Campingservies is er in vele soorten en designs. Het goede nieuws is dat het meeste servies voor op de camping van melamine, emaille of bamboe is gemaakt wat superlang mee gaat. Mijn eigen camping servies houdt het al zo’n 15 jaar uit. Als je er zo lang tegenaan moet kijken wil je natuurlijk wel iets leuks om tegenaan te kijken. Daarom heb ik 13 verschillende gave campingserviezen uitgezocht waar je vrolijk van wordt. 

Een melamine servies, bamboe servies of toch emaille borden? 

Grofweg kun je bij een camping servies kiezen uit drie verschillende materialen. De bekendste zijn de melamine serviezen van kunstof. Wie is er niet opgegegroeid met bruine of groene Mepal mokken?  Steeds vaker zie je echter ook bamboe servies op de camping en ook de stoere emaille borden en mokken zijn weer helemaal hip tegenwoordig.  Wat zijn de voor én nadelen van deze materialen? 

Melamine: Campingservies van melamine is oersterk. Men zegt weleens dat het onbreekbaar is. Dat is niet waar! In de loop der jaren zijn er verschillende van mijn melamine mokken gebarsten. Dit komt omdat de maximum temperatuur meestal tot 85 graden gaat. Als je dan hete thee in een mok gooit, kan deze barsten.  Dat neemt niet weg dat melamine ove rhet algemeen als je het goed gebruikt makkelijk 20 tot 30 jaar kan meegaan. 

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Is melamine niet gevaarlijk?  In het oude melamine zat het zogenaamde bestandsdeel BPA. Dit kan boven een bepaalde temperatuur giftige stoffen afgeven. Bij normaal gebruik is het bij de FDA echter nog steeds veilig.  Veel producenten nemen echter het zekere voor het onzekere produceren nu zonder melamine.  Het meeste melamine servies kan tegenwoordig ook gewoon in de afwasmachine thuis.  De magnetron is niet aan te raden, maar die gebruik je toch nooit voor camping servies. 

Bamboe: Steeds vaker is het campingservies van bamboe. Het wordt gepromoot als zijnde even sterk als melamine maar dan duurznamer. Duurzamer is het zeker omdat het gemaakt wordt van bamboezaagsel dat over is van bamboezagerijen. Wel moet het nog steeds vaak uit China komen en wordt er ook hier verf en lijm gebruikt om het hard te maken. Duurzamer ja, perfect nee

Wel is ook bamboe keihard én lichter wat voor camping servies wel fijn is.  Check bij bamboe wel altijd even of je het thuis ook in de vaatwasser mag stoppen want dat is niet altijd het geval. Persoonlijk vind ik het vaak nog wat fragiel aanvoelen én een beetje ruw. Nu moet ik toegeven dat ik nog nooit een bamboe bord heb zien breken en volgens velen gaat de ruwe structuur er vanaf als het een paar keer in de vaakwasser is geweest. 

Emaille: Ik vind de retro emaille camping serviezen persoonlijk erg mooi. Ze zien er stoer en robuust uit. Maar wat is emaille eigenlijk? Het is niets anders dan metaal dat gehuld is in een laagje glas. Opniew oersterk en kan jaren meegaan.  Glas, is dat dan wel veilig? Je ziet weleens oude emaille pannen met beschadigingen. Volgens specialisten kunnen kleine metalen of emaille deeltjes geen kwaad.  

Daarnaast lijkt het emaille dat tegenwoordig wordt gebruikt van beter kwaliteit dan vroeger. Vroeger mocht emaille namelijk echt niet in de vaatwasser maar het meeste moderne emaille mag dat wel. Nadeel van veel emaille mokken vind ik echter wel dat deze heet kunnen worden  als je er thee of koffie uit drinkt want metaal geleidt warmte. 

Kies een campingservies dat goed in elkaar past

In een camper of caravan met zeeën met ruimte is het misschien minder belangrijk maar ruimte is voor veel kampeerders een schaars goed. Kijk dus goed in hoeverre het campingservies in elkaar past. Bij borden zit dat meestal wel goed maar vooral bij mokken en soepkommen met een hengsel is daar niet altijd goed over nagedacht. 

Campingservies waar ik vrolijk van word

Ok genoeg technisch geneuzel. Het belangrijkste van campingservies is dat je er vrolijk van wordt. Voor de één betekent dat een bij elkaar geraapt mepal servies van de rommelmarkt, oma en marktplaats. Voor de ander een mooi gestyled servies of juist één met veel kleurtjes. Lichtgewicht kampeerders worden juist blij van een servies dat weinig weegt en perfect in elkaar past. Ik kan overal vrolijk van worden maar deze onderstaande serviessets vind ik echt gaaf. 

Gaaf melamine campingservies

1. Mepal Bloom: Vrolijk en stijlvol

De Bloom serviesset van Mepal is hun nieuwste serviesset. Door de verschillende kleuren, geel, mintgroen, zwart en gebroken wit word ik er meteen vrolijk van. Het ziet er modern uit door de subtiele ronde vormen en dunne randen. Hiermee tover je je tent om tot jouw eigen hippe eetcafé. 

2. Bo-Camp Halo: Een campingservies dat niet is wat het lijkt

Bo-camp had met de Halo serviesset als één van de eersten een campingservies van melamine dat er uitziet alsof het van aardewerk gemaakt is.  Het ziet er stoer uit en is in twee verschillende tinten te verkrijgen. Groot voordeel het breekt een stuk minder makkelijk. 

3. Mepal Botanic: Wel moeilijk terug te vinden in het gras op de camping

Kamperen in de junge of tussen het gras. Met dit Botanic Flow servies van Mepal vol met botanische prints in verschillende kleuren groen tover je jouw campingtafel om tot een groene oase.  Wat ook fijn is, is dat de kopjes wel een hengsel hebben maar deze erg weinig ruimte innemen. 

4. Kampa Java: Javaans aardewerken campingservies van melamine

Iets minder stoer dan het Bo-camp Halo servies maar misschien wel nog iets waarheidsgetrouwer. Dit Kampa Java melamine servies ziet er uit als Javaans aardewerk. Iedere ochtend ontbijten met een vakantie tintje. Ook als je in Noorwegen in de regen staat. Dat maakt het toch net iets florisanter. 

 

5. Flamefield: Lachende campers bij je ontbijt

Een beetje kinderlijk maar wel ontzettend vrolijk is deze serviesset van Flamefield. Lachende campers op je borden, mokken en soepkommen. Iedereen kan zijn eigen lievelingskleur krijgen.  Wel vooraf even checken wat de lievelingskleur van je kind ook alweer was. 

6. Mepal Retro: Scoor het servies van je ouders of stuin marktplaats af

Retro is helemaal hip. Ook op de camping zie je campingserviezen uit de jarsen 60 en 70 van de vorige eeuw weer trots op de campingtafel staan.  Mix & match mag ook. Dus duik de zolder of kelder bij je ouders in of doe een struintocht op marktplaats. Makkelijk te vinden is het daar niet want ze zijn erg populair. 

rice servies

Melamine camping servies van Rice

Dit Rice kampeerservies werd door een aantal lezers getipt. Onzettend vrolijk en in allerlei vrolijke patronen te verkrijgen. Er zijn veel kampeermokken en kommen maar ook campingborden van dit Deense merk te verkrijgen allemaal gemaakt van duurzaam melamine. 

Hip bamboe campingservies

6. Zuperzocial campingservies: Stijlvol bamboe in vrolijke kleuren

De bamboe serviezen van Zuperzocial zijn niet specifiek bedoeld voor de camping maar meer als buiten servies. Wel kunnen ze prima als campingservies gebruitk worden en zien ze er super strak en vrolijk uit. Door de verschillende kleuren met elkaar te mixen wordt het ook een vrolijke boel. 

7. Urban Nature Culture: Waan je in de mediterranae, waar je ook bent

Dit campingservies van Urban Nature uit de Culture collectie is toch wel één van mijn favorieten.  Stijlvol, modern met heerlijke mediterrane prints. Waar je jouw caravan, tent of vouwwagen ook neerzet je waant je meteen rondom de Middenlandse Zee. 

Superhandig lichtgewicht campingservies

8. GSI Bugaboo: Camping servies, voorraad en uitrusting in één pan

Dit is toch wel het ultieme compacte en lichtgewicht campingservies. Nou ja het is meer dan dat want je krijgt met de GSI Buggaboo sets ook meteen pannen, opbergbakjes, een vergiet en meer voor 4 personen. Alles pas in elkaar en ingepakt is het niet groter dan de grootste pan. Er zijn van GSI verschillende sets beschikbaar maar ook Decathlon heeft een goedkopere versie. Perfect voor fiets- en wandelkampeerders. 

Wildo camp a box: Stijlvol éénpersoons lichtgewicht serviesset

Lichtgewicht, compact en mooi gaan niet altijd samen. In deze Camp a box van Wildo is dat wel gelukt. Het is een éénpersoons campingservies wat precies in elkaar past. Wel jammer dat wanneer je 2 of meer sets hebt deze niet ook weer in elkaar passen. 

Sea to Summit: Opvouwbaar servies en pannen

Sea to Summit is de master van de opvouwbare borden, mokken, pannen en bakken. De rubberen randen van deze borden en bakje klap je uit om te kunnen eten en weer in als je het afgewassen hebt. Alles past ook weer in elkaar zodat het weinig ruimte inneemt. Vooral handig voor als je alleen of met zijn twee op wandel of fietsvakantie gaat. 

Stoer emaille servies

Bo-camp Urban Outdoor stoer kamperen noem ik dat

Emaille campingservies blijft ook gewoon mooi. In de 50 jaar dat het bestaat is het eigenlijk qua vorm niet veranderd. Wel de kwaliteit en de kleur. Dit emaille servies van Bo-camp Urban Outdoor staat synoniem voor retro en stoer kamperen. Ik ben ook fan van hun gave buitenkleed.  Nadeeltje is wel dat de mokken niet zo goed in elkaar passen. 

Welk campingservies is jouw favoriet? 

Mijn favoriete campingserviezen  zijn het Mepal Bloom melamine servies, het Urban Nature Culture bamboe servies en het vernuftige GSI servies. Er is natuurlijk nog veel meer camping servies in de winkels te vinden. Dus wat is jouw favoriete serviesset voor op de camping? 

 

Over de schrijver

Tjerk

Tjerk

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

Laat jouw reactie achter

8 reacties