Kamperen op Landgoed Mariahoeve in Papenvoort is even helemaal terug naar jezelf. Weg uit de hectiek, ver van alle drukte. Op het gigantisch grote landgoed kun je nog echt basic midden in het bos kamperen. Maar ook als liefhebber van wat meer luxe kom je er aan je trekken op dit natuurkampeerterrein. Afgelopen Pinksterweekend kampeerden wij er op veld “De Grote Eik”. Wat een fijne plek!
Landgoed Mariahoeve, een verborgen oase van ruimte en rust in Drenthe
Midden in Drenthe, vlak boven Borger, ligt het gehucht Papenvoort. Langs de weg van Borger naar Rolde trekken een paar kleurige vlaggen en een groot bord “natuurcamping” de aandacht. Dan is het wel even oppassen. Voor je het weet sjees je de inrit van de camping, die er uit ziet als een gewone oprit van een huis, voorbij.
Eenmaal de poort van de camping gepasseerd, valt de drukte gelijk van je af. Het aanmelden bij de natuurcamping gebeurt bij een klein, met hout betimmerd keetje. Lang niet altijd is daar iemand: de beheerder, is vaak ergens op het landgoed bezig met een klus. In dat geval bel je even met het nummer dat er duidelijk op een bordje vermeld staat, en binnen een mum van tijd komt hij dan in een golfkarretje aangereden.
Safari op de camping
Na onze aankomst op het natuurkampeerterrein stappen onze kinderen achter in het golfwagentje: de lol begint gelijk! Wij rijden er met onze auto achteraan, over hobbelige paden, diep het landgoed in. We rijden langs verschillende prachtige kampeerplekken en zeggen grappend tegen elkaar dat het lijkt alsof we een safari aan het maken zijn, op zoek naar kampeerders in het wild.
Kampvuurcamping met ruime plekken
Het landgoed is een natuurkampeerterrein. Daarnaast is het echter ook een groepskampeerterrein. Als je niet met een groep kampeert of in de accommodaties moet je beschikken over de natuurkampeerkaart uit het Groene Boekje.
Reserveren is eigenlijk ook niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd. Het hele landgoed is autovrij. Voor laden en lossen mag je wel naar je plekje rijden. Daarna parkeer je je voertuig op de centrale parkeerplaats bij de receptie en wandel je terug.
De plekken voor zijn ruim. Naast je kampeermiddel kun je nog met gemak een grote tarp ophangen aan en van de vele bomen. Door deze bomen is er ook behoorlijk wat schaduw op alle plekken.
Kampvuur stoken mag, mits het niet te droog is. In het bos is voldoende sprokkelhout te vinden.
Mariahoeve is de rustigste camping van Drenthe deze Pinksteren
Dan houdt Hendrik stil bij kampeerveld “de Grote Eik”, één van de grotere velden. Hoewel het Pinksteren is, en dus één van de drukste weekenden van het jaar, staan er op het veld maar twee andere tenten en twee kleine campers. Tussen de bomen door zien we de andere veldjes, met hier en daar caravans, tentjes of campertjes. Ook zijn er een paar grotere groepen. Deze staan echter op eigen velden en daardoor heb je er helemaal geen last van.
Zodra onze tent staat, is het tijd om de camping te verkennen. Het landgoed is echt enorm, en in het begin is ook niet helemaal duidelijk hoe alle paden lopen. Je zou bijna verdwalen. Gelukkig hangen er op strategische plekken bordjes.
Behalve tentkampeerplekken zijn er op Landgoed Mariahoeve ook andere mogelijkheden om te overnachten. Verspreid door het bos staan verschillende pipowagens en er is een yurt. Het ziet er heel gezellig uit allemaal.
's Avonds moeten de zaklampen mee
Als de avond valt, lijkt de camping meer te gaan leven. Mensen zijn terug van hun activiteiten en omdat elk veld zijn eigen vuurplek heeft, zie je ’s avonds overal op het landgoed kleine kampvuurtjes branden, en soms hoor je gepingel van een gitaar.
Zittend bij ons vuurtje zien we in de lucht vleermuisjes vliegen. De omgeving wordt langzaamaan donker. Alleen langs de hoofdpaden staat af en toe een lantaarnpaal. Dat wordt nog wat als we vannacht naar het toiletgebouw moeten. Gelukkig hebben we zaklampen mee.
Een echte natuurcamping
De camping is een echte natuurcamping. Dit betekent dat er op de camping zelf weinig faciliteiten zijn. Op de meeste kampeerplekken is een stroompunt met een gewoon stopcontact. Een lange verlengkabel is hiervoor wel handig. Ook staat op en aantal velden een picknicktafel.
Jammer: Geen wc-papier
Het sanitair op de camping is basic. Het zijn kant- en-klare units die mooi zijn weggewerkt in natuurlijk ogende huisjes. In totaal heeft het landgoed 3 sanitairgebouwen, waarvan 2 met douches. Dit lijkt wat weinig gezien de grote oppervlakte van het landgoed, maar wij hebben het Pinksterweekend niet meegemaakt dat alles bezet was. Wel is de afstand tot de gebouwen vanaf sommige plekken groot, echt enkele honderden meters. Met kleine kinderen moet je daar wel rekening mee houden.
In de sanitairgebouwen hangt het verzoek om de schoenen uit te doen. Bij droog weer lijkt dit wat overdreven, maar we kunnen ons voorstellen dat, als het echt regent, het anders een flinke modderboel wordt in de gebouwen. De douches zijn gratis.
Wat wij jammer vinden, is dat er geen toiletpapier op de wc’s hangt. Eigenlijk niet meer van deze tijd. Ook is er maar één afwasplek. Hierdoor moet daar wel af en toe gewacht worden. Erg is dat niet: het geeft mooi de gelegenheid tot een praatje met andere kampeerders bij de picknickbanken die naast het sanitairgebouw staan.
Genoeg te ontdekken voor kinderen op Landgoed Mariahoeve
Voor kinderen die van het buitenleven houden, is er op Mariahoeve genoeg te doen: muisjes spotten in de houtwal, met takken spelen en hutten bouwen in het bos. Een speeltuin is er niet: wel een trapveldje en een vennetje waarin ze kunnen zwemmen of bootje varen. Ook is de natuurcamping een eldorado voor de geocacher: er liggen er maar liefst vier op het terrein.
Ontbijtservice bij de tent
Mariahoeve heeft een intensieve samenwerking met Lunch- en eetcafé De Paap, een stukje verderop langs de weg van de camping. Dit restaurant wordt op diverse informatieborden op de camping aangeprezen. Ze biedt zelfs een ontbijtservice bij je tent aan. Wij gebruiken hem dit weekend niet, maar horen van andere kampeerders dat het echt de moeite waard is. Ook biedt de camping een “vervoerservice” naar het eetcafé aan. Daarbij word je met een tractor met huifkar tussen tent en restaurant vervoerd.
Midden in de natuur en toch dicht bij de bewoonde wereld
De camping ligt midden in de natuur. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen of te fietsen. Op loopafstand ligt het Staatsbosbeheer-buitencentrum met het boomkroonpad. Je wandelt daar via een soort brug tussen de boomtoppen door, een bijzondere gewaarwording! Er is ook een mooie natuurspeeltuin bij, en een restaurant waar ze koffie, thee en heerlijke taartjes serveren.
Vanaf het informatiecentrum vertrekken verschillende wandelroutes. Buiten het centrum staan een soort brievenbussen, waar je deze gratis uit kan pakken.
Hunnebedden spotten bij Borger is echt niet saai
Als je een kilometer of zeven vanaf de camping gaat, kom je in Borger. Dit is natuurlijk de plaats die bekend staat om het grootste Hunebed van Nederland. Naast dit hunebed ligt het hunebedcentrum, een soort museum over hunebedbouwers en de historie.
Voor kinderen zijn er binnen allerlei interactieve spelletjes te doen waarmee ze hun kennis kunnen testen. Buiten is er een soort oertijd-landschap gemaakt. Wij maken er dit weekend een workshop vuur maken mee en kunnen er boogschieten. Erg leuk!
In Borger zijn ook de dichtstbijzijnde supermarkten en andere winkels te vinden. Zoek je meer winkels, dan is de stad Assen ook niet ver. Hier vind je uiteraard het standbeeld van Bartje, maar ook het Drents Museum. Hier hebben wij een flinke tijd doorgebracht. Voor wat oudere kinderen is de langlopende tentoonstelling “Codename Energy” absoluut een aanrader. Hier kunnen ze als een soort assistenten van twee onderzoekers zelf uitvinden hoe de wereld te verduurzamen is.
Tipi's rondom de ven
Langs de rand van het ven staan kant-en-klare tipitenten opgesteld. We gluren even bij een onbewoonde tent binnen en zien dat er zelfs een echt bed in staat. Wat een luxe! Je zou het bijna “glamping” noemen, ware het niet dat je ook bij deze tenten voor het sanitair toch echt een stukje door het bos moet wandelen.
Onze ervaring
Landgoed Mariahoeve is een topper
-
Algemeen
8.0
-
Omgeving
8.5
-
Natuurbeleving
9.0
-
Sanitair
7.0
Ik gereserveerd en betaald op 2 juni, voor een plaats op de natuur camping van Vrijdag 18 t/m maandag 21 juni, maar heb geen bevestiging ontvangen.
Graag ontvang ik een bevestiging op de mail.
Vriendelijke groet
Hanny Steijn
Hemmerbuurt 35
1607CC Hem
Geweldige grote staanplaatsen. Gevoel dat we alleen stonden. Met mooie kampvuurplek naast de tent.
Helaas bij zeer harde regen kan het water niet weg. Veel water overal.
Toiletten zijn in mooi gebouw, maar erg gedateerd.
Wel raar dat op zo’n camping groepen tot 2 uur snacht harde muziek mogen draaien. Na klachten mocht het tot 22.00 uur. Na persoonlijk er met de jongeren gesproken te hebben ging de muziek zachter en de basgeluiden omlaag.
Verder heerlijke week gehad en genoten van de omgeving.