campings waar je als natuurliefhebber je hart kunt ophalen.
Als ik Wallis, in het zuiden van Zwitserland, binnenrijd, word ik steeds stiller. Wow! Wat is dit een mooi stukje Europa. Zwitserland zoals je je dat voorstelt. Hoge bergtoppen die als een soort muren omhoog rijzen, kilometers wandelpaden en veel groen en natuur, maar weinig mensen. Maar wel met een paar mooieWaar is Wallis?
Wij kwamen eigenlijk bij toeval terecht in Wallis – ook wel Valais op zijn Frans – op weg naar huis vanuit Italië. Wallis ligt namelijk in het zuidwesten van Zwitserland, tegen de grens met Italië enerzijds en het meer van Genève aan de westkant.
Van oost naar west loopt het Rhônedal door Wallis heen. Hoe verder je vanaf het meer van Genéve de Rhône landinwaarts volgt, hoe hoger je komt en des te meer het voelt alsof de bergmassieven je insluiten. Het wordt rustiger, de dorpjes worden kleiner en je komt terecht in een oase van rust, zelfs in hartje zomer.
Wallishallah voor wandelaars en natuurliefhebbers
Wij als Nederlanders zijn een dergelijk berglandschap gewoon echt niet gewend. Dat maakt dat je enerzijds constant een beetje verwonderd en nieuwsgierig om je heen kijkt. ”Wat ligt er achter de volgende bocht en is dit echt?” Anderzijds is het soms ook een beetje benauwend, maar het ‘wow’-gevoel blijft wel.
Dat is ook niet zo gek want hier liggen de hoogste bergen van Zwitserland, de Dufourspitze en de beter bekende Matterhorn. Met een kabelbaan kun je niet helemaal bovenop de Matterhorn komen, maar wel tot 3883 meter en wat een uitzicht heb je dan. Opeens voel je je echt heel klein.
Van camping naar camping of op één plek?
De Trientkloof en het meer van Derborence zijn ook echt supermooi. Met de auto kun je het Rhônedal mooi volgen, van het Meer van Genève in het westen tot het tussen de bergen weggestopte plaatsje Fiesch is het maar twee uur rijden. Je kunt dus prima met de auto de omgeving verkennen vanaf één camping ergens in het midden. Wel kan het zijn dat juist de laatste kilometers naar de camping de meeste tijd innemen.
Veel leuker is het wat mij betreft om te trekken van camping naar camping. Al wandelend of gewoon met de auto. Nog leuker is dat je dan ook nog eens door het Zwitserse plaatsje ‘Leuk’ komt. Geniale naam toch?
Is het in Zwitserland niet te koud en te duur in de zomer?
Toen wij er waren, was het halverwege mei en overdag een graad of 20, dat was warm voor de tijd van het jaar. In de zomer is het er gemiddeld zo tussen de 15 en de 24 graden. Walis staat bekend als het Zeeland van Zwitserland. Het deel van het land met de meeste zonuren. In het dal kan het zelfs best heet zijn maar als je dan de bergen in gaat is het lekker koel. Warm genoeg voor de korte broek dus. Zorg wel dat je goede slaapzakken meeneemt, want in de avond en nacht kan het wel flink afkoelen.
Veel kampeerders mijden Zwitserland omdat ze denken dat het erg duur is. Zwitserland is niet het goedkoopste kampeerland in Europa, maar de prijzen van campings zijn nog geen 10% hoger dan in Nederland. Daarnaast hoef je niet veel uit te geven als je lekker de natuur in trekt en ook hier zijn de goedkopere supermarkten zoals Lidl inmiddels neergestreken. De prijzen liggen er nog steeds hoger dan in Nederland, maar als je een beetje uitkijkt, is het goed te doen.
Deze campings in het zuiden van Zwitserland zijn de moeite waard
Camping Des Glaciers
Op deze camping in La Fouly, tegen de grens met Frankrijk en Italië, word je ’s ochtends wakker met het uitzicht op de gletsjer. Zelfs na een week op Camping Des Glaciers went dat niet. Je voelt je hier echt alsof je aan het einde van de wereld terecht bent gekomen. Het is trouwens ook het gebied waar de sint-bernardshonden naar zijn vernoemd.
Voor wandelaars en fietsers met sterke kuiten is dit echt een heerlijke plek. Er zijn een paar wandelingen direct vanaf de camping maar de Sint-Bernard kortingspas is een aanrader. Daarmee kun je gratis of met flinke kortingen gebruikmaken van het openbaar vervoer en de liften in de omgeving.
De camping is met 250 plekken niet heel klein, maar de plaatsen zijn ruim en natuurlijk aangelegd. Op het oude deel van de camping bij de entree zijn ze iets kleiner, maar heb je wel meer schaduw. Op het nieuwere deel zijn de plaatsen groter, maar moet het groen nog wat groeien. Er zijn ook een paar campingplekken een beetje in het bos verscholen met veel privacy en een mooi uitzicht. De kampeerders hier komen voor rust, natuur en buitensporten.
Voor kinderen is er een kleine speeltuin met een trampoline en een klimmuur. Ook erg fijn zijn de echt warme douches, want op 1600 meter hoogte kan het ’s avonds en ’s nachts snel afkoelen.
Camping Giessen
Camping Giessen is een echte tentencamping. Daredevils kunnen er ook met de caravan komen, maar de weg ernaartoe is een ‘uitdaging’. Maar als je de vele bochten en steile hellingen en een donkere tunnel getrotseerd hebt, ben je wel op één van de mooiste plekken van het Binndal, tegen de Italiaanse grens, terechtgekomen.
De camping heeft ongeveer voor 100 tenten en caravans plek, maar er zijn niet echt vaste plaatsen. De meeste plekken vind je op het hoger gelegen veld. De mooiste plaatsen liggen echter aan de beek die langs de camping loopt. Het is een simpele natuurcamping, maar er is bij de receptie wel een klein winkeltje waar ze de eerste levensbehoeften verkopen en waar je ’s ochtends broodjes kunt halen. Een grotere winkel is er in het pittoreske stadje Binn een paar kilometer verderop.
Op de camping mag je bij de tent lekker een kampvuur bouwen. Wel zo fijn, want de avonden op 1400 meter kunnen erg fris zijn.
Ook hier zijn in de omgeving veel goed bewegwijzerde wandel- en fietsroutes om de omliggende toppen te beklimmen. Verschillende van deze wandelingen gaan ook over gave hangbruggen.
Camping Molignon
Op Camping Molignon sta je op 1400 meter hoogte echt tussen de bergen met echt schitterende uitzichten. Het heeft het gevoel van een natuurcamping; de plekken zijn dan ook ruim en een beetje ruig. Maar Molignon heeft iets meer comfort dan de andere campings. Er is een klein restaurant waar je lekkere pizza en raclette kunt krijgen en er is een klein winkeltje. Een grotere winkel vind je op een klein kwartier lopen of vijf minuten met de auto.
Voor kinderen is er een zwembad, dat bij slecht weer ook kan worden overdekt. Je moet geen koukleum zijn, want het water is ook in de zomer best fris. Verder is er een kleine speeltuin en staan er twee tafeltennistafels. Vervelen hoeft niet. Vanaf de camping kun je namelijk prachtige wandelingen maken die ook voor kinderen goed te doen zijn. Vooral de wandeling naar de Ferpecèle gletsjer en Le Lac Blue zijn schitterend. De laatste is niet zo ver maar wel flink steil. Het natuurschoon dat je daarna ziet, maakt echter veel goed. Voor de fietsliefhebbers zijn er ook mooie mountainbikeroutes direct vanaf de camping.
Camping Van De’n Haut
Camping Van D’en Haut ligt in een kleine, knusse vallei net boven Martigny aan het Rhônedal. De vallei is hier kleiner dan op de andere campings, waardoor je nog meer het berggevoel krijgt. Het is een kleine, groene natuurcamping tussen de bomen en bij een riviertje.
De plekken op dit rotsachtige kampeerterrein op 1400 meter hoogte zijn ruim en aan de natuur overgelaten. Op de camping is een klein winkeltje en een bar waar ijsjes worden verkocht. Voor de kinderen is er er een kleine speeltuin
Er zijn een paar wandelingen vanaf de camping, maar de meeste wandelingen starten vanaf het Salanfe Inn aan het meer van Salanfe niet ver van de camping. Een aanrader is de dagwandeling rondom het meer en langs de goudmijnen. Deze start dicht bij de camping.
Wallis is Zwitserland zoals we het willen kennen
Dit stuk Zuid-Zwitserland is echt een Wallishallah voor wandelaars en natuurliefhebbers. Dit is het Zwitserland zoals je het jezelf voorstelt. Er zijn nog meer natuurcampings in deze regio te vinden die de moeite waard zijn. Een handige website hiervoor is campings.ch of de facebookpagina. Langs het Rhônedal zijn na een paar dagen wandelen of bergtoppenhoppen voor de afwisseling ook nog tal van pittoreske plaatsen te vinden.
Mooie tips ..deze in ch.
Wij zijn Zwitserland gekken dus wij herkennen wat je schrijft Tjerk. In de. Afgelopen jaren heel Zwitserland doorkruist, zowel zomers als ‘s winters (maar dan niet met de caravan?). Het land is wel wat duurder. Maar als het kan, met caravan en camper zeker, sla dan vlak voor de grens met Duitsland bijvoorbeeld nog even een week voorraadje in.
Camping Van d’en Haut
Max hoogte camper / caravan
Wat een mooi artikel over deze supermooie regio!
Een kleine tip nog voor de bereikbaarheid van camping Van d’en Haut; de tunnels waar je doorheen rijdt op weg naar de camping laten voertuigen van max 2m50 hoogte toe.
Dank, fijne aanvulling met onze vouwwagen hebben we daar gelukkig geen last van
Ben benieuwd!
Heb naar aanleiding van dit artikel en jouw sterren net een mailtje gestuurd naar deze camping, in de hoop dat ze voor ons komende zomer een week een plekje hebben!
Kunnen de kinderen (8 en 11) ook spelen in dat beekje? En heb je misschien nog toffe tips in de omgeving (want we krijgen muiterij als we vijf dagen alleen maar gaan wandelen… 😉 )