Overnachten in een yurt was iets wat ik altijd al wilde doen. Afgelopen weekend kreeg ik de kans om een nachtje door te brengen op Ger-camping Qklq in Angeren, een minicamping die vol staat met deze Mongoolse tenten.
Overnachten in een yurt was iets wat ik altijd al wilde doen. Afgelopen weekend kreeg ik de kans om een nachtje door te brengen op Ger-camping Qklq in Angeren, een minicamping die vol staat met deze Mongoolse tenten.
Overnachten in een ger of een yurt?
“Eigenlijk is er geen verschil tussen een ger en een yurt”, legt campingeigenaar Ben me gelijk bij aankomst uit. Het dak van een yurt is wat steiler, maar verder zijn het alle twee ronde tenten, bestaand uit een houten geraamte, bedekt met een dikke laag vilt en daar overheen canvas. In Rusland en Turkije noemen ze de tent yurt, in Mongolië ger. En in het Nederlands vertaald betekent dat "thuis".
Ben haalde zijn tenten eigenhandig uit Mongolië. Na een alternatieve Elfstedentocht in dat land besloot hij uit te gaan zoeken hoe hij een tent naar Nederland zou kunnen krijgen. Dat was nog een heel gedoe, maar toen hij er eenmaal een was, volgden er nog veertien andere. En nu staan er in de Angerense pruimenboomgaard maar liefst vijftien Mongoolse tenten opgesteld.
De binnenkant van de ger is een fijne verrassing
Ik slaap op minicamping Qklq dus in een ger. Van buiten ziet hij er nou niet direct mooi uit. Wit, met hier en daar wat groene aanslag. Natuurlijk is hij ook niet voor het natte Nederlandse klimaat gemaakt, en gelijk na plaatsing is de tent dan ook behandeld tegen de vochtige omstandigheden hier. Gelukkig maar, want de herfst laat zich dit weekend van zijn natste kant zien.
Eenmaal over de drempel van de ger (nooit op de drempel van een ger gaan staan, dat is heiligschennis!) slaat mijn scepsis om. Wat een sfeer! In de ger brandt een houtkacheltje en daardoor voelt het behaaglijk warm aan. Het houten frame is bedekt met schilderingen en ook het interieur is helemaal in stijl. Wow!
Met 6 meter doorsnee is er volop ruimte in de ger
In de ruimte met een doorsnede van 6 meter staan vier ruime bedbanken, die zo zijn gemaakt dat ze precies in de ronding van de wand passen. Ook deze zijn origineel en prachtig beschilderd. Net als de twee kastjes en de krukjes, waarvan Ben er heel vriendelijk 's avonds nog een extra komt brengen. Er liggen kleedjes op de vloer en zelfs sloffen staan er klaar. Door een raampje in de nok van de ger schijnt licht naar binnen. Het is echt alsof je een andere wereld instapt, uit het natte kleffe Nederland, naar de steppe van Mongolië.
Hoewel de tenten net zoals in Mongolië geen sanitair en wifi hebben, is er wel degelijk verschil. Zo is er in mijn Angerense ger stroom, een koelkastje en een gasfornuis. Ook is er een basisset aan kook- en eetgerei: wat borden, bekers, een pannetje en afwasspullen.
Natuurlijk zijn er op Qklq... kippen!
Misschien vraag je je af waarom de ger-camping Qklq heet. Eigenlijk is het heel eenvoudig: Tot een aantal jaar geleden runde Ben een kippenfokkerij. En als je dan een campingnaam moet bedenken, is de link snel gelegd. Ook nu nog scharrelen er op het campingterrein een paar kippen en hanen rond. In een wei staan ezels en alpaca’s en samen met het mais aan de ander kant zorgt het toch wel voor een boerencamping sfeer, waarbij natuurlijk ook een tafeltennistafel niet mag ontbreken.
Binnen is het glamping, buiten camping
Als je uit je behaaglijke ger naar buiten stapt, kom je weer terug in de wereld van een eenvoudige camping. Hoewel het er vast minder troosteloos uitziet als het mooi weer is, er mensen aan de picknickbanken bij een vuurkorf zitten en kinderen spelen op het veld, heb ik het idee dat er iets in de aankleding buiten mist. Ergens mist de balans. Zo mooi als de tenten van binnen zijn, zo kaal oogt het campingterrein, en dat is jammer.
Stromend water haal je bij een eenvoudige sanitairunit met toiletten zonder wc-papier in de boomgaard. Voor het transport naar je ger heb je wel je eigen waterzak of jerrycan nodig. Warm water is er in de (gratis) douches, en bij één centrale kraan bij de afwasplekken.
Behalve het simpele sanitair heeft Qklq wel een hottub en saunacabine op het veld. Da’s een leuke extra, en zeker passend bij het glampinggevoel dat je in de ger krijgt, maar ook hier weer: de balans met de rest van de omgeving voelt scheef.
En wat is er in de buurt van ger-camping Qklq te doen?
Het dorp Angeren is klein. Er is wel een supermarkt, dus voor je dagelijkse boodschappen kun je vlakbij terecht. Een klein stukje verder liggen de grotere dorpen Bemmel en Huissen met meer voorzieningen.
De omgeving leent zich om te fietsen. Op maar zes kilometer afstand ligt het prachtige 14e-eeuwse kasteel Doornenburg, onder meer bekend van de tv-serie Floris. Geregeld is er van alles te beleven in het kasteel, zoals riddertoernooien, een middeleeuwse markt en themarondleidingen. Bovendien zit er in het kasteel een leuk café voor koffie, lunch en borrel. Wat mij betreft echt een aanrader!
Een kleine twee kilometer verder ligt het spannende Fort Pannerden. Dit 19e-eeuwse fort was ooit een krakersbolwerk, maar inmiddels is het al jaren geleden fantastisch opgeknapt en kun je er binnen geweldig dwalen door de donkere gangen, kijken naar tentoonstellingen en deelnemen aan allerlei activiteiten. Ben je niet met de fiets, zorg dan voor goede schoenen, want de parkeerplaats voor het fort ligt op 1,5 kilometer van de ingang!
Onze ervaring
Mongools kamperen in een Nederlandse boomgaard
-
Algemeen
7.0
-
Omgeving
6.0
-
Natuurbeleving
6.5
-
Sanitair
6.5