In het Vechtdal zijn talloze campings. Dat is niet voor niets zo, want het is een prachtige omgeving. In de voorjaarsvakantie strijk ik neer in Diffelen op natuurkampeerterrein De Klashorst. Hier geniet ik van een ongewoon warme week en van de heerlijke natuur op en om het terrein, en kijk ik of dit natuurkampeerterrein de moeite waard is.Â
Verschillende kampeermogelijkheden
Op dit natuurkampeerterrein is het mogelijk om op veel verschillende manieren te overnachten. Er is een groot tentenveld, waar tijdens mijn verblijf in februari rond de acht tentjes staan. Er staan in de voorjaarsvakantie vooral busjes en campers, afgewisseld met hier en daar een vouwwagen.
Deze kampeerders staan natuurlijk niet op het tentenveld, maar op plekken met duidelijke nummers. Er zijn 37 genummerde plekken op het terrein.
Naast deze veelgebruikte kampeermiddelen is er ook een deel van het terrein speciaal aangelegd voor hangmatkampeerders. Tussen hoge palen achteraan het terrein is er echt alleen ruimte voor een hangmat, laten de bordjes met ‘gereserveerd’ zien. Tijdens ons verblijf zien we een keer een hangmat met tarp hangen. Dit doet echt denken aan bushcraft en wildkamperen, zeker ook door de locatie op het terrein.
Vanuit het natuurkampeerterrein zelf worden ook bushcraftworkshops georganiseerd, dus die sfeer is niet geheel onbegrijpelijk. Omdat wij er zijn tijdens de lockdown in verband met corona, worden deze workshops tijdelijk niet georganiseerd.
Het groene boekje op De Klashorst
Zoals je kunt lezen, is De Klashorst een natuurkampeerterrein. Dit houdt in dat je hier alleen mag staan wanneer je in het bezit bent van ‘Het groene boekje’. Deze kun je via de website aanvragen bij je reservering. Je kunt dit boekje op het natuurkampeerterrein kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om een abonnement af te sluiten of er eenmalig een te bestellen. In dat geval wordt het boekje opgestuurd.
Omdat ik graag naar natuurkampeerterreinen ga, heb ik een abonnement op Het groene boekje. Hierdoor hoef ik alleen mijn lidmaatschapsnummer door te geven bij een boeking. In het begin had ik nooit zo’n abonnement, want ik dacht dat ik niet elk jaar gebruik zou maken van natuurkampeerterreinen in Nederland. Er zijn natuurlijk meer campings. Ik kocht dan tijdens het eerste verblijf op zo’n natuurkampeerterrein het boekje. Omdat ik er achter kwam dat ik elk jaar zo’n boekje kocht, heb ik een abonnement afgesloten.
Klopt het dat het Vechtdal mooi is?
Ja, dat klopt! De omgeving van het Vechtdal is heel divers. Vanaf het terrein is er dan ook genoeg mogelijkheid om te gaan wandelen. Er is een vijver niet ver van het terrein in het bos, ook vind je er heide en zandverstuivingen. Naast alle wat kortere routes ligt het terrein ook aan de route van de LAW Pieterpad. Je zou hier dus ook rust kunnen nemen tijdens je route.
Wanneer je liever fietst dan wandelt, hoef je niet bang te zijn. Er zijn namelijk ook talloze fietsroutes. Ik stap samen met Hans en ons hondje op mijn gewone fiets en rijd een leuk rondje richting recreatieplas de Oldemeyer. Omdat ons hondje hier toch niet welkom blijkt te zijn, rijden we verder. Nu is het toch ook nog te koud om daar te zwemmen, maar op een warme zomerdag lijkt me dit een heerlijke plek. Op de site van Staatsbosbeheer staat overigens dat honden wel welkom zijn, ter plaatse wordt heel duidelijk aangegeven dat dit niet het geval is.
Wat kun je meer dan alleen wandelen en fietsen rondom De Klashorst?
Naast de goed aangelegde betonnen fietspaden is er ook een mooie MTB-route. Hans heeft zijn mountainbike mee en fietst vanaf het natuurkampeerterrein. De eerste dag komt hij met natte voeten terug, omdat er nogal wat water is blijven liggen van de sneeuw van nog geen twee weken geleden, maar hij vindt het wel een fijne, afwisselende route.
Wat ik ook leuk vind, zijn de kleine winkeltjes bij boeren op het erf. Wij kopen yoghurt bij een van de kraampjes, maar je zou er ook verse melk kunnen halen. Daarnaast zijn er andere kraampjes waar je eieren kunt halen. Het is toch leuker om vanaf het terrein naar zo’n kraampje te lopen of fietsen, dan naar een grote supermarkt, wat overigens wel kan, want je zit dicht bij Hardenberg.
Daar vind je ook natuuractiviteitencentrum De Koppel, waarvanuit je allemaal activiteiten kunt ondernemen. Dicht bij het natuurkampeerterrein is er ook een natuurmuseum van deze streek en stichting Das en Vecht zit in de buurt.
De omgeving van het Vechtdal is zeker de moeite waard. Vanaf het terrein loop je zo het bos in of juist richting de Vecht.
Om de belevenis nog groter te maken hebben verschillende lokale partijen hun krachten gebundeld in het leuke ‘Uitleefboek’. In dit boekje vind je heel wat tips om actief in de natuur bezig te zijn. Soms echt met specifieke tips voor in de omgeving, bijvoorbeeld de toffe wandelroute van 13 kilometer of de gps-coördinaten die je kunt zoeken, en soms met bushcrafttips die je ook op een andere locatie zou kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een recept voor een stropersontbijt.
Naast dit boek kun je een rugzak huren voor € 5,- met daarin alle benodigdheden om ook echt alle tips uit het ‘Uitleefboek’ op te volgen. Wij werden al heel enthousiast van deze combinatie, maar we kunnen ons voorstellen dat kinderen van de basisschool nog blijer worden van al deze tips om actief te zijn in de natuur.
Skytelodge, trekkershut of tipi?
Wanneer je niet je eigen kampeeruitrusting meeneemt, kun je hier ook overnachten
Mocht je om wat voor reden dan ook niet je eigen kampeeruitrusting mee - willen -Â nemen, dan kun je ook gebruikmaken van een van de andere opties. Zo slapen wij in een van de twee SkyteNatureLodges.
Dit zijn volledig ingerichte huisjes die van alle gemakken voorzien zijn. Zo heb je een eigen badkamer, pelletkachel of houtkachel en een volledig uitgeruste keuken. Daarnaast kun je een heuse hottub bijboeken.
Naast deze luxe trekkershutten staan er ook een paar ‘echte’ trekkershutten op het terrein. Overigens kun je hier ook een hottub bij boeken.
Tijdens ons verblijf staat er ook een safaritent op het terrein, maar deze wordt op dat moment niet verhuurd. In de zomer staan er ook nog twee tipi’s op het terrein.
Al met al is er dus genoeg mogelijkheid om op verschillende manieren te genieten van een plekje op dit natuurkampeerterrein.
Onze ervaring
Zou ik De Klashorst aanraden?
-
Algemeen
8.0
-
Natuurbeleving
8.0
-
Omgeving
8.0
-
Sanitair
8.0