8 camping waterkokers zonder dat de stoppen doorslaan!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een camping waterkoker, voor de één is het vloeken op de camping voor de ander onmisbaar. Voor een lekker kopje thee, verse koffie of instant soepje, maar ook voor een klein wasje, kruikje vullen, eitje koken, om mee te koken kan een waterkoker voor de camping best handig zijn. Maar pas op, want waterkokers verbruiken veel elektriciteit. Dus welke waterkoker kun je op de camping goed gebruiken zonder dat de stoppen van de hele camping eruit springen?

Camping waterkoker vs. campingfluitketel

De oude vertrouwde en gezellige fluitketel doet zijn werk natuurlijk net zo goed wanneer je een kooktoestel of gaspitje hebt. En het is ook wat zuiniger qua energie. Voor de één is een camping fluitketel écht kamperen, een ander irriteert zich mateloos aan het eindeloos wachten. Het blijft een kwestie van persoonlijke voorkeur. 

Soorten camping waterkokers

Er zijn allerlei soorten waterkokers voor op de camping. Welke je kiest, hangt eigenlijk af van wat je zelf prettig vindt. Ga je met een klein tentje kamperen of off the grid reizen? Dan heb je waarschijnlijk een andere camping waterkoker nodig dan wanneer je met een luxe camper op een vijfsterrencamping staat. En ook hoe je gaat reizen is belangrijk. Ga je met de auto of met het vliegtuig? Denk dus vooraf even goed na waar je hem precies voor nodig hebt.

Ga je bijvoorbeeld rondtrekken of met het vliegtuig, dan zijn er ook opvouwbare reiswaterkokers zoals de Eurotrail camping waterkoker. Die nemen weinig ruimte is en passen zo in je koffer. Wil je graag een lekkere lichte reiswaterkoker waar je geen lamme arm van krijgt, dan is een rvs waterkoker een aanrader. Wil je juist een wat steviger model, dan kun je beter een kunststof camping waterkoker kopen.

Hoeveel watt mag een waterkoker voor de camping vragen? 

Want je wilt natuurlijk niet dat, wanneer jij je waterkoker aansluit, dat de rest van het veld zonder stroom zit. Hoe het zit met stroom op de camping is best wel een lastig rekensommetje. In dit artikel hebben we alles even helder uitgelegd.

Maar wat voor wattage waterkoker kun je nu het beste kopen? In zijn algemeenheid geldt: hoe lager het wattage, des te zekerder ben je dat hij werkt en er geen stoppen doorslaan. De meeste campings hebben een elektriciteitsaansluiting van 6 Ampère of meer. 1000 Watt is eigenlijk het maximum voor je camping waterkoker. Sommige oudere of natuurcampings hebben 4 Ampère en dan is 850 Watt echt het maximum. Bij de camping waterkokers hieronder zie je meteen het maximale vermogen. 

waterkoker op de camping

1. Mestic MWC, populairste camping waterkoker

Merk: Mestic MWC 110 / 150
Inhoud: 1 of 1,5 liter
Vermogen: 800  of 1000 Watt
Voltage: 230V 

Mooie lichte compacte rvs camping waterkokers zijn deze Mestic MWC 110 en Mestic MWC 150, het verschil zit hem in 1 of 1,5 liter, ook zeer schappelijk geprijsd. Doet wat hij moet doen, heeft een overkookbeveiliging en kookt het water in niet al te lange tijd. Mooie look van rvs en degelijk gemaakt. Lekt niet wanneer je het water inschenkt (wat bij veel waterkokers wel zo is). Kortom, een goede koop!

Mestic MWC 110  ( 1 liter)

Mestic MWC 150 (1,5 liter)


camping waterkoker

2. Tristar WK-1325 waterkoker

Merk: Tristar
Inhoud
: 1,2 liter
Vermogen: 850W
Voltage: 220V

Een mooie camping waterkoker met iets meer dan een liter inhoud. Lekker breed en robuust dus, deze waterkoker zal niet snel omvallen. Deze waterkoker maakt bijna geen geluid en is een lekker licht apparaat ook. Door het lage wattage is deze waterkoker perfect geschikt voor op de camping en ook niet al te duur. Hij wordt aan de buitenkant best wel warm, maar heeft wel een oververhittingsbeveiliging. Een puntje om even rekening mee te houden. Hij druppelt ook niet.


beste camping waterkoker

3. Design waterkoker op de camping!

Merk: Mestic
Inhoud
: 1 liter
Vermogen: 1000W
Voltage: 230V

Wil je graag een camping waterkoker met warmhoudfunctie en een mooie designy look? Dan is deze Mestic waterkoker een goede keuze. Deze waterkoker kan het water wel vier uur warm houden en je kunt kiezen uit verschillende temperaturen. Een echt luxe waterkoker dus. Hij slaat zelf automatisch af wanneer het water kookt. En het is ook echt een plaatje om te zien in donkergrijs met houtlook handvat. Het is een vrij nieuw model, dus er zijn nog niet veel ervaringen met deze camping waterkoker.


4. Eurotrail opvouwbare waterkoker 

Merk: Eurotrail
Inhoud
: 0,8 liter
Vermogen: 1100W
Voltage: 230V

Deze Eurotrail opvouwbare camping waterkoker is gemaakt van siliconen, waardoor je de onderkant in elkaar kunt duwen. Lekker compact dus. Je kunt hem ook na gebruik in een lade opruimen. Ook neemt hij niet veel plaats in in je koffer of auto. Deze waterkoker voor op de camping is dus echt ideaal. Het water is snel warm en het water dat je niet direct gebruikt, blijft nog lang warm. Ook heel stil qua geluid en met overkookbeveiliging. 


beste waterkoker camping

5. Mestic MWC-180 Retro camping waterkoker

Merk: Mestic
Inhoud
: 1,8 liter
Vermogen: 1000W
Voltage: 230V
 
Deze retro camping waterkoker, de Mestic MWC 180 ziet er natuurlijk supertof uit en met een inhoud van 1,8 liter kun je ook heel wat kopjes thee of in één keer een pan soep koken. Door de droogkookbeveiliging en zijn maximale vermogen van 1000 Watt is hij op de camping te gebruiken, maar de grote inhoud met dat vermogen zorgen er wel voor dat je een beetje geduld zult moeten hebben.  Je kunt hem natuurlijk ook half vol doen, hoewel ij qua pakmaat dan nog wel aan de grote kant is. 
 

500 watt waterkoker

6. Bestron waterkoker 500 WATT!

Merk: Bestron
Inhoud
: 0,9 liter
Vermogen: 500W
Voltage: 230V

Handig formaat, deze kleine waterkoker voor op de camping, mooi stijlvol zwart en lekker goedkoop. Geen slechte camping waterkoker; doet wat hij hoort te doen. Maar wel een paar minpuntjes. Het snoer is heel kort en de kooktijd lang. Dit vanwege het lage wattage, dus voor een kopje thee moet je wel tien minuten wachten. Maar als je op vakantie bent, is dat meestal niet zo’n probleem. Door het lage wattage heb je met deze waterkoker met 4 ampère nooit problemen. 


waterkoker onderweg

7. Draagbare waterkoker voor onderweg

Merk: Deluqse
Inhoud
: 400 ml
Vermogen: 300W
Voltage: 220V

Wil je graag een handige Deluqse reis waterkoker die in je tas past, net als een thermosbeker? Dan is een draagbare waterkoker super handig. Net als een petfles neem je deze mee in je tas of rugzak. En wanneer je maar wilt, maak je je eigen kopjes verse koffie of thee. Handig voor in de trein, wanneer je reist voor je werk, in het vliegtuig, maar ook op de camping natuurlijk. Ook heel handig wanneer je een baby hebt en onderweg flesjes en potjes wilt opwarmen en niet de hele tijd heet water overal wilt vragen.

Lees ook:  Beste camping pannenset 2024? – 7 écht getest!

12V waterkoker

8. Proplus beste 12 volt waterkoker

Merk: ProPlus
Inhoud
: 1 liter
Vermogen: 150W 
Voltage: 12V

Deze 12V ProPlus camping waterkoker kun je gebruiken via de sigarettenaansteker in je auto of camper. Lekker je eigen cappuccino, thee of soepje onderweg. Met 12V duurt het wel iets langer, maar na een kwartier heb je echt kokend water. Klein minpuntje is dat hij niet stopt wanneer het water kookt. Je moet dus zelf goed opletten. Verder is het een prima apparaat.


Wat is de beste camping waterkoker? 

Door het lage wattage en toch 1 liter inhoud en overkookbeveiliging heeft de Mestic MWC 110 onze voorkeur.  Mocht ruimte echt belangrijk zijn, dan is de Eurotrail camping waterkoker een prima keuze. Met 1100 Watt wel hoger in wattage, maar hij is wel zo klein dat hij zelfs in de la van je caravan of camper past. Heb je zelf goede ervaringen met een bepaald type waterkoker voor op de camping? Geef het ons dan even door graag! 

Waar moet je op letten bij aanschaf? 

Waar moet je dan precies op letten wanneer je een waterkoker wil aanschaffen voor op de camping?

Wattage: Wil je zeker zijn dat je waterkoker werkt, zorg er dan voor dat deze maximaal 1000 watt verbruikt. Op een camping ben je namelijk afhankelijk van de hoeveelheid watt die uit het paaltje komt op jouw plek. Gebruik je een waterkoker op de camping van 2100 watt, dan kan het zijn dat deze niet werkt. Er zijn veel modellen te koop van 500 of 600 watt. Je moet dan alleen wel iets langer wachten tot het water kookt.

Inhoud: De meest voorkomende grootte voor een waterkoker is 1,7 liter. Daar kun je echt een grote pot thee of afwas mee doen. Veel mensen stemmen de inhoud op hun theepot af. De inhoud kies je dus eigenlijk op basis van waar je de camping waterkoker voor gebruikt.

Zet je alleen maar twee kopjes thee? Dan is ongeveer een liter inhoud vaak wel voldoende. Wil je er ook mee kunnen afwassen of koken? Dan kun je beter een wat groter formaat kiezen. Denk ook aan de ruimte die de waterkoker inneemt. Hij moet natuurlijk wel op de plek passen waar je hem graag wilt neerzetten.

Ook op 12V: Wil je de waterkoker ook in de auto kunnen gebruiken? Koop dan een camping waterkoker die ook op 12V kan. Handig, want dan kun je ook onderweg bijvoorbeeld even een flesje melk of babyvoeding opwarmen. En wanneer je off the grid reist, heb je altijd warm water. Sommige gewone waterkokers hebben ook een extra 12 volt stekker.

Pakruimte: Reis je met de auto of het vliegtuig en gaan er veel spullen mee? Dan is de pakruimte vaak ook een dingetje om op te letten. Een opvouwbare reiswaterkoker kan dan handig zijn.

Veiligheid: Check ook zeker even of je camping waterkoker veilig is om te gebruiken. Let bijvoorbeeld op een droogkookbeveiliging. Dan stopt de waterkoker als er geen water in het camping apparaat zit. De camping waterkoker is van lichtere materialen gemaakt. Daardoor kan hij flink heet worden aan de buitenkant. Let daar dus ook even op bij de aanschaf.

Een stevige basis: Ook een stevige camping waterkoker kan handig zijn. Op wiebelige campingtafels kan de waterkoker zomaar omvallen. Een camping waterkoker met een stevige en brede onderkant valt minder snel om. Zo’n stevige waterkoker is natuurlijk wel iets zwaarder. Heb je kinderen die snel iets omstoten? Dan is een stevige variant ook belangrijk voor de veiligheid. 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending