Campingreviews: wat zijn ze voor jou waard? – 7 tips

7ccd16d06e09331f8773f9d228cc9f02?s=55&d=mm&r=g Marieke Als een blind paard afgaan op een review van een camping op bijvoorbeeld Zoover, ACSI, ANWB of zelfs hier op Kampeermeneer? Doe het niet! Wat de ene kampeerder geweldig vindt, spreekt jou misschien helemaal niet aan. Hoge cijfers of veel sterren dan maar links laten liggen? Ook niet doen, maar jij bepaalt wat een review waard is. Als ik ze bekijk, houd ik altijd rekening met een aantal punten zodat ze mij wel helpen maar niet verblinden.

1. Wat vind JIJ belangrijk?

Bedenk voor je je op reviews stort, eerst wat jij belangrijk vindt bij een camping. In ons geval is dat in de eerste plaats schoon sanitair en kleinschaligheid. Vanuit mijn tentje of vouwwagen zien wat er bij de buren op tafel komt, hoeft wat mij betreft ook niet. Ruime plekken vind ik dus belangrijk. Verder hechten we aan rust, zowel overdag als ’s nachts.

We vinden het gezellig als er overdag lekker kinderen rondrennen, maar een camping aan een drukke weg, een gettoblaster bij de buren, of ’s avonds feestjes op de camping kan ons kampeerplezier flink vergallen. Ook let ik altijd op de omgeving. Kun je vanaf de camping op de fiets of te voet mooie uitstapjes maken? Als jij met kinderen op pad gaat, dan wegen voor jou andere kenmerken van een camping zwaarder. Wij hoeven geen recreatieprogramma, speeltuin of restaurant, maar jij of je kinderen misschien wel. Allemaal dingen om in je achterhoofd te houden. Elk mens is anders, dat geldt dus ook voor kampeerders.

Ruime plekken

Ruime plekken

2. Check het aantal reviews

Of 5 kampeerders een camping hebben beoordeeld, of 500, voor mij maakt het wel degelijk uit. Het is net zoals met enquêtes. Hoe meer mensen meedoen met het onderzoek, hoe betrouwbaarder de uitkomsten. Degene die alles altijd prachtig vindt en makkelijk een 10 uitdeelt, of juist nooit tevreden is en het (kampeer)leven een 4 geeft, telt dan niet zo hard mee in het eindoordeel.

3. Waaruit bestaat het reisgezelschap?

Bij veel beoordelingen moet je aangeven met wie je op reis geweest bent. Voor onderdelen van reviews van gezinnen toon ik wat minder belangstelling dan voor die van echtparen zonder kinderen. Een slecht cijfer voor de kindvriendelijkheid zal ons eerlijk gezegd een zorg zijn. Daar rekenen wij een camping echt niet op af. Ik kijk dan weer wel naar hun mening over het sanitair bijvoorbeeld.

Lees ook:  Tenten voor Turkije! - Doneer je tent!

4. Ligging is niet altijd ligging

Waar denk jij aan bij ‘ligging’ als je een camping moet beoordelen? De omgeving, of juist de camping zelf? Een camping ergens diep in een bos waardeer jij op dit onderdeel misschien met een 8 of hoger. Een ander geeft zo’n camping een 3, want die heeft liever vrij uitzicht en alle voorzieningen lekker in de buurt. Of betekent ligging voor jou vooral of je vanuit de camping mooie routes kunt fietsen, of interessante plaatsen kunt bezoeken? Dat ie aan een vrij drukke weg ligt, neem jij dan misschien niet mee in je beoordeling. Thuis in hartje Amsterdam hoor je namelijk nog veel meer verkeer. Een ander vindt dat geruis juist doorslaggevend. Met ‘sanitair’ kun je ook alle kanten op. De hoeveelheid, wel of niet modern, verwarmd, de aanwezigheid van een babyruimte of familiedouche, schoon? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ligging voor fietstochten in de omgeving klein

Ligging voor fietstochten in de omgeving

5. Over welke periode is de review geschreven? 

In het voor- en naseizoen kun je een camping heel anders ervaren dan tijdens de schoolvakanties. In het hoogseizoen zijn vaak alle plekken bezet, wordt het sanitair intensiever gebruikt, is er (meer) animatie en reuring. Allemaal factoren die invloed hebben op het oordeel van een kampeerder. In reviews staat de reisperiode vaak vermeld, slim dus om daar ook naar te kijken.

Niet altijd zichtbaar in de cijfers of sterren is het aantal dagen dat iemand op de camping heeft gestaan. Het maakt nogal wat uit of je 1 of 21 nachten, eenmalig of al een aantal jaar op die ene camping je tent opslaat.

Gratis iedere 2 weken even kamperen met ons e-magazine?

Iedere 2 weken ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Let ook op de datum van de review. Recente beoordelingen geven een goed beeld van hoe de camping er nu bij ligt. Een paar jaar terugkijken raad ik niet aan. Campings krijgen andere eigenaren, (sanitair)gebouwen worden vernieuwd en minpunten verbeterd.

6. Woorden zeggen soms meer dan cijfers

Wat ik sowieso altijd doe, is het lezen van de begeleidende tekst van de review. Daar haal je vaak meer uit dan uit de ‘kille’ cijfers. Je begrijpt dan beter waarom iemand tot zijn of haar oordeel is gekomen.

Lees ook:  De favoriete blogs van Kampeermeneer lezers

7.  Vraag zelf om reviews

Zeg eens eerlijk. Hoe vaak heb jij voor het laatst een review achtergelaten over een camping? Ik doe het eerlijk gezegd zelden. Te veel moeite, ik vergeet het gewoon. Anderen maken er een hobby van om overal reviews achter te laten. Besef dus dat er buiten deze groep veel meer mensen zijn die je om advies kunt vragen. Als ik enthousiast ben over een camping, deel ik dat graag met vrienden die dezelfde eisen stellen als wij. Dat doe ik dan, heel ouderwets, tijdens een etentje of feestje. Ik kan dan uitleggen waarom een camping me zo aanspreekt en vragen gelijk beantwoorden. Hoe betrouwbaar wil je het hebben?

Campingreviews zijn geen vereiste hoor

Veel plezier met je vooronderzoek op Zoover, ACSI, ANWB en hier op Kampeermeneer naar jouw volgende overnachtingsplek! Enne… blanco naar een camping afreizen kan ook gewoon hoor. Toen internet nog niet bestond, zijn we ook op pareltjes van campings terecht gekomen. Laat je verrassen!

Auteur

Of Marieke nu de fiets of vouwwagen vol pakt met kampeerspullen, op 10,100 of 1000 kilometer van huis op de camping staat. Dat maakt haar en haar man Jan-Kees niet veel uit. Genieten van het buitenleven, de sfeer op een camping en de omgeving. Daar gaat het om!

5 reacties

  • Reviews betrouwbaar?
    Soms vraag ik me bij het lezen van reviews af of ze wel betrouwbaar zijn. Dan zie je dat na een aantal slechte reviews een aantal opvallend goede reviews volgen. Alsof ze door de campingeigenaars zelf geschreven zijn of dat hij/zij zijn netwerk heeft aangespoord om wat positieve reviews te plaatsen, om het cijfer op te krikken. Herkent iemand dit of ben ik gewoon té argwanend?

    • Ik denk té argwanend.
      Ik merk vaak dat, als er één iets tegenvalt op de camping, men ALLES een slecht punt geeft.
      Bijv.: De eigenaar is streng geweest omdat jouw kinderen het sanitairgebouw hebben natgespoten.
      Dan is al het personeel onvriendelijke en is de camping NIET geschikt voor kinderen…

      Dus neem ik veel met een korreltje zout en lees ik ‘tussen de regels door’.

    • Heb dezelfde ervaring met Kampeerpark Het Waldhoorn in Eefde
      De Negatieve reviews over deze camping zijn bij Zoover snel verwijderd
      Vervolgens staan er twee reviews in december met dezelfde datum en zogenaamd verschillende gasten waarin de camping een 10 krijgt voor alle onderdelen om de cijfers weer omhoog te halen.
      Ook plaatst de partner van de campingbeheerder reviews dat het fantastisch is op deze camping en dat het geen camping voor kinderen is. Hoezo objectief en integer!!

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending