Wat is de beste camping wasmachine? 8 opties

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kleine wasjes, grote wasjes, je draait ze in de camping wasmachine. Want ja, ook op de camping moet je natuurlijk soms een wasje doen. En niet elke camping heeft een wasmachine. Dan is het wel zo handig wanneer je je eigen handwasmachine of elektrische campingwasmachine hebt. Of voor andere reizen of wanneer thuis de stroom uitvalt. Maar werken die handwasmachines en camping wasmachines nu wel echt zo goed? En wat zijn de voor- en nadelen? We vertellen je er meer over in deze blog. En we geven je onze top tien met hand- en elektrische campingwasmachines.

Hoe werkt een camping wasmachine?

Voor een wasje op de camping, kun je kiezen uit flink wat verschillende opties. We zetten ze even voor je op een rij:

Waszak: Een waszak ziet eruit als een rubberen kruik, maar dan van polyester stof. Aan de binnenzijde van de waszak zitten noppen. Je plaatst je was erin en kneedt en rolt de waszak heen en weer. Na een paar minuten haal je je schone was eruit. Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar de reviews zijn positief en kopers zeggen dat de was heel mooi schoon wordt.

Wasemmer: De alom bekende traditionele wasemmer blijft natuurlijk ook een goede optie voor je wasjes. TNO ontdekte dat de standaard Tupperware emmer met deksel ook zeer geschikt is voor handwasjes. En dan vooral voor delicate kleding zoals beugel-bh’s of lingerie. Je moet er wel even je handen voor uit de mouwen steken natuurlijk.

Mini wasmachine: Dit is een gewone wasmachine, maar dan in kleiner formaat zoals de Mestic MW 100 of Xatix wasmachine. Zo heb je een echte wasmachine met alle functionaliteiten, maar dan in mini formaat. Handig dus wanneer je graag het gemak wilt van een wasmachine, maar niet een groot en zwaar apparaat.

Camping wasmachine met centrifuge of droger: Een plastic wasmachine die je zelf met de hand draait of een kleine elektrische wasmachine op 240W speciaal voor de camping.

Elektrische camping wasmachines

Een elektrische wasmachine kun je helaas niet op 12V in je auto of camper aansluiten. Dat komt doordat een wasmachine flink wat stroom verbruikt. Ze zijn er dus alleen maar op 230 of 220-240V. Je hebt er dus wel een stroomaansluiting voor nodig op de camping.

Mestic MW 120Mestic MW 100Altus XPB18-8BZEnterprices MiniXatix mini
Gewicht10,6 kg4,9 kg2 kg10 kg12,5 kg
Pakmaat59 x 38 x 61 cm38,5 x 36,5 x 5120,5 x 20,5 x 28 cm28 x 42 x 63,5
38,5 x 63 x 74 cm
Laadvermogen3,5 kg 2 kg3 kg6 kg3,6 kg
Centrifugejajabeperktjaja
Vermogen250 W180 W-240 W180 W
EnergielabelAAA+A++A+++
Check prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijsCheck prijs

 

Welke camping wasmachine?

Mestic MW 120 met centrifuge

Met de Mestic 120 mini wasmachine kun je zowel wassen als centrifugeren en er kan 3,5 kilo was in. In de centrifuge kun je echter maar 1,5 kilo was plaatsen. Je moet dus twee keer centrifugeren met een volle trommel. Belangrijke pluspunten zijn dat deze wasmachine een duurzame motor heeft, weinig energie verbruikt en geluidsarm is. Hij heeft drie wasprogramma’s, een instelbare timer en weegt 10 kilo. De afmetingen zijn 59 x 38 x 61. In de reviews scoort de Mestic een 10 en vrijwel alle kopers zijn zeer enthousiast over deze wasmachine.

Gewicht 10,6 kg
Pakmaat 59 x 38 x 61 cm
Laadvermogen 3,5 kg
Centrifuge ja
Vermogen 250 W
Energielabel A

Mestic MW 100 camping wasmachine

Deze Mestic MW 100 camping wasmachine heeft een was- en centrifuge combinatie. Hij heeft een duurzame motor en verbruikt niet al te veel stroom (A-klasse). Je kunt er 2 kilo was in kwijt (of 3,5 kilo in de grotere versie) en weegt 6 kilo. Hij is 38,5 x 36,5 x 51 cm qua afmetingen. Doordat de motor geen koolborstels heeft, maakt hij ook weinig geluid. Iets kleiner dan de grote broer de MW-120 maar net zo goed beoordeeld. 

Gewicht 4,9 kg
Pakmaat 38,5 x 36,5 x 51 cm
Laadvermogen 2 kg
Centrifuge ja
Vermogen 180 W
Energielabel A

opvouwbare camping wasmachine

Opvouwbare mini wasmachine

Wil je graag een lichte compacte wasmachine waar toch flink wat was in past? Dan is er deze opvouwbare wasmachine. Hij is zeer duurzaam, want verbruikt weinig water en stroom. Het bovenste deel kun je in elkaar vouwen. Zo kun je hem dus makkelijk vervoeren en opbergen. Hij weegt ook maar 2 kilo. En hij is multipurpose want je kunt er eventueel ook je fruit of andere dingen in wassen.

Gewicht 2 kg
Pakmaat 20,5 x 20,5 x 28 cm
Laadvermogen 3 kg
Centrifuge Nee
Vermogen
Energielabel A+

 

campingwasmachine

Xatix mini wasmachine

De unieke feature van deze Xatix mini wasmachine is dat hij twee trommels heeft. Je kunt er dus ook even snel een klein wasje mee doen. Er kan 3,6 kilo was in en 2 kilo in de centrifuge. Er zijn twee positieve reviews. Als minpuntjes worden het gewicht genoemd en dat het apparaat gaat steigeren als je de centrifuge te vol propt. De was komt er schoon uit en de centrifuge doet het prima. Hij weegt 12,5 kilo en is 38,5 x 63 x 74 cm. Ander pluspunt is het energieverbruik: A+++: deze wasmachine is dus superzuinig.

Gewicht 12,5 kg
Pakmaat 38,5 x 63 x 74 cm
Laadvermogen 3,6 kg
Centrifuge ja
Vermogen 180 W
Energielabel A+++

bol.com Bol.com
Niet op voorraad
Bekijk

Camping wasmachines zonder stroom

Wil je op de camping wassen zonder afhankelijk te zijn van stroom, dan zijn er ook verschillende opties. Waarvan de Scrubba waszak zeker onze favoriet is. 

handwasmachine camping

Handwasmachine basic

We beginnen ons overzicht even met twee traditionele handwasmachines: een mini camping handwasmachine voor 2 kilo was die je ook elkaar kunt halen. De reviews zijn wisselend. Het onderstel is niet stabiel en wankelt. Er kan alleen een klein wasje in, dus geen jeans. Maar de was wordt wel mooi schoon. Verder is deze wasmachine zeer licht qua gewicht en moet je natuurlijk zelf wel even draaien aan de hendel.

Gewicht 2,2 kg
Pakmaat 28 x 36 x 34 cm
Laadvermogen 2 kg
Centrifuge Nee

camping handwasmachine bo camp

Bo-Camp handwasmachine

Deze Bo-Camp handwasmachine lijkt op een slacentrifuge, hij centrifugeert ook. Dat scheelt een hoop wringen! Bovendien draait deze wasmachine ook makkelijker en lichter. Hij weegt 2,5 kilo en staat met rubberen zuignapjes vast op de ondergrond. Geschikt voor kleine wasjes van 2 kilo. Qua formaat is hij wel weer wat groter dan de vorige handwasmachine. Niet hufterproof want de kwaliteit van het materiaal laat te wensen over.

Gewicht 2,5 kg
Pakmaat 33 x 33 x 46 cm
Laadvermogen 2 kg
Centrifuge Ja

 

scrubba waszak campinggadget

Scrubba waszak

Zoek je een zeer compacte maar wel goed werkende handwasmachine? Dan is de Scrubba waszak zeker een goede optie. Met rubberen noppen aan de binnenzijde. Je stopt de was erin en rolt en kneedt de zak. Alle reviews zijn zeer positief en de was komt er echt fris en schoon uit. Hij weegt 145 gram en is geschikt voor kleine wasjes, maar sommige mensen wassen er ook jeans en beddengoed in. Lees onze uitgebreide review

Lees ook:  Test: 5 waterzakken voor wandelaars | Dit is de beste!

Gewicht 145 gram
Pakmaat ‎16 x 6 x 6 cm
Laadvermogen Ongeveer 2,5 kg
Centrifuge Nee

Tupperware wasemmer

Tupperware wasemmer

Voor wie op de camping vooral delicate kledingstukken zoals lingerie wil wassen, is deze wasemmer een goede optie. TNO ontdekte dat de gewone Tupperware emmer met deksel ook prima werkt voor kleine wasjes. Niet stuk te krijgen ook zo’n Tupperware emmer. Hij gaat een leven lang mee. En een emmer is altijd handig op de camping, ook om drankjes te koelen of de camper/caravan te poetsen.

Gewicht 570 gram
Pakmaat 35 x 35 x 23 cm
Laadvermogen 2,5 kg
Centrifuge Nee

Camping wasmachine kopen? Let hier op!

Ga je een camping wasmachine kopen? Let dan zeker even op de volgende punten. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Gewicht en afmetingen: Bij het kopen van kampeerspullen zijn het formaat en gewicht altijd cruciaal, zo ook bij een campingkoelkast. Bedenk dus eerst wat het maximale formaat en gewicht is en ga daarna kijken wat daar bij past. Trek je rond met een rugzak dan heb je bijvoorbeeld waarschijnlijk alleen plaats voor een waszak.

Vulgewicht: Wat wil je graag allemaal kunnen wassen in je campingwasmachine? Hoeveel gemak en functionaliteit vind je belangrijk? Let altijd op het gewicht aan kilo’s dat je in de trommel kunt plaatsen. De Mestic MW 120 en Xatix wasmachines hebben bijvoorbeeld een redelijk groot vulgewicht voor hun afmetingen.  Ook al is dat niet altijd doorslaggevend. Een waszak kun je namelijk ook een paar keer achterelkaar gebruiken.

Geluidsniveau: Sommige camping wasmachines maken flink wat geluid. Vind je dat storend, let dan zeker even op het aantal decibel aan geluid dat de wasmachine maakt. De Mestic MW 100 en MW 120 hebben bijvoorbeeld koelborstels waardoor ze relatief stil zijn. 

Energieklasse: De elektrische wasmachines verbruiken ook flink wat stroom, dus let ook op de energieklasse voor een zuinig apparaat zodat deze niet meteen alle stoppen laat springen op de camping. Alle bovenstaande wasmachines zou je echter op de camping kunnen gebruiken.  

Stroomvoorziening: Meestal 230 volt of 220-240 volt. Een wasmachine op 12 Volt is nog niet beschikbaar omdat deze te weinig kracht heeft. 

Gewicht: Campingwasmachines zijn er van 145 gram  tot maar liefst 45 kilo. Is gewicht een belangrijke factor omdat je zelf je spullen moet tillen of vanwege een andere reden? Check dan zeker even of de wasmachine niet te zwaar is.

 Wat is de beste campingwasmachine?

Wil je graag een handwasmachine kopen? Dan raden we voor fiets- en tentkampeerders de Scrubba waszak aan. Werkt prima en is ook zeer licht en compact. Voor de vouwwagen, caravan en camper is de Tupperware emmer praktisch. Deze is namelijk multifunctioneel en ook prima geschikt voor kleine wasjes op de camping. Wasmachines met hendels zijn veelal te kwetsbaar.

Kies je voor een wasmachine op stroom, dan gaat onze voorkeur uit naar de Mestic MW 120 of de Mestic 100 wanneer je minder ruimte hebt. Deze wasmachine is vriendelijk geprijsd, verbruikt weinig energie, is duurzaam en maakt ook weinig lawaai. Grote wasjes, kleine wasjes, stop ze in de campingwasmachine!

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending