Een campingstekker, eurostekker, een Franse camping stekker, verlengsnoeren, 4 of 6 ampère, de eerste jaren dan ik ging kamperen was ik vaak in de war en hebben we verschillende keren zonder stroom gezeten.  Want welke CEE adapter, camping stekker en of welk camping verlengsnoer heb je nu eigenlijk echt nodig op de camping in Nederland, Frankrijk, Zwitserland of een ander Europees land?

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Welke campingstekker heb ik nodig?

Combinatie van verloopstekkers en verlengsnoer

Welke CEE campingstekker of andere camping stekker heb je nodig?

Gelukkig hebben de meeste campings inmiddels stroompalen die geschikt zijn voor de blauwe CEE campingstekker ook wel eurostekker genoemd.  Dit zijn de wel bekende dikke blauwe camping stekkers met drie pinnen die je op veel campings ziet. Ze zijn spatwaterdicht wat ze een stuk veiliger maakt.

Op de meeste campings heb je dus alleen zo’n CEE camping verloopstekker of CEE adapter (Ik leg straks uit wat een verloopstekker is) + Nederlands verlengsnoer (zie de afbeelding hierboven)  of een compleet CEE camping verlengsnoer (zie de afbeelding hieronder) nodig om  stroom te gebruiken.

Campingstekker Frankrijk

Op sommige campings in Zuid-Europa en met name in Frankrijk gebruiken ze nog de standaard geaarde Franse stopcontacten met één pin en twee gaten. In dat geval heb je een Frans verloopstekkersnoer nodig van het Franse stopcontact naar een Nederlands stopcontact.

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Er zijn in Nederland ook CEE verlengsnoeren te koop die al geaard zijn met een gat voor de pin en meteen op een Frans stopcontact zijn aan te sluiten.

Camping stekker in Engeland

De meeste campings in Engeland gebruiken gewoon de CEE campingstekker. Maar naast zo’n CEE adapter is het toch  raadzaam om naar Engeland een verloopstekker van de traditionele Britse stekker naar een CEE camping stekker meer te nemen. Ook voor Britse stopcontacten zijn campingverloopsnoeren bij de grotere kampeerwinkels te koop.

Campingstekker Zwitserland

Lang niet alle campings in Zwitserland gebruiken de CEE campingstekker maar in plaats daarvan een Zwitserse camping stekker. Dit zijn geaarde stopcontacten met drie polen. Hier zijn uiteraard ook weer verloopstekkers voor te verkrijgen. Voor Zwitserland is het dus handig om naast de eurostekker een Zwitserse campingstekker mee te nemen. 

Stroom in de tent, vouwwagen, caravan of camper

Kampeer je met een tent dan heb je ook nog een veilige stekkerbak nodig die je in de tent aansluit op het verlengsnoer. Heb je een caravan of camper dan sluit je het CEE verlengsnoer met de drie gaten direct aan op de caravan of camper.  Je kunt er hier ook weer voor kiezen om dit met een verloopsnoer te doen zodat je die kunt aansluiten op het gewone Nederlandse verlengsnoer.

KAMPEERTIPS UITRUSTING  Welke campingstekker heb ik nodig?

CEE verlengsnoer zonder verloopstekkers, de veiligste oplossing.

Een CEE camping verlengsnoer of CEE verloopstekkers of adapters gebruiken?

Ik ben geen elektricien, maar ik kan me goed voorstellen dat de combinatie van een los CEE adapter snoer + gewoon verlengsnoer en dan eventueel nog een los verloopsnoer niet de meest veilige is. Bij de kant en klare CEE verlengsnoeren kan veel minder makkelijk water komen.

Toch kiezen de meeste kampeerders voor de eerste optie, van een verlengsnoer + verloopstekker omdat deze flexibeler en goedkoper is. Je kunt immers per camping een andere combinatie gebruiken.

Elektriciens zullen dit zeer waarschijnlijk uit veiligheidsoverwegingen afraden. Het gevaar op kortsluiting zit hem vooral op de plekken waar het verlengsnoer en het verloopsnoer bij elkaar komen. Om het risico dat daar water bij komt te verminderen zijn er waterdichte stekkerboxen, dat is veiliger dan een plastic zak. De veiligste keuze blijft gewoon een kant en klaar CEE verlengsnoer.

Hoe lang moet het camping verlengsnoer zijn?

Qua lengte van het verlengsnoer is mijn ervaring dat je met 30 meter meestal goed zit. Er zijn echter mensen die zweren bij 50 meter zodat ze ook op de meer afgelegen plekken terecht kunnen. Vooral op natuurcampings of natuurkampeerterreinen is dat een aanrader.

Laat je CEE verlengkabel niet op de haspel zitten!

Als jouw verlengsnoer op een haspel of rol zit, vergeet deze dan niet in zijn geheel uit te rollen wanneer hij in gebruik is. Doe je dat niet dan heb je kans dat er door de hitte brand ontstaat.

Probeer het snoer zo weinig mogelijk over de grond te laten lopen. Dit om te voorkomen dat het in plassen terecht komt. Ook in de tent zelf kun je de stekkerbak het beste boven de grond ophangen aan een stok bijvoorbeeld. Bij een overstroming staat dan niet meteen alles onder stroom.

Campingstekker of verlengsnoer vergeten?

Vorig jaar waren we het verlengsnoer thuis eens vergeten. Gelukkig had de campingeigenaar er een paar op voorraad te leen. Wij waren volgens hem niet de enigen die dat overkwam, altijd een fijn gevoel. Mijn ervaring is dat dat ook geldt voor campingstekkers. De meeste camping eigenaren hebben daar wel een voorraad van liggen.

Meer over campingstekkers?

Er is nog veel meer te vertellen over de verschillende stroomsterkten op campings en hoe je daar mee om kunt gaan maar dat bewaar ik voor een volgende keer. Deze post heb ik met de grootste zorg samengesteld maar zoals ik al aangaf: ‘Ik ben geen elektricien.’ Dus mocht je nog aanvullingen of verduidelijkingen  over de campingstekker of het CEE verlengsnoer hebben dan hoor ik het graag.

Like Kampeermeneer ook op Facebook en blijf op de hoogte van de laatste kampeertips, mooiste campings en bakken kampeerinspiratie!

Rating: 4.6/5. From 24 votes.
Please wait...
Deel dit artikel:

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

10 reacties