Campingmuseum Denemarken, wij namen een kijkje!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Binnen de poorten van Kasteel Egeskov, vlakbij Odense op het Deense Eiland Funen, ligt een bijzonder museum. Het is namelijk helemaal gewijd aan kamperen. Tijdens mijn rondreis door Zuid-Denemarken bracht ik een bezoek aan dit campingmuseum, samen met één van de samenstellers.

Kamperen in de achtertuin van een wereldreiziger

Toen ik voor mijn Denemarkenreis op zoek was naar een slaapplek in de buurt van Odense, gebruikte ik daarvoor het Deense platform “Brugminbaghave”. Via dit platform bieden Denen gratis kampeerplekjes in hun tuin aan en dat is ideaal als je ergens één of twee nachtjes wilt verblijven.

Direct na mijn aanvraag kreeg ik een reactie van Bjørn, zelf een echte wereldreiziger. Tot voor kort trok hij met zijn ‘Wild Wils Family’ de wereld rond in zijn Landrover, maar door corona moest zijn tocht worden afgebroken en nu verblijft hij in Odense in het voormalige huis van zijn ouders, de ontwerpers van onder meer de wereldwijd bekende Kompan-wipkippen.

In zijn tuin heeft Bjørn een paradijsje ingericht voor mensen die van eenvoudig reizen houden. Er staat een kant-en-klare tent, en ’s avonds schuif je bij zijn gezin aan tafel om te eten en reisverhalen uit te wisselen.

Baghave

Uniek: een museum over kamperen

Nu verre reizen er voor Bjørn even niet meer in zitten, heeft hij voor zijn uitgebreide kampeeruitrusting een bijzondere plek gevonden. Het staat namelijk tentoongesteld in het enige camping-outdoormuseum van Europa, gelegen in de tuinen van het fantastische Egeskov Slot. En niemand minder dan Bjørn zelf leidde me er, samen met zijn kinderen Vilmer en Ingeborg, rond.Campingmuseum

Campingmuseum Egeskov neemt je mee in de Deense kampeergeschiedenis

Het camping-outdoormuseum neemt je mee in de geschiedenis van het kamperen in Denemarken. Je vindt er allerlei kampeermiddelen; van een kleine canvas tent tot een safaritent en een airstream caravan. “Kijk!”, wijst Vilmer me, “daar staat de onze!” Hij wijst enthousiast naar een uitgebreide kampeertrailer die ergens boven staat te pronken. “Daar ging ik in slapen!”
Wat een indrukwekkend ding en wat een functies. Onder een enorme uit de trailer te klappen luifel staat een complete keuken, inclusief fornuis, watertank en buitendouche. In allerlei laatjes een enorme bult opbergruimte en dat alles onder een daktent die het geheel afmaakt.Outdoormuseum 1

Op reis door de camping way-of-life

‘Kamperen is een way-of-live’, zo stelt Bjørn. Hij vindt dat iedereen het buitenleven zou moeten ervaren, en daarom werkte hij ook zo graag mee aan dit museum dat in eerste instantie is opgezet vanwege een jubileum bij de Deense Camping Unie, de DCU. Ook die wil mensen inspireren om vaker “outdoor” te zijn. De Unie benaderde de graaf van kasteel Egeskov, zelf ook een fervent kampeerder, en die zag een combinatie van kasteel, tuinen en campingmuseum wel zitten. Zo kwam het een en ander tot stand en met medewerking van allerlei kampeerders uit heel Denemarken stond er in mum van tijd een flinke collectie.

Lees ook:  Kamperen in Denemarken: Dit moet je even weten!

Terwijl Bjørn vertelt, laat ik me verrassen door de variatie van het museum. Het is duidelijk geen tentenshow of kampeerbeurs hier. Het museum geeft juist inspiratie over het brede spectrum dat kamperen omvat. Van bijna wildkamperen tot glimmende caravans. Ik werp een blik in een retro-camper en droom even weg bij een super-de-luxe glampingtent die wel een bungalow lijkt. Verderop knispert een (elektrisch) vuurtje bij een kleine trekkerstent, ik zou er zo in willen kruipen.

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending