Sandskaer Strandcamping was onze laatste stop tijdens onze drieweekse vakantie in Denemarken. De camping ligt in Sønderjylland, Zuid Jutland. Dit deel van Denemarken en Jutland heeft in tegenstelling tot het westen van Sønderjylland veel heuvels. Vanaf de strandcamping kun je al wandelend of zelfs op de fiets de prachtige natuur en geschiedenis van deze regio opzoeken. 

Sandskaer Strandcamping ligt aan de kust van Zuid Jutland

Onze camping ligt in Aabenraa, aan het eind van een doodlopende weg. Nadat je eerst een soort kinderboerderij met mooie mogelijkheid tot “Camping I det fri” ( met schuilhut, buitenkeuken en buitendouche!) bent gepasseerd, kom je op Sandskaer Strandcamping. Zoals de naam al zegt, ligt de camping dichtbij het strand. Deze keer is dit de kust van de Genner Bugt, een van de vele fjorden in deze omgeving. Dat is mooi, want daardoor heeft de camping een eigen strandje met rustig water waarin naar hartenlust gepoedeld wordt door onze meiden.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Veel caravans, maar sinds ons bezoek ook een tentenveld langs de bosrand

Sandskaer Strand is een grote camping. Eigenaar Jesper heet ons bij aankomst hartelijk welkom en zijn computersysteem bepaalt onze plek, ergens in een rij midden op de camping. Ai, dat is een tegenvaller: we staan midden tussen de caravans. Gelukkig zijn de plekken direct naast ons niet bezet, en daardoor hebben we toch nog een beetje ruimte. Toch is het wel jammer, want een paar rijen terug, aan de rand van de camping zou je tegen de bosrand een prachtig tentenrijtje kunnen creëren.

We vertellen dit ook tegen Jesper en spontaan vertelt hij dat het voor hem ook het eerste seizoen is en dat hij onze tip ter harte zal nemen. En later in de week zien we in het rijtje aan de rand inderdaad steeds meer tenten verschijnen. Kijk, zo help je elkaar.

Sandskaer strandcamping is een paradijs voor kinderen

Op Sandskaer Strand is voor kinderen heel veel te doen. Natuurlijk is er het strandje: Emmertjes en schepjes mee dus! Verder zijn er zwijntjes en konijnen om te voeren, zijn er drie speeltuinen, trampolines, skelters en elektrische autootjes om in rond te rijden en natuurlijk ontbreekt een Hoppepude (springkussen) niet. Ook wordt er van alles voor kinderen georganiseerd zoals stenen beschilderen en eens in de zoveel tijd een heus kampvuur met marshmellows.

Kinderen kunnen de hele dag krabben vangen!

Een activiteit die onze kinderen geweldig vinden, is het vangen van krabbetjes en andere zeediertjes in het Fjord. Iets wat hier in Sønderjylland  veelvuldig gebeurt. Samen met een bioloog determineren ze de gevangen buit en laten het vervolgens voorzichtig zakken in een aquarium.

Zodra er genoeg krabben zijn gevangen, is het tijd voor een krabbenrace. De krabben worden losgelaten in een houten bak en de kinderen kijken vol spanning toe hoe de dieren zich zijwaarts weer richting de zee begeven. Welke zou er als eerste in plonzen?

Schoon sanitair en een  gezellige kletskas 

Ook de faciliteiten op de camping Sandskaer voldoen aan wat wij ervan verwachtten. Het sanitair is niet het modernste (Jesper vertelt dat er volgend jaar een nieuw sanitairgebouw komt en laat ons zelfs de tekeningen al zien), maar het is wel brandschoon. Zelfs een föhn is aanwezig. Douchen kost 2 kronen voor 1,5 minuut.

Mocht je na het douchen ‘s avonds een boek willen lezen, of gezellig met medekampeerders wat willen drinken, dan kun je terecht in een mooie kas. Voorzien van lekkere banken en stoelen ziet dat er aanlokkelijk uit. Vanuit de automaat kun je een eigen “Fadøl” (een soort bier) tappen, of je neemt   je eigen drankjes mee.

De keuken is GROOT en praktisch

Net als in de rest van Denemarken is er ook op Sandskaer Strandcamping een keuken aanwezig. En die is GROOT. Je kunt er in alle rust koken en afwassen, en zowel binnen als buiten kun je aan een tafeltje zitten om je maaltijd op te eten. Mocht je ingrediënten vergeten zijn, dan kun je terecht bij de campingwinkel. En heb je een keer geen zin om te koken? Dan komt er af en toe een snackwagen op de camping. Op een groot krijtbord aan het begin van de camping staat wanneer. Toen wij er waren was het een poelier met overheerlijke vers gebraden kippetjes.


Behalve kamperen kun je op Sandskaer Strandcamping ook verblijven in een huurtent of in een huisje. Omdat ze allemaal bezet waren, hebben we deze alleen van buiten gezien en vooral de huurtenten zagen er erg goed uit.

En de omgeving van Sønderjylland, Zuid-Jutland dan?

Sønderjylland heeft in tegenstelling tot de rest van Denemarken veel heuvels. Daardoor kun je er prachtig wandelen. Er zijn zelfs officieel gecertificeerde wandelroutes!  Daarnaast loopt ook de beroemde Oostzee-fietsroute door het gebied. Er is voor iedereen meer dan genoeg te doen. Zelfs zo veel dat we er een aparte blog aan Sønderjylland, Zuid-Jutland te wijden.

Stemmen voor Denemarken of Duitsland? 

De geschiedenis van Sønderjylland is uiterst boeiend. Na de Deens-Duitse oorlog in 1864 is dit deel van Zuid Jutland een tijd Duits geweest. In 1920 mocht elk dorp stemmen of het Deens of Duits wilde worden en de uitslag van die stemming vormde de basis voor het trekken van de Deens-Duitse Grens.

Je vindt deze historie in ruime mate terug in Sønderjylland in de vorm van kastelen, gedenkstenen en musea. Ook in de tradities vind je het nog terug. Zo was het de Denen in de tijd van de Duitse overheersing verboden om bijeenkomsten in café’s te hebben. Daarom richtten de Denen speciale “Koffiehuizen” op, waar iedereen wat zelf gebakken lekkernijen mee naar toe nam. Om niemand van de aanwezigen teleur te stellen, moest dat alles vervolgens geproefd! En ziedaar: De Sønderjyllandse Koffietafel was geboren.

Is Sandskaer Strandcamping een aanrader?

Zouden wij de camping Sandskaer dus aanraden? Zeker wel. Vooral ook vanwege wat er in dit deel van Zuid Jutland allemaal te doen is, en de leuke dingen voor de kinderen op de camping. En als de tenten dan voortaan een beetje geclusterd worden, dan komt Sandskaer Strandcamping alleen maar hoger op ons lijstje.

Lees alles over onze vakantie in Sønderjylland, Zuid Jutland:
– Alles wat je moet weten over kamperen in Denemarken
6 x wat te doen in Sønderjylland
Camping tip Sønderjylland, krabben vangen aan het strand

Deze reis maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent, delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 44 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter