Welke campingstekker heb ik nodig?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een campingstekker, eurostekker, een Franse camping stekker, verlengsnoeren, 4 of 6 ampère, de eerste jaren dan ik ging kamperen was ik vaak in de war en hebben we verschillende keren zonder stroom gezeten.  Want welke CEE adapter, camping stekker en/of welk camping verlengsnoer heb je nu eigenlijk echt nodig op de camping in Nederland, Frankrijk, Zwitserland of een ander Europees land?

Gewoon verlengsnoer op de camping is niet veilig

Een gewoon verlengsnoer met PVC-behuizing zoals we die thuis vaak gebruiken is niet aan te raden op een camping. Het is gewoonweg niet 100% veilig voor het stroomgebruik op de camping. Het kan wel, je gebruikt dan een CEE mannetje naar Schuko (standaard stopcontact)  verloopsnoer en koppelt daar je verlengsnoer aan.

Dit is echter niet aan te raden want ookal gebruik je een veiligheidsdoos PVC kabels breken sneller als er een auto overheen rijdt en zijn vaak ook niet geaard waardoor er alsnog gevaarlijke situaties kunnen ontstaan zeker als je er een hoog wattage op gebruikt met campingkoelkast, campingkachel en campingkoffiezetapparaat tegelijk bijvoorbeeld. Maar welke stekker of verlengsnoer heb ik dan wel nodig? 

Welke CEE campingstekker heb ik nodig?

Gelukkig hebben de meeste campings inmiddels stroompalen die geschikt zijn voor de blauwe CEE campingstekker ook wel eurostekker genoemd.  Dit zijn de wel bekende dikke blauwe camping stekkers met drie pinnen die je op veel campings ziet. Ze zijn spatwaterdicht wat ze een stuk veiliger maakt.

De makkelijkste oplossing

De makkelijkste oplossing is een CEE verlengsnoer. Dit is veilig, de juiste CEE stekker zit er al aan en eigenlijk is het op 95% van de campings enkel een kwestie van inpluggen en klaar. Er zijn wel verschillende soorten CEE verlengsnoeren waaruit je kunt kiezen Hieronder een overzicht: 

Campingstekker caravan of camper

Voor caravans en campers heb je alleen een standaard CEE mannetje naar CEE vrouwtje verlengsnoer nodig. Het mannetje steek je in de stroompaal van de camping, het vrouwtje in de caravan of camper.  De standaard maat is 20 of 25 m. Voor natuurcampings heb je daar niet altijd genoeg aan. je kunt dan een tweede CEE naar CEE verlengsnoer makkelijk koppelen aan je eerste verlengsnoer. Dan heb je altijd genoeg lengte. 

cee-campingstekker-scherma-veilig

CEE verlengsnoer zonder verloopstekkers, de veiligste oplossing.

Campingstekker in de tent of vouwwagen 

In de tent heb je eigenlijk 2 of 3 verschillende opties: 

Lees ook:  Review: Decathlon microvezel handdoek Nabaiji, Beste Koop!

CEE standaard verlengsnoer: Je kunt voor je tent gebruikmaken van een standaard CEE (mannetje) naar CEE (vrouwtje) verlengsnoer. Waarbij je in de tent dan nog een CEE (mannetje) naar Schuko (Dat is een standaard stopcontact) verlooopkabel nodig hebt. Hier kun je dan eventueel nog een standaard geaarde stekkerbak op aansluiten. Deze set is meestal 20 of 25 meter. Je kunt echter twee standaard CEE verlengsnoeren gebruiken om een langere afstand te overbruggen.  Voor de liefhebbers is er ook een 40 meter versie

CEE verlengsnoer met vaste stekkerdoos:  Nog makkelijker is een kant en klare set. Dit snoer kun je op de camping direct op de stroompaal aansluiten. Daarna leg je hem in je tent waar je meteen 3 stopcontacten in je tent. Dit verlengsnoer heb je in twee lengtes. 1,5 meter en 20 meter.  Als 20 meter niet genoeg is, dat komt vooral op natuurcampings voor, dan kun je nog een extra CEE naar CEE verlengsnoer gebruik van nog eens 20 meter

Campingstekker Frankrijk

Op sommige campings in Zuid-Europa en met name in Frankrijk gebruiken ze nog de standaard geaarde Franse stopcontacten met één pin en twee gaten. In dat geval heb je een Frans shuko verloopstekkersnoer nodig van het Franse stopcontact naar een Nederlands stopcontact.

Er zijn in Nederland ook CEE verlengsnoeren te koop die al geaard zijn met een gat voor de pin en meteen op een Frans stopcontact zijn aan te sluiten.

Camping stekker in Engeland

De meeste campings in Engeland gebruiken gewoon de CEE campingstekker. Maar naast zo’n CEE adapter is het toch  raadzaam om naar Engeland een verloopstekker van de traditionele Britse stekker naar een CEE camping stekker meer te nemen. Ook voor Britse stopcontacten zijn UK campingverloopsnoeren bij de grotere kampeerwinkels te koop.

Campingstekker Zwitserland

Lang niet alle campings in Zwitserland gebruiken de CEE campingstekker maar in plaats daarvan een Zwitserse camping stekker. Dit zijn geaarde stopcontacten met drie polen. Hier zijn uiteraard ook weer verloopstekkers voor te verkrijgen. Voor Zwitserland is het dus handig om naast de eurostekker een Zwitserse campingstekker mee te nemen. 

Een CEE camping verlengsnoer of CEE verloopstekkers of adapters gebruiken?

Ik ben geen elektricien, maar ik kan me goed voorstellen dat de combinatie van een los CEE adapter snoer + gewoon verlengsnoer en dan eventueel nog een los verloopsnoer niet de meest veilige is. Bij de kant en klare CEE verlengsnoeren kan veel minder makkelijk water komen, er kunnen minder snel breuken in komen en ze zijn gewoon veiliger.

Lees ook:  Review: Osprey Washbag Roll On, handige reis toilettas!

Toch kiezen de nog veel kampeerders voor de optie, van een verlengsnoer + verloopstekker omdat deze flexibeler en goedkoper is. Je kunt immers per camping een andere combinatie gebruiken. Zelf heb ik dat in het verleden ook gedaan. Maar inmiddels hebben echt de meeste campings een CEE stroompaal waardoor je met een standaardoplossing gewoon uit de voeten kunt. 

Hoe lang moet het camping verlengsnoer zijn?

Qua lengte van het verlengsnoer is mijn ervaring dat je met 30 meter meestal goed zit. Er zijn echter mensen die zweren bij 40 meter zodat ze ook op de meer afgelegen plekken terecht kunnen. Vooral op natuurcampings of natuurkampeerterreinen is dat een aanrader.

Laat je CEE verlengkabel niet op de haspel zitten!

 Een CEE verlengkabel op een haspel kan makkelijk zijn. Het snoer gaat minder snel in de war en je kunt het met schone handen binnenhalen. Als jouw verlengsnoer op een haspel of rol zit, vergeet deze dan niet in zijn geheel uit te rollen wanneer hij in gebruik is. Doe je dat niet dan heb je kans dat er door de hitte brand ontstaat.

Probeer het snoer zo weinig mogelijk over de grond te laten lopen. Dit om te voorkomen dat het in plassen terecht komt. Ook in de tent zelf kun je de stekkerbak het beste boven de grond ophangen aan een stok bijvoorbeeld. Bij een overstroming staat dan niet meteen alles onder stroom.

Campingstekker of verlengsnoer vergeten?

Vorig jaar waren we het verlengsnoer thuis eens vergeten. Gelukkig had de campingeigenaar er een paar op voorraad te leen. Wij waren volgens hem niet de enigen die dat overkwam, altijd een fijn gevoel. Mijn ervaring is dat dat ook geldt voor campingstekkers. De meeste camping eigenaren hebben daar wel een voorraad van liggen.

Meer over campingstekkers?

Deze post heb ik met de grootste zorg samengesteld, maar zoals ik al aangaf: ‘Ik ben geen elektricien.’ Dus mocht je nog aanvullingen of verduidelijkingen  over de campingstekker of het CEE verlengsnoer hebben dan hoor ik het graag. Bottomline is gebruik een CEE stekker. Voor caravans en campers zijn de standaard CEE verlengsnoeren de beste optie. Voor tenten en vouwwagens is een CEE stekker met stekkerdoos aan te raden. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

13 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending