Dit zijn mijn 5 favoriete campings in IJsland

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Een camping in IJsland is eigenlijk meer een kampeerplek, ze zijn basic, bij voorkeur rustig, vaak hebben ze zelfs geen naam en eigenlijk altijd supermooi! Dit is mijn eerste blog voor kampeermeneer en hoewel ik barst van de ideeën over onderwerpen wil ik beginnen met een beschrijving van de mooiste campings die wij bezochten op IJsland. Dit land is geen warme zon-zee-strandbestemming, maar zeker een bezoek waard. IJsland is geweldig. Wat een mooi land met zo veel afwisseling in het landschap.

kamperen in ijsland

Een camping in IJsland, wat kun je verwachten?

Campings op IJsland zijn sober, maar prima ingericht. Er is genoeg plaats voor tentjes en er zijn ook plekken voor campers. Een camper huren kan ook op IJsland via bijvoorbeeld Travelhome, Campeasy, Happy Campers en Camperdays. Met Happy Camper, Campeasy en Travelhome hebben we zelf goede ervaringen. Op bijna alle campings is er naast een wc-gebouw ook een soort woonkamer die iedereen mag gebruiken. Hier is het lekker warm en er is vaak een kookgelegenheid.

Het is vaak koud. Met de woonkamers wordt goed ingespeeld op de koude nachten zodat je dus niet lange avonden buiten zit. Je moet je sowieso goed kleden. Maar als je echt koud bent, ga je snel naar een hotpot of een zwembad bij de camping en dan ben je binnen no-time weer lekker warm!

Reserveren is niet nodig. De enige camping in IJsland die we vooraf hebben besproken was die bij ons vliegveld. Dit bleek overigens helemaal niet nodig te zijn. ’s Avonds of aan het eind van de middag is er altijd wel een plekje op een camping; ook wanneer er geen receptie meer open is. Je zet gewoon je tent op en de volgende ochtend kun je dan betalen.

Relatief goedkoop: Kamperen is een relatief goedkope manier van overnachten in het verder best prijzige IJsland. Sommige kampeerplekken zijn zelfs gratis. Als je verder goed plant en budgettips ter harte neemt dan hoeft een vakantie in IJsland echt niet onbetaalbaar te zijn. 

1. Camping één op IJsland is een praktische keus

Wij, mijn man Hans en ik, starten onze reis in Hafnarfjörður. Omdat ons vliegtuig laat landt, hebben we camping Lava Hostel in de buurt van het vliegveld uitgezocht. Deze kampeerplek is niet heel bijzonder. Het is gewoon een grasveld met een paar struikjes.

Lees ook:  De dagcamping, wat is het en waar kan het?

Het is alleen wel een hele praktische plek voor wanneer je ’s avonds landt. De bebouwing op het kampeerterrein valt op, omdat het grote houten gebouwen zijn. Hierin zitten zowel het wc-gebouw, de receptie als het hostel, waar de naam van de camping naar verwijst.  

ijsland kamperen

Vanaf Landmannalaugar is het kamperen in een maanlandschap

We rijden langs prachtige watervallen en via weg 26 en 208 richting Landmannalaugar. Langzaamaan verandert de omgeving in een sprookjeslandschap. Van nog enige bebouwing, komen we in een landschap waar we tot in de verste verte geen huizen, auto’s of mensen zien. Heel af en toe zien we een stofwolk, die later gevuld wordt door een auto.

Voor de rest is ons uitzicht gevuld met heuvels, lavavelden en groen. Wanneer we weg 208 inslaan lezen we op een bord dat huurauto’s niet verder mogen. We maken geen gebruik van een huurauto, dus wagen het er toch op.

Aan het eind van een smalle weg, vol stenen, komen we op een kale plek, met er omheen heuvels van zwart en groen, waar sneeuw op ligt. Wat een prachtige plek om te kamperen! Mocht je nu niet over een eigen auto beschikken, dan kun je nog wel in Landmannalaugar komen. Je gaat dan met een spectaculaire 4X4-touringcar.

2. Op Brennisteinsalda camping dobberen in een natuurlijke hotpot

Het kampeerterrein van Landmannalaugar, Brennisteinsalda camping, is omsloten door water en bergen gevuld met sneeuw. Het terrein is leeg en vlak en je kunt er niet met een gewone personenauto komen.

Alleen auto’s die door redelijk diep water kunnen, bereiken het terrein. Wij parkeren dan ook bij een voetgangersbruggetje en lopen met onze kampeerspullen naar het terrein.

Een deel van het water is kokend heet en iets verder van dit extreem hete water, kun je lekker dobberen in een natuurlijke hotpot met uitzicht op een sneeuwlandschap. Dit is dus kamperen in IJsland.

campings in ijsland

De toeristische plekken van IJsland ontdekken vanaf een rustige camping

IJsland is de laatste jaren erg populair geworden, wat betekent dat je op veel plekken niet alleen bent. Omdat wij houden van rustige campings en liever niet te veel andere toeristen tegenkomen, maar wel graag de mooiste plekken zien, wil ik je twee plekken laten weten waar het ook in het hoogseizoen rustig is.

3. Een camping net voorbij Skaftafell met een schitterend uitzicht. 

De camping net voorbij Skaftafell is wel de moeite waard om te noemen. Skaftafell is namelijk een prachtig nationaal park, waar je heel mooi kunt wandelen. Ook de meest gefotografeerde waterval van IJsland, Svartifoss, vind je hier en dat is dan ook de reden dat ik niet de camping van Skaftafell zelf aanraad. Dit is een veel te drukke camping.

Lees ook:  Kamperen aan het Gardameer. Noord, zuid, oost of west welke kant is het best?

Wij stonden op een mooi campinkje in Svínafell, op een heuvel met uitzicht op bergen. Het terrein van camping Svínafell is mooi groen en niet ver van de camping is een gletsjer die ook zeker een bezoekje waard is. We zetten onze tent op een hoge plek, zodat we mooi over het dal heel kunnen kijken. Een uurtje rijden vanaf hier vind je ook nog het schitterende gletsjermeer van Jokulsaron. Een rondvaart is adembenemend. 

4. Vanaf Camping Geysir heb je een privébezoek aan Geysir zo gemaakt

Een andere erg toeristische plek is het geothermische gebied waar de geiser Geysir onderdeel vanuit maakt. Er stoppen daar dan ook ladingen bussen om de spuitende Stokkur en, met heel veel geluk, de Geysir te bekijken. Wil je dit natuurwonder echter nagenoeg alleen bezoeken, dan moet je vroeg in de ochtend of laat op de middag gaan.

Dat kan alleen maar wanneer je in de buurt bent. Camping Geysir, naast het geothermische gebied, is dan ook een uitkomst. Het is een sobere camping die het best te vergelijken is met een weiland met haagjes er omheen. Er zijn naast sanitaire voorzieningen geen andere faciliteiten, maar je bent lopend wel binnen twee minuten op het terrein van Geysir. Hierdoor waren wij samen met vier anderen op deze magische plek. Wanneer je voor je tent zit, hoor je Strokkur af en toe spuiten.

kamperen ijsland

5. En de mooiste camping van IJsland is…

De allermooiste camping vind ik die onder de Dynjandiwaterval op de Westfjorden. Sinds 2019 is het officieel geen camping meer. Alleen wanneer je een wandel- of fietsvakantie hebt op IJsland, mag je er nog maximaal één nacht overnachten. Er is een groot parkeerterrein gekomen op de plaats waar eerder de camping was. Ondanks dat blijft het een bijzondere plek; de immense waterval heeft veel indruk op me gemaakt. Het is dan ook een fantastische wandeling wanneer je via de verschillende niveaus van de waterval naar boven loopt. 

Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het uitzicht over de camping en het landschap er omheen met geen woord te beschrijven. Je kijkt namelijk uit over een prachtig heuvellandschap aan een fjord. Ik heb veel foto’s geprobeerd te maken van deze plek, maar door de omvang is dit niet vast te leggen. Het oneindige gebulder van de waterval zorgt er ook nog eens voor dat je heerlijk kunt slapen.

Er zijn nog veel meer mooie campings in IJsland

Dit zijn mijn favoriete campings in IJsland. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie plekken en campings op IJsland. Al met al vind ik IJsland heel geschikt voor een kampeervakantie. Een paar weken kun je je zo in IJsland vermaken maar ook voor een  3-daagse roadtrip IJsland is het de moeite waard. Door de afwisseling van het landschap en de toegankelijke campings op prachtige plekken was het voor mij een vakantie om nooit te vergeten. 

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

4 reacties

  • Dag Petra,

   Op IJsland ben je nogal afhankelijk van het weer. Er zijn campings die ook in de winter open zijn, maar de meeste zijn alleen de zomermaanden open. Vanaf 1 juni dus.

   Hartelijke groet,
   Akke

 • Campings reserveren?
  Hi Akke, wat een leuke informatie. Maar nog even voor de zekerheid, begrijp ik nu goed dat je in IJsland op geen enkele camping hoeft of kunt reserveren, dat je gewoon op de bonnefooi rijdt en dan zeker wel een plekje vindt. Voor mij voelt dat nogal onzeker en dat zou best wat stress op de dag zelf kunnen opleveren bij ons gezelschap 🙁 Ben benieuwd of ik het goed begrepen heb. Alvast bedankt voor je reactie! Groet, Priscilla

  • Dag Priscilla,

   Je leest het helemaal goed; wij hebben alle campings op de bonnefooi bezocht. Slechts een keer is dit niet goed uitgepakt, maar dat kwam door restricties aan het aantal gasten in coronatijd.
   Ik kan me wel voorstellen dat wanneer je met een grote groep gaat, je wel campings bespreekt. Met een klein gezelschap is dat niet nodig. Veel plezier op IJsland!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending