Nederlandse campings minimaal 3% duurder in 2019

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Niet alleen de helft van je boodschappen wordt duurder vanaf 1 januari. Ook een bezoek aan het zwembad hotel én de camping wordt duurder na dit weekend. Dat betekent dat het merendeel van de Nederlandse campings in 2019 minimaal 3% duurder zal zijn wanneer campingeigenaren deze BTW verhoging zullen doorberekenen.

Lage BTW tarief omhoog

Eén van de plannen die het 3e kabinet Rutte op Prinsjesdag 2018 presenteerde was een verhoging van het lage BTW tarief. Dit tarief gaat daarom per 1 januari aanstaande omhoog van 6 procent naar 9 procent.

Onder dit lage BTW tarief vallen een deel van je dagelijkse boodschappen, medicijnen, de kapper, de fietsenmaker en veel andere producten en diensten. Dit zijn over het algemeen producten en diensten die een gemiddelde Nederlander gewoon nodig heeft.

natuurcamping nivon

Ook campings vallen onder het lage BTW tarief

Naast deze veel gebruikte producten en diensten vallen ook ‘logies’ onder het lage BTW tarief. Daaronder vallen ook camping- en hotelovernachtingen. Dat betekent dus je voortaan geen 6 procent BTW maar 9 procent BTW betaalt over een camping overnachting.

Een week kamperen  voor €30 per nacht exclusief BTW kostte in 2018 €222,60. Voor diezelfde 7 nachten betaal je vanaf 1 januari 2019 €228,90. Het zijn natuurlijk geen enorme verschillen maar het scheelt toch weer een rondje ijsjes op de camping.

campings friesland bekhofschans

Doorbelasten?

De vraag is natuurlijk of campingeigenaren deze BTW verhoging gaan doorbelasten? Mijn verwachting is van wel. Zij moeten zelf natuurlijk deze BTW gewoon afdragen aan de overheid en dus zou het niet doorbelasten snijden in eigen portemonnee zijn voor campingeigenaren.

Als ik zelf campingeigenaar was zou ik het ook gewoon doorbelasten. Het is immers de overheid die de regeling  inzet binnen een groter scala aan maatregelen waar kampeerders op andere gebieden weer worden gecompenseerd. Daar hoeven campingeigenaren niet de rekening voor te betalen.

Toch goedkoop kamperen in 2019

Kamperen blijft ook in 2019 nog een goedkope manier van vakantie vieren en kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Met een paar handige tips vind je nog steeds een goedkope camping. Daarnaast kun je natuurlijk nu nog een camping boeken in 2018 en daarmee sowieso 3 procent besparen. 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending