10 campings in Oeganda waar je zelf kunt kamperen

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Campings in Oeganda zijn er meer dan je zou denken. Alles is niet zo netjes geregeld als in Nederland en vooraf reserveren is in de meeste gevallen lastig. Maar kamperen op een camping in Oeganda is een fantastische ervaring en er zitten echt pareltjes van campings bij. Dan heb ik het niet direct over de faciliteiten, maar wel over het uitzicht dat je er hebt. 

Kamperen in Oeganda, dat kun je prima zelf regelen

Zoals je hebt kunnen lezen, ben ik de deze zomer op kampeervakantie geweest in Oeganda. Samen met mijn man en zwager hebben we een hele mooie reis gemaakt. Tijdens deze roadtrip hebben we voornamelijk gekampeerd. Samen met mijn man sliep ik in een daktent en mijn zwager sliep in een koepeltentje. Veel mensen zullen niet direct aan een kampeervakantie denken, wanneer je naar een Afrikaans land gaat. Toch is dit zeker aan te raden.

Niet alleen omdat een safarivakantie met alleen overnachtingen in lodges of hotels bijna niet te betalen is, maar vooral omdat je tijdens het kamperen op de meest bijzondere locaties terecht komt. En je moet helemaal terug naar de basis, wat ik eerlijk gezegd heerlijk vind. Het lijkt een beetje op paalkamperen of op de minst luxe natuurkampeerterreinen.

kamperen oeganda e1569230332423

De campings in Oeganda zijn sober, echt sober

Over het algemeen is er wel een wc, maar dat is dan eerder een gat in de grond dan een ‘flushtoilet’. Wij stonden op twee campings waar geen stromend water was, voor de rest kon je vaak wel douchen. Warm water bleef wel een luxe. Wanneer een kampeerplek wel warm water heeft, is het vaak op gezette tijden. Het water is dan met vuur warm gemaakt, dus er is zeker wel toevoeging van koud water nodig. Jeetje, wat was het water soms heet!

Er is qua faciliteiten een groot verschil tussen het noorden van Oeganda, waar alles nog veel minder ontwikkeld is, en het midden en zuiden van Oeganda. Daarnaast is er ook meer keuze in het midden en zuiden, zodat je ook iets luxer kunt kamperen. Omdat wij het erg tof vonden om zo veel mogelijk in de nationale parken te slapen, hebben wij over het algemeen erg sobere campings aangedaan.

Wanneer je in een nationaal park slaapt, moet je er rekening mee houden dat je een toegangsprijs moet betalen per 24 uur dat je aanwezig bent. Dit is ongeveer 40 USD per persoon per 24 uur en je betaalt ook éénmalig voor je auto. De kosten van de campings die we bezocht hebben, zijn allemaal rond de 10 USD per persoon. 

We hebben wel een beetje valsgespeeld

Tijdens onze reis hebben we op 10 kampeerplekken gestaan, waarvan één niet echt een camping was. Hier kon je je tent in de tuin van een lodge neerzetten. Aan het begin en het eind van onze reis hadden we een hotel, zodat we genoeg tijd hadden om te wennen aan Oeganda en de auto met kampeeruitrusting in ontvangst te nemen en in te leveren.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Tussendoor hebben we ook één keer in een hotel geslapen, zodat we alle batterijen weer op konden laden en we makkelijk laat aan konden komen. Dat ‘laat aankomen’ is relatief, om zeven uur ’s avonds werd het donker en wilden we niet meer reizen of onze tent opzetten. 

camping oeganda

Camping 1: Ziwa Rhino Sanctuary

Onze eerste nacht in de daktent en het koepeltje sliepen we op een Oegandese camping in een gebied waar vandaan geprobeerd wordt de neushoorn terug te krijgen in Oeganda. Ziwa Rhino Sanctuary zet zich sinds 1997 in voor de neushoorn die in 1983 niet meer in Oeganda bleek voor te komen. Op dit moment hebben ze ongeveer 25 neushoorns die in het wild leven. Het doel van de stichting is om de witte neushoorn weer door heel Oeganda in de nationale parken te krijgen. Op dit moment is deze plek nog de enige waar neushoorns zijn in dit land.

De camping bevindt zich middenin het park en je moet dan ook betalen om het park binnen te komen. Maar dan heb je ook wel wat. Een terrein met hekken eromheen, ‘Nederlandse toiletten’ en douches met warm water! Daarnaast is er iets buiten het kampeerterrein een restaurantje, dus wanneer je zelf niet wilt koken, kun je hier terecht.

Vanaf de camping kun je ’s ochtends of aan het eind van de middag wandelingen maken met een gids. Tijdens zo’n wandeling loop je naar een of meerdere neushoorns. Er zijn ook andere activiteiten die je met een gids kunt ondernemen. Zonder gids mag je niet te voet door het park. Daarnaast mag je ook geen gps aan op je telefoon, omdat de locaties van de neushoorns geheim moet blijven in verband met stroperij.

Wij hadden het genoegen om een neushoorn met haar kalf te zien tijdens onze wandeling. Omdat het witte neushoorns zijn, kon je er relatief dichtbij komen. Dat vond ik wel heel bijzonder. Het rustige grazen van deze imposante dieren maakte het een heel speciale ochtend na een nacht met allemaal nieuwe geluiden. ’s Nachts bleek er ook een neushoorn dichtbij de camping geweest te zijn.

Lees ook:  Kamperen in de kerstvakantie, 15 campings met iets speciaals

IMG 2363.JPG

Camping 2: Aruu Falls

Omdat we thuis al het een en ander voorbereid hadden, wisten we dat we vanuit Kampala naar Nationaal Park Kidepo Valley wilden reizen. Omdat we via onder andere reismeisje zeker wisten dat dit niet in één dag te bereizen is en we niet alleen willen reizen, hebben we twee tussenstops op de reis naar het noorden. De tweede camping is Aruu Falls Campsite, net voorbij Gulu.

Deze camping wordt niet veel (meer) door westerse toeristen bezocht, dus de eigenaar, Richard, en zijn werknemer, Jordan, zijn bijzonder verrast dat wij deze camping op zo’n 7 km van de normale wegen hebben gevonden. De reis naar de camping toe is al een avontuur.

Zoals de naam van deze kampeerplek doet vermoeden is deze gelegen aan een waterval. Je kunt een korte wandeling naar beneden doen, met goede schoenen aan, om te genieten van het uitzicht. Het is bijzonder dat deze waterval helemaal niet toeristisch is, want hij is wel meer bezoek waard. Vanwege Bilharzia is het niet aan te raden in het water onderaan de rivier te zwemmen.

Qua faciliteiten is deze camping het slechtst uitgerust van de kampeerplekken die wij aangedaan hebben en niet meteen een aanrader. Er is geen stromend water en er zijn geen douches. De wc is een gat in een klein hokje een eindje van de kampeerplekken af. Deze ‘wc’ voldoet ook qua hygiënenormen niet aan westerse maatstaven. Wij vonden het wel spannend om op deze camping te staan, omdat het duidelijk was dat ze geen westerse toeristen verwachtten. Toch waren Richard en Jordan heel erg gastvrij en hebben ze heel erg hun best gedaan om het ons naar de zin te maken. We hebben hier dan ook de lekkerste verse tilapia gegeten van de hele reis!

Camping 3: Apoka Rest Camp

De derde kampeerdag zijn we aangekomen in Nationaal Park Kidepo Valley. Sowieso een bezoek waard. Dit vond ik wel het mooiste wildpark van onze reis! We hebben in totaal drie nachten in het park geslapen, waarvan de eerste nacht bij Apoka Rest Camp. Hier stonden we op een soort parkeerplek tussen de jakhalzen en wrattenzwijntjes.

Het fijne van deze plek is dat er een restaurantje is en douches met warm water. Ook de uitkijktoren is heel leuk. Vanaf hier kun je al best wel wat dieren zien. Zo zagen we vanaf de uitkijktoren buffels en verschillende soorten antilopen.

Deze plek voelt niet helemaal aan als een camping, vanwege de parkeerplek waar we onze tentjes op moeten zetten en omdat er allemaal huisjes staan die gehuurd kunnen worden.

Camping 4: UWA Campsite Nagusokopire

Omdat we meer ‘in het wild’ wilden kamperen dan op de parkeerplek van Apoka hebben we de tweede én derde nacht op de mooiste plek ooit gekampeerd. Wauw! Nagusokopire is één van de campsites van Uganda Wildlife Authority in dit nationale park. Bij Apoka Rest Camp moet je wel even aangeven dat je hier wilt gaan slapen. 

Op deze kampeerplek zijn gewone wc’s en je kunt er prima douchen (met koud water), maar dat maakt het niet zo geweldig. Het mooiste aan deze campsite is de ligging. Op een heuvel met rondom leeuwen, giraffes, zebra’s en wat niet meer. Doordat je op een heuvel staat, heb je echt het mooiste uitzicht. Vanuit de tent zagen we een groep van zo’n 45 giraffes!

En nee, er zijn geen hekken. Je staat dus echt middenin het wild. ‘s Nachts is dat best wel spannend. Wanneer het donker is moet je dan ook niet meer rond gaan lopen. Toch voelde het niet onveilig om hier te kamperen. De ranger die de hele nacht een kampvuur aanhoudt, speelt hier wel een belangrijke rol in. 

camping oeganda rondreis

Camping 5: UWA Campsite Northern Bank

Na Kidepo zijn we, met een hotelovernachting ertussen, doorgereden naar het volgende nationale park: Murchison Falls.  Omdat de meeste dieren hier aan de noordzijde van het park dat door een rivier gesplitst wordt, zitten, slapen we de eerste nacht op Northern Bank Campsite. Deze stond niet in ons boek en het was dan ook toevallig dat we hier terecht kwamen. We waren eigenlijk van plan naar de kampeerplek bovenaan de waterval te gaan. Vanwege de dieren werd ons afgeraden direct de rivier met het pontje over te steken. 

Dit is direct de tweede camping zonder stromend water. Ook de bekende gaten in de grond, zijn hier de enige faciliteiten. Toch is dit wel een heel andere plek dan Arruu Falls. Vanaf de camping zie je iets verderop nijpaarden en er staan meerdere andere kampeerders. We komen zelfs mensen tegen die met nagenoeg dezelfde auto rijden. 

‘s Avonds maken we vuur, maar wanneer we alsnog allemaal geritsel horen, gaan we slapen. De volgende dag horen we dat er naast nijlpaarden ook jachtluipaarden op de camping zijn geweest. Hier hebben we niets van meegekregen. 

Camping 6: Red Chilli Camp

Na een vroege game drive nemen we toch het pontje naar het zuiden van het park. Dit pontje gaat niet vaak en er kunnen maak acht auto’s op, dus het is belagrijk al vroeg in de rij te gaan staan. We hebben bedacht dat we graag op de camping bovenaan de Murchison Falls willen staan. Ik heb hier al erg veel over gelezen en het wordt door meerdere boeken en websites aangeraden. Wanneer we aankomen bij de waterval, komen we echter bedrogen uit; de kampeerplek is weggevaagd. Er wordt een nieuwe weg aangelegd, waarbij er geen plek meer lijkt te zijn voor de camping. Ook nu nog wordt er nog verwezen naar deze UWA camping, dus misschien komt er weer iets voor terug, maar toen wij er waren was er niets. 

Gelukkig hebben we op het pontje mensen leren kennen die ons andere campings hebben aangeraden. We belandden dan ook, op hun advies, op Red Chilli Camp. Dit is wel echt een aanrader! Het voelt namelijk uitzonderlijk luxe dat je hier heerlijk kunt eten en de sfeer doet denken aan een hippe jeugdherberg.

Lees ook:  Zelf kamperen in Oeganda tijdens een rondreis. Kan dat?

Omdat we een daktent hebben, kunnen we alleen kamperen op een soort parkeerplaats. We vinden we in dit geval helemaal niet erg. We staan mooi tussen het wc-gebouw en het restaurant in. Er zijn overigens wel ‘echte’ kampeerplekken.  

oeganda camping

Camping 7: Kontiki 

Op doorreis naar de chimpasees hebben we gekeken wat topografisch de handigste plek was om een tussenstop te maken. Dit bleek Hoima te zijn. Van andere reizigers hebben we begrepen dat we bij Kontiki Hotel onze tent ook op mogen zetten.  

Het is bijzonder om Oeganda even heel anders te zien. We rijden namelijk door stoffige straten met mensen aan de kant van de weg en allemaal typische Midden-Afrikaanse uitzichten, door een zwaar beveiligde poort een keurig aangelegde tuin in. Alles is erg schoon en we schamen ons een beetje voor onze outdoorkleding en vieze auto. 

De auto en het koepeltentje krijgen een plek op een keurig onderhouden gazon. Omringd door struikjes en bloeiende bloemen laten we ze even achter, want bij deze plek inbegrepen is een zwembad! 

oeganda

Camping 8: Chimpanzee Forest Guesthouse & campsite 

Vanuit Hoima gaat de reis verder naar Kibale Forest National Park. Hier zoeken we een camping dichtbij de ingang, zodat we de volgende ochtend niet ver hoeven te rijden. Chimpanzee Forest Guesthouse & Campsite voldoet aan deze beschrijving én is een heerlijke plek. 

We zetten onze tenten op naast een theeveld op een soort deze terassencamping. De plek is erg netjes en er zijn voldoende douches en wc’s. ‘s Avonds kun je zelfs warm douchen! Daarnaast is er een leuk restaurant bovenaan de camping, waardoor je een mooi uitzicht hebt. Er staan allemaal lekkere banken, zodat je ook echt van dit uitzicht kunt genieten. Vanaf hier zien we ‘s middags dat in de boom bij onze tenten meer dan tien grote blauwe toerako’s landen! 

Je kunt hier naast een driegangendiner, ook ontbijt en lunchpakketjes krijgen. Die pakketjes zijn heel handig, wanneer je een chimpanseetrekking gaat doen. 

Camping 9: UWA Campsite 1 Queen Elisabeth NP

Vanuit de regenwouden van Kibale rijden we door naar Queen Elisabeth National Park. Omdat we vinden dat we de afgelopen dagen veel luxe hebben gehad, willen we weer naar een camping middenin een nationaal park. We hebben dan ook weer een kampeerplek uitgekozen van Uganda Wildlife Authority. 

Aan het eind van de middag komen we door de toegangspoort van het park en geven we aan waar we willen kamperen. Omdat dit weer op een plek is zonder hekken, is het wel belangrijk dat je dit doorgeeft. Het is namelijk gebruikelijk dat er een ranger op een camping is, wanneer er toeristen overnachten.

oeganda kampeerreis

Naast de beveiliging van de ranger zijn er in een nederzetting naast deze kampeerplek ook veel soldaten. We kamperen namelijk naast het water wat Oeganda met Centraal Republiek Congo, en in het bijzonder Nationaal Park Virunga, scheidt. Dit gebied is ‘rood’ op de kaart van Buitenlandse Zaken. Dit houdt in dat reizen in dit deel van Congo volledig afgeraden wordt in verband met veiligheidsrisico’s. Gelukkig heb je hier, op de aanwezigheid van het leger na, geen last van aan de Oegandese kant.

Het veiligheidsrisico dat je hier loopt, heeft gelukkig alleen maar met wilde dieren te maken. We hebben namelijk vanuit onze tent direct uitzicht op een groep nijlpaarden die ‘s nachts ook langs ons kamp loopt. Om ze op afstand te houden wordt er vuur voor ons gemaakt en is er de hele nacht een ranger. Af en toe zien we in de baan van zijn zaklamp een nijlpaard op de kant. Ook zijn er verschillende apen in de bomen om ons heen. 

Vanaf deze plek doen we meerdere rondjes door het park, op zoek naar de leeuwen in bomen. Het lukt ons niet om ze te spotten. Wel zien we hyena’s en een luipaard! Wanneer we van deze tocht terugkomen, ligt het koepeltje plat. Er hebben bavianen opgezeten. We hebben geluk dat ze niet geprobeerd hebben in de tent te komen, want dan hadden we de tent niet meer kunnen gebruiken. 

Op deze kampeerplek is een Frans toilet en meerdere ‘gewone’ gaten in de grond. Ook hier douchen we weer koud. Er staan picknickbanken en er is een hutje dat tijdens ons verblijf door een reisorganisatie wordt gebruikt als keuken. Omdat er meerdere veldjes zijn, hebben we overigens geen ‘last’ van mensen van een groepsreis die ook op deze camping staan. 

daktent rondreis oeganda

Camping 10: Gorilla Friends Resort

Onze laatste nachten in de tenten brengen we door in Bwindi Impenetrable National Park. Hier kun je oog-in-oog komen te staan met berggorilla’s. We staan hier op de tweede camping die we tegenkomen in Ruhija. Op de eerste plek kunnen we niet bij elkaar staan, omdat de auto niet naar het kampeerveldje gereden kan worden. Ruhija is namelijk een bergdorpje, dus de campings hier hebben nogal wat hoogte verschil. 

We belanden op Gorilla Friends Resort waar naast een klein kampeerveldje ook safaritenten ingericht zijn. Bovenaan de camping is een simpel restaurantje waar je ‘s middags eventueel je avondeten kunt bestellen. Het is er schoon en je kunt er warm douchen. Daarnaast heb je ‘s avonds uitzicht op de mooiste zonsondergangen. 

De natuur heeft hier nog meer in petto, want wij onthouden heel goed dat deze camping in bWINDi is. Beide nachten waait het zo ontzettend hard dat we voor het eerst alle dekens gebruiken. 

De ligging van de camping is wat ons betreft perfect. ‘s Ochtends kun je redelijk makkelijk naar het begin van de tocht naar de berggorilla’s. Omdat we niet allemaal deze trekking gaan doen, gaan we heen met de auto en ‘s middags lopen we terug. Dit kan overigens alleen maar omdat we het geluk hebben dat deze dieren niet zo ver weg zijn. De route naar de berggorilla en terug kan wel een hele dag in beslag nemen. Wij zijn rond twee uur alweer terug. 

campings oeganda

En dan zit het er op

Na tien kampeerplekken heb ik nog lang geen genoeg gekregen van Oeganda, maar onze reis eindigt al wel bijna. Vanuit Bwindi rijden we richting Kampala om daar de volgende dag de auto alweer in te leveren. Wat een avontuur was deze reis en wat tof dat we dit met z’n drieën hebben mogen beleven! Ik ben heel enthousiast over Oeganda als kampeerland. Zeker ook omdat je een camping in Oeganda dus echt kan op de bonnefooi kunt opzoeken!

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

8 reacties

  • HOI! Wat een toffe rondreis hebben jullie gemaakt zeg! Wij gaan in mei een vergelijkbare rondreis maken door Oeganda, jeej! Wij kunnen jullie (kampeer) tips dan ook goed gebruiken. Heel fijn! Ik vroeg mij af, is het te doen om vanuit Bwindi naar Kampala te rijden? Dit lijkt mij namelijk wel een forse afstand om dit in een dag te doen…..?

    • Hoi Charissa! Wat tof dat jullie ook naar Oeganda gaan! Het wordt hoe dan ook een prachtige reis, dat kan gewoon niet anders! Het ligt een beetje aan waar je in Bwindi bent of het een forse reis is van naar Kampala. Wij sliepen in Ruhija en reden van daaruit naar Kampala. We hebben ervoor gekozen om niet echt door de stad te rijden, maar een accommodatie te zoeken die aan de juiste kant van de stad ligt. De wegen zijn best wel goed, dus wanneer je je voorbereidt op een lange reisdag valt het wel mee. Mocht je iets meer tijd hebben, dan zou ik wel stoppen bij Lake Mburo, daar hadden wij helaas geen tijd meer voor. Dan knip je de reisdag op en zie je nog een prachtig nationaal park.

      Groet,
      Akke

  • Vanwege een mooie, langere reis die we gaan maken, zijn we ons aan het inlezen over het kamperen in Afrika. Dank je wel voor alle info. Met jullie gezelschap, hadden jullie zowel een daktent als een koepeltentje. Wij twijfelen tussen beiden, mede door de kosten en de vraag of je altijd kampeert (wij zullen anderhalve tot 2 maand door Afrika rijden). Wat waren jullie ervaringen bij beide kampeermiddelen? En hoe veilig is een koepeltentje naar jullie idee (met name qua beesten)?

    • Beste Femke,

      Wat ontzettend tof dat jullie een lange reis door Afrika gaan maken! Oeganda was niet onze eerste Afrika-ervaring. De eerste keer hebben we met koepeltjes gekampeerd, dat was heel goed te doen. We waren toen met drie tentjes. Naar Oeganda zouden we in eerste instantie met z’n tweeën, daarom hadden we een daktent gehuurd. We hebben ons goed ingelezen en beide is even veilig. Het gaat meer om je eigen gevoel. Je drukt de kosten wel behoorlijk wanneer je voor een koepeltje kiest.
      Heel veel plezier alvast!

  • Kidepo wel of niet
    Beste Akke, wij gaan eind augustus voor 3 weken naar Oeganda. Super fijn om jullie verslag te lezen. Vond je Kidepo een aanrader? Wij overwegen vanuit Murchinson te gaan en dan vanuit Kidepo naar Jinja. Zijn beide te reizen op 1 dag? Groetjes, Ans

    • Dag Ans, ik vond Kidepo heel bijzonder. Vooral ook omdat het niet toeristisch is. Dat betekent ook dat er weinig faciliteiten zijn. Naar Jinja zijn wij niet geweest. Vanwege de kwaliteit van de wegen zou ik niet in een keer rijden, maar na ons verblijf is er een goede weg door Murchison aangelegd. Alvast een hele goede reis! Het wordt vast fantastisch.

  • Boeken campings
    Hoi Akke, thanks voor het schrijven van dit blog. Ik wil graag met mijn vriendin ook een campingtrip maken door Oeganda en heb veel campings op mijn lijstje gezet en werd we veel duidelijk door je blog. Nu is me een ding niet helemaal duidelijk. Hoe hebben jullie destijds al deze campings geboekt? En dan voornamelijk de UWA campsites.

    Groetjes,
    Auke

    • Hoi Auke,

      Wij hebben de campings niet van te voren geboekt. Bij de Nationale parken vraag je bij de poort of er plek is en daar betaal je ook. We hebben overal gestaan waar we wilden en op advies van ons autoverhuurbedrijf hebben we niets vooraf geboekt. Dat is ons heel goed bevallen. Ook omdat je dan je route nog kunt aanpassen.

      Veel succes met de voorbereidingen en veel plezier in Oeganda!

      Groet,
      Akke

Laat jouw reactie achter