 ampère, de eerste jaren dan ik ging kamperen was ik vaak in de war en hebben we verschillende keren zonder stroom gezeten.  Want welke CEE adapter, camping stekker en/of welk camping verlengsnoer heb je nu eigenlijk echt nodig op de camping in Nederland, Frankrijk, Zwitserland of een ander Europees land?

Gewoon verlengsnoer op de camping is niet veilig

Een gewoon verlengsnoer met PVC-behuizing zoals we die thuis vaak gebruiken is niet aan te raden op een camping. Het is gewoonweg niet 100% veilig voor het stroomgebruik op de camping. Het kan wel, je gebruikt dan een CEE mannetje naar Schuko (standaard stopcontact)  verloopsnoer en koppelt daar je verlengsnoer aan.

Dit is echter niet aan te raden want ookal gebruik je een veiligheidsdoos PVC kabels breken sneller als er een auto overheen rijdt en zijn vaak ook niet geaard waardoor er alsnog gevaarlijke situaties kunnen ontstaan zeker als je er een hoog wattage op gebruikt met campingkoelkast, campingkachel en campingkoffiezetapparaat tegelijk bijvoorbeeld. Maar welke stekker of verlengsnoer heb ik dan wel nodig? 

Welke CEE campingstekker heb ik nodig?

Gelukkig hebben de meeste campings inmiddels stroompalen die geschikt zijn voor de blauwe CEE campingstekker ook wel eurostekker genoemd.  Dit zijn de wel bekende dikke blauwe camping stekkers met drie pinnen die je op veel campings ziet. Ze zijn spatwaterdicht wat ze een stuk veiliger maakt.

De makkelijkste oplossing

De makkelijkste oplossing is een CEE verlengsnoer. Dit is veilig, de juiste CEE stekker zit er al aan en eigenlijk is het op 95% van de campings enkel een kwestie van inpluggen en klaar. Er zijn wel verschillende soorten CEE verlengsnoeren waaruit je kunt kiezen Hieronder een overzicht: 

Campingstekker caravan of camper

Voor caravans en campers heb je alleen een standaard CEE mannetje naar CEE vrouwtje verlengsnoer nodig. Het mannetje steek je in de stroompaal van de camping, het vrouwtje in de caravan of camper.  De standaard maat is 20 of 25 m. Voor natuurcampings heb je daar niet altijd genoeg aan. je kunt dan een tweede CEE naar CEE verlengsnoer makkelijk koppelen aan je eerste verlengsnoer. Dan heb je altijd genoeg lengte. 

cee-campingstekker-scherma-veilig

CEE verlengsnoer zonder verloopstekkers, de veiligste oplossing.

Campingstekker in de tent of vouwwagen 

In de tent heb je eigenlijk 2 of 3 verschillende opties: 

Lees ook:  Kampeeraanbiedingen! Ook leuk als Vaderdag cadeau?

CEE standaard verlengsnoer: Je kunt voor je tent gebruikmaken van een standaard CEE (mannetje) naar CEE (vrouwtje) verlengsnoer. Waarbij je in de tent dan nog een CEE (mannetje) naar Schuko (Dat is een standaard stopcontact) verlooopkabel nodig hebt. Hier kun je dan eventueel nog een standaard geaarde stekkerbak op aansluiten. Deze set is meestal 20 of 25 meter. Je kunt echter twee standaard CEE verlengsnoeren gebruiken om een langere afstand te overbruggen.  Voor de liefhebbers is er ook een 40 meter versie

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

CEE verlengsnoer met vaste stekkerdoos:  Nog makkelijker is een kant en klare set. Dit snoer kun je op de camping direct op de stroompaal aansluiten. Daarna leg je hem in je tent waar je meteen 3 stopcontacten in je tent. Dit verlengsnoer heb je in twee lengtes. 1,5 meter en 20 meter.  Als 20 meter niet genoeg is, dat komt vooral op natuurcampings voor, dan kun je nog een extra CEE naar CEE verlengsnoer gebruik van nog eens 20 meter

Campingstekker Frankrijk

Op sommige campings in Zuid-Europa en met name in Frankrijk gebruiken ze nog de standaard geaarde Franse stopcontacten met één pin en twee gaten. In dat geval heb je een Frans shuko verloopstekkersnoer nodig van het Franse stopcontact naar een Nederlands stopcontact.

Er zijn in Nederland ook CEE verlengsnoeren te koop die al geaard zijn met een gat voor de pin en meteen op een Frans stopcontact zijn aan te sluiten.

Camping stekker in Engeland

De meeste campings in Engeland gebruiken gewoon de CEE campingstekker. Maar naast zo’n CEE adapter is het toch  raadzaam om naar Engeland een verloopstekker van de traditionele Britse stekker naar een CEE camping stekker meer te nemen. Ook voor Britse stopcontacten zijn UK campingverloopsnoeren bij de grotere kampeerwinkels te koop.

Campingstekker Zwitserland

Lang niet alle campings in Zwitserland gebruiken de CEE campingstekker maar in plaats daarvan een Zwitserse camping stekker. Dit zijn geaarde stopcontacten met drie polen. Hier zijn uiteraard ook weer verloopstekkers voor te verkrijgen. Voor Zwitserland is het dus handig om naast de eurostekker een Zwitserse campingstekker mee te nemen. 

Lees ook:  Review: Campingstoel Crespo AL-237 Deluxe

Een CEE camping verlengsnoer of CEE verloopstekkers of adapters gebruiken?

Ik ben geen elektricien, maar ik kan me goed voorstellen dat de combinatie van een los CEE adapter snoer + gewoon verlengsnoer en dan eventueel nog een los verloopsnoer niet de meest veilige is. Bij de kant en klare CEE verlengsnoeren kan veel minder makkelijk water komen, er kunnen minder snel breuken in komen en ze zijn gewoon veiliger.

Toch kiezen de nog veel kampeerders voor de optie, van een verlengsnoer + verloopstekker omdat deze flexibeler en goedkoper is. Je kunt immers per camping een andere combinatie gebruiken. Zelf heb ik dat in het verleden ook gedaan. Maar inmiddels hebben echt de meeste campings een CEE stroompaal waardoor je met een standaardoplossing gewoon uit de voeten kunt. 

Hoe lang moet het camping verlengsnoer zijn?

Qua lengte van het verlengsnoer is mijn ervaring dat je met 30 meter meestal goed zit. Er zijn echter mensen die zweren bij 40 meter zodat ze ook op de meer afgelegen plekken terecht kunnen. Vooral op natuurcampings of natuurkampeerterreinen is dat een aanrader.

Laat je CEE verlengkabel niet op de haspel zitten!

 Een CEE verlengkabel op een haspel kan makkelijk zijn. Het snoer gaat minder snel in de war en je kunt het met schone handen binnenhalen. Als jouw verlengsnoer op een haspel of rol zit, vergeet deze dan niet in zijn geheel uit te rollen wanneer hij in gebruik is. Doe je dat niet dan heb je kans dat er door de hitte brand ontstaat.

Probeer het snoer zo weinig mogelijk over de grond te laten lopen. Dit om te voorkomen dat het in plassen terecht komt. Ook in de tent zelf kun je de stekkerbak het beste boven de grond ophangen aan een stok bijvoorbeeld. Bij een overstroming staat dan niet meteen alles onder stroom.

Campingstekker of verlengsnoer vergeten?

Vorig jaar waren we het verlengsnoer thuis eens vergeten. Gelukkig had de campingeigenaar er een paar op voorraad te leen. Wij waren volgens hem niet de enigen die dat overkwam, altijd een fijn gevoel. Mijn ervaring is dat dat ook geldt voor campingstekkers. De meeste camping eigenaren hebben daar wel een voorraad van liggen.

Meer over campingstekkers?

Deze post heb ik met de grootste zorg samengesteld, maar zoals ik al aangaf: ‘Ik ben geen elektricien.’ Dus mocht je nog aanvullingen of verduidelijkingen  over de campingstekker of het CEE verlengsnoer hebben dan hoor ik het graag. Bottomline is gebruik een CEE stekker. Voor caravans en campers zijn de standaard CEE verlengsnoeren de beste optie. Voor tenten en vouwwagens is een CEE stekker met stekkerdoos aan te raden. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

11 reacties

 • Een eigen aardlekschakelaar adviseer ik ook. Heb zelf een aantal campings getest die aardlek schakelaars werkten vaak niet goed. Dus een eigen aardlek is wel verstandig.

 • Om het aantal kw (kilowatt) te kunnen berekenen wat men maximaal mag gebruiken is.
  stroomsterkte zekering x voltage = Wattage

  Kortom:
  6 Ampere zekering x 230 Volt = 1380 Watt

  Hetgeen dus betekent dat je maximaal gelijktijdig 1380 Watt kunt gebruiken.

  Stel je hebt een koffiezetapparaat van 500 Watt, koelkast van 80 Watt en een waterkoker van 850 watt.

  Bij elkaar opgeteld is dit dus 1430 watt. Dan zal de zekering eruit gaan. Daar de grens van 1380 overschreden wordt. Dus uitkijken wat men gaat gebruiken.
  Er wordt al snel een waterkoker van huis meegenomen deze zijn soms al meer dan 2000 watt. Laat deze thuis net als de Senseo dat is ook een energieverslinder. Ook de elektrische bbq is uit ten boze….

  Gebruik dus apparaten die onder de 1000 watt zijn…. zo heb je altijd nog wat over voor de tv/radio en de koelkast.

  Doe je voordeel ermee.

 • Hoi, ik heb een oude caravan gekocht en daar zit aan de buitenzijde een normaal stopcontact. Gewwoonmet aarde dus niet zo een driepunt. Kan dat ook goed gaan?

 • Bedankt voor deze tips. Ik ga binnenkort kamperen in een land waar het nu niet regent. Een verlengsnoer van 50 meter lijkt me erg handig, maar 30 meter moet eigenlijk voldoende zijn. Ik ga niet vergeten mijn haspel uit te rollen.

 • CEE stekker is er in twee soorten
  Opgelet, de CEE stekker is er ook in twee soorten. 16A en 32A. Over welk type CEE stekker gaat het hier? Normaliter de 16A, maar zou dit toch even meegeven om vergissingen te voorkomen.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending