Schotland: Camping Sango Sands, kamperen op de kliffen

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Kamperen in Schotland. Tja, een echte warmweerkampeerder ben ik niet. Het liefst kampeer ik bij een graad of twintig, zodat er nog genoeg gedaan kan worden. De mogelijkheid om te wandelen door bijzondere landschappen of te genieten van mooie vergezichten maken mijn vakantie echt af. Een land dat helemaal voldoet aan deze kampeerverwachting is Schotland. Daar heb ik een bijzondere camping gevonden.

Een roadtrip door Schotland

Naast natuur is er in Schotland ook genoeg cultuur te vinden vanwege de vele kastelen en natuurlijk ook vanwege de mythes zoals die over het monster van Lochness. Het land is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en leent zich door de mooie wegen en het schitterende wilde landschap perfect voor een roadtrip. Wij deden de rondreis door Schotland met zijn tweeën maar ook voor een roadtrip door Schotland met kinderen is er genoeg te zien en doen. 

Camping Sango Sands

Wanneer je helemaal naar het noorden van Schotland rijdt, is camping Sango Sands een echte aanrader. Hij voldoet aan alle verwachtingen voor wat betreft Schotland, ook in ons geval aan de verwachting van veel regen, maar die regen houdt het gras ook mooi groen!

camping noord schotland

Wat is er cool aan deze camping?

Ik vond Sango Sands in het boekje Cool Camping Scotland. Deze camping is zeker cool zo bovenaan de kliffen van Durness, een klein dorpje aan de noordkust van Schotland. Vanaf je kampeerplek heb je dan ook een geweldig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Volgens de eigenaren van de campsite heb je dan ook kans om walvissen, dolfijnen en zeehonden te zien.

Wij sliepen hier twee nachten en zagen geen van die dieren. De tweede dag vonden we wel een jong haasje in het nieuwe douchegebouw. Zo hadden we toch nog onze wildbeleving op deze camping.

Doordat je bovenaan een klif kampeert, moet je er wel voor zorgen dat je tent goed vaststaat, want het kan enorm hard waaien! Dat weet ik dan weer wel uit eigen ervaring.

kamperen noord schotland

Een tropisch strand in Schotland

Vanaf je kampeerplek loop je via een hekje makkelijk naar beneden, waar je door een soort klein duinlandschap op het strand komt. De baaitjes aan deze kant van Schotland doen niet onder voor de hagelwitte stranden met azuurblauwe zee in tropische oorden. De buitentemperatuur is alleen – ook in de zomer – niet vergelijkbaar. Ik begrijp goed waarom dit strand al meerdere keren uitgeroepen is tot het mooiste van Schotland.

Lees ook:  Kamperen met 4x4 met daktent in Oeganda. Wij deden het!

Wat mag je verwachten?

Op de camping zijn genoeg faciliteiten voor wanneer het slecht weer is. Je kunt bijvoorbeeld binnen koken en er zijn verwarmde toiletgebouwen. Ook het restaurant van de camping is een echte aanrader.

De echte Schotse pub-sfeer is direct voelbaar in Sango Sands Oasis. ’s Avonds is dit een leuke plek om spelletjes te doen en je kunt er prima eten. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar wel lekker pub-eten. Je zou er zelfs haggis kunnen proberen! 

Wanneer je wel zelf wilt koken, hoef je niet ver te rijden voor je boodschappen. Zo ongeveer naast de camping is een klein supermarktje waar je alle basisbenodigdheden en meer kunt vinden. Het is echt een supermarktje en niet een kampwinkel. Je kunt hier makkelijk te voet naartoe en ’s ochtends haal je hier verse broodjes.

schotland kleine camping

Op expeditie in de omgeving

Vanaf Sango Sands reden wij in ongeveer 45 minuten naar het pontje in Tarbet dat je naar Handa Island brengt. Op dit onbewoonde eiland komen veel verschillende vogels voor, waaronder de papegaaiduiker. Naast dit bijzondere vogeltje was ik ook erg onder de indruk van de alkjes, die af en aan vlogen.

Op Handa Island is een route gemaakt, waardoor je het eiland in ongeveer 5 km rond kunt lopen. Vanaf een idyllisch minihaventje gaat een boot vanaf het vaste land en wanneer je alles gezien hebt, kun je vanaf het strand weer terug naar dit haventje.

Op het eiland zijn verrekijkers te leen en voordat je gaat wandelen, wordt er wat verteld over de bijzondere vogels die hier broeden.

Misschien kwam het doordat het bij ons een dag was met motregen en we de route tegen de stroom in liepen, maar we zijn weinig mensen tegengekomen. Ook al leek het me sowieso niet heel toeristisch. Voor de natuurliefhebber vind ik dit uitje wel een aanrader.

Na bijna de hele dag op het eiland doorgebracht hebben, waar we naast vogels ook zeehonden zagen, hebben we een lekker taartje gegeten bij het kleine restaurantje terug aan vaste wal. Je kunt het eiland overigens prima in een halve dag bekijken.

natuurcamping schotland

Iets dichterbij 

Een andere toffe bezienswaardigheid vanaf de camping is Smoo Cave. Hier kun je wel meer mensen verwachten dan op Handa Island, maar ook dit natuurfenomeen is zeker een bezoekje waard. Deze grot is uitgesleten door de werking van de zee en de blauwe kleur van de zee en de hoge kliffen zijn erg indrukwekkend. Alleen een mooie wandeling hier is al genoeg om van de omgeving te genieten.

Lees ook:  Camper huren in Australië? - Handige tips & trucs!

Na een korte wandeling hebben wij een hele tijd, in het zonnetje, het uitzicht bewonderd. Wanneer je een iets actievere dag wilt hebben, zou je hier ook de grot van binnen kunnen bekijken met een gids. 

camping schotland

Met extra scheerlijnen een ideale kampeerplek

Al met al vind ik de ligging en de omgeving van Sango Sands echt de moeite waard om met je te delen. Er zijn genoeg faciliteiten en de natuur maakt je stil. In de zomer kan dit wel een drukke camping zijn, waar je alleen 48 uren van te voren een plekje met stroom kunt reserveren. Anders is het hópen op een plekje. Wanneer je wat extra scheerlijnen meeneemt, is het zeker genieten op deze bijzondere plek!

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Tot voor kort in haar zelfgebouwde kampeerauto, maar nu weer in haar De Waard of lichtgewicht tent. Samen met haar man Hans en hond kampeert ze veel in Nederland, maar ook, zonder hond, in Scandinavië, Oeganda en afgelopen zomer op IJsland. Leer Akke kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending