Hoe vind jij die mooie kleine en sfeervolle campings en natuurcampings? Een vraag die ik best vaak krijg. Eerlijkheid gebied te zeggen dat we veel tips van lezers krijgen en zelf zoeken op internet, maar ik gebruik ook nog steeds de oude vertrouwde campinggidsen. Een heerlijk moment om op een regenachtige zondag met een stapel campinggidsen en een kop warme koffie op de bank inspiratie op te doen.
Waarom een ‘echte’ campinggids voor kleine campings?
Ja, ik gebruik dus naast het internet en apps ook nog steeds de ‘boekjes’. De meeste van de onderstaande gidsen hebben naast de fysieke gids ook een website én app, maar swipen voelt toch anders dan bladeren, ezelsoortjes maken en aanstrepen.
Ik vind het gewoon fijn om een echt boek in mijn handen te hebben. Daarnaast is het onderweg – als we op de bonnefooi gaan – ook handig om het boekje in het dashboardkastje te hebben voor als mobiel internet het in afgelegen gebieden weer eens af laat weten.
1. Campinggids Rustiek Kamperen
Mijn favoriete campinggidsen zijn die van Rustiek Kamperen. Het zijn handige kleine boekjes met per regio natuurcampings die uitblinken door hun natuurbeleving, rust en authentieke sfeer. De beschrijvingen geven een goed beeld van de campings en bij iedere camping staat een sfeerbeeld. Er is ook een website en app, maar het campingaanbod in de kampeergids zelf is groter. Er zijn Rustiek Kamperen-gidsen voor: Nederland & België, Frankrijk, Italië, Spanje & Portugal, Duitsland, Zwitserland & Oostenrijk, Scandinavië en Midden & Zuidoost-Europa.
2. Groene boekje
Echte natuurkampeerders kennen natuurlijk het ‘Groene boekje’. Dit is het boekje met het overzicht van alle natuurkampeerterreinen in Nederland. ‘Natuurkampeerterrein’ is een beschermde titel die aangeeft dat een camping aan bepaalde standaarden van ruimte, natuurbeleving en omgevingsfactoren voldoet. Je hebt hele basic natuurkampeerterreinen en terreinen met wat meer luxe. Gemeen hebben ze dat ze vaak op prachtige plekken liggen. In het Groene boekje staan met name natuurkampeerterreinen in Nederland en een groeiend aantal in Frankrijk en België. Om op deze terreinen te mogen kamperen moet je een recent Groene boekje in je bezit hebben, het is namelijk tevens je lidmaatschapskaart.
3. ACSI Klein & Fijn campinggids
De ACSI Klein en Fijn gids is de campinggids met de meeste kleine campings in deze lijst. In deze gids staan zo’n 1900 kleine campings in Europa door ACSI geselecteerd op grootte en sfeer. Het zijn niet per se natuurcampings, want in de gids staan ook veel kleine boerencampings of minicampings. Het is daardoor iets lastiger om echte natuurcampings tussen het overzicht te vinden. Wel helpt de campinggids om in eigenlijk iedere streek in Europa een kleine camping te vinden.
4. ANWB Charmecampings
De campings in de gidsen van ANWB Charmecampings zijn campings die vooral op hun sfeer zijn geselecteerd. Ze liggen vaak in een mooie (natuurlijke) omgeving, maar op de campings hangt ook een sfeer van rust, gemoedelijkheid en authenticiteit. Dit zijn niet per se altijd hele kleine campings. Er zitten ook campings tussen met meer dan 200 plaatsen, maar dan wel met een lekker sfeertje. Ik vind in deze gidsen nog regelmatig een fijne plek die ik nog niet kende. Er zijn recente uitgaves van de campinggids Charmecampings voor Nederland, Frankrijk en Duitsland.
5. Inspiratieboek Buitengeluk
Buitengeluk is niet echt een campinggids, meer een koffietafelboek, maar wel ook met fijne campingtips. Buitengeluk is leuk om door te bladeren. Je krijgt echt zin om te kamperen en naar buiten te gaan. Ook een leuk boek om cadeau te geven of te krijgen. Er staan mooie sfeervolle campings in om te kamperen. De ene plek leent zich voor een bijzonder weekendje weg, de andere voor een langere vakantie. Het boek is dan ook een aanrader voor wanneer je zelf even geen inspiratie hebt. Eerder schreven we al een uitgebreide review.
Natuurcampings, sfeercampings, charmecampings what’s in a name?
Natuurlijk zijn er de grote ACSI Europa en ANWB-gids Erkende campings. Daar staan duizenden campings in, maar meer dan de helft van de campings vind ik niet interessant omdat ze te groot en onpersoonlijk zijn. Daarom gebruik ik liever juist campinggidsen speciaal voor kleine campings of campings met meer sfeer. Deze gidsen hebben minder campings, maar wel net degene waar ik naar op zoek ben en daarnaast is de informatievoorziening vaak veel uitgebreider.
Wat is de beste campinggids voor kleine sfeervolle campings?
Wat nu de beste campinggids is voor kleine campings? Dat verschilt een beetje per soort camping dat je zoekt. Rustiek Kamperen en het Groene boekje zijn mijn persoonlijke favorieten, maar ook ACSI Klein & Fijn en de Charmecampings gidsen pak ik nog regelmatig uit de kast als ik in de andere gidsen niets in de gewenste regio kan vinden. Er zijn natuurlijk ook nog andere campinggidsen waarmee je kleine campings kunt zoeken, maar die voldoen vaak minder aan mijn natuur- of sfeerwensen.
reageer